Johan T Lindwall: “Glädjande för kungahuset!”

Johan T Lindwall:
Nu finns ett nytt nummer av Svensk Damtidning i butik!
Annons

SvDam

Fantastiskt!
Vilka glädjande siffror för kungahuset!

Svensk Damtidning har för första gången i samarbete med Kantar Sifo genomfört en stor opinionsundersökning bland svenska folket om monarkin och kungahuset. Det är ett sätt att ta temperaturen på vad svenska folket tycker om sitt kungahus och varje enskild medlem.
Det är en unik undersökning som verkligen visar vad vi i Sverige tycker om vårt kungahus och medlemmarna. Som chefredaktör för Sveriges största kungliga tidning är det självklart att genomföra en sådan här opinionsundersökning och från och med nu ska vi göra detta en gång per år.

Annons

Annons

Så vad är resultatet av undersökningen? Glädjande siffror, som sagt för kungahuset och monarkin, om ni frågar mig.

Vi valde att till 1 177 slumpvis utvalda personer i hela Sverige mellan 16 år till 80 år ställa tre olika huvudfrågor med flera svarsalternativ.

Vår första fråga var:
När är det dags för kronprinsessan Victoria att ta över efter kungen? Inom ett år? Inom fem till tio år? Vid kungens bortgång?
Vad folket svarade? Att de älskar Victoria! Men vill se Carl XVI Gustaf kvar på tronen – precis som kungen själv har uttryckt så många gånger när det har uppstått en debatt om att abdikera. Han är konservativ och vill att det ska vara som det alltid har varit i svenska kungahistorien.

Annons

Sveriges befolkning verkar hålla med honom, men samtidigt tror jag att svaret beror på att alla vill unna Victoria att vara mamma ett tag till och inte ta över tronen.

Vi passade också på att ställa frågan vem i kungafamiljen som svenska folket tycker om mest. Vilka är de tre absoluta favoriterna? Här blev svaret ganska överraskande, men ändå väntat när alla tillfrågade fick välja tre kandidater. Vilka tror ni de valde i fallande ordning? I nya numret av Svensk Damtidning får ni svaren.

Prinsessan Madeleine har de senaste åren inte vistats några längre perioder i Sverige. Redan 2005 gick flyttlasset första gången till USA med dåvarande pojkvännen och senare fästmannen Jonas Bergström. Efter separationen 2010 flyttade hon till New York igen och tur var väl det för då träffade hon stora kärleken i form av Chris O’Neill. Numera bor familjen i London och frågan är när prinsessan tillsammans med Chris, dottern prinsessan Leonore och sonen prins Nicolas ska flytta hem igen till Sverige. Eller om de måste flytta hem?

Vi passade på att ställa frågan:
Bör prinsessan Madeleine flytta hem till Sverige med sin familj?

Svaret! Överraskande om ni frågar mig! Nästa gång kanske svaret blir annorlunda.

Nu får ni själva ta del av vår unika undersökning och januari 2018 gör vi det här igen. Då kanske svaren blir helt annorlunda. Vi får se. Onekligen spännande.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Johan T Lindwall: “Glädjande för kungahuset!””

 1. Anna skriver: 19 januari, 2017

  Vad svenska folket tycker eller inte tror jag knappast lär spela någon roll…i Sverige är det inte tradition att monarken abdikerar vid en viss ålder och lämnar över till den yngre generationen. Madeleine lär trivas bättre utomlands där hon slipper bli granskad för allt hon gör – eller inte gör…


  1. Elise Wilson skriver: 22 januari, 2017

   Anna

   Instämmer!


 2. Julia Dahlgren skriver: 19 januari, 2017

  Varken Madeleine eller Chris vill nog bo i Sverige. Chris har säkert åsikter om Sverige och missunnsamma och inskränkta svenskar. Han är inte omedveten om förföljelsekampanjen som bedrivits mot Madeleine..Om Madeleine vill hälsa på familj och vänner i Sverige är det inte långt.


  1. Elise Wilson skriver: 22 januari, 2017

   Julia Dahlgren

   Instämmer helt!


 3. Hillevi Johansson skriver: 19 januari, 2017

  Mycket glädjande att svenska folket vill behålla kungen som statschef. Jag vill behålla vårt statsskick då jag anser att kungen och kronprinsessan tar sina uppgifter på allvar och bidrar till en positiv utveckling i samhället. Jag uppskattar inte ett privilegiesamhälle som det var utformat i tidigare generationer, men kungahuset har anpassat sig och integrerar på ett fint sätt gamla traditioner med en modern demokrati.


  1. Stefan skriver: 19 januari, 2017

   Kära Hillevi Johansson!
   Jag är rädd för att du missförstått. Undersökningen säger inget om huruvida svenska folket vill behålla kungen som statschef eller monarkin som statsskick. Dessa frågor ställdes inte.


  2. A1Fia skriver: 19 januari, 2017

   Stefan, gillar…..


  3. demokrati skriver: 19 januari, 2017

   Stefan,
   Bra skrivet, så är det och den här undersökningen på ca tusen personer av Sveriges befolkning säger inget om vad svenska folket tycker om monarkin som statsskick. För detta krävs eg en folkomröstning.


  4. Elise Wilson skriver: 22 januari, 2017

   Stefan & Demokrati

   Instämmer!


 4. Ingrid skriver: 19 januari, 2017

  Det var ett klokt beslut !
  Kungabarnen få stå på tillväxt .


 5. CVM skriver: 19 januari, 2017

  Hillevi Johansson
  Såå ni menar att kungahuset inte är privigilerat idag??
  CVM


  1. Elise Wilson skriver: 22 januari, 2017

   CVM

   Instämmer helt!


 6. PernillaA skriver: 19 januari, 2017

  Hillevi,i vilket avseende har kungahuset anpassat sig
  Och hur integrerar de de gamla traditionerna med en modern monarki


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar