Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: ”Kungens hemliga intresse!”

06 apr, 2019, 10:00 
AvHerman Lindqvist
Kung Carl XVI Gustaf är vår, genom tiderna, mest bereste kung. Ja, knappast någon annan monark i Europa har rest lika mycket, ofta och långt som han.
Annons

Detta eviga resande har fått honom att få ett speciellt intresse. Det skriver Svensk Damtidnings expert på kunglig historia, Herman Lindqvist, om.

Någonstans i slottets gömmor finns en lång rad, närmare bestämt över 750 flitigt lästa och tummade tidskrifter uppställda med gula ryggar och färggranna omslag. Det är National Geographic Magazine, månadstidningen som i mer än hundra år berättat om exotiska länder och platser, natur och djur.

Högst privata resor

Kungen fick sin första prenumeration då han var tio år och han har berättat för mig att han sparat vartenda nummer sedan dess. Tidskriftens reportage och bilder lyfte den unge Carl Gustaf långt bortom slottets, tvångens och hovetikettens trånga värld till länder och platser han gärna ville se själv. Hans dröm var att bli ett slags upptäcktsresande, fara dit inte någon varit förut och göra resan utan ett följe av livvakter, funktionärer med klocka och dagsprogram i handen, smattrande fotografer och människor han måste möta som han egentligen inte alls vill se.

Carl Gustaf har prenumererat på National Geographic Magazine sedan han var 10.

Nu, efter fyrtiosex år som kung, har han sett de flesta hörn av världen. Han har genomfört 82 statsbesök och med alla resor till olympiader, utställningar och kampanjer för Sverige plus alla sina egna högst privata resor, har han varit i långt över 100 länder. Det är naturen och djuren som lockar honom mest av allt, det enda vapen han vill ha med sig är kameran.

Annons

Exotiska resemål

Det är de strikt privata resorna som är bäst, de förde honom tidigt till udda platser som Bhutan i Himalaya och Namibia i södra Afrika. Helt privat kan dessvärre en kung inte längre vara på en resa. När som helst kan ondskan slå till. En kung måste dessutom vara nåbar dygnet runt för meddelanden från hemlandet.

Den unge Carl Gustaf hade en äldre släkting att prata exotiska resor med, farfars bror prins Wilhelm på Stenhammar. Han reste i sin ungdom på månadslånga expeditioner djupt in i Afrika och Sydamerika, resor som han skrev intressanta böcker och reportage om, nästan som i National Geographic. Han hade säkert mycket att berätta.

Läs mer:

Annons