Hovmarskalk Kurt Svensson om kungaparets resa i Sverige

Hovmarskalk Kurt Svensson om kungaparets resa i Sverige
Annons

Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker kungaparet Kalmar län nu på tisdag. Ansvarig vid hovet är hovmarskalk Kurt Svensson – här berättar han mer om resorna runt i landet.

Kalmar blir den första anhalten i kung Carl Gustafs och drottning Silvias resa genom Sveriges samtliga 21 län. Kurt Svensson är chef för Kungens hovstat med kansli och han har därmed bland annat ansvaret för planeringen av kungaparets programverksamhet. På hovets hemsida kan man nu läsa en intervju med hovmarskalken. Här följer delar av intervjun:

Annons

Hur har föreberedelserna gått till?

— Planeringen tillsammans med landshövdingarna har pågått sedan i höstas. Som statschef har kungen besökt samtliga län vid flera tillfällen. Under eriksgatorna, som pågick 1973 till 1990, besökte kungen även alla kommuner i länen. Den ambitionsnivån är inte möjlig att ha under året. Nu har vi planerat en dag per län med besök i tre till fyra orter per län.

Vad har varit viktigt i planeringen?

Annons

— Att länsbesöken ska vara på temat “besök i vardagen” och inte stora officiella tillställningar eller invigningar. Syftet är att belysa utvecklingen i regionen under de senaste fyrtio åren, samt framtida styrkor och möjligheter. Det är förstås inte möjligt att göra besök inom alla dessa områden. Och därför finns också en liten finess inbyggd. Att kungaparet åker buss. Hela delegationen åker med bussen. Då kan man utnyttja restiden till att informera, bland annat om sådant som man inte hinner besöka.

Har kungaparet haft specifika önskemål?

— Att programmet blir så publikt som möjligt. Kungaparet önskar till exempel att promenera på gator och torg, som på Lilla Torget i Oskarshamn, där bland annat minnesplatsen över stadens grundare Oskar I visas. Och det tal som Kungen håller i varje län ska helst vara publikt, som exempelvis det i Rådhusparken i Jönköping.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Kungahuset.se/ och Kungahuset.se/Alexis Daflos

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Hovmarskalk Kurt Svensson om kungaparets resa i Sverige”

 1. Evita Jansson skriver: 4 mars, 2013

  Kungen och Drottningen gör en beundransvärd resa i samtliga 21 län. Det är ett idogt par. Önskar att kungabarnen vore lika aktiva. De borde bättre stötta sina föräldrar som närmar sig 70-årsåldern.

  Kungaparet är mycket proffsiga vilket inte är alla barnen förunnat. Men övning ger färdighet.


 2. Marguerithe skriver: 4 mars, 2013

  “1” Evita Jansson,
  Håller med. Kungaparet är både proffsiga och beundransvärda. Kungen säger ju att barnen “har blivit lite större”, men vuxna kan man nog inte säga, med tanke på hur Kungaparet själva hade det i den åldern med 3 små barn, plikter från morgon till kväll, ingen föräldraledighet överhuvudtaget. Kungen blev kung vid 27 års ålder och med sin gamle farfars synsätt på det mesta.


 3. mona skriver: 4 mars, 2013

  Nu är det kungens 40 år på tronen som ska firas då kan knappast
  någon annan än han själv resa runt?
  Kungens uppgifter kan inte tas över av barnen, mycket är reglerat
  i lagar och förordningar.


 4. Tina skriver: 4 mars, 2013

  KUNGEN är ju den som jubilerar..!
  Ska Madde då hänga honom i hasorna..?


 5. Eva M skriver: 4 mars, 2013

  Mona fel fel fel. Hur gjorde drottning Elisabeth under sitt jubileums jo åkte själv inom England dessutom skickade hon sina barn och barnbarn som representanter kors och tvärs .


 6. allegra skriver: 4 mars, 2013

  Kungaparet ska alltså in och ut ur buss mellan besöken.
  Bara en sån sak. Inte en sekund för en smula avskildhet.
  Bussandet motiveras med att på buss underlättas spridandet av information. Med andra ord stora chansen ska ges upphetsade lokala förmågor att bre ut sig med sk information
  medan kungaparet fast i bussen avsiktligt undanhålls en chans till en lugn stund.
  Kan ingen sätta stopp för detta lopp i nitets fotsvett på rättfärdighetens väg?


 7. Aino Samuelsson skriver: 4 mars, 2013

  Oskarshamn är den första orten som kungaparet besöker. Månne det blir trängsel på Lilla Torget när de visas minnesplatsen över Oscar 1. Kanske svårt att ta sig fram, jag drar min man i rullstol, men vi vill gärna vara med. Det går nog bra.


 8. Marguerithe skriver: 4 mars, 2013

  “6” allegra,
  Detta låter verkligen fasansfullt. Arma Kungapar! Var detta verkligen nödvändigt?


 9. PBoo skriver: 4 mars, 2013

  Kungaparet är helt fantastiska och har så varit i alla år! Stort tack!

  Förutom Oskarshamn där de får information om saneringen av hamnen och promenad till torget ska Kungaparet besöka Mönsterås och Strömsrums gods samt Kalmar där de besöker Sjöfartshögskolan och där de får styra ett simulerat fartyg samt besöka den relativt ny-restaurerade Domkyrkan och lyssna på körsång och kvällen avslutas med middag på residenset i Kalmar.
  (Den gode hovmarskalken har blandat ihop länen – Jönköping tillhör inte Kalmar län men däremot Småland!)

  http://www.barometern.se/nyheter/lanet/kunglig-resa-startar-i-lanet(3645584).gm


 10. Sthlm skriver: 4 mars, 2013

  Har sett ett par gudstjänster på TV från Slottskyrkan och kan inte låta bli att fundera över kungaparets långa resa tillsammans. Kungaparet verkar pigga och alerta så det blir nog trevligt för dem att bussa runt i Sverige.


 11. Titti W skriver: 4 mars, 2013

  #6

  Upplägget av resan till Kalmar län har självklart skett i samråd med kungaparet.


 12. emelie skriver: 4 mars, 2013

  “6” allegra och “8” Marguerithe,
  Bussåkandet är ju en FINESS! T o m något av ett nytänkande, kanhända. Man kan riktigt höra hur nöjd hovmarskalken är med denna sin lilla inbyggda finess ; )


 13. Eva M skriver: 4 mars, 2013

  Det är inte synd om kungaparet, visst blir det jobbigt ibbland men det är ju kungens egen önskan att göra dessa Eriksgator.


 14. Tjohanna skriver: 4 mars, 2013

  #6,,, Oj, oj, stackars kungapar. Jobbigt läge. Åka buss!
  Om Silvias dräktjacka… hiskelig skorstenskrage där, Hennes frånvaro av axlar ochhennes smala hals kanske kunde ha fått en finare inramning.
  Och kungen? Handen i fickan på kavajen är väl ett “big no, no”?
  Eller vad säger Tina.


 15. hilde skriver: 4 mars, 2013

  Nå er jo dette kongens jubileum og da er det naturlig at det er han som reiser. Hvorfor skal Victoria stå på torget i f.eks Falkenberg å ta imot hyllester på sin fars vegne?
  Hun og Daniel reiste mye etter bryllupet og de vil jo også etterhvert få oppleve sine egne jubileer og markeringer.
  Det skal jo være skillnad på å være kongepar og kronprinsessepar.
  Men det hadde jo vært hyggelig om kongeparet tok med ” barna” på noen av reisene.


 16. snickarjohn skriver: 4 mars, 2013
 17. snickarjohn skriver: 5 mars, 2013

  Under denna tråd passar väl detta bra?

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article16353281.ab


 18. Marguerithe skriver: 5 mars, 2013

  “17” snickarjohn,

  P Althin gör allt för pengar, viktigt att veta. Här tror jag dock att även han är grundlurad av de som verkligen styr eller tror sig styra. Han kommer inte att få den enastående framskjutna plats i församlingen som han i sin naivitet hoppas på.


 19. Desiréesvenskdam skriver: 5 mars, 2013

  #16 instämmer i sucken! Vi andra får anpassa utgifterna. Han fick väl påökt med flera miljoner när V flyttade till Haga?
  #6 Varför kan inte kungen åka buss för en gångs skull? Det gör vi andra. Nyttigt för dem att prova det istället för lyxbilen. Dessutom är det säkert kungens eget önskemål. När de för ovanlighetens skull är ute i landet så ska väl tiden utnyttjas. Det rör sig bara om en dag per län! Utspritt över många månader! Det ska de nog “orka”.


 20. lw skriver: 5 mars, 2013

  Mer pengar ska han till vad kan man fråga sig ..att betala dotterns bröllop som han ska betala ur egen ficka eller ska vi försörja både chris o n.modellen nu är det inte dags att dom börjar redovisa vart alla pengar dom får tar vägen ……


 21. Linnea skriver: 5 mars, 2013

  16. 17. De har säkert så de klarar sig.Oroa Dig inte!!!!


 22. PBoo skriver: 5 mars, 2013

  Finns ett stort intresse – ett 50-tal journalister från Sverige, Tyskland, Belgien och Schweiz.

  http://www.barometern.se/

  http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/residenset-rustat-for-kungabesok(3676723).gm


 23. snickarjohn skriver: 5 mars, 2013

  Marguerithe 17, Vad P Althin gör eller inte gör för pengar har ju ingen relevans i detta sammanhang. Det är en välskriven och tänkvärd artikel.
  Man läser den och drar sedan sina egna slutsatser.Eller också läser man den inte Fritt val (!). Jag vet att Du är en stor tillskyndare av vårt statsskick, kungahus och dess medlemmar.


 24. Karin Nilsson skriver: 5 mars, 2013

  P.Altins artikel är välskriven och han har så rätt i allt. Fler och fler svenskar tänker på samma sätt som han gör.


 25. hilde skriver: 6 mars, 2013

  At kongeparet skal kjøre buss synes de sikkert bare er gøy. For dem er jo det eksklusivt og “lyx”. Dessuten er det neppe en ordinær buss men en flott turistbuss.

  Marguerithe
  Jeg synes det er ufint av den republikanske foreningen å komme med slike utspill ved viktige begivenheter i kongehuset.spesielt spennende lesning er det heller ikke. Bare de samme argumentene vi har hørt et tusentals ganger før.
  Er det ikke nok av andre problemer å ta tak i i Sverige enn å bruke energi på å irritere seg over et kongehus?
  Sverige har jo hatt monarki i flere hundre år og ikke har vel det skadet landet på noe vis.
  Kongen har jo ingen makt, det er i realiteten regjeringen/riksdagen som styrer og den har jo dere svensker fått være med å velge.


 26. Marguerithe skriver: 6 mars, 2013

  “25” hilde,
  Tack för att du skriver här. Det är minst sagt ofint och brist på hyfs av republikanska föreningen att gå ut med den här typen av artiklar. Det är som du säger samma argument som vi hört till leda. Mantran som återupprepas.
  P Althin som förr var en mycket sympatisk advokat och alltid tog sig an de mest ömmande rättsfallen, bytte personlighet från en dag till en annan, vilket chockerade många av oss i Sverige. Han gick ut i TV för några år sedan på Victorias födelsedag den 14 juli, där han visade stort hat mot Kungafamiljen. Själv tror jag att det är något personligt mellan honom och dem.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar