Johan T. Lindwall: “Silvia, du är älskad av en hel nation”

Johan T. Lindwall:
Nu finns ett nytt nummer av Svensk Damtidning i butik.
Annons

SvenskDam

Fina, fina Silvia!

“Silvia på sjukhus”. Själv nåddes jag av beskedet mitt under vår traditionella familjegudstjänst på julafton. Drottningen förd akut till sjukhus kvällen före på sin egen födelsedag – och nu beordrad av läkare att stanna kvar för fortsatt vård på självaste julafton.

Annons

Hovet gav inga direkta besked och det enda som stod klart var att drottningen hade drabbats av någon slags yrsel. Ingen kring drottningen gav några mer besked, men det var allvarligt. Annars skulle drottningen aldrig bli inlagd på sjukhus på sin födelsedag och sedan tvingas stanna kvar över julafton.

Under alla år som jag har följt kungafamiljen har Silvia i princip aldrig ställt in på grund av sjukdom. Någon Nobelfest och statsbesöket i Botswana 2010 på grund av en kraftig öroninflammation.
Men vi har aldrig sett drottningen inlagd på svenskt sjukhus, enda gången var ett par timmar i samband med att Victoria föddes 1977. Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine var ju båda hemmaförlossningar, Stockholms slott och Drottningholms slott.
Enda gången som det har framkommit att drottningen vårdats officiellt på sjukhus var förra året efter att hon ramlat illa i en skidbacke i Schweiz. Då flögs drottningen till sjukhus där läkarna opererade in titanskruvar i Silvias skadade högra axel.

Så därför blev oron nu så mycket större. Vad hade hänt? Varför var drottningen förd till sjukhus och dessutom inlagd för medicinsk övervakning? Hovet gav direkt inga besked och ovissheten blev därför så mycket större.

Det har varit ett otroligt intensivt år för kungafamiljen och då i synnerhet drottningen. 2016 var ju det kungliga superåret med allt från kungliga födslar, dop, kungens 70-årsdag, drottningen 40 år i hans majestäts tjänst och ovanpå allt detta ett statsbesök på andra sidan jordklotet i Bhutan.

Nu 2017 hoppas jag att drottningen kanske unnar sig att stundtals ta det lite lugnare med alla officiella plikter och låta de två yngsta barnen ta ett eller två kliv framåt och börja arbeta mer för svenska kungahuset.

Silvia, glöm inte en sak:
Du är älskad av en hel nation!

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

49 kommentarer till “Johan T. Lindwall: “Silvia, du är älskad av en hel nation””

 1. My skriver: 3 januari, 2017

  Tycker att samtliga barn med kungligt betitlade respektive kan “kliva fram” och börja avlasta sina föräldrar…..


 2. Marguerithe skriver: 3 januari, 2017

  Drottningen sliter ut sig. Hennes barn är curlade och kommer aldrig att förstå hur deras mor har arbetat i 40 år för sin man och Sverige. Kungen har krävt närvaro och Drottningen har ställt upp alltid. Någon gång blir allt för mycket även för en stark person som Drottning Silvia. Victoria och Madeleine måste ta sina roller på allvar och gå in i vardagsarbetet.Sofia arbetar ju, ser vi.


  1. Karin skriver: 3 januari, 2017

   Jag håller med om kungaparets fina insats och de curlade barnen. V, S och M är enligt mig förlåtna för den väldigt lilla insats de gör eftersom barnen är så små och främst V lär ju hinna med en hel del jobb under sitt liv.

   Den stora frågan är väl varför CP inte vill avlasta sina föräldrar och jobba ens lika mycket som Victoria eller Sofia.


 3. Nina S skriver: 3 januari, 2017

  Säkert är det så Johan.
  Men varför har hon inte lärt sig svenska under alla år?! En plikt och skyldighet. Begåvad i språk f ö, så extra märkligt.
  (…och för de som köper tidningen säkert säljande rubriker men fakta..?)


  1. Holger skriver: 3 januari, 2017

   Nina S Orättvist att skriva att drottningen inte lärt sig svenska! Drottningen talar en utmärkt svenska, särskilt med tanke på att hon var i 30-årsåldern när hon gifte sig. Jag undrar om du i vuxen ålder skulle kunna lära dig ett helt nytt språk utan brytning? Exempelvis finska!


  2. Julia Dahlgren skriver: 3 januari, 2017

   De som var med när Silvia först kom till Sverige minns att hon talade bra svenska väldigt snabbt. Hon var humoristisk och snabb i repliken. Så vad som sedan har hänt kan man bara spekulera i. Hon har blivit kritiserad och förlöjligad av vissa. Insinuanta frågor osv. Kanske tröttnar man efter en tid och drar sig undan litet.

   Vi såg hur glad hon var i Tyskland i höstas där man uppskattade henne.


  3. ATL skriver: 3 januari, 2017

   Nina S – Det ar inget fel pa Drottningens sveska. Hon bryter, so what? I guess you must be the only one who cannot understand her. Maybe there is something wrong with your understanding of the Swedish language. I have friends her in the US who have been here for 40-50+ years and you can still tell from which part of Sweden they come. She is thoughful in her speach and formulation of sentences. She does not want to be misunderstood.


 4. Aifos skriver: 3 januari, 2017

  Men är det inte så att stor del av alla flygresor är till eviga styrelsemöten i de av S. initierade hjälpverksamheter? Varför måste hon vara på plats, jorden runt, det finns ju uppkopplingar så att hon kan sitta hemma och delta fullt ut. Märkligt, när man i nästa andetag talar om miljön. Övriga “uppdrag” är ju helt frivilliga och kan lätt tackas nej till.


 5. Lotta Capper skriver: 3 januari, 2017

  Lår drottning få lugn o ro som vi alla önskar henne vi får när tiden är mogen svar på våra frågor. Men låt nu vår drottning som ger så mycket till oss o vårt land vara i fred


 6. HMA skriver: 3 januari, 2017

  Det är helt makalöst svenskt att börja kritisera den utsatte.. !! I det här fallet sjuka Silvia.
  “La culpa es tuya”..
  ‘Hon har curlat sina barn, hon borde ha skypat sina möten istället, hon pratar inte tillräcklig svenska.. och allt vad ni hittar på.. ‘
  Alltid ens eget fel om man råkar ut för nåt..eller?!!

  Var kommer den här sjuka inställningen att alltid kritisera “offret”..? Skärp er för tusan och visa empati och medmänsklighet.

  Ett omtänksamt krya på dig värmer så långt!


  1. Marguerithe skriver: 3 januari, 2017

   HMA,
   Det är fel att beskrivas som orättvis om man som jag är orolig för Drottningens hälsa. Vi får hoppas att hennes döttrar ser allvaret nu. De kan inte ursäktas i all oändlighet för att de har små barn. Andra monarkier i Europa har inte den föräldraledigheten som i Sverige. Dessutom finns väl alltid en förälder hemma.


  2. Irena skriver: 3 januari, 2017

   Så var dagens och veckans viktigaste sanning sagd. Tack HMA


  3. My skriver: 3 januari, 2017

   Marguerithe, glömde du bort att Silvia även har en HkH son?? I nöden prövas vännen som det så fint heter, och vi vet vem som satt bredvid vår kära drottnings sida på sjukbädden…..


 7. Vida skriver: 3 januari, 2017

  Så roligt att för en gångs skull få läsa en helt igenom positiv artikel om drottningen. Tack Johan T. Lindwall


 8. Anna Agebrink skriver: 3 januari, 2017

  Utan att lägga någon värdering i det så måste jag säga att Silvia inte talar perfekt svenska.


  1. Birthe Vejrum skriver: 3 januari, 2017

   Stefan – Ronald Reagan lyckades med 2 timmars job på förmiddagen, annars sat han framför TVen med en bricka i knäet.


 9. Stefan skriver: 3 januari, 2017

  Världens tuffaste jobb, statschef i USA, gick till en man som i år fyller 71 år.
  Sällan har man väl sett en som rest runt och arbetat så flitigt som han – under valkampanjen och nu efter. Utan att visa minsta trötthetstecken.
  Såå denna svenska åldersfixering är det väl nu ändå dags att begrava en gång för alla.


  1. Marguerithe skriver: 3 januari, 2017

   Stefan,
   Nu har väl Donald Trump tagit för sig av livet genom åren och unnat sig vila om han behövt. Gör man det orkar man så mycket mer och han ser mycket pigg ut.


  2. Stefan skriver: 3 januari, 2017

   Marguerithe!
   Man bygger inte ett miljardimperium på ett liten miljonlån av pappa utan att arbeta dygnet runt!
   Faktum är att svenskar är åldersfixerade, ta bara detta med att ålder sätts ut i nästan varje svensk nyhetsartikel efter namnet. Ser man sällan i exempelvis amerikansk media. I Sverige utökar man istället vokabulären, nu senast med hen. Kön och ålder är det viktigaste i Sverige!


  3. Marguerithe skriver: 3 januari, 2017

   Stefan,
   Jag menade mer att D Trump bestämt över sitt eget liv och arbetat dygnet runt om han velat utan att ha fackföreningar efter sig. Naturligtvis är Sverige åldersfixerat och vid tjänster idag som tillsätts ska man vara högst 30 år och ha 25 års arbetslivserfarenhet.
   Jag hoppas mycket på USA:s nye president och hans entreprenörsanda.


  4. Mona skriver: 3 januari, 2017

   Trump har en enorm skara med medarbetare.Dottern tar över en hel del.
   Hon ska arbeta i Vita huset.


  5. Stefan skriver: 3 januari, 2017

   Marguerithe!
   Vi har nog i grunden väldigt lika uppfattning om mycket.
   Skillnaden är hur vi ser på monarkin. Du ser den som en symbol av det gamla fina Sverige, jag ser den som en förlängd arm av det politiska etablissemanget. På sätt och vis gjorde denna Torekovkompromiss bara saken värre. Kungen skall nu huvudsakligen hålla tal skrivna av eller noggrant granskade av regeringskansliet.
   Trevlig kväll!


  6. Stefan skriver: 3 januari, 2017

   Mona!
   En amerikansk presidents arbete som stats- och regeringschef går överhuvudtaget inte att jämföra med kungens i Sverige arbete som statschef.
   Trumps arbete är så gigantiskt mycket mer omfattande och krävande.
   Detta måste du väl ändå förstå?


  7. Bror skriver: 3 januari, 2017

   Stefan kl. 14:34 & Marguerithe kl. 14:51!
   Gissa vem som avfärdar Trumps “förmågor” på följande eleganta sätt: “Mr. Trump is a clear case of someone born on third base who imagines that he hit a triple”.
   Allvarligare är dock feltanken att affärsframgång är frukten av överlägset ekonomiskt kunnande. Att detta Trumpcredo är en feltanke, och en allvarlig sådan, kommer vi alla att snart bli varse.


  8. Stefan skriver: 4 januari, 2017

   Bror!
   Samme man som uttryckte att det var en “kupp” när en republikan utmanade resultatet med krav på omräkning i ett guvernörsval med som ansåg att Hillary skulle utmana resultatet med omräkning “just in case”.
   Jo, jo hans politiska hemvist är lika kristallklar som vår kungs är oklar!


 10. Lola skriver: 3 januari, 2017

  Kungen är statschef. Med stöd av S+V inför tronskifte
  Hur har det kommit sig att de övriga ska steppa fram & arb åt honom?
  Om CG bara fått ett barn hade statschefsuppdraget varit oöverstigligt då?
  Jag kan inte checka ut från mitt arb för att hänga på ngn annan med kanske intressantare arb & få bet av dennes arb.givare
  Oavsett vad de nyblivna fam än gör måste det anses vara utanför statschefens uppdrag Det stora intresset för dem får förmodas vara av personlig natur & inte en statsangelägenhet


  1. demokrati skriver: 4 januari, 2017

   Lola
   Bra skrivet!
   Läste en artikel om detta på RepF. Skrev ett inlägg m länk till RepF men den kommentaren togs tydligen bort av SvDam.


 11. Anna Agebrink skriver: 3 januari, 2017

  Till Marguerithe, jag är övertygad om att Silvia och resten av kungafamiljen får den vila de behöver.


 12. kungens lilla piga. skriver: 3 januari, 2017

  Jag tycker att vi alla ska önska Drottningen god bättring och att Drottningen får vila lite. En finare Drottning får vi nog leta efter. Kungen är ju mycket trevlig som Kung, men han måste ju tänka lite på sin hustru Drottningen också. God bättring Drottningen Silvia!


 13. Humaniora skriver: 3 januari, 2017

  Många säger, att man inte/aldrig kan få information utifrån en bild hur det står till med en person. Där har man dessvärre fel. Bara gm att titta på bilder av exempelvis Bob Dylan och många många fler, får man en viss bild av dessa personers allmänna status.Det syns tydligt att Bob D t ex, är en komplicerad personlighet med diverse drogproblem.
  Vad gäller Silvia, kan man helt klart utifrån ovannämnda foto, se i hennes blick att något inte stämmer.Det är tydligt för ett tränat öga!!


 14. betty skriver: 3 januari, 2017

  Vad menar Humaniora? Har drottningen problem och det syns på ögonen? Jag tror att hon har varit ute och rest och flängt hit och dit, och är trött och. Hon är ändå 70 år.


 15. Mona skriver: 3 januari, 2017

  Stefan jag förstår mycket väl att USA:s nya president kommer att ha ett
  krävande uppdrag,han kan ju inget om politik, så uppförsbacken är lång.
  Synd bara att USA valde en så inkompetent och politiskt oerfaren man
  till president.Han kommer att behöva mycket hjälp sina ca 4000 anställda
  i vita huset.Han har ju tilldelat dottern det rum First Lady ska ha.
  Ivanka kommer att styra sin far.


  1. ATL skriver: 3 januari, 2017

   Mona, you know this for a fact. There is more than one office in both the West and the East wings of the WH. As far as I know, Invaka so far has no offcial position in the WH.


  2. Mary skriver: 3 januari, 2017

   Mona vad vet du om Amerikansk politik och Trump. Det var Amerikanarnas val och inte Svenskarnas. Statsministern i Sverige är svetsare och inte högutbildad och partibok i Social Demokraterna var all som behövdes. Artikeln var om drottningen hälsa inte att förlöjliga ett annat land och dess politik.


 16. iris hedström skriver: 3 januari, 2017

  Allas våran drottning Silvia, det finns ingen bättre drottning. Vi kan skatta oss lyckliga som har en sådan trevlig och kunnig drottning som arbetar för oss inom landet och utomlands. Krya på dig!


 17. G u i d v v O Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 3 januari, 2017

  ” Silvia, du är älskad av en hel nation ”

  Snick snack!! Dagens lögn!!

  Två gånger har jag sett henne på ett par meters håll. Inte föll jag ner i en hovnigning & riktigt kände hur mycket jag älskar henne. Känner henne inte ens!


  1. My skriver: 4 januari, 2017

   Det finns många länder som dyrkar sina kungliga BETYDLIGT mer än vad vi svenskar gör….. Äldre damer med sviktande hälsa tycker nog de flesta normalt funtade människor synd om vare sig de är kungliga eller inte….


  2. demokrati skriver: 4 januari, 2017

   Ja det är stora ord han tar sig tydligen rätten att tala för hela det sv. folket när de säger “älskad av en hel nation”.

   Hur många t.om barn har inte behövt åka ambulans. Hur många i vårt land behöver måste åka till sjukhuset dagligen.
   Empati el tycka synd om någon är självklart väldigt bra, men att skilja på folk o folk sk kungafjäsk är något annat. För mig går människan före titel.

   En folkomröstning i frågan om Sveriges statsskick monarki el Kfam/Khus skulle ge ett riktigt svar på det.


 18. Liw skriver: 3 januari, 2017

  Säga vad man vill om Trump men han är nog enda presidenten som tar ut 1 dollar i lön all heder till honom. Skulle vilja se nån av våra som sitter i regeringen göra det när det finns pensionärer som svälter i Sverige och även kungen med sina miljoner som dom lever gott på kan sänka sin apanage.


 19. Marguerithe skriver: 3 januari, 2017

  Stefan 3/1 kl 16.04
  Vi tycker nog ganska exakt lika om det mesta i de yttersta av tider (Brors uttryck). Monarkin är viktig för mig ja, men jag vill ha den som vårt Kungapar arbetat för och inte något framtida spektakel där man lever långt från folket.


  1. My skriver: 4 januari, 2017

   med Victoria som framtida regent så kommer det du befarar att ske….garanterat. Dessutom kommer vi att ske krav om ökat apanage, dagens apanage lär te sig som småpengar jämfört med framtidens.


  2. Marguerithe skriver: 4 januari, 2017

   My,
   Det tror jag också, tyvärr.


 20. Katta skriver: 3 januari, 2017

  Och tidningen borde visa Drottningen mer respekt genom att inte sätta en sådan bild på omslaget. Det blir för mycket kvällstidning över det hela.


 21. Pim Valborgsdotter-Elfving skriver: 4 januari, 2017

  Drottning Silvia har från sin 1a dag som Förlovad,tagit sin roll på allvar och troget tjänat Sverige – sitt Nya Hemland! En stor förebild för oss Alla! Inte så besynnerligt att hon ibland kan bli sjuk eller komma in i mindre svackor med hälsan… Vi/jag hoppas innerligt många berikande år än i Sverige och sin Familj tjänst! Kungen och Drottningen är även sina Barns bästa coaher – vi vet vilken uppriktig kärlek och respekt KP. Victoria har för båda sina föräldrar! Det borde alla Barn&Ungdomar ha! Men Victoria ser även Människan bakom “fasaden” Kung&Drottning… Ett högst levande och berikande liv i respekt gemenskap och kärlek! God fortsättning på 2017 Familjen Bernadotte! God Hälsa för Er Alla !!!


 22. Mona skriver: 4 januari, 2017

  Mary Donald Trump är affärsman.Att han begär en dollar i lön.
  Han måste skatta för sin presidentlön.Tar han inte ut lön så
  behöver han inte betala skatt. Han har inte betalat skatt på 18 år.
  Donald Trump anklagas för oegentligheter i sin välgörenhetsstiftelse och sitt ”universitet”. Få se hur han ska rida ut dessa anklagelser.


 23. annica, helsingfors skriver: 4 januari, 2017

  Johan T. skriver så vackert om drottningen.
  I senaste(?) “Kungligt med Jenny A” redogjorde man för en undersökning som visar att Victoria är klart populärast av kungafamiljen och Chris minst. Inget konstigt i det men, nästminst populär var Silvia! Sofia, C Ph, Daniel…alla var mer poppis.
  Har svenskarna helt glömt hur lojal, empatisk och respekterad (åtminstone i andra länder) Silvia är? Arbetsam, har aldrig klantat sig och alltid stöttat kungen.Vad skulle kungen varit utan henne vid sidan?


 24. Stefan skriver: 4 januari, 2017

  Mona, 3 januari, kl.17:05
  Så nu slank det fram. Du anser då att det är tillåtet att uttala sig nedsättande om en folkvald
  statschef, men att det inte ens är tillåtet att kritisera en svensk icke folkvald kung?
  Och detta då bara för att du råkar ogilla denne statschef men gillar vår kung.
  Du får gärna utveckla ditt resonemang och din tolkning av “nätmobbning”, som jag förstått det så omfattar detta begrepp nu bara åsikter just du ogillar.
  Tacksam för svar och trevlig dag!


 25. caterine skriver: 4 januari, 2017

  Jag blir alltid lika förvånad över de kungliga. Här tror man att drottningen är närmast dödssjuk, har haft stroke, o s v. Sen sticker dom iväg på en säkert tröttsam resa och vandrar i fjällen som om ingenting har hänt. Om jag hade legat 2 dygn på sjukhus skulle jag ha tagit det lugnt hemma, velat bli ompysslad av maken, struntat i att vara till lags och bara vilat och slöat nån vecka. I stället drar dom ut på resa. Kan det vara kungen som är pådrivande, tro. Han kan väl åka ensam om han har tris


 26. EllaBellaBingo skriver: 5 januari, 2017

  “Sjukhusmysteriet”? Jag tycker det låter som ett avsnitt av en Scooby-Doo film.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar