Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: ”Sänkte ner skatten i vattnet innan hon dog”

08 jul, 2018, 09:00 
AvHerman Lindqvist
Vattnen utanför vackert belägna Tullgarn slott ruvar på en oväntad skatt, skriver Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist.
Annons

Tullgarns slott vid Tullgarnsviken i Södermanland är ett av de mest hemlighetsfulla kungliga slotten. Det var sommarslott för flera generationer kungliga barn innan Solliden byggdes. Här lekte barnen varje sommar och hit kom hela den kejserliga ryska tsarfamiljen för att hälsa på hos Gustaf V och drottning Victoria sommaren 1909. Sex år senare var Nikolaj II och hans familj mördad.

De mörka vattnen utanför slottet ruvar på en stor skatt, för djupt nere i dyn ligger flera tusen fotografiska glasplåtar, alla tagna av drottning Victoria, en gång gift med Gustaf V. Hon avled 1930 och var den sista drottningen som begravdes i Riddarholmskyrkan. Fotografering var ett av hennes stora intressen. Hon var en skicklig och flitig fotograf med den tidens kamera med glasplåtar. Ingen vet varför, men innan hon avled bestämde hon att alla hennes glasplåtar skulle sänkas i sjön.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Då isarna gick upp våren 1930 sänktes därför ett helt livs fotografiska arbeten i dyn. Där ligger de än och ruvar på sina stelnade leenden, fångade ögonblick av förgången lycka och sorg, prakt och skönhet, sommar och vinter i Sverige, Baden, Italien och i Egypten. Finns där privata motiv hon inte ville visa för eftervärlden?

Annons

Dagens besökare kan inne i slottet se rum med Sveriges vackraste gustavianska och neoklassicistiska inredning en stark kontrast mot frukostrummet, som är inrett som en Bierstube i Bayern.

En gång hördes barnskrik, skratt och musik i parken. Vackra hästar galopperade över ängarna. Här bodde Gustav III:s yngre bror Adolf Fredrik. Här lekte Oscar I:s och Josefinas många barn, sedan kom blivande Gustav VI Adolf och hans bröder Wilhelm och Erik och deras kusiner. Nu vilar tystnaden över nejden och det mörka vattnet.

I golvet i slottsentrén står den eviga uppmaningen: Carpe Diem. I glasplåtarna djupt nere på sjöbotten finns tusentals fångade dagar bevarade, ögonblick som aldrig mer kan återupplivas. Eller kanske de kan få liv igen?

Foto: Raphael Stecksén/Kungliga hovstaterna

Annons