Inte allt gick rätt till på Nobelfesten…

Inte allt gick rätt till på Nobelfesten...
Annons

Prisutdelningen

En förlupen lock...

En förlupen lock...

När klockan började närma sig tiden för kungen att bryta taffeln…ja, då hängde ögonlocken betänkligt på gästerna kring honnörsbordet på Nobelfesten, såväl hos tränade kungligheter som forskare och politiker. Gårdagskvällen var magnifik – men inte utan fadäser!

Såväl läppgloss som tuggummin smögs in i kungliga mungipor. Innan fotograferna släpptes lös för att fotografera middagsgästerna fiskade kronprinsessan Victoria upp läppglosset och bättrade på läpparna och kungen stoppade in ett nikotintuggummi. Och det verkade som att inte heller prins Carl Philip kände sig riktigt bekväm, skjortbröstet kliade. Carl Philip smög upp långfingret och rafsade diskret då och då.

Inte lätt att ha allas ögon på sig…

Kungen var inte på lysande humör då kungafamiljen gjorde entré vid prisutdelningen i konserthuset – fyra minuter försenade! Kungen hatar att komma för sent!
Vad var det som hade hänt? Ja, det blev kvällens självklara snackis.
Vid prisutdelningen hängde också en lös lock i drottning Silvias nacke, en lock som inte hunnits svepas med i uppsättningen och prinsessan Madeleines hår var  rätt…”frizzy” men stramades upp till sittningen i Blå Hallen. Den enda som tycktes ha hunnit få coiffyren klar i tid, var Victoria med sin vackert slingade chinjong.

Victoria var den enda som såg samlad ut.

Victoria var den enda som såg samlad ut.

Då och då slängde kronprinsessan Victoria snabba ögonkast mot pappa liksom för att kolla läget och att allt var okej.
Det var det… efter ett tag.
Plötsligt var kungen sitt glada fest-jag igen!

“Det låter som en klockboj!”

Ekonomi, politik, sjukdomar och religion – stora “no-no:s” när man ska konversera personer man inte känner. En del har förstås vanan inne och behöver knappast reflektera över saken vår kungafamilj inte minst. Man får ju heller inte snusa och inte flörta– och man bör hålla stenkoll på bordsskicket.
Genom åren har det ändå förekommit en hel del fadäser i Nobelsammanhang. Både plankare, mobilpratare, tummetottslickare och soppdoppare har passerat revy…

Annons

* 2007 slickade statsminister Fredrik Reinfeldt helt odiskret bort lite dessertglass från tummen och begick därmed ett rejält etikettsbrott.

* Drottning Silvia chockades 1976 på sin allra första Nobelfest då hennes bordskavaljer, fysikpristagaren Burton Richter, stoppade sin sked i hennes soppa…

* Akademiledamoten Kristina Lugn villade ett år bort sig i stadshuset, tog fel ingång och fastnade till sist hos Säpo…

* 2003 svarade Göran Persson, då statsminister, i sin mobil samtidigt som han hade kronprinsessan Victoria som bordsdam. Victoria gjorde allt hon kunde för att se så oberörd ut som möjligt…

* 1920 knackade den överförfriskade litteraturpristagaren Knut Hamsun Selma Lagerlöf på korsetten under dansen och sa: “det låter som en klockboj!”


Av Ann-Sofie Lundin, Marianne Rolfstadius, Eva Österlind
Foto: IBL

Eftersnacket om Nobelfesten fortsätter i Tv4:s Förkväll idag kl 17
och Svensk Damtidnings Daniel Nyhlén
medverkar som vanligt som kunglig expert.

Missa inte Svensk Damtidnings kungliga expert och bloggare i Förkväll på TV4.

Missa inte Svensk Damtidnings kungliga expert och bloggare i Förkväll på TV4.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

41 kommentarer till “Inte allt gick rätt till på Nobelfesten…”

 1. krisantiblogg.aftonbladet.se skriver: 11 december, 2009

  Bravo till drottning Silvia. Hon återvinna och återanvända hennes gammal klänning till Nobelfest igår. Den riktig miljö tänkande och det gillar jag. Tummen upp till henne! Snygg jobbat!


 2. buttantan skriver: 11 december, 2009

  tv hade en ny bildproducent som gjorde att vi inte fick se den underbara lilla sekvens när kungen skålar för Alfred Nobel, han visar nämligen precis hur ett gammalt svenskt skålande går till, glaset hålles lyft till
  tredje skjortknappen, däreftter nickas till höger och vänster och så dricker man en liten klunk och och därefter åter nicka åt höger och vänster och sen sätta ner glaset. I Sverige skålar man som bekant inte genom att klinga glasen mot varandra.


 3. Anders skriver: 11 december, 2009

  Reinfeldt slickade på en KNIV, Svensk Damtidning!


 4. ingrid martinssonsvenskdamtidning skriver: 11 december, 2009

  sveriges allra största fest underbart!!
  BRA ATT VI I SVERIGE HAR KVAR NÅGOT SOM ÄR SVENSKT
  LEVE MONARKIN


 5. Netaadika.bloggspace.se skriver: 11 december, 2009

  #3. Låter hemskt Anders!!! Det skull ALDRIG Calle Bildt göra, never!!!!


 6. Anja skriver: 11 december, 2009

  Jag blev generad när prinsessan Madeleine, i bild, under en allvarsam sekvens i litteraturpristagarens tal, under tv-sändningen himlade med ögonen och såg ut som en trettonåring i färd med att dissa något som inte funnit nåd. Vare sig det syftade på Herta Müllers beskrivning av öststaterna eller något helt annat mer privat, kändes det pinsamt. Prinsessan representerar alla oss svenskar en sån här gång, och har förhoppningsvis både uppfostran och tankeskärpa. Vad gick fel?


 7. Anders skriver: 11 december, 2009

  #4 Anja
  Ja man kan faktiskt undra om hon fått nån uppfostran alls. Jag har sett hennes lipande och himlande med ögonen vid andra tillfällen oxå. Väldigt olämpligt och opassande! Men är man kunglig tror man kanske man får göra vad man vill. och hon är ju en bestämd tjej som tror hon klarar sej för hon är prinsessa. Trevlig att se hennes kommande man på nobelfesten. han verkar väluppfostrad.


 8. Anders skriver: 11 december, 2009

  pinsamt när silvia höll på att somna oxå.


 9. Nora skriver: 11 december, 2009

  Ja, hur kan man bete sig som en bortskämd tonåring när man är satt att representera Sverige? Speciellt i en så allvarsam stund som den som var. Jag blir faktiskt lite illa berörd.


 10. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 december, 2009

  Ja… och Madeleine är ju inte någon tonåring längre. Känns som hon som yngsta barn i familjen har fått lite för lösa tyglar. Man kan inte leva på den lilla söta dockrollen hela livet.


 11. Anders skriver: 11 december, 2009

  min fru och jag tog väldigt illa vid oss av dom båda damernas uppträdande. vi har varit för monarkin förut men nu börjar det gå för långt. konstigt att massmedia inte hakar på mer när dom har chansen. dom flesta journalister ska ju vara republikaner heter det ju.


 12. Maj Sundqvistmaja skriver: 11 december, 2009

  Jag reagerade starkt när kronprinsessan tog upp sitt läppstift och målade
  läpparna vid bordet.
  Väldigt dåligt beteende av Viktoria.


 13. katarina skriver: 11 december, 2009

  Javisst var det dåligt? Vi var flera som satt och såg på TV´s utsändning från Nobelmiddagen och vi reagerade VÄLDIGT starkt över hur den kungliga familjen uppträdde. Om man inte är bekväm med att gå på vissa tillställningar då ska man stanna hemma. Nora och Anders: Att göra som Silvia, Madeleine och Victoria gjorde-så gör man bara inte på en Nobelmiddag! Och definitivt inte om man är kunglig och anser sig finare än alla andra.


 14. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 december, 2009

  Man har sett dom kungliga damerna bättra på läppstiftet många gånger under årens lopp mitt under middagen. Det tycker jag är okej om det sker någorlunda snabbt och diskret. Men att hålla på att somna eller se uttråkad ut och himla med ögonen som en obstinat tonåring är inte okej.


 15. Irena. skriver: 12 december, 2009

  #3 Reinfeldt var inte DÄR, Anders.


 16. Gittan skriver: 12 december, 2009

  Överhuvudtaget verkade de kungliga oengagerade i prisutdelningen iår…Såg ni inte Silvia under kungssången? Hon som brukar vara så uppsträckt och korrekt stod ju framåtlutad och slokaxlad och såg helt dötråkad ut… Det finns bilder under prisceremonin på det ögonblicket…Sedan en sekvens lite längre fram när kameran hittade henne..Då satt hon och såg frånvarande ut totalt… Så här har de aldrig varit förr…
  Var det en läppstiftshylsa det jag snabbt uppfattade som om Victoria satt och rullade ett guldstaniol mellan fingrarna…Jag trodde det var pappret från någon kaffekonfekts omslag hon roade sig med…


 17. Nora skriver: 12 december, 2009

  Jag tycker lite synd om Silvia. Hon är ju inte helt ung längre och hon är bara en människa av kött och blod. Att hon blev trött är bara mänskligt och något man måste förlåta. Däremot är det förstås inte okej av Madeleine att bete sig så illa som hon gjorde.


 18. Mimmistrandvagen.se skriver: 12 december, 2009

  Fattar inte att ni orkar kommentera drottningen och kläderna i all OÄNDLIGHET. Vår drottning har gjort mkt för kungahuset. Glöm inte att när vår nuvarande kung Carl Gustaf blev regent så var det inte PK alls med kungahuset. Men Silvia grejade det trots en ganska enkel bakgrund. Hon har varit duktig och plikttrogen och har en enastående disciplin. Sluta hacka på henne.
  Men när det gäller herr W så tvår jag mina händer. 🙁


 19. Catharina skriver: 12 december, 2009

  Angående kronprinsessans applicerande av lipgloss..
  Jag fick en gång en rolig bok som heter “Rätt sätt”! (Vilket inte är så lätt alla gånger!)
  Så här står det t.ex: “Får man måla läpparna vid bordet?” Svar: “Både den engelska och den svenska drottningen brukar ibland ta upp ett läppstift och måla sig vid bordet. De blir fotograferade, och det är därför begripligt om de vill ha lite rött på läpparna. Alla andra (dvs vanliga dödliga) får vänta tills efter middagen, eller gå till damrummet! Om man ändå vill bättra på läppstiftet gör man det lite diskret – man tar inte upp en läppstiftspensel.”
  Tja, då vet vi det.


 20. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 12 december, 2009

  Men hallå!Det är väl ett mänskligt beteende.Och säkert tycker kungafamiljen att hela tisslställningen är dötråkig!


 21. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 12 december, 2009

  Tillställningen ska det stå


 22. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 12 december, 2009

  Ja vaddå… lite läppstift helt diskret?? Vad spelar det för roll? Det har Silvia alltid gjort på varenda Nobelbankett.


 23. Hesselena en förvirrad storstadsbo skriver: 13 december, 2009

  Anders och Anja,

  Är det sant ? satt alltså Madde och himlade med ögonen? Det är skandal, hon om någon borde skärpa till sig, hon är en kvinnlig brat, bortskämd och nonchalant , jag hade magsjuka så jag hade tvn på men var mest i badrummet, jag om någon borde himla med ögonen , jag blir så arg när jag läste detta, vi betalar vårt kungahus men de sviker oss genom att göra bort sig. Len har inte blivit nån vuxen person utan snarare tvärt om, Har hon inte gått upp i vikt oxåf?


 24. Catarina skriver: 13 december, 2009

  Tänk så mycket vackert vi fick vila ögonen på när vi hade möjlighet att följa festernas fest på TV. Jag är stolt över vår historia, kungahus och alla som arbetar med att göra dena fest till verklighet. Tänk bara så många timmar speciellt kunga familjen och pristagarna är i centrum och hur långa förberedelserna är. Man kan välja att se de få misstagen eller så ser man det som blev bra och lägger krut på det positiva.
  God Jul!


 25. majsan skriver: 13 december, 2009

  Kungahuset hade bekymmer.Det syntes tydligt.Kan det vara Daniel.
  Han kanske är sjuk och ligger på sjukhus.Men det får vi inte veta


 26. jocke skriver: 13 december, 2009

  ja Madde satt och himlade med ögonen och såg allmänt utless ut. förståeligt att de är jobbigt med långa middagar men det är bara att bita ihop eller strunta i att gå dit. Ja honär en bortskämt brat och borde ha fått bättre uppfostran än så. Och att kungafamiljen har problem är helt sant.


 27. Hesselena en förvirrad storstadsbo skriver: 13 december, 2009

  Jocke, Madde borde inte följt med hon kunde skylla på sjukdom eller nåt, Viktoria är alltid observant på allt runt om kring henne, en bra egenskap för en kronprinsessa. Drottningen var trist och kungen var spänd och Madde tja vad skall man säga? felvaggad?


 28. Catharina skriver: 13 december, 2009

  Kasta första stenen…
  Om man inte ler konstant, ser man då sur eller uttråkad ut? Det var nog snarare ett sätt att visa sitt allvar! Visst, man uppnådde inte perfektion i varje ögonblick – men perfektion är trist.
  Jag såg också att prinsessan Madeleine himlade med ögonen; men vad vet vi om orsaken till det? Det är bara uppfriskande med lite mimik och humor mitt i all pompa!


 29. Sophia skriver: 13 december, 2009

  Själv såg jag ingenting av TV-utsändningarna på Nobeldagen; därför är det intressant att läsa kommentarerna här. Det verkar som om kronprinsessan var den enda som skötte sitt jobb. Systerns beteende? Man tycks inte kunna vänta sig ett proffsigt uppträdande därifrån; av kommentarerna att döma har hon betett sig som en nybliven tonåring.


 30. Prinsessan av Världen skriver: 13 december, 2009

  Victoria sköter sitt jobb -jaaaa, verkligen. Hon är mycket, mycket proffsig!!! Hon är ju alltid så närvarande i allt som händer runt henne. Carl-Filip ser ju ut som han kan föra sig vid såna här tillställningar, men jag tror nog att de här syskonen är väldigt bortskämda, särskilt Madeleine!!!! Hua Hua vad otäckt stela alla i familjen är, förutom Victoria!!! Som sagt var, VI BETALAR dem!!!!!!


 31. jocke skriver: 13 december, 2009

  Prinsessan av Världen: Jag instämmer HELT! Nån hade skrivit på annat stället om att han sett Mad köra bil på fel ställen och parkerat där man inte får. Det har jag också sett FLERA GÅNGER. Somliga gör som dom vill


 32. pix skriver: 13 december, 2009

  Håller med dig Catharina!!!! de är ju bara människor Ja de kanske inte var på topp just under nobeldagen men vem har ej dåliga dagar vi kan ej kräva av dem att de alltid skal vara 110% perfekta.


 33. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 december, 2009

  #31 jocke kan vi inte anta att dessa grova brott är preskriberade nu? Varför hacka på prinsessan för sådant som hon gjorde för flera år sedan? Om jocke hade gjort samma sak, vem hade brytt sig om det då så här långt efteråt? Hmmm


 34. Prinsessan av Världen skriver: 15 december, 2009

  Visst kan väl alla ha en dålig dag på sitt jobb! Jag har själv alltid haft ett service-jobb och många gånger har jag gått och jobbat med feber, ryggskott, varit ledsen för något o s v, med detta får man ju inte låta gå ut över dem som man servar!!!
  Om Madeleine inte mådde bra av någon anledning så skulle hon ha sjukskrivit sig, tycker jag. Kunde hon inte skärpa sig den stund som Nobelpriset delades ut? Se på Viktoria!!!!! Så ska det se ut! Undrar vad Nobelpristagarna tänker om “kungafamiljen” Kanske fick de gnugga sig i ögonen precis som jag och tänka: “Vad är det här, sagofigurer som har hoppat ut ur en sagobok och blivit levande människor men tror att de har rätt att bära sig åt hur som helst”.
  Är de trötta på såna här tillställningar så kan de ju bara avsäga sig sina titlar -ingen tvingar dem!
  Bättra på läppstiftet är väl däremot helt OK.


 35. Elisabeth Wassberg skriver: 25 december, 2009

  Blir uppriktigt upprörd av all negativ kritik av vår kungafamilj som uttrycks på denna sida. Angående Nobelfesten 2009 kan man väl bara sammanfatta att kungafamiljen hade bekymmer. Drottning Silvia, alltid lika professionell var väligt dämpad. Att kronprinsessan Victoria hade gråtit när man kom in till prisutedningen var ju tydligt, men som alltid är ju kungafamiljen proffsig i alla sammanhang och måste keep smiling.
  Som någont sagt här innan, Daniel Westling är kanske svårt sjuk och det vet vi ju ingenting om. Han syntes ju i oktober på bilder och såg pigg ut och sedan har det varit helt tyst.
  HÅLL OM VÅR KUNGAFAMILJ! DE ÄR GULD VÄRDA FÖR SVERIGE.


 36. jan anderssonkanada skriver: 28 december, 2009

  j ag tycker mycke om den kungliga familjen am sverige hade en president det skulle inte vara billigare men ingen mannisha skulla vara intreserat om


 37. Inger K skriver: 30 december, 2009

  Jag håller med Elisabeth. Vi har väl ingen aning om vad som har hänt. Daniel är kanske sjuk igen. Själv tycker jag de är jätteproffsiga. Men det är kanske inte Daniel den här gången, det kan vara Prinsessan Lilian som är sjuk!


 38. Tor S skriver: 4 januari, 2010

  Madde himlade med ögonen mot sin fästman när Silvia höll på att somna under Herta Müllers tal. Så enkelt var det.
  Och när det gäller vad man får och inte får göra så finns det en enda enkel regel sedan gammalt – medlemmar av kungafamiljen kan inte göra fel. Så enkelt är det.
  De sätter reglerna i dessa sammanhang.


 39. Monte skriver: 11 februari, 2010

  Orkar inte berätta allt, men läste ltie om nobelfesten, översatte det till finska med google och sedan ord för ord själv tills venska och då fick jag:

  När klockan började närma sig, när kungen ta sönder taffeln, ja då hängde upp ögonen gästerna runt bordet är Nobel blankett, och skolar sig ersättning som undersökare och politiker. Igår på kvällen var magnifik, men inte utan gaffel!


 40. PomperipossaChintohsblogg.se skriver: 11 februari, 2010

  Men snälla nån ! Det var ju förra året !


 41. Monte skriver: 14 februari, 2010

  Pomperipossa: Vadådå?


Annons

Laddar