Hovet informerar: Allt om prinsessan Madeleines nedkomst

Hovet informerar: Allt om prinsessan Madeleines nedkomst
Annons

madeleine-chris-hovet

FlaggaNu har all information kommit kring prinsessan Madeleines nedkomst. 

Följande traditionella ceremonier kommer att äga rum med anledning av prinsessan Madeleines nedkomst som är beräknad till slutet av februari 2014.

Riksmarskalken meddelar

Vid en kunglig födsel är det Riksmarskalken som meddelar rikets ledning om födseln.

Kommuniké

Därefter kommer en kommuniké från Riksmarskalken att publiceras på www.kungahuset.se samt på www.facebook.com/kungahuset

Vittnesbekräftelse

Vid en kunglig födsel hålls traditionsenligt en vittnesbekräftelse vilket sker dagen efter födseln, om inte födseln sker på en lördag. Då hålls vittnesbekräftelsen följande måndag.

 Födsel utomlands

Vid födsel utanför rikets gränser sker vittnesbekräftelse på annat sätt. Hur detta kommer ske vid Prinsessan Madeleines nedkomst meddelas i samband med födseln.

slott-1

Konselj

Vid en kunglig födsel hålls en konselj. Kungen kallar till en konselj med stöd av 5 kap. 3§ i regeringsformen som anger att regeringen sammanträder i konselj under statschefens ordförandeskap. Konselj på Kungens initiativ hålls bland annat vid födsel inom Kungafamiljen.

Kungen-1

Vid konseljen informerar Kungen regeringen om följande: titel, namn samt tilltalsnamn. Konseljen hålls i anslutning till födseln.

Salutering

Vid en kunglig födsel skjuts salut från Skeppsholmen i Stockholm enligt Försvarsmaktens ceremonibestämmelser (Instruktion för Försvarsmakten, ceremonier; Cerl FM 2010). Vid födsel inom Kungafamiljen skjuts salut om 21 skott. Salutering sker även vid salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona samt Göteborg. Salutering sker i anslutning till födseln.

slott-1

Storkyrkan-3Vid en kunglig födsel flaggar de Kungliga slotten och Slottsbacken 2.

Te Deum

Vid en kunglig födsel hålls en tacksägelsegudstjänst, Te Deum. Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni, som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser i Kungafamiljen, så som dop, födelsedagar, jubiléer och andra högtidstillfällen. Senast Te Deum hölls var vid jubiléet för Kungens 40 år på tronen den 15 september 2013.

Officiella Sverige

Te Deum hålls i Slottskyrkan. Inbjudna gäster är den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige samt hovets personal.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Kungahuset.se

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

129 kommentarer till “Hovet informerar: Allt om prinsessan Madeleines nedkomst”

 1. Frida skriver: 13 februari, 2014

  Åh vad roligt! Hoppas att det blir en liten prinsessa! Hoppas att det blir en ljuvlig vår med massor av härliga baby-prinsessbilder. Det behöver vi efter den här slaskiga. gråa vintern.

  ♥♥♥


 2. Tulla skriver: 13 februari, 2014

  Skal oplysningerne fra Hovet vedr. proceduren forstås således, at den lille pige/flicka bliver prinsesse og HKH ?


 3. AstridA skriver: 13 februari, 2014

  Vad är skillnaden mellan prinsessan Christina och prinsessan Madeleine. Fattar ingen ting… Varför blev inte pojkarna Magnuson prinsar/hertigar? Fick dom salut?


 4. Pia skriver: 13 februari, 2014

  Att det förekommer Te Deum, salut och diverse ceremonier när en tronföljare föds är väl okej, men slopa resten. Var kommer "i tiden" in här? Det blir rätt urvattnat när det gäller en liten halvamerikansk baby, som dessutom föds I USA. Det ser man vad det kostar oss att Madeleine inte kunde avsäga sig titeln när hon i alla fall visar att Sverige inte betyder särskilt mycket. Åta kakan och ha den kvar är vad M. vill. Och kungaparet tillåter det. Är det dags för republik trots allt?


 5. Sandra skriver: 13 februari, 2014

  Är så nyfiken på vilket namn deras dotter får.


 6. Bittan skriver: 13 februari, 2014

  P M skall säkert förlösas med kejsarsnitt eftersom de hela tiden sagt den 25 februari. Annars kan man ju inte bestämma vilken dag som barnet vill komma!


 7. Marguerithe skriver: 13 februari, 2014

  Härliga nyheter! Ingen kan vara med kunglig än vår kung. Hans barnbarn ska ärva titel och HKH vad jag förstår. Hurra för en äkta morfar/farfar. Att Madeleine får en flicka är väl inte konfirmerat.


 8. nina skriver: 13 februari, 2014

  Slutar aldrig att förvånas över galenskaperna…..


 9. gulli skriver: 13 februari, 2014

  Har hört ryktas om att namnet blir CASSANDRA!


 10. nina skriver: 13 februari, 2014

  …kanske Eva O´Neal ska få en fin titel, det är nog inga problem.


 11. Ultra Nivea skriver: 13 februari, 2014

  #3 P Crisina var inte/ är inte HKH när hon födde sönerna vilket PM är. PC har aldrig varit dotter till en kung vilket PM är självklart högre i rang än PC.


 12. Ultra Nivea skriver: 13 februari, 2014

  #3 Glömde det viktigaste PM ingår i tronföljden det gör inte PC.


 13. Humaniora skriver: 13 februari, 2014

  Att kungahuset befäster gamla traditioner, känns som ett kramp- aktigt försök att upprätthålla den kungliga glansen/exklusiviteten/ statusen!
  Tidigare skulle jag inte ifrågasatt detta, men allteftersom strålljuset
  avmattats och glorian alltsom oftast sitter på sned…..detta på grund av oegentligheter som sopats under mattan, förnekats osv……..kan man inte tvångsmässigt försöka upprätthålla en glans/fasad som inte överensstämmer med verkligheten..!!


 14. Mia skriver: 13 februari, 2014

  Skillnaden är att prinsessan Christina inte ingår i tronföljden.

  Ja det blir spännande! Ingen prenumeration på nyheten som vid Estelles födelse, Svensk Dam?


 15. Sthlm skriver: 13 februari, 2014

  Madeleine har valt att utvandra från Sverige och familjen bor och lever nu i USA, men trots detta har kungen fräckheten att se till att dottern och som det verkar även dotterdottern ska få del av svenskarnas skattepengar genom sina HKH titlar. Att ingen kan sätta stopp för slöseriet när så många i Sverige lider. Silvias och hennes blivande svärdotters välgörenhetsorganisationer kan väl åtminstone gå in och stötta de som har det allra sämst ställt i SVERIGE. Kungen åtnjuter apanage för privat bruk, men utan krav på att redovisa vad pengarna används till.


 16. Helle skriver: 13 februari, 2014

  Vil en datter af en HKH og en borgerlig pappa blive HKH i Sverige ?
  I Danmark er både Joachim og Marie HKH’er, men alle 4 børn er ikke kongelige, kun HH’er. Og i Norge har ikke engang prins Sverre Haakon, som søn af kronprinsparret, en kongelig titel.
  Så en HKK-titel stemmer ikke rigtig med: För Sverige i tiden.


 17. Gneta skriver: 13 februari, 2014

  #3 Ingen av kungens systrar hade någon arvsrätt till tronen. På den tiden hade vi inte kvinnlig tronföljd. Det infördes inte förrän 1980 och då gäller denna endast ättlingar till vår nuvarande kung. Alltså hans barn, barnbarn osv.
  Kungens systrar var däremot HKH fram till sina giftemål. Då samtliga systrar exkl P. Birgitta gifte sig med icke kunglig person. Därmed miste dom sin HKH-titel. P. Birgitta är däremot fortfarande HKH då hon gifte sig med Prins av Hohenzollen.
  Detsamma hände kungens farbröder som gifte sig med "enskild mans dotter" därmed miste de sina titlar och även arvsrätten till tronen.
  Detta är som sagt numer ändrat.


 18. Helle skriver: 13 februari, 2014

  Undskyld Norge…… han hedder jo Sverre Magnus!


 19. Gneta skriver: 13 februari, 2014

  Att ändå P. Bertil kunde behålla sin prinstitel vid giftemålet med Lilian var helt enkelt att han gifte sig med kungens medgivande rent formellt.


 20. emma_h skriver: 13 februari, 2014

  AstridA
  prinsessan C förlorade rang, kungahustillhörighet m.m. vid fel-gifte och hon/systrarna var ändå aldrig tronföljare som CG var – hennes titel av idag är oäkta (icke "av Sve") såtillvida det är 1 artighetstitel (ej ärvbar) hon fick som gift…Christina+söner är PRIVATPERSONER har efternamn till skillnad från kusinerna – ej del av kungahuset m andra ord…

  Tulla,
  det behöver inte "upplysas" om – den rang+titel tilldelas alla födda i rakt nedstigande från CGB led per automatik… så det vet svenskarna redan sen förr (enligt lag uppdaterad senast 1980)


 21. lena skriver: 13 februari, 2014

  Stackars unge och pappan!


 22. MargarethaMargaretha skriver: 13 februari, 2014

  Håller med #7 Marguerithe Härliga,glada nyheter.Inom kort en ny liten prinsessa/prins födelse.Traditionsenligt firande i kungariket Sverige.Konungens barnbarn får ärva
  titel och HKH,en äkta och fin morfar.


 23. Maja den första skriver: 13 februari, 2014

  Hoppas allt går bra och att barnet blir friskt. I övrigt skippa "tramset" här för en nyfödd dotter till en kvinna som valt att emigrera från Sverige och bosätta sig i USA. Salut på Disneyland vore ett bättre alternativ!
  Allvarligt talat who cares in Sweden 2014. Detta är inte "För Sverige i tiden" utan För Sverige i forntiden.


 24. Maja skriver: 13 februari, 2014

  Det är klart att baby får prinsesstitel så att hon kan lyfta apanage och leva gott som sin mamma gör.


 25. allegra skriver: 13 februari, 2014

  Kanonsalut och Te Deum i Stockholm för en bebis i New York, vad är kungahuset för ett Disneyland?


 26. Realisten. skriver: 13 februari, 2014

  @23 Maja: Håller helt med dig, kunde inte uttryckt det bättre själv.


 27. Marguerithe skriver: 13 februari, 2014

  23, 24, 25, 26,
  4 republikaner på rad. Tycker nog att det varit lite tunnsått på denna tråden idag. Svårt att hantera de fina kungliga traditionerna?


 28. caterineg skriver: 13 februari, 2014

  Jag säger som tidigare:tänk om det händer något, ta aldrig för givet att förlossningen går bra, barnet är friskt och modern mår bra. Ta inte ut lyckan i förskott-


 29. Pia skriver: 13 februari, 2014

  11 "Ultra Nivea" Du glömmer att prinsessan Christina är dotter till två kungliga föräldrar. Drottning Silvia är från början inte mer kunglig än du själv. Att Madeleine står kvar i tronföljden är skandalöst eftersom hon fjärmar sig mer och mer från Sverige och är gift med en helt vanlig man. Daniel är det stora och lydande undantaget i sammanhanget. Han har de bästa av de nödvändiga kvalifikationerna. Han är intresserad, vänlig, social och håller en låg profil vad gäller hans egen person. En "toppentjänsteman" i den svenska staten.
  Christina är i en klass för sig och i mina ögon så långt överlägsen Madeleine i mångas aktning att det inte nog kan poängteras.


 30. emma_h skriver: 13 februari, 2014

  16
  ja självklart vi har kognatisk tronföljd oavsett kön och numer är samtliga ingifta borgerliga/av folket – det har att göra med släktband med regent i rakt nedstigande led. HKH är enda rang i sve kungahuset


 31. Linda skriver: 13 februari, 2014

  Svenska prinsessor som bor permanent i USA? Förstår inte heller varför inte till exempel prinsessan Christinas söner blev prinsar.


 32. Linda skriver: 13 februari, 2014

  Kommentar 23, Klockrent håller med dig!


 33. Gneta skriver: 13 februari, 2014

  "15 "Kungen åtnjuter apanaget för privat bruk" – Nja, det är inte hela sanningen, eller ens en uns av sanning. Apanaget skall bekosta den sk hovstaten, där det bl.a. ingår löner för anställda inom hovet, representation m m .
  Istället för att rapa upp dina floskler gå in och läs på hovets hemsida under hovstaterna, verksamhetsberättelse. Fast med tanke på dina kommentarer har du kanske inte den kunskap att du kan läsa och förstå en verksamhetsberättelse


 34. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 13 februari, 2014

  # 1. Frida, # 7 Marguirithe.

  Jo, det är kofirmerat att PM kommer att få en flicka,

  # 3 AstridA.

  Därför att prinsessorna, dvs kungens systrar aldrig skulle få ärva kronan, därav kunde ju inte systrarnas barn få prinsess- och prinstitlar. 🙂

  # 10. nina.

  "…kanske Eva O´Neal ska få en fin titel, det är nog inga problem."
  Ja alltså… om t.o.m. ett nakenutvik kan komma att få en prinsesstitel så BÖR både PMs barn och hennes svärmor få titlar anser jag. Allt annat vore befängt!


 35. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 13 februari, 2014

  # 15. Sthlm.

  "Madeleine har valt att utvandra från Sverige och familjen bor och lever nu i USA, men trots detta har kungen fräckheten att se till att dottern och som det verkar även dotterdottern ska få del av svenskarnas skattepengar genom sina HKH titlar. Att ingen kan sätta stopp för slöseriet när så många i Sverige lider."

  Jag kan tyvärr inte annat än att hålla med dig. Detta kommer bara att skada kungahuset. PM har EMIGRETAT och avskyr uppmärksamhet, hon skippar nobelfester och jobbar på sitt håll. Hennes barn ska inte få titlar anser jag. Detta är helt fel! (Och kommer att gynna republikanerna). Dessvärre. Fasiken!!


 36. Skrutt skriver: 13 februari, 2014

  Tills (om alls) Estelle far ett syskon ar M’s dotter "the spare" (som i "heir and spare"). Vem vet villka mojligheter V och D har att fa ett barn till (vet ej och tanker inte spekulera) och eftersom CP kanske far avsta sin plats i arvsordningen, sa behovs M’s dotter och behandlas darefter.

  Inte alls saker pa att M vill fortsatta vara HKH, men just nu sa har hon nog inte mycket val.


 37. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 13 februari, 2014

  Man har ju diskuterat huruvida ens Prinsessan Madeleine ska få behålla sin titel eller ej, så har kungahuset fräckheten att ge dessa amerikaner svensk skattemedel..! Detta är befängt!!!


 38. emma_h skriver: 13 februari, 2014

  15_STHLM Varför inte kolla upp fakta först INNAN du börjar gnälla – CHFs resurser går oavkortat till projekt globalt via behovs-prövning – INKLUSIVE SVERIGE – har ju gjorts & g ö r s än Idag!!! för just svenska barn
  EXvis: BRIS Barnens Rätt iSamhellet, Min Stora Dag, Rädda Barnen har fått resurser/stöd av CHF.
  PLUS *Fryshuset_Barn till Ensamma Mammor i Sthlm & Gbg *Ersta DS, Barnrättsbyrån *Män för Jämställdhet (Killfrågor.se) *Maskrosbarns Sommarläger *Stadsmissionen Skåne, Enter Mötesplats *Tjejzonen_Support Online, Förskola på skyddat boende, Enter(för utsatta tjejer), Storasyster m.fl
  Är fritt fram fr Sve projekt att ansöka om CHFbidrag via hemsidan


 39. Kristina skriver: 13 februari, 2014

  Ser fram mot när den lilla tösen ser dagens ljus. Ni som klagar o gnäller, gläd er istället. Okay! Instämmer att det finns de som har det svårt men det finns verkligen en massa smörja som skattepengarna går till. Det blir inget paradis inom vård, skola o annan omsorg om skatten till kungah skulle slopas.


 40. Marguerithe skriver: 13 februari, 2014

  "15" Sthlm,
  Nu ägnar du dig åt ren agitation. Hur kan kungafamiljen hjälpa att politikerna har kört Sverige i botten? Är det monarkin som ska stå som sköld när pampar av allehanda slag kommer undan med kriminella handlingar och utnyttjar sin makt in absurdum?
  Vill du ha ren kommunism i landet?


 41. UllaZ skriver: 13 februari, 2014

  # 40

  Bra rutet!


 42. emma_h skriver: 13 februari, 2014

  31 LINDA_citat_Förstår ej varför Christinas söner ej blev prinsar. Observera att sönerna Magnusson…
  1. Är privatpersoner
  2. Har en mamma som är okunglig sen femtio år tillbaka tack vare okungligt make-val!
  3. Modern har aldrig räknats som tronföljare tack vare då manlig tronföljd
  4. Modern saknade under uppväxten arbetsplikt åt Sve’s kungahus
  5. Efternamn (magnusson) har man ej som del av 1 kungahus heller
  6. Sveriges Kungahus består enligt lagändring på 80talet av CGs ättlingar allena för att inga andra släktingar skulle kunna göra tronanspråk, oavsett vilken gren av Bernadottesläkten


 43. lena skriver: 13 februari, 2014

  Katastrof om flickan får titeln prinsessa, Pm har aldrig ställt om mer än de tillfällen hon blivit tvingad,verkar som Chris inte har något att säga till om här. Tyvärr blir det bara en till som ska försörjas av apanaget.


 44. Pboo skriver: 13 februari, 2014

  Självklart enligt gällande lagar erhåller en i rakt nedstigande led släkting till Kungen rang/titlarna; HKH Prinsessa/Prins – förstår inte att så många på denna sida fortfarande inte vet detta! Förstår inte heller varför vårt statskick representativ monarki skulle bära politikernas, statens osv. misskötsel av landet Sverige; med skenande statsskulder, missbruk av resurser som lett till att hela välfärdsstaten – som varit Sveriges signum – är på väg att raseras för majoriteten, med vissa undantag – och dessa undantag är knappast Kungahuset/familjen! Det är dags för alla medborgare att sätta sig in i Sveriges skötsel, vad skattemedel går till el inte går till, hur finanserna mår, hur landet mår – och inte minst det verkliga skälet varför! De som tror att det har att göra med exv. P Madeleine får del av apanaget när hon representerar, att hennes barn blir kungliga – oj vilken chock ni kommer att få den dagen ni vaknar o vågar se/höra! Där är våra grannländer mer vågade!


 45. Mona skriver: 13 februari, 2014

  Innan ni kommer med era konstiga kommentarer kolla fakta. Prinsessan Madeleine är svensk medborgare. Hon har inget apanage. Hennes man får inte pengar från Svenska skattemedel. Christina var en vanlig fru när hon fick barn. Vid hade inte kvinnlig tronföljd före 1980. Childhoods hemsida kan googla och läsa på de gör massor av saker även i Sverige. Även om monarkin avskaffas så kommer kostnaderna att finnas kvar. Vad kostar ett presidentval? En president ska ha lön plus representations konto. President bostad. Sedan kanske han har barn som får ta del av lönen, kanske ett bröllop? Tycker att Sthlm m.fl slutar upp med att gnälla och läser på innan ni skriver era kränkande och dumma kommentarer.


 46. Maja den första skriver: 13 februari, 2014

  #27 Nä då, vi utnyttjar bara vår fina, grundlagsskyddade tradition kallad Yttrandefrihet. Den och åsiktsfriheten råder även i detta forum vare sig du gillar det eller ej.


 47. Halina skriver: 13 februari, 2014

  <3 <3 <3


 48. Maryou skriver: 13 februari, 2014

  28. caterineg, förlossad blir Madde via kejsarsnitt den 25 februari. Det går säkert alldeles utmärkt. I USA har dom verkligen stor erfarenhet av denna typ av operationer.


 49. Titti W skriver: 13 februari, 2014

  #36 Skrutt
  "Tills (om alls) Estelle far ett syskon ar M’s dotter "the spare" (som i "heir and spare")."

  Men när/om Carl Philip och Sofia får ett barn blir Madeleines dotter
  nedputtad.


 50. Sandra skriver: 13 februari, 2014

  7#

  Vad är en oäkta morfar/farfar???

  Jo, det bekräftades för flera månader sedan att PM väntar en dotter. Först lade hon själv ut informationen på en amerikansk babysajt där man kan önska sig presenter. Sedan bekräftades uppgifterna officiellt.

  Jag håller med alla som anser att detta barn inte har tillräcklig anknytning till Sverige och således inte borde orsaka så mycket uppståndelse.


 51. Sthlm skriver: 13 februari, 2014

  #40
  Nej, men det går inte längre att blunda för att det svenska samhället blöder. Visst kan man göra som många av er gör, dvs. artigt buga och niga för överheten och glädjas åt all den lyx de kommer i åtnjutande av, men jag klarar inte av att göra detta längre när man ser hur eländigt många grupper har det i Sverige.
  Politikernas rävspel diskuterar vi på andra forum.


 52. Anita skriver: 13 februari, 2014

  Vad tänker Hovet på? Salut och Te Deum för ett barn som föds i USA. Har jag läst rätt??????


 53. caterineg skriver: 13 februari, 2014

  Om Madeleines dotter (om det nu blir en dotter) ska bli prinsessa och familjen ska bo i USA mest hela året, och få ett fint boende här, det känns inte bra, varför säger hon inte ifrån sig titeln. Jag vill nog ha kvar monarkin men nu går det snart för långt. Ska hon då flänga hit då och då, och ta med sig hund och barn, för någon invigning, det blir dyrt, det. Jag tror knappast att Chris har lust att följa med alla gånger.Måste medge att det känns lite sniket.


 54. Hen skriver: 13 februari, 2014

  Glöm inte att fröken O’Neill växer upp i en katolsk familj tillfråga på allt annat. Svensk prinsessa ett hån!


 55. Anna skriver: 13 februari, 2014

  Också nyfiken på vad dottern ska heta!
  Tror jag gillar tilltalsnamnet bättre än Estelle.

  Eftersom Madeleine är prinsessa, är det självklart att barnen blir prins/prinsessa!
  Har ingen betydelse var barnen är födda.


 56. Eva skriver: 13 februari, 2014

  Förstår inte varför Madeleine ska håsas upp. Hon vill ju inte varken bo i Sverige eller arbeta för kungahuset. Hon kan väl göra som Märta Louise i Norge som avsade sig sin titel för att leva ett vanligt liv. Det vore mer ärligt av henne.
  Svårt att tro att hon arbetar så hårt med Childhood. Hon kan omöjligt förstå någonting av den misär och utsatthet de människorna lever i. Madeleine är alldeles för bortskämd för att känna med någon annan än sig själv.
  Hur kan syskon bli så olika. Tacka vet jag Victoria och faktiskt även Carl Filip.


 57. Lisa skriver: 13 februari, 2014

  Konstigt att ett barn som föds i ett annat land till en amerikansk/engelsk pappa och utvandrad svensk prinsessa ska kunna bli svensk HKH. Sedan alla dessa urgamla löjliga ceremonier när den lilla flickan är född, hon bor ju i USA. Allt detta kostar en massa pengar för oss skattebetalare för vad då, de bor ju inte i Sverige! Väljer man att utvandra så får man väl ta konsekvenserna och finna sig i att man kan inte både ha kakan och äta den. Vi får hoppas att detta lilla barn slipper att växa upp i Sverige och vara jagad hela livet av journalister och hon kanske senare skulle önska att hon inte är HKH.


 58. Karin Nilsson skriver: 13 februari, 2014

  I svenska grundlagen står det att för att få en HKH titel måste barnet i fråga bo i Sverige största delen av sin uppväxt (sommarsemester räcker inte enl. expertis) och gå i skola här. Inte ens kungen står över grundlagen.


 59. snickarjohn skriver: 13 februari, 2014

  allegra,
  Disneyland är mer genuint än det vi nu ser.


 60. Malin skriver: 14 februari, 2014

  republikaner, republikaner, republikaner överallt! ZZZzzzzzzz


 61. Anna skriver: 14 februari, 2014

  En sak jag reagerar över är alla som verkar anse att PM är en god människa som ägnar sig åt välgörenhet. Var det inte så att efter uppbrottet från Jonas B ville PM bara bort från Sverige, och då råkade Childhood i N Y passa bra; långt borta från Sthlm, och passande sysselsättning då det alltid ser bra ut att arbeta med utsatta barn… Men vad hade hänt om PM gift sig med Jonas B och flyttat in i Villa Parkudden? Skulle hon ha ägnat sig åt välgörenhet då också? Jag tycker att Childhood utför viktiga uppgifter, men det känns som om PM började arbeta där för att hon behövde någonstans att ta vägen efter separationen, och inte för att hon är en hjärtegod människa som brinner för utsatta barn. Om inte CH legat I NY hade hon förmodligen fått praktik på FN eller något liknande …men, som sagt, det ser alltid bra ut att arbeta med utsatta barn, och ingen kan kritisera sådan verksamhet. Men att beundra henne för det…nej, personligen kan jag inte det. Det känns alltför mycket som ett arrangemang som passar henne samtidigt som det ger henne och kungahuset god PR. Nu får jag alla arga rojalister på mig:-9


 62. CHR skriver: 14 februari, 2014

  # 59 Snickarjohn
  Jeg holder virkelig af kommentarer, der med så få ord kan sige så meget!
  ~
  Jeg er godt nok ikke en svensk skattebetaler, men synes ikke, der er meget "i tiden" over et kongehus, hvor man har tænkt sig, at gøre alle i generation efter generation til HKH.
  Måske ender Sverige med at have flere HKH end England – eller de øvrige kongehuse i Europa tilsammen. Og en HKH berettiger vel til del i apanagen ? Man får et par opgaver og vupti har man tjent samme årsløn, som en vanlig Svensson, en "frynsegode" ved siden et almindeligt job, for jobbe skal de vel trods alt også?


 63. Mona skriver: 14 februari, 2014

  Att skriva kommentarer som de ni skriver har inget med åsikter
  att göra. Det är personangrepp. Det finns ingen lag som stadgar att
  behandlar andra illa i ord och handling.Förtal och kränkningar är ett brott.
  Märta Louise ville avsäga HKH titeln för att hon skulle kunna få betalt för sitt jobb med änglarna m.m. Hade hon varit HKH hade hon precis som Madeleine fått jobba ideellt.
  Sthlm Madeleine får inga skattepengar kan du förstå det?


 64. Skrutt skriver: 14 februari, 2014

  #49 – det forutsatter att CP behaller sin plats i tronfoljden och sin HKH status, vilket ar langt ifran sakert om han gifter sig med Sofia Hellqvist. Faller CP bort, ar M nast i tur och darmed hennes dotter.


 65. lena skriver: 14 februari, 2014

  Tja stämmer uppgiften att även kronprinsessparet ska till NY så kommer man förlora i popularitert.


 66. Monica skriver: 14 februari, 2014

  Jag anser PM har verkligen visat att hon inte tycker om publicitet då hon gör det genom bilder mm. Då kan man inte vilja leva anonymt. Nej hon vill nog ha uppmärksamhet. Inget ont i det, hennes val. Jag hoppas vi får en ny prinsessa i Sofia. Jag tror hon i framtiden kommer bli lika älskad som vår PD. Sista ordet i allt som kommer hända har ju kungen och drottningen. Vi får vara stolta över KPV och hennes Daniel. De är helt underbara människor i sin framtoning. Äkta leenden och en nära kontakt med folket. För att nämna en annan person är det P Christina hon har gjort mycket gott i det tysta. Vi människor blir inte lyckligare av att kunna handla exklusiva varor, även om pengar är viktiga. Hälsan är viktig!


 67. Gneta skriver: 14 februari, 2014

  #61 – Redan innan P. Madeleines flytt till New York arbetade hon för Childhood, men då i Stockholm – Så det var definitivt inget hastigt påfund när hon bröt förlovningen.


 68. Marguerithe skriver: 14 februari, 2014

  "50" Sandra,
  En äkta morfar/farfar står enligt mig för en god och omtänksam pappa som tänker på sina barn och barnbarn och som det verkar i detta fallet inte kommer att göra som man gjort i tidigare generationer, ta bort barnens titlar som de har fått vid födseln.


 69. Marguerithe skriver: 14 februari, 2014

  Nu verkar det som att alla republikanerna har fått något nytt att bita i. P Madeleine har upphöjts som jag sagt tidigare p g a att hon (som man hoppas) har flyttat från landet och inte behöver uppbära apanage, 1 mindre att försörja.
  Nu kommer hennes barn att få svenska kungliga titlar och då vänder sympatin.
  Det har vi väl förstått att Madeleine snart flyttar hem igen. Åtminstone jag. Det blir väl bra i så fall. Fler som kan dela på arbetet i Sverige.


 70. Ann-Marie skriver: 14 februari, 2014

  Med andra ord blir det kejsarsnitt den 25 febr. Hela kungafamiljen ska ju vara på plats när hon föder. Ska dom stanna 1-2 ve om hon går över tiden? Tror inte det va.


 71. emma_h skriver: 14 februari, 2014

  HEN_citat_Glöm inte att fröken O’Neill växer upp i en katolsk familj

  CG godtar EJ frieri mellan tronföljare & nån utifrån som ej är beredd att respektera de yrkesvillkor som CGs familj måste lyda enligt lag – 1 av de villkoren är att respektera i vardag & fest är Augsburgiska Trosbekännelsen… Chris är ingift i Maddes familj – inte tvärtom – likaså "tillhör" barnet Sve Kungahuset, något som kommer prägla dess uppväxt OCH val av Religion… Som bevis på detta gifte sig paret EJ katolskt utan protestantiskt! Likaså kommande dop sker i Sve Kyrkans regi (liksom ännu längre fram då hon firar bröllop) Villkoret för att Chris skulle få dela livet m CGs yngsta är just att C må behålla sin tro för sig själv och ej introducera dess traditioner för sina barn


 72. Gneta skriver: 14 februari, 2014

  #65 Varför det? Glöm inte att hon också är en kär syster som sjlävklart vill hälsa på sin nya lilla syskonbarn – Iallafall hade jag om min syster fött barn i New York suttit på första bästa plan dit


 73. DesiréeSvenskDam skriver: 14 februari, 2014

  #69 Om det behövs fler kungliga för representation och prisutdelningar, varför är det så glest i kalendern då? V och D som är i sin bästa ålder borde kunna jobba åtminstone 75 % som andra småbarnsföräldrar gör, eller egentligen mer då de inget hushåll med tvätt matlagning, städning mm har att sköta. De är ledig anär de kommer hem. Inget trams om att det tar såå mycket tid att förbereda sig!
  Är efterfrågan på deras närvaro större än vad som syns?


 74. MimmiHovetinformerar skriver: 14 februari, 2014

  Varför skall vi ha en sådan kung. Tänk om vi hade en som Kung Harald av Norge som verkar som en landsfader och drottning Margarethe av Danmark och som båda verkar ha lite bakom pannbenet. De är VERKLIGA REGENTER och med STIL.


 75. Pboo skriver: 14 februari, 2014

  #50 Sandra

  Citerar; "Jag håller med alla som anser att detta barn inte har tillräcklig anknytning till Sverige…" Wow – det är att vara r-t! Barn födda av en svenska blir automatiskt svensk medborgare, o ett barn som har svensk far blir efter ansökan svensk medborgare. Vilka – enligt dig – har som du skriver "tillräcklig anknytning till Sverige"? Är exv. Zlatans barn svenskar enligt dig? Födda av en svenska utomlands de också. Är det personer födda i Sverige men där bägge föräldrarna är födda utanför Sveriges gränser men är medborgare i Sverige? Är det personer födda i Sverige men där bägge föräldrarna är födda utanför Sveriges gränser och som inte är medborgare i Sverige? Är det personer födda utanför Sverige men bott delar av sitt liv i Sverige med medborgarskap i Sverige? Är det personer födda utanför Sverige men bott delar av sitt li i Sverige utan medborgarskap, som Cornelis Vreeswijk? Eller vilka?


 76. signe skriver: 14 februari, 2014

  Det är helt fel att flickan får titeln Prinsessa ! Hon kommer att bo i USA och gå i skola och skaffa sin utbilning där !! Dessutom kommer att bli Amerikansk medborgare (+ svensk) . Varför ska hon då bli Svensk Prinsessa och kunna erhålla apanage av våra skattepengar ! Tycker Madde ska avsäga sig sin Prinsesstitel och försörja sig själv ! Pappa Chris kommer i bakgrunden så man kan ju bara undra vad han tycker eftersom han själv inte ville ha några titlar !! Han borde verkligen dra i handbromsen och kräva att Madde avsäger sig sin titel och visa att han är en karl som kan försörja sin familj !!!!


 77. Pboo skriver: 14 februari, 2014

  #54 Hen

  Citerar; "Glöm inte att fröken O’Neill växer upp i en katolsk familj tillfråga på allt annat." Släktingar i rakt nedstigande led från Kungen ingår i tronföljden och erhåller rang/titel HKH Prins/essa. Det gör KP Victorias barn, så lär P Carl Philips och P Madeleines barn göra. Inga andra grenar av Bernadotte ingår däremot. Barnet kommer med största sannolikhet, då det ingår i tronföljden, till vardags ha efternamnet Bernadotte. Precis som P Carl Philips framtida barn lär till vardags ha efternamnet Bernadotte, och inte moderns efternamn. P Madeleine och hennes barn för att stå kvar i tronföljden kan inte vara exv. katoliker. Om P Carl Philips hustru är exv. katolik, lär barnen för att stå kvar i tronföljen ändå inte bli det.


 78. allegra skriver: 14 februari, 2014

  Kungen drar alltså i gång ett ålderstiget kungligt maskineri för en baby som föds i New York.
  Att kungen har formell rätt att göra detta är en sak. En helt annan att han mycket väl kan avstå.

  Svenska kungahuset har sen länge slagit vakt om alternativet att avstå från tillgänglig formell rätt. Gustaf V valde 1907 att avstå från att låta sig krönas vilket kungarna efter honom hållit fast vid.
  Inget är nämligen viktigare för en kung än omdöme i handlaget med sin ställning..

  #59# Snickarjohn: tack för briljant kommentar.


 79. Pboo skriver: 14 februari, 2014

  #61, 56 Anna Eva

  P Madeleine har varit involverad i Childhood långt före hon flyttade till NY! Drottningen har berättat vid flera tillfällen, så även P Madeleine, att hon alltid var så intresserad av att höra Drottningen berätta om sina resor och hjälparbetet inom Childhood, redan som barn. P Madeleine började redan när hon var riktigt ung, dels inom Childhood i Sverige och tidig höst före uppbrottet från Jonas var hon vid Childhood i NY. Alla som arbetar med välgörenhet har självklart inte alltid erfarenhet av egen fattigdom, tvärtemot. P Madeleine har en fil.kand. samt uppsatsen kvar för en fil.mag., inom vilken hon läst relevanta kurser inom barn i utsatta situationer, ledarskap osv. Hon har en gedigen utbildning för det arbete hon utför inom Childhood som projekthandläggare/ägare, samt idag också flera års relevant arbetslivserfarenhet.


 80. emma_h skriver: 14 februari, 2014

  Moder Svea…Sverige som arbetsgivare har åtagit sig att finansiera hela CGs familj livet ut…oavsett var de än befinner sig och M gör ju åtminstone nytta därborta i det uppdrag som vår Kung & Drottning till-delat Prinsessan dvs HKHstiftelsen CHF varvat med vissa traditionella HKHuppdrag där såväl som hemma i Sve…
  Brodern här hemma däremot åtnjutande SAMMA försörjning och förmåner b e h ö v e r EJ jobba annat än sporadiskt (JAN:2-3st uppdrag & samma antal i FEB senast jag kollade kalendern) Trots det av-krävs prinsen EJ sin titel av er som gnäller på just jobbande Madeleine – det kallar jag dubbelmoral! Media frågade hovet i höstas varför CPs kalender va tom fram till CGs 40årspartaj – då sa hovet att CP höll på med racing & design dvs 2hobbies på HKHuppdragsarbetstid! Det är väl nåt att "ta itu med" först ModerS?


 81. Linnea skriver: 14 februari, 2014

  Det här var en Dagsedel av Stig Dagerman från 15 april 1946

  Det kryper i borgarnas magar här händer så spännande ting
  I svettiga skjortor och kragar löper reporters omkring
  Dom ligger som remmar längs marken vad är det som händer och sker Har Noak på nytt gått i arken och lämnat vårt skumma kvarter
  Nej ett fruntimmer – nämnt i ingressen – ska få en unge till slut –
  Vi förstår den bekymrade pressen sånt hände ju aldrig förut

  Sverige väntade en manlig arvtagare till tronen.
  Arvtagaren blev sedemera far till Madeleine Bernadotte.


 82. Solstrålen skriver: 14 februari, 2014

  #58 Karin Nilsson
  Det är inte modernt att följa lagar längre, det gör de styrande som de vill med. Det allvarligaste ingreppet i vår grundlag är väl när de skrev bort vår nationalitet. Vi är inte längre svenskar, vi är mångkulturella.
  Så i det här ämnet är det nog inga större problem att skriva så det passar dem.


 83. Singoalla skriver: 14 februari, 2014

  Jag blir så trött på alla som gnäller om hur mycket pengar de kungliga har och vilka enkla jobb de har, hjälp med barnpassning och hushåll och så vidare.
  Hallå! De är vårt kungahus och de SKA ha apanage och privilegier. Vad ska vi annars ha dem till? De ska sprida glans över vår tillvaro. Det gör de inte om de bor i en trea i Bandhagen och jobbar på ICA. Se er omkring! Våra kungliga är väl inte värre än de andra kungahusen i Norge, Danmark, Storbritannien m fl europeiska nationer. Sluta gnäll! Vill ni ha republik, så fine, jobba för det då! Men låt oss som tycker det är roligt med pomp och ståt få glädjas åt det medan det finns kvar!


 84. snickarjohn skriver: 14 februari, 2014

  Linnea,
  Den hade jag glömt.
  Tack för att Du tog fram den.


 85. Babsan skriver: 14 februari, 2014

  Det är synd att kungahuset kör det här jippoprojektet. Madeleine har ju själv valt att flytta till USA och Chris har själv valt att förbli ‘Herr’ så då är det som vanligt Madde som styr upp det hela för att inte avskärmas från prinsessglamouren och apanaget. Kungen o Silvia har ju också i stort sett prioriterat nedkomsten framför närvaro i OS… .brukar inte mor/farföräldrar komma o hälsa på barnbarnet lite senare när föräldrarna fått lite distans till födslovåndorna??


 86. Malin skriver: 14 februari, 2014

  Och varför tror alla att Prinsessan Madeleine aldrig kommer flytta hem igen?
  Själv tror jag hon flyttar hem om 3-5 år! 🙂 och då kommer hennes dotter växa upp majoriteten av sitt liv i Sverige!
  Skulle hon aldrig sätta sin fot i Sverige igen så skulle antagligen hennes dotter inte bli Prinsessa heller!


 87. Eva H. skriver: 14 februari, 2014

  Jag bryr mig inte om allt det här pratet om apanaget som florerar i den här spalten, utan håller mig till födseln. Eftersom M har valt att föda i NT vilket är naturligt eftersom hon har bosatt sig där, bör det räcka med kungens information vid konseljen. Resten sköter tidningarna om. Salut är fullständigt onödigt och inte längre i tiden, det hörs dessutom inte till NY, om nu kungen tror det.


 88. christinavideotron skriver: 14 februari, 2014

  #87 Eva H. Håller fullständigt med dig. Var inte mottot för Sverige i tiden ?
  Flickan borde absolut bli fröken O’Neal . Har pappan ingen betydelse?
  Undrar just hur många år Chris står ut med den här cirkusen.


 89. Monica skriver: 14 februari, 2014

  Jag tror kungen och drottningen vill vara på plats för att kunna utnämna den lilla till prinsessa. Madelen behöver några dagars lugn och ro när hon fått barn. Allt kretsar kring Madelene, det finns andra i kungahuset som också behöver omsorg, de har tre barn. Norges kung och drottning är ett gott exempel på hur de tar hand om sin familj. Fortfarande är de det goda exemplet. Jag har många gånger funderat på vem som styr vårt kungahus? Jag tycker om kungahuset, men jag vill alla barnen ska kunna vara i centrum. Alla barns lika värde! Nu får vi önska Madelene och Chris lycka till och hoppas allt går bra.


 90. caterineg skriver: 14 februari, 2014

  86: Hon kommer att flytta hem om 3-5 år, då har säkert äktenskapet fallerat och hon ser ingen annan råd. Troligen är kungen själv fundersam eftersom han låter henne ha kvar alla privilegier och förmåner.


 91. solan skriver: 14 februari, 2014

  56 Eva och 61 Anna:
  Tack för era kommentarer. Jag håller fullständigt med om det ni skriver.
  Madeleine verkar verkligen både vilja ha kakan kvar och äta upp den. Jag tycker som många andra att hon borde avsäga sig HKH titeln och leva ett anonymt liv i NYC. Om det nu är ett anonymt liv hon vill ha? Man undrar!!


 92. Hilde skriver: 14 februari, 2014

  #65 lena Hvorfor det? Victoria og Daniel har som alle andre rett til å reise hvor de vil når de vil. Ganske normalt å besøke sin søster utenlands når denne skal ha barn.
  Desiree Hvordan kan du vite med sikkerhet at V og D aldri lager mat, tvettar,rydder etc jobber du for dem?
  Victoria har sagt i en bok om henne at hun og Daniel turas om å lage mat. Gjennom ulike tidninger har jeg også lest at kongen er ansvarlig for søndagsmiddagene i familien. Ettersom de bor i et slott skjønner jo alle at de har hjelp,men er rimelig sikker på at de klarer å koke grøt til datteren og sette noen tallerkener i diskmaskinen og trykke på en knapp. Apropos hushold får du det til å høres ut som at vi vanlige tynges av dette i flere timer etter arbeidstid. Hvor mange timer bruker man egentlig pr. dag/uke på arbeid i huset?


 93. Karin Nilsson skriver: 15 februari, 2014

  Vad har man mellan öronen om man vill ha ett unket uråldrigt kungahus bara för att sprida glans över sin tillvaro?
  Det finns gott om såpor på TV där man kan få sina behov av glamour och lyxig glans tillfredställda!
  Har man inte större krav än så på sitt lands statschef borde man skämmas rejält. Det gäller för alla, oberoende av nationalitet, som stöder sitt lands kungahus. Singoalla, vi som inte gillar unkna kungahus jobbar i många forum och inte bara här!
  Med att skriva "låt oss som tycker om kunglig pompa och ståt få glädja oss så länge det finns kvar" ger du uttryck för alla desperata monarkister som vet att de kommer att förlora.


 94. emma_h skriver: 15 februari, 2014

  EvaH_Salut är fullständigt onödigt och inte längre i tiden, det hörs dessutom inte till NY, om nu kungen tror det.

  att skjuta kanonskott handlar väl mer om att hedra en födsel via 1 kunglig tradition för stockholmarna …snarare än om att det ska va "inom hörselavstånd" för den nyblivna familjen – tidigare dylika salutskott hördes nog heller inte till hemkomna mödrarna Silvia på Drottningholm eller Victoria på Haga slott heller
  Och vem har påstått att traditionsbundet ceremoniel med många år på nacken ska va just "i tiden"??? det är charmen med monarkin m sin förmåga att bevara svenska traditioner, nån modern institution är det ej & ska heller inte va även om den kan införa lite nytt ibland


 95. Pia skriver: 15 februari, 2014

  86 "Malin". Vad får dig att göra sådana antaganden? Vad du tror har ingen betydelse för Sverige. Barnet föds i USA, har en amerikansk far och en mor som verkar att älska New York och det liv hon lever där. Maken Chris har med all tydlig önskvärdhet visat att han inte tänker delta i svenska göranden. Att han skulle flytta till Sverige verkar vara en önskedröm hos somliga, men han arbetar och har sitt liv i USA och det är fullt naturligt. Det vet nog Madeleine också. Dagdröm gärna men sprid det inte.


 96. Henriette skriver: 15 februari, 2014

  Undskyld, men jeg synes altså folks kommentarer her virker noget besynderlige: Prinsesse Madeleines barn har en borgerlig far i Mr. O’Neill – og der synes man, det er okay, at barnet får samme titler som Estelle blot længere nede i tronfølgen, mens samme personer råber op om, at den fødte kongesøn prins Carl Philip skal opgive alle sine titler og privilegier og blive herr Bernadotte, hvis han gifter sig borgerligt!
  Hvis man synes kongen ikke er en konge i tiden, så er en del af hans undersåtter her det bestemt heller ikke og Riksdagen slet ikke, for det kræver vel også deres godkendelse at gøre Baby O’Neill til HKH?


 97. malte skriver: 15 februari, 2014

  Någon här påstår att Sofia kommer att bli lika omtyckt som Daniel, – det tror jag inte ett dugg på!
  Däremot känns Daniel mera "grå" och väcker således ingen irritation eftersom han varken vikt ut sig osv. som ung, och inte heller kämpat sig till att ständigt få stå i rampljuset. Han har förstås en sekundär roll bredvid Victoria som sig bör, medan S redan nu har huvudrollen som bihang till CP.


 98. Anna skriver: 15 februari, 2014

  #75 Pboo

  Zlatans båda söner är födda i Lund tror jag.
  Men de ska inte bo i Sverige i framtiden.
  Därför försöker Zlatan sälja huset i Malmö.


 99. Britt PerssonHovetinformerar skriver: 15 februari, 2014

  Tycker också att det skulle räcka att kungen informerar via en konselj. Även om P M behållit sin titel och arvsrätt så är det väl inte så konstigt att Chris inte fått någon titel i Sverige. Enl en katolsk präst så måste tidigare äktenskap annulleras av påven men har Chris föräldrar gjort så, annars är kan han inte betraktas som rättrogen katolik, det var kanske därför ingen katolsk präst deltog vid vigseln. Att Chris mamma skulle få en svensk titel verkar absurt.
  Att P M fick behålla sin status kanske var en eftergift från kungens sida då förlovningen med Jonas tvingades fram.


 100. Britt PerssonHovetinformerar skriver: 16 februari, 2014

  Jag menade att brytningen av förlovningen med Jonas tvingades fram då han varit tillsammans med norskan som tydligen tjänade ca 15.000 på att gå ut i media, och sedan var det så synd om norskan därför att hon tydligen var tvungen att gömma sig på hemlig ort!
  Tänk om P M lurat oss och föder en kille!


 101. KerstinA skriver: 16 februari, 2014

  Aahhh, vad ni är tråkiga som gnäller hela tiden… Skulle jag vara en kung eller drottning och få ett barnbarn, skulle jag också fira med buller och bång – med kanonskott och allt annat som står till tjänst bara om man är kunglig! Av ren glädje!

  Sluta gnälla om småsaker, vem vet – kanske Madde flyttar med med sin lilla familj (fast jag skulle nog inte byta härliga NY till lilla Sthlm…), och lill-tjejen blir "riktig svensk" som många av er efterlyser (vad ‘riktig svensk" nu sedan betyder, egentligen)? Varför klaga om allt i förväg, när ingen vet vad som hander?


 102. Arne von Giebel Löfström skriver: 16 februari, 2014

  Kan vi inte sluta med att tillskriva Apanaget en magisk makt som gör att apanaget täcker allt, att kungafamiljen lever på enbart apanaget. Apanaget är på 57 miljoner kronor. Ett litet bidrag till kungafamiljens privata kostnader. Det täcker inte ens lönekostnader. Kung, drottnings, kronprinsessans stabskostnader.
  Kungahuset kostar avsevärt mer. Men det är omöjligt att fastställa vad som är kostnader i tjänst, vad som är privata kostnader.
  Någon reagerar kanske och säger: Apanaget är 112 miljoner. Svar: nej. 57 miljoner är apanage, 55 miljoner är tilldelning för underhåll av kungliga slott. Med underhåll menas: Administration.
  Reparationer med mera av slotten tages från inkomster från slotten. eller stiftelser, Staten skjuter till stora bidrag.


 103. Marie skriver: 16 februari, 2014

  Skall detta barn bli lika bortskämt och omdaltat av kungen och drottningen som modern alltid har varit.


 104. Britt PerssonHovetinformerar skriver: 16 februari, 2014

  Pboo
  Zlatans sambo födde deras båda söner inte utomlands utan i Lund.
  Tyvärr tror jag att denna uppståndelse, dvs allt det officiella här i Sverige kring P M:s lilla baby absolut inte gagnar kungahuset.


 105. B.B. skriver: 16 februari, 2014

  Sverige har Europas mest gammeldags kongehus og det til trods for, at landets konge Carl XVI Gustaf i 1973 valgte, som motto: För Sverige i tiden!
  Hvis man fornærmer nogen ved at skrive det, er det, fordi man ikke vil se virkeligheden i øjnene. 😉
  Lille engelske Prins George er den sidstfødte i rækken af europæiske tronfølgere og der var ikke så meget ståhej omkring hverken hans fødsel eller dåb, som det svenske kongehus lægger op til omkring fødslen af Madeleines baby. Man skulle ikke tro, at det drejede sig om en baby født i 2014.


 106. emma_h skriver: 17 februari, 2014

  102ARNE CITAT_"….55 miljoner är tilldelning för underhåll av kungl slott. Reparationer av slotten tages från inkomster från slotten. eller stiftelser, Staten skjuter till bidrag…"
  NEJ ARNE upprustningsansvar åligger ägaren Staten oavsett statsskick (Ett ex bland många på att STATLIGA VERK dolt tar många av kungafamiljens årliga kostnader via sin respektive plånbok/årsbudget)
  http://www.sfv.se/sv/om-oss/kontakta-oss/fastighetsomraden/sfv-kungliga-slott/
  CITAT_"SFV Kungliga Slott förvaltar 9 kungliga slott i Sve med tillhörande byggnader + slottsparker K slotten disponeras av H.M. Konungen"
  SFV är förkortning av STATENS FASTIGHETSVERK de erhåller egna pengar för att hålla slotten i bra skick exvis 2010 tilldelades SFV_slott separat 120miljoner f detta ändamål På Hovets hemsida står att deras ansvar är bl.a TILLSYN då CG enbart arrenderar
  1 undantag = Stenhammars upprustning enligt testamente(se DN)


 107. Pboo skriver: 17 februari, 2014

  #98, 104 Anna, Britt Persson

  Tack för info! Blandar kanske ihop Zlatan med Beckhams – där har jag i alla fall för mig att samtliga barn inte är födda i Storbrit. Oavsett – jag reagerar starkt mot uttalandet skrivet av #50 Sandra; "detta barn har inte tillräcklig anknytning till Sverige" – det är rent groteskt och hade det handlat om någon annan – då hade detta definierats som r-m, men en svenska som föder sitt barn utomlands då tycks det vara okej, inte minst om hon heter P Madeleine – bedrövlig och skrämmande attityd!


 108. Ingegerd skriver: 17 februari, 2014

  Det är ju inte kostnaderna för ett statsöverhuvud som Republikanska Föreningen ser till. Det är ju att ämbetet ärvs, vilket år 2014 är ett föråldrat system.


 109. Ingegerd skriver: 17 februari, 2014

  * 93
  Tack för inlägget!


 110. Pboo skriver: 17 februari, 2014

  Kungen verkar vara den som ville att P Madeleine skulle behålla HKH och därmed också stå kvar i tronföljden, något man i princip kunde ‘läsa mellan raderna’ i intervju med P Madeleine, där hon sade att hon tänkt på att avsäga sig HKH men att det diskuterats i familjen och bestämts att hon skulle behålla HKH, och därmed också ha kvar sin plats i tronföljden, vilket i sin tur innebär att hennes barn (som släktingar i rakt nedstigande led till Kungen) också blir HKH Prins/essa. Jag tror att Kungen vill att fler ska kunna ta över om det skulle behöva. Idag finns KP Victoria o P Estelle, P Carl Philip, P Madeleine – vad om sker i framtiden vet ingen, men varför redan nu begränsa antalet som kan stå i tronföljden? Framtiden får utvisa vem som tar över och vilka som ev. då avsäger sig HKH, detta för att ha rätten att försörja sig själv.


 111. Ingegerd skriver: 17 februari, 2014

  * 59 Sandra.
  Barn föddda i USA blir automatiskt amerikanska medborgare. OK


 112. emma_h skriver: 17 februari, 2014

  Sandra_"…anser att detta barn inte har tillräcklig anknytning till Sverige och således inte borde orsaka så mycket uppståndelse…"

  Otillräcklig Sverige-anknytning??
  blivande hon
  har
  *svensk mor
  *är svensk prinsessa
  *har morfar som är kung av Sve
  …med andra ord…
  exakt samma SVE-anknytning som kusinen Estelle hade som nyfödd


 113. snickarjohn skriver: 17 februari, 2014

  Pboo,
  Inte så viktigt men Beckhams två äldsta barn är födda i GB.
  En i Spanien och en i US.


 114. emma_h skriver: 17 februari, 2014

  Britt P
  Madde har laglig r ä t t till sin titel i dagsläget så länge hon uppfyller de tronföljarregler som lagen anger, likaså enligt kungens vilja/bestämda placering av M att jobba åt kungahuset på distans
  …med hkh-stiftelsen CHF + mer traditionella HKHuppdrag i USA liksom HKHuppdrag i Sve. Likaså gifte sig M sig enligt Sve Ceremoni + Augsburgiska trosbekännelsen …precis som dottern_påG kommer döpas, uppfostras, konfirmera sig och senare gifta sig efter
  – var aldrig aktuellt med katolsk präst på bröllopet, själva villkoret för att Chris fick fria till Sve tronföljare var att hålla sin religion utanför


 115. Pboo skriver: 17 februari, 2014

  #113 snickarjohn

  Tack för info – då minns jag i alla fall rätt där!


 116. Annichen skriver: 18 februari, 2014

  Den tråkiga sanningen är dessvärre att flickebarnet Madde är rejält borskämd sen barnsben. Hon är sladdbarnet med temperament, i föräldrarnas ögon är hon ännu "lillflickan" som inte klara sej själv. Varför skulle familjemönstret vara annorlunda i kungliga kretsar än i "vanlig familjer"; stora syster Vickan väntas klara sej själv tidigt och mellanbarnet CP ende sonen blir specialbehandlad och ministingen Madde når aldrig vuxenålder. Visst, hon jobbar där i NY har jag hört men hur skulle hon klara sej utan lyxvåningen, designkläderna, fina elitvännerna, dyra krogbesöken, lyxsjukhuset där hon skall föda?


 117. Pboo skriver: 18 februari, 2014

  #116 Annichen

  Den tråkiga sanningen är väl att om du inte känner P Madeleine personligen så vet du inget alls om hur hon är privat! Jag litar mer på vad hennes exv. syskon säger, exv. KP Victoria har vid så många tillfällen varit mycket ledsen över att media ständigt fabricerar och skriver i princip enbart om "shopping" (oavsett vad som ev. handlas), istället för att som KP framhållit, skriva om den värme och engagemang som P Madeleine har för sitt arbete och familj. Krasst tror jag att P Madeleine är den av de 3 syskonen som skulle klara sig bäst, och detta bl.a. utifrån den utbildning och yrkeserfarenhet hon har samt initiativförmåga o driv.


 118. emma_h skriver: 18 februari, 2014

  Annichen – Vad är problemet?
  den höga levnadsstandarden genomgående betr bostad resor kläder etcetera är denSAMMA för CP och Victoria likväl – skiljer sig heller EJ från andra kungafamiljers eller vännernas liv så du kan droppa prefixet LYX… för alla CGs barn är det normal standard då de via uppväxt saknar nåt annat att jämföra med
  Och även om M skulle lämna kungasfären finns en make m goda inkomster så det vore inget hon skulle behöva "avstå"…
  vilket sjukhus Madde än föder på betalas som alltid för amerikaner via nödvändig privat sjukförsäkring
  Glöm ej…var & hurpass lyxigt/olyxigt alternativ – det blir kan media bara spekulera om (inget de tipsas om, om födseln ska ske ifred)


 119. Gneta skriver: 18 februari, 2014

  #116 Såsom "lillflickan" i familjen kan jag meddela att jag alltid varit rebellen och den mest självständiga och den som klippte navelsträngen först – Varför, jo antagligen just för jag var lillflickan och därmed kanske inte blev så hårt styrd av mina föräldrar.
  Visst äldsta syskonet i vår familj – tar sin roll påallvar
  Andra syskonet – den som är annorlunda
  Lillflickan – jag själv – rebellen och den mest självständiga som vågade sätta ner foten när bl.a. äldsta syskonet av respekt inte vågade


 120. Gneta skriver: 18 februari, 2014

  #116 Förresten låter du ungefär som det typiska "mellanbarnet" lite avundsjuk på det yngre syskonet som är "minstingen" och även avundsjuk på den äldre för den är just äldst i syskonskaran


 121. Arne von Giebel Löfström skriver: 19 februari, 2014

  Emma H!

  Jag har skrivit att 55 mkr gäller förvaltning av kungliga slott. Förvaltning innebär inte underhåll av slotten det betalas som du skriver av Staten. Undantag Stenhammar och Solliden.
  Trots att Stenhammar är en stiftelse, skall vara självförsörjande, har staten senare åren pumpat in stora belopp i Stenhammar.
  Slotten tar in rejäla inkomster som tillsammans med ägaren Staten bekostar underhåll av slotten. Jag tror antalet slott är tio som staten bekostar underhåll. Självklart kostar slotten även stora underhållskostnader med en president, men jag är mycket övertygad om att statens inkomster från slotten skulle öka från närmast ingenting till miljarder med en president.


 122. Ingegerd skriver: 19 februari, 2014

  *121
  Men vi får en person som är framröstad av svenska folket!
  Inte som nu arv genom samlag.


 123. emma_h skriver: 19 februari, 2014

  LÖVIS nja. bäst att du läser om vad du de facto påstådde i ditt förra inlägg…bl a citat_"Reparationer med mera av slotten tages från inkomster från slotten.eller stiftelser Staten skjuter till stora bidrag."

  "bidrag"??…SFVslott har 1 egen årsbudget för kungliga slottena (år2010: 120miljoner) dvs de slott CG råkar arrendera (jag berörde EJ privata Solliden över hvdtaget – men nämnde just Stenhammar som 1 u t a n f ö r stående undantag tack vare testamente)
  Vad Hovet "förvaltar" är den Kungliga Dispositionsrätten (ordagrant från Hovets hemsida) för sagda slott & daglig tillsyn …emedan statliga SFV_Slott’s ansvar är att "svara för fastighetsdrift & löpande underhåll" (del av kulturarvet) något dagstidning undersökte noga i artikelserie visavi CGs ansenliga årliga sidoinkomst från sagda slott /end of discussion!


 124. AnneMarie skriver: 21 februari, 2014

  Hjertelig til lykke med nytt familiemedlem i Kongefamilien. I disse OL (OS) tider kan vi si : Gullet kom på bortebane 🙂 Forslag til navn :
  Silvia Sibylla
  mvh fra Norge


 125. Carita skriver: 22 februari, 2014

  Cassandra,Renate, Sibylla och Allice skulle vara fint om det blev alla dom manmen.


 126. Brita Pettersson. skriver: 22 februari, 2014

  Tror det blir namnet Ingrid bla,
  Stor lycka till alla tre,


 127. Pamela P skriver: 23 februari, 2014

  Madeleine Thérèse Amélie Joséphine blir på engelska Magdalene Theresa Amelia Josephine. Mormors namn är Silvia Renate och farmors är Eva Maria. Fars namn är Christopher Paul. Namn som Renate och Paula lär inte komma på fråga. Men däremot kan kanske dottern få namnen Renata/Renée, Marie, Pauline eller Christabel som mellannamn. Bör noteras att Estelle har Silvia Ewa med w som andra och tredje namn så det är inte så säkert att Madeleines dotter får Silvia eller Eva med v då Estelle bär dessa namn.


 128. tina skriver: 24 februari, 2014

  #15 – kunde inte vara mer enig..


 129. Kimberly skriver: 28 februari, 2014

  Så mycket ilska, PM har INTE apanage när hon bor i USA så naturligtvis kommer inte heller något betalas it för hennes dotter. Låt henne bo var hon vill med sin familj, verkar vara mycket gissande och antagande. Har inte läst alla det är helt enkelt för många.


Annons

Laddar