Hovet pudlar efter amningsförbudet: “Har aldrig känt mig så kränkt”

Hovet pudlar efter amningsförbudet:
Mamman fick inte amma sitt barn.
Annons

Den 19 mars var Nathalie Westlund Spaak på Kungliga slottet i Stockholm. Då inträffade en situation som nu skapat en storm mot Kungliga slottet.

Allt startade när Nathalie skrev följande inlägg på Kungliga slottets Facebooksida:

Annons

“Jag blev avbruten när jag ammade mitt barn i en korridor på slottet, mellan ingången till utställningen om kungliga brudklänningar och ingången till giftshop. Jag skulle tydligen gå till toaletten och fortsätta amma där för att va avskild från de andra. Jag frågade då om det va för min skull eller för andras och han sa att det va för alla andras skull jag sa “men ingen annan har ju sagt något”, då säger han “nej men jag säger det!!” Det va minsann inget museum utan ett levande slott som används. Vet inte vad han menade med det men jag fick inte amma där för jag skulle minsann gå till den offentliga toaletten! Jag sa till honom att jag tänker absolut inte gå till en toalett där folk kissar och bajsar för att mata mitt barn, han säger då att det är det enda han kan erbjuda.”

Hundratals personer har skickat klagomål till Kungliga slottet efter detta och Nathalie skriver att hon aldrig tidigare känt sig så liten och kränkt. Många skriver dessutom på Kungliga slottets hemsida att de kommer att bojkotta slottet efter detta.

“Kommer aldrig besöka detta slott som egentligen tillhör oss skattebetalare. Anledningen är den att personalen hänvisar mammor att mata deras barn på toaletterna!” skriver en Facebookanvändare på deras hemsida.

Många ifrågasätter också kungens valspråk “För Sverige i tiden” och tar dessutom upp att kungafamiljen faktiskt själva består av flera kvinnor som ammar eller nyligen ammat.

“På kungliga slottet får man tydligen inte amma. Det var ju trist. Undra om kronprinsessan också blir tillsagd att gå på toaletten och amma istället?”, skriver en kvinna Kungliga slottets Facebook.

På alla kommentarer svarar hovet med en och samma ord: “Det finns ingen regel som säger att man inte får amma sitt barn på slottet. De kungliga slotten tillhör svenska folket och här ska alla känna sig välkomna. Vi har varit i kontakt med besökaren och bett om ursäkt för det inträffade.”

Och Nathalie har fått en ursäkt. Hovet skriver till henne: “Vi är ledsna att besöket igår inte blev så bra som du skulle kunna förvänta dig. Det finns ingen regel som säger att man inte får amma sitt barn på slottet. Vi ber så mycket om ursäkt för det felaktiga bemötandet. Tack också för att du kontaktat oss och uppmärksammat behovet av att förtydliga våra riktlinjer internt”, skriver de.

Detta är andra gången på kort tid som Kungliga slottet fått stark kritik. De har dessutom blivit anmälda till Konsumentverket, läs varför här! 

Foto IBL

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

28 kommentarer till “Hovet pudlar efter amningsförbudet: “Har aldrig känt mig så kränkt””

 1. Royalist javisst skriver: 23 mars, 2017

  Det vore väl lämpligt med någon form av skötrum för föräldrar med små barn. Där kunde det finnas
  fåtöljer litet avskilt i en avdelning lämpligt att sitta och amma i. Sådana större skötrum finns ju på många offentliga platser.


 2. CVM skriver: 23 mars, 2017

  Royalist javisst
  Instämmer i din kommentar till 100%
  Trevlig Eftermiddag
  CVM


 3. konsttanten skriver: 23 mars, 2017

  Det har gått för långt när dessa överdrivna feminister ammar överallt!! Självklart sitter man inte i en korridor innan ett utställningsrum!

  Ja, ett skötrum är en bra idé, men hur många gånger satt inte min dotter på toaletter och ammade, och det var inte länge sedan.

  Om de sitter på en vanlig restaurang, kan man ha en stor schal över, som täcker brösten.


  1. Catherine skriver: 23 mars, 2017

   Gillar:-)


  2. Marguerithe skriver: 23 mars, 2017

   konsttanten.
   Håller med dig. Att amma exakt där man känner att det passar just mig är egoistiskt och oetiskt.


  3. josefin skriver: 23 mars, 2017

   Man kan alltid ha en sjal…det ar inte en restaurang-specifik uppfinning. Din dotter tycker det ar OK att Ama pa toalett, men det betyder ju faktiskt inte att Nathalie tycker det. Folk ar olika, Du vet!


 4. PernillaA skriver: 23 mars, 2017

  ja Royalist, det tycker jag också
  Att hänvisa till den offentliga toaletten är faktiskt ganska fräckt


 5. ingalisa skriver: 23 mars, 2017

  Det finns många som ammar på de mest olämpliga ställen. Gå undan och ge barnet en lugnt stund. Jag, menar inte en toalett,


  1. Marguerithe skriver: 23 mars, 2017

   ingalisa,
   Jättebra skrivet. Inte minst att ge barnet en lugn stund i avskildhet.


 6. AnnaS skriver: 23 mars, 2017

  En icke-kunglig icke-nyhet…!


 7. Royalist ja visst skriver: 23 mars, 2017

  Tack CVM och lycka till/hoppas allt går bra med nya lilla valpen.


  1. CVM skriver: 23 mars, 2017

   Tack snälla!
   C.


 8. Catrin skriver: 23 mars, 2017

  Det här har slagits upp stort på fler håll:

  http://www.expressen.se/nyheter/nathalie-skulle-amma–hanvisades-till-toaletten–av-slottets-personal/

  Man skulle inte kunna tänka sig att pumpa ut mjölk på flaska innan man går ut och ta med sig om barnet skulle bli hungrigt? Dessa artiklar är något av det löjligaste jag läst på länge!


 9. Karina skriver: 23 mars, 2017

  Har hun ikke valgt at amme sit barn netop på et sted, hvor alle skal passere forbi? Kunne have valgt et lidt mere diskret sted!
  De fleste museer har et pænt stort rum som garderobe og ofte er der også en bænk. Jeg har oplevet mødre amme diskret ved garderoben, både på Statens Museum for Kunst og på Louisiana i Danmark, det har ikke stødt nogen – og man har jo også vist hensyn! Ikke alle udenlandske turister deler det såkaldte skandinaviske frisind!


 10. Gunnel skriver: 23 mars, 2017

  Det verkar ha gått en viss inflation i ordet kränkt I Sverige, inte minst används ordet mycket i skolan då barn blir tillsagda. Det tar fyr om någon ber en ammande mamma att gå undan till en lite avskild plats, däremot tar man inte hänsyn till de som kanske känner sig generade att gå förbi någon som ammar. Idealet är naturligtvis amningsrum, men det är svårt att tillhandahålla precis överallt.


 11. Karin skriver: 23 mars, 2017

  Det kanske är den fria uppfostran som gör sig påmind?


 12. Birthe Vejrum skriver: 23 mars, 2017

  Ammende mødre burde nu tænke over, om ANDRE kan føle/känna sig generet af af alt dette frisind, som skal demonstreres i tide og utide. Man kan jo tage en flaske med sig hjemmefra.


 13. eva skriver: 23 mars, 2017

  Så många otroliga kommentarer. Vad är det för fel på att amma ute. Sen är det klart att man inte behöver visa båda brösten så alla ser.

  Jag ammade ute runt hela världen för över 30 år sedan och har aldrig fått några kommentarer någonstans. Så läser man sådana kommentarer i det frigjorda, naturliga och moderna Sverige. Vad har hänt?


  1. AnnaS skriver: 23 mars, 2017

   Vad som är hänt är att jag och många med mig anser att det går till överdrift när vissa ska amma var och när och hur som helst. Jag har ingenting emot att man ammar sitt barn, tvärtom, men tycker att man kan visa lite diskretion och hänsyn när man är ute bland folk. Som någon här påpekade delar inte alla kulturer vår nordiska frigjordhet…så svensk jag är stör det mig när någon sitter helt ogenerat och ammar med uppknäppt blus och frilagda bröst. Kalla mig konservativ, men det står jag för.


  2. josefin skriver: 23 mars, 2017

   Hej Eva, just sa fungerade det aven for mig for 30 ar sedan. Absolut ingen hade någonsin kommentarer.


 14. Birgitta tenggren " skriver: 23 mars, 2017

  Stackars barn bli ammad i en korridor. Toaletterna på slottet är nog snäppet bättre än på Norrmalmstorg. Gnälliga mammor. Hallo världen står i krig och dom gnäller om att inte få amma var dom vill.


 15. Anna skriver: 23 mars, 2017

  Det har blivit en “trend” att amma överallt tydligen, senast satt jag på tåg och mamman skulle amma och visar bröst för allt och alla, plus att mjölken rinner!! så otrevligt….. amma gärna men gör det diskret både för barnets skull och andra som är i närheten…


 16. ingalisa skriver: 23 mars, 2017

  Anna S. Bra!


 17. Mariane skriver: 24 mars, 2017

  Vi har haft den debat ofte i Danmark, måske kunne det havde været løst ved har finde hende et bedre sted end toilettet. Bare på en ordenlig måde. Vi finder et sted til dig og dit barn lidt diskret.Barnet skal jo ha mad. Men ligefrem på toilettet, der ville jeg ikke have ammet mit barn.


 18. EllaBellaBingo skriver: 24 mars, 2017

  Ja jösses. Hänvisa till en toalett? 😀


  1. Marguerithe skriver: 24 mars, 2017

   Förstod inte mamman bättre så tyckte jag hovfunktionären gjorde rätt som hänvisade henne till toaletten.


 19. Marianne skriver: 24 mars, 2017

  Ingen av er som kritiserat mamman som tänker på vad alternativet till att amma på barnets begäran ofta är? Jo, ett gallskrikande barn! Skulle det vara mer hänsynsfullt mot omgivningen?
  Eller ska vi tillbaks till 50-talet då kvinnor ofta var tvungna att isolera sig i hemmet under hela amningsperioden? Då föredrar jag alla gånger att “utsättas” för någon kvadratcentimeter blottat bröst i det offentliga rummet – för mer än så blottar man faktiskt oftast inte vid offentlig amning!


 20. Pensionär skriver: 25 mars, 2017

  Även om det känns lite dumt att hon ammade i en korridor, behövde hon väl inte hänvisas till en toalett. Det borde väl finnas andra alternativ. Hur skulle en vuxen – med t.ex. varm korv i handen – reagera om någon sa att maten får ätas på toaletten.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar