Historien bakom namnet prinsessan Charlotte

Historien bakom namnet prinsessan Charlotte
Annons

prinsessan charlotte-ste

Prinsessans namn – en hyllning till både drottningen, farfar och farmor. 

Det var under måndagseftermiddagen som det brittiska hovet offentliggjorde prinsessans namn via Twitter: ”Hertigen och hertiginnan av Cambridge kan med glädje meddela att de valt att ge sin dotter namnet Charlotte Elizabeth Diana.” ”Bebisen kommer att bära titeln Hennes kungliga prinsessan Charlotte av Cambridge”.

Annons

kate-william-ao

Kate och prins William med sin nyfödda prinsessa.

Annons

Namnet har en kunglig tyngd ur olika aspekter. Dels är Charlotte den feminina versionen av Charles, tillika prins Williams pappa, och dels hyllar namnen regerande drottning Elizabeth och framlidna prinsessan Diana av Wales. Lilla Charlotte delar även namn med sin tvååriga släkting Charlotte Diana, dotter till Dianas bror Earl Spencer.

ste_diana-charles

Prins Charles och prinsessan Diana.

På ett traditionellt vis har man nu informerat om den nya prinsessans födsel på en tavla utanför Buckinham Palace. På tavlan fanns läkarnas underskrifter som bekräftelse födseln.

Elizabeth-5

William och Kates namnval hyllar även drottning Elizabeth

george-ste

Prins George, hennes storebror har också ett historiskt namn.

Av Ellen Myrgård
Foto: Stella Pictures, All Over Press

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

29 kommentarer till “Historien bakom namnet prinsessan Charlotte”

 1. Christina Kari Helsinki skriver: 5 maj, 2015

  Namnvalet inkluderar också mormor och moster, alltså ett perfekt val.
  Carole Middleton har Elizabeth som mellannamn och Philippa heter ju också Charlotte. Så alla har blivit "ihågkomna". Dessutom klingar namnen bra ihop för ibland kan det bli en aning styvt då man skall rada upp de närmastes namn efter varandra.


 2. Anna skriver: 5 maj, 2015

  Charlotte är fint jämfört med Estelle!


 3. Tanten skriver: 5 maj, 2015

  #2. Är väl inget fel på namnet Estelle. Ett vackert namn.


 4. Norskinnen skriver: 5 maj, 2015

  Og Kate heter Catherine Elizabeth…. Men jeg er overrasket over tittelen. Jeg trodde hun ”bare” skulle bli Lady


 5. Anna skriver: 5 maj, 2015

  4 Norrskinnen
  George är ju prins, såklart hon är prinsessa.


 6. Ewa Hansson skriver: 5 maj, 2015

  Håller med Anna – synd om lilla Estelle och om svenskarna.


 7. Christina Kari Helsinki skriver: 5 maj, 2015

  4 Norrskinnen

  Drottning Elizabeth gjorde någon förändring 2012 beträffande titlar. Därför är George prins och Charlotte prinsessa istället för lord och lady.


 8. Rubin skriver: 5 maj, 2015

  # 4 Norskinnen
  Prins Harrys evt. datter bliver antagelig kun lady.
  Kaldenavnet Charlotte er klart en hyldest, en ære for Charles! Han må være den stolteste af dem alle.


 9. Anna skriver: 5 maj, 2015

  När William blir kronprins blir Kate väl prinsessa av Cambridge.
  Charles blir 70 om ett par år!


 10. AnnaHolländskaKungafamiljen skriver: 5 maj, 2015

  Fina namn på en liten söt flicka, namnen känns mjuka och är lätta att säga både för stora och små . Alla har blivi ihågkommna en fin ide av Kate och William .


 11. Christina Kari Helsinki skriver: 5 maj, 2015

  9 Anna

  Utan att veta säkert så den dag Charles blir kung, blir William Prince of Wales (=kronprins) och Kate får titeln Princess of Wales. Precis som Diana. Hertigtitlarna har de också kvar.
  I England talar man inte om kronprinsar.


 12. Madame skriver: 5 maj, 2015

  CAROLE ELIZABETH, CATRINE ELIZABETH OCH CHARLOTTE ELIZABETH.
  MOR DOTTER OCH DOTTERDOTTER.


 13. Lena M skriver: 5 maj, 2015

  # 4 o 7. Stämmer. Hon gjorde en ändring att alla Williams barn, hur många de nu blir, ska kallas prinsar och prinsessor. Ett klokt beslut. För det känns ju logiskt. Det handlar ju om barn till en tronarvinge.


 14. Anna skriver: 5 maj, 2015

  11 Christina
  Ja, låter logiskt beträffande titlarna.


 15. Pia skriver: 5 maj, 2015

  Vackra namn på den lilla dottern även om hon kunde ha fått Diana som första namn. Vad beträffar "Estelle" var jag i början böjd att hålla med den gode Herman L, men V:s & D:s veritabla charmtroll kan heta precis vad som helst så slår hon ändå de flesta små "kollegorna" i Europa. Hennes personlighet kan förvandla uppfattningen av namnet och göra det till ett smycke i alla fall.


 16. Pamela P skriver: 5 maj, 2015

  Det är inte bara Philippa som heter Charlotte som andra namn Harry heter Charles till andra namn. Kanske blir Harry och Philippa faddrar till Charlotte tillsammans med Peter Phillips? Gustav VI Adolfs första fru Margareta hade Charlotte bland sina namn. En massa engelska prinsessor har haft namnet antingen som tilltalsnamn eller mellannamn. Den mest berömdaste var http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Charlotte_of_Wales Få se om den lilla flickan blir döpt i kyrkan St Mary Magdalene i Sandringham där Diana en gång blev döpt. Åstiden talar för ett dop där.


 17. Pamela P skriver: 5 maj, 2015

  Caroline är också en form av Charles och har använts som prinsessnamn i Storbritannien vid sidan av Charlotte. Carole är en kortform av Caroline


 18. annica, helsingfors skriver: 5 maj, 2015

  #9 När Charles blir kung så blir William Prince of Wales och Kate blir Princess of Wales. I Storbritannien finns som sagt inga "kronprinstitlar"
  Jag har för mig att Camilla kunde/kan kallas Princess of Wales, men att hon avstått av hänsyn till Diana, och förstås uppståndelsen som blivit om hon offentligt börjat bruka titeln Camilla, som hustru till prinsen av Wales, och då tidigare prinsessan av Wales är död (Diana), kan såvitt jag vet annars bruka den titeln.
  Men vad gäller namnet för nyfödda prinsessan Charlotte – finns det någon kunglig anknytning till namnet än att det är en feminin form av Charles? Någon som vet?.


 19. Mia skriver: 5 maj, 2015

  Och fortfarande tycker jag att prins George är så lik sin morfar Middleton.

  Charlotte är även en historiskt sett berömd tronföljare i Storbritannien som på sin tid (början av 1800-talet) var lika populär och omsusad som prinsessan Diana. Charlotte var gift med drottning Victorias morbror (!) Leopold (som senare blev anfader till det belgiska kungahuset) och när de väntade sitt första barn så skulle tronföljden ytterligare stärkas. Men, ve och fasa, den unga prinsessan dog 1817 efter en förskräcklig förlossning och likaså gjorde barnet. Det blev landsorg, Leopold sörjde sin unga hustru och lämnade sedan landet. Ny tronföljare blev senare istället Charlottes kusin Victoria, som sedermera blev den berömda drottningen och anmoder i princip alla europeiska kungahus. Charlottes död ledde till att hennes farbröder gjorde allt för att producera en arvinge och utan det egentligen ingen Drottning Victoria, prins Williams och den senaste prinsessan Charlottes anmoder.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Prinsessan_Charlotte_Augusta_av_Wales


 20. Linda skriver: 5 maj, 2015

  Elizabeth var väl inte äldre än 22 när hon fick Charles så det är nog inte omöjligt att hon överlever honom. Fina namn är det hur som helst.


 21. Bettina skriver: 5 maj, 2015

  Nu venter så dåben, der er nogle flere navne i spil på hvem, der bliver prinsesse Charlottes gudfædre.
  Prins George’ kom (vist) alle fra vennekredsen med undtagelse af Zara Phillips-Tindall ?
  Ingen fra Dianas familie – ingen kongelige… og var en privatceremoni.


 22. Anitha Olofsdotter-Sandstedt. skriver: 6 maj, 2015

  Jag tycker att den lilla Prinsessan har fått verkligen fina namn,inte tillkrångliga,och en massa namn,som ofta Kungliga har.Utan detta är alldeles perfekt och lagom i tiden.

  Välkommen till världen

  Prinsessan Charlotte,Elizabeht,Diana av Cambridge.

  Grattis William och Kate.


 23. Elisabeth Aronsson skriver: 6 maj, 2015

  #6. Jag förstår inte vad du menar, varför är det synd om Estelle och svenskarna?


 24. LillaMysvenskdam skriver: 6 maj, 2015

  Estelle är en fantastisk liten flicka, med ett fint namn. Och Georg och Charlotte är fina namn också 🙂 Livet blir roligare om man tar fram positiva saker och inte fokuserar på det tråkiga…


 25. Christina Kari Helsinki skriver: 6 maj, 2015

  24 LillaMy

  och huvudsaken är att alla har fått se BILDEN av barnet och fått veta NAMNEN, Mao fått sinnesfrid. För övrigt tycker jag att Estelle är ett mycket vackert namn.


 26. Mia Rosénsverige skriver: 6 maj, 2015

  Otroligt fina namnval!!!
  Förnamnet Charlotte, som börjar på bokstaverna C precis som mamma Catherine’s och mormor Carol’s samt farfar Charles och styvfarmor Camilla’s. Dessutom är det den kvinnliga varianten av farfars namn och slutligen moster Pippa’s andranamn.
  Elizabeth och Diana är underbara släktnamn.
  Angående Estelle’s namn så är det synd att hennes namn inte blev mer svenskt och kungligt. Eller att hon åtminstone fått ett dubbelnamn (som i Nederländerna där Kung Willem-Alexander alltid hetat, och kallat sig, Alexander ”Alex” i familjen och med vänner. Hans dotter kalas Amalia


 27. Eva skriver: 6 maj, 2015

  Jag har fortfarande inte vant mig vid namnet Estelle och tycker inte det är vackert. Leonore tycker jag dock är fint.


 28. Pamela P skriver: 7 maj, 2015

  #19 Mia – Charlotte av Wales make Leopold som senare skulle bli belgarnas kung Leopold I var farbror till drottning Victorias make Albert och morbror till drottning Victoria. Leopold gifte om sig och fick en dotter han uppkallade efter sin första fru Charlotte. Henne gick det illa för. http://sv.wikipedia.org/wiki/Charlotte_av_Belgien


 29. Anna C skriver: 11 maj, 2015

  Mycket fint namn! Kate och William har stil.


Annons

Laddar