Jan Bernadotte aktuell i film om oäkta kungaättlingar

Jan Bernadotte aktuell i film om oäkta kungaättlingar
Annons

Jan Bernadotte.
Jan Bernadotte.

Runt om i Norden finns berättelser om okända kungaättlingar och det dyker regelbundet upp personer som påstår sig ha blått blod i ådrorna. Nu har filmaren Oscar Hedin gjort en film om detta – med hjälp av kungens syssling Jan Bernadotte som bistått med DNA-prover.

I fem års tid har filmaren Oscar Hedin samlat på historier om oäkta släktingar till familjen Bernadotte för att ta reda på om det finns någon sanning i dessa. Idag har hans film ”Blått blod – jakten på de försvunna svenska prinsarna” premiär. Hedin har tagit hjälp av kungens syssling Jan Bernadotte, son till Lennart Bernadotte, som ställt upp och lämnat DNA-prov.

Otrogna kungar

Filmen handlar om människor som tror sig vara släkt med en kunglighet men aldrig blivit erkända av hovet. Oscar Hedin kallar dem för “det osynliga kungahuset”. I filmen får vi följa tre personer.

– De tre är representativa för alla som vi har träffat. En vill ha rätten till sin titel, en vill veta om mamma ljög, och en tredje vill finna prinsarna som varit en del av familjehistorien, säger Hedin till VästerviksTidningen. Genom DNA-tester och grävande i arkiv har filmaren försökt ta reda på sanningen.

– Många kungar har varit otrogna och flera av förhållandena resulterade i barn. Det är viktigt att alla som inte vet var de härstammar från får upprättelse, säger Oscar Hedin till Aftonbladet.

Lennart och Jan Bernadotte.
Lennart och Jan Bernadotte.

Vill bli prins

Jan Bernadotte har ställt upp med DNA-prov för att hjälpa till att spåra sanningen. Vi har tidigare skrivit om Jan Bernadottes kamp för att få kalla sig prins. Han vill få upprättelse med anledning av att hans far Lennart Bernadotte förlorade sin prinstitel när han 1932 gifte sig med Karin Nissvandt – hon var ju “en kvinna av folket”. Jan har skrivit brev till hovet och kungen och vädjat, men än så länge utan resultat.

Playboyliv och socialbidrag

Jan Bernadotte har ända sedan han var ung varit känd som den svenska kungafamiljens svarta får. Redan i ungdomsåren fick Jan Bernadotte ett playboyrykte och levde ett liv med i sus och dus bland den europeiska societeten. Han körde rally och gifte sig sex gånger. Efter att han bränt sitt arv efter prins Wilhelm tvingades han försörja sig på jobb som diskare och servitör och fick ett tag leva på socialbidrag innan han kom på fötter. Efter ett äventyrligt liv som PR-man och konsult i Europa, USA och Sydamerika flyttade han tillbaka hem till Sverige.

Adopterade bedragare

På 1980-talet ställde Jan till med en stor skandal när det blev känt att han adopterat en medelåders tysk man mot betalning. Adoptionen gav mannen rätten att kalla sig Gerhard Bernadotte, greve af Wisborg. Genom att hänvisa till sitt släktskap med det svenska kungahuset genomförde denne Gerhard flera lurendrejerier runtom i Europa och smutsade ner namnet Bernadotte. Förhållandet till kungahuset har länge varit spänt och Jan är bannlyst vid alla kungliga tillställningar. Han var inte heller med på begravningen av sin far Lennart Bernadotte. 2006 släppte han sina memoarer i boken  “Jan Bernadotte – kungasläktens svarta får”.

Jan Bernadotte har gett ut sina memoarer.
Jan Bernadotte har gett ut sina memoarer.

Handlar om personkemi

– Det är synd att kungen och jag inte har någon kontakt för vi har egentligen mycket gemensamt. Men kanske är det som så ofta att människor som är alltför lika varandra i vissa avseenden kan få svårt med personkemi, säger Jan Bernadotte till Aftonbladet.  Han hoppas dock på att återförenas med sin släkt i framtiden.

– De svårigheter vi haft har inte bara varit pengar, som många tror, det handlar om personkemi också, har han tidigare sagt i en intervju i Året Runt.

Se intervju med Jan Bernadotte  och Oscar Hedin från TV4:s Nyhetsmorgon här:

Se prinsessan Christina om otrogna Bernadotter i klipp från TV4:s “Familjen Bernadotte ››

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: IBL, Stella Pictures

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Jan Bernadotte aktuell i film om oäkta kungaättlingar”

 1. Grevinnanchintohs.blogspot.com skriver: 28 maj, 2010

  Den filmen vill jag se!Säkert det finns massor av “oäktingar” som skulle kunna platsa på tronen.


 2. Axel skriver: 28 maj, 2010

  Den gode Herman Lindqvist uttalade häromdagen med en av de roande formuleringar som är hans signum, följande:
  Karl IV var redan i unga år känd för att kasta sig över allt kjoltyg som kom i hans väg, och Oscar II var ändå värre!


 3. Axel skriver: 28 maj, 2010

  Rättelse. Ska naturligtvis vara Karl XV.


 4. Helena skriver: 28 maj, 2010

  Filmen skulle vara intressant att se men denna Jan Bernadotte. Han gör allt för att få uppmärksamhet.


 5. Pia skriver: 28 maj, 2010

  Jag såg en gång för många år sedan en artikel om en “doldis”, som var son till Gustav VI Adolf. Han var sin far upp i dagen och avsevärt mycket mera lik sin far än sina legitima halvbröder. Han gjorde ingen stor sak av förhållandena utan tog det mycket naturligt och hade haft en bra uppväxt, med om jag minns rätt, någon ekonomisk uppgörelse från hovets sida.


 6. Agneta skriver: 29 maj, 2010

  Vad kommer det för gott ur att rota fram gamla skandaler? JB kommer att bli ännu mer impopulär hos sina släktingar. Är det någon som vet hur det blev med adoptivsonen. Kunde det upplösas efter skandalerna som blev.


 7. cayetana skriver: 29 maj, 2010

  Skandaler är väl skitkul.
  Kan vi inte ha kungligheterna till något vettigt kan de väl åtminstone roa oss.


 8. Carina skriver: 30 maj, 2010

  Det vimlar säkert av oäkta ättlingar runt om i Sverige, fler än vad vi någonsin anar. Skulle inte förvåna mig om till och med jag har blått blod rinnande i mina ådror.


 9. jojje skriver: 8 januari, 2017

  min far var en Bernadotte det finns bivis på det men vi har inte kommit på vem min riktiga farfar är men allt tyder på att en Bernadotte är det


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar