Hon tog de nya fantastiska bilderna på kungafamiljen

Hon tog de nya fantastiska bilderna på kungafamiljen
I går släpptes nya bilder på kungafamiljen. Vi vet vem som tagit de vackra fotona.
Annons

image

Visst är de underbart fina, de nya bilderna på vår kungafamilj? Fotona släpptes under söndagen, och lades ut på hovets sajt, kungahuset.se. Bilderna är tagna på Kungliga slottet i fredags, i samband med prins Oscars dop. Men vem är då kvinnan bakom bilderna? Vem är kvinnan som tagit dessa vackra foton? Hon heter Anna-Lena Ahlström och har tidigare arbetat inom, bland annat, musikbranschen. Intresset för foto ärvde hon från sin mamma, som också fotade.
– En dag fick jag en bild som hon hade tagit och som jag tyckte var så fin. Jag frågade hur hon hade gjort den och hon svarade »det kan jag berätta om du börjar fota«. Då ville jag låna hennes kamera men hon sa att jag först måste gå en fotokurs, vilket jag gjorde på folkuniversitetet. Så det är min mammas förtjänst att jag började med fotografi, har Anna-Lena berättat i en intervju med Kamera & Bild.

image
Under ett sabbatsår blev hon fotograf på heltid. Sedan 2004 har hon försörjt sig genom sina bilder. Ibland kan hon vara en smula ångerfull att hon inte bytte karriär tidigare.
– Tänk vad mycket mer jag skulle ha kunnat i dag. Att ha ännu mer erfarenhet hade varit kul. Samtidigt är jag tacksam för den livserfarenhet jag har, det gör att jag ofta har lättare att få kontakt med dem jag fotar. Jag blir inte heller nervös om det är någon som är lite jobbig vid en fotografering, det kan jag värja mig mot.
Anna-Lena har berättat, i en intervju med Kamera & Bild, att hon gärna småpratar med dem hon ska fota innan själva fotograferingen.
– Jag vill lära känna dem jag fotar och få dem att förstå att jag vill dem väl. Det kan låta lite löjligt, men jag tror att oavsett vem det är så är folk alltid lite rädda för att bli fotograferade. De befinner sig då i ett sårbart läge. Och för mig handlar det om ett förtroende jag får som jag inte vill missbruka. Därför är det också viktigt att personen själv blir nöjd med bilderna.
Dessutom brukar hon bulla upp med både bullar och kakor.
– Allt för att folk ska ha en jämn blodsockernivå. Då mår alla bättre, annars kan det lätt bli för hetsigt.
Under åren har Anna-Lena fotat mängder av kändisar. Sedan ett par år tillbaka är hon också flitigt anlitad av vår svenska kungafamilj.

Av Johanna Lejon

Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungahuset

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Hon tog de nya fantastiska bilderna på kungafamiljen”

  1. Allegra skriver: 31 maj, 2016

    Dopbilderna visar just precis hur otroligt svårt det är att fotografera evenemang av detta slag. Det krävs enorm erfarenhet av fotografen. Det krävs en Charles Hammarsten.


Annons

Laddar