Julfotografering på slottet

Julfotografering på slottet
Annons

norska-kungafam-hovet

Den norska kungafamiljen har ställt upp för en julfotografering på slottet – de vill samtidigt passa på att önska God Jul.

Kung Harald och drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra, Marius och Prins Sverre Magnus deltog. Prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus fick äran att pynta julgranen under fotostunden häromdagen.

Annons

Av Agneta Nisbeth
Foto: Faksimil hovet, Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

48 kommentarer till “Julfotografering på slottet”

 1. allegra skriver: 20 december, 2013

  Norska folkdräkter är äkta in i varje millimeter, magnifika konsthantverk burna med stolthet alltifrån kungafamiljen.
  I Sverige finns vackra lokala folkdräkter men den påhittade svenska folkdräkt som Silvia då och då visar sig i är inget annat än en horrör. Hu.

  .


 2. konsttanten skriver: 20 december, 2013

  Så koselig julbild av familjen, är så typisk norsk i färgerna. Må le åt Marius (MM första barn), som säkert totalvägrar slips vid alla
  tillfällen.


 3. Marguerithe skriver: 20 december, 2013

  "1" Allegra,
  Att Sverigedräkten är ful är väl inte drottning Silvias fel, eller? Hon bär den på Nationaldagen för att inte stöta sig med någon. På Öland bär hon Ölandsdräkten.


 4. ingalisa skriver: 20 december, 2013

  Varför är det nästan alltid bara kvinnorna som bär folkdräkt?
  Sverre Magnus hade varit finare utan "farfars?" slips.


 5. Irena skriver: 20 december, 2013

  Ja, norska folkdräkter svävar i en egen sfär, sedan hovrar de andra, nordiska därunder. Finns det finska?
  Långt ned örlar den konstruerade Sverigedräkten, en styggelse.


 6. Irene skriver: 20 december, 2013

  En flot julehilsen fra den norske kongefamilie.
  De norske egnsdragter er alle så vackra og stammer tilbage fra en tid, hvor man virkelig gjorde noget ud af denne festklänning.
  Men det virker lidt forstyrrende i denne ellers idyliske gammeldags ramme, at alle mændene er i moderne jakkesæt.


 7. My skriver: 20 december, 2013

  Fin bild fylld av värme.


 8. Edelweiss skriver: 20 december, 2013

  Mycket varma och glädjande bilder.

  Är det någon som vet vad hände med TIna? Hon har inte kommenterat på länge


 9. Maja skriver: 20 december, 2013

  Koseligt! Mycket fina "bunader".


 10. snickarjohn skriver: 20 december, 2013
 11. Snorkfröken skriver: 20 december, 2013

  > 5
  Ja, det finns finska folkdräkter. Den vanligare typen är landskapsdräkt eller sockendräkt (flere olika), men det finns också fyra olika "milleniumdräkt". De senare är gjorda enligt gravfynd daterat omkring år 1000 dvs. före kristendomen. De är handsydda av handvävd tyg med speciella detaljer. President Tarja Halonen har en av dem och använde den på självständighetsgalan för flere år sedan. (också Tarja Halonen fyller 70, nästan samma dag som drottning Silvia).
  Det finns också en påhittad folkdräkt i Finland den sk. Aino-dräkten, men ingen användet den numera.


 12. Hege skriver: 20 december, 2013

  Att männen bär bunad är nog vanligare på 17.maj och vid kungamiddagar. Bunad för kvinnorna är mycket vanlig vid jultider.


 13. Kristin skriver: 20 december, 2013

  Som norsk og den heldige innehaver av to folkedrakter – en som jeg fikk til konfirmasjonen og en jeg har arvet, eller bunader som vi kaller dem (helt korrekt #9), må jeg takke så mye for alle komplimentene om våre folkedrakter!! Noen av dem er opprinnelige, slik som f.eks. MM’s hardangerbunad, mens andre er rekonstruert med utgangspunkt i gamle mønstre, plagg o.l. som er funnet. Arrester meg gjerne noen av dere andre norske om jeg tar feil. Jeg har også hørt at Sverigedrakten er nylaget, men fin er den likevel. Hvor vanlig er det med slike drakter i Sverige? Er det vanlig å eie en slik som i Norge? Det er nok ikke like vanlig blant menn å bruke folkedrakt, men det har blitt flere og flere etter hvert, og jeg synes det er stilig. Jeg har aldri sett Kong Harald i bunad, men både Haakon og Sverre Magnus har hatt det flere ganger. Det er heller ikke like vanlig å bruke det til jul som på 17. mai, jeg bruker det ikke til jul, kanskje det er en forklaring på hvorfor de ikke har det her? Jeg reagerte ikke på at det kunne virke forstyrrende for helheten, men ja, det hadde vært fint om alle mennene hadde hatt det også.


 14. Marguerithe skriver: 20 december, 2013

  "8"
  Jag förstår om sign "Tina inte skriver längre. Vissa hade bara bestämt sig för att mobba henne. Det kan man också kalla näthat och bristen på demokrati är skriande bland alla som gnäller om att vi alla måste acceptera varandras åsikter.


 15. Aino Samuelsson skriver: 20 december, 2013

  Jo, i Finland har man folkdräkter. Förr bar man dom med stolthet vid högtidliga tillfällen. Jag vet inte hur det är i dessa dagar. Troligen är det, liksom här i Sverige, slitna jeans som gäller…


 16. Cupcake skriver: 20 december, 2013

  Det finns finska och finlandssvenska folkdräkter. De finlandssvenska officiella dräkterna kan man se här: http://draktbyra.brage.fi/brage/folkdrakter/
  Här finns något om finska folkdräkter: http://www.kansallispuvut.fi/
  Jag känner inte så bra till de finska dräkterna eftersom jag själv är finlandssvensk. Jag har själv en inofficiell folkdräkt från min hemby. Den har min mormor vävt och sytt och jag bär den med stolthet, fast det blir ganska sällan tillfälle att använda den.


 17. Pia skriver: 20 december, 2013

  Jag kom plötsligt att tänka på Marius pappa. Hur har kontakten mellan far och son blivit sedan mamma blev kronprinsessa tro? Bara en tanke.


 18. kungenslillapiga skriver: 20 december, 2013

  #5 Irena,
  finska folkdräkter finns, prova att söka på craftsmuseum.fi.


 19. annica, helsingfors skriver: 20 december, 2013

  #5 Irena

  Ja, nästan varje bygd eller kommun i Finland har en egen folkdräkt. Generellt påminner de mer om t.ex ölandsdräkten och ockelbodräkten än om folkdräkterna i Norge (som är helt enastående vackra). Tyvärr håller traditionen att bära folkdräkt på att lite dö ut här, trots att de ibland bärs av oftast äldre personer vid festligare sammanhang.


 20. Karin Nilsson skriver: 20 december, 2013

  # 1, jag håller helt med dig om Sverigedräkten.
  # 5, googla och du får se fantastiskt fina finska folkdräkter med långa anor.
  # 3. Man bär sin folkdräkt för att hedra sin hembygds traditioner. Det är själva meningen med folkdräkterna. Blir någon stött är det deras skam. Man byter inte folkdräkt för att man semestrar på annan ort!


 21. signe skriver: 21 december, 2013

  Jättefint julkort på en härlig familj. Gillar det Norska Kungahuset.


 22. Hanna skriver: 21 december, 2013

  Dette er nok den eneste familien i Norge som har bunad til jul. Men fine, det er de 🙂


 23. EM skriver: 21 december, 2013

  Fin familj, hade blivit bättre bild om Ingrid fått stå upp, sitta i mammas knä när man är nio år och MM kunde ju försökt titta in i kameran. Hade hoppats att svenska kungafamiljen kunde ta en fin varm familjebild nu när drottning fyller 70 eller inför julen, med alla kungabarnen och respektive och Estelle


 24. Bettina skriver: 21 december, 2013

  Kongelig norsk julehygge … og det til ære for fotograferingen, for man må nok konstatere, at dronning Sonja og MM udelukkende har iklædt sig disse smukke folkedragter/bunader til fotoseancen og også skifter til praktisk 2000-tals beklædning, når denne er overstået.


 25. Tove skriver: 21 december, 2013

  22 Hanna
  Vi i vår familie har alle bunad på julaften,også mann og sønn….og vi bor i Oslo!
  Har mange venner og bekjent som også ikler seg bunad denne dagen.


 26. Eva H. skriver: 21 december, 2013

  Det är inte bara en trevlig familj, den har också en riktig tuffing, KP Haakon ! Såg nyss att han gjort bungyjump under en av sina resor.
  Hugaligen !


 27. Sabine skriver: 21 december, 2013

  Savner ML, Ari og børnene på billedet, de hører jo også med til den norske kongefamilie.
  Og en evt. norsk forklaring om, at de nok ikke var i Oslo, da man tog billederne ændrer ikke på det.
  ML’s tre piger er ligeså meget kongeparrets børnebørn som I-A og Sverre er det.


 28. liv skriver: 21 december, 2013

  Flere som bruker bunader til jul vet jeg. Personlig synes jeg det blir varmt inne. Også vil jeg ikke få matfett på ulltøyet. Slenger den jo ikke i vaskemaskinen, akkurat.

  Hyggelig med kongelige julehilsener som denne, og den fine da lille Estelle bakte pepperkaker med sin mamma og pappa. God Jul.


 29. Elle skriver: 21 december, 2013

  Samme her. Vi bruker også bunader på julaften, dessuten alltid på 17 mai og i konfirmasjoner (hvor det er vanlig at konfirmanten også får sin første bunad) Det var/er ofte mormor og farmor som broderer til barnebarnet, men ellers har norske Husfliden strenge regler på håndarbeidene og de syr på bestilling etter mål.. Dessverre sys mange bunader i Kina og kvaliteten er ikke den samme.
  Ikke så ofte at menn bærer bunad som kvinner, men det er mer og mer populært. Bunader går ofte i arv og noen har flere å velge mellom. Bunaden skal ha røtter og tilknytning til stedet slekten kommer fra eller stedet der du bor. Men mange velger bunad fordi de liker den. De norske bunadene er flotte kunstverk som vi er stolte og glade over.


 30. irene björkeroth skriver: 21 december, 2013

  tycker varje fotograf behöver en bra assistent som ser fotografiska "missar"…ser man ganska ofta faktiskt:
  här hänger slipsen utanför kavajen på lilla pojken och det är luft mellan kungen och den stora grabben…sådana här foton brukar inte vara billiga!


 31. anivid skriver: 21 december, 2013

  Hur Marius har vuxit – han er lika laang som mannen.
  Lever pappan hans ??


 32. My skriver: 21 december, 2013

  #23, ingen risk, kan upplevas allt för "folkligt"…..


 33. Missie skriver: 21 december, 2013

  23 EM: Synes det er koselig at Ingrid sitter på mammas fang, hun er da ikke så gammel enda :). Har sett flere bilder tatt under denne fotoseansen, og det var nok dette bildet som var mest vellykket for alle, selv om MM ser litt bort fra kamera


 34. liana skriver: 21 december, 2013

  Något mer bondskt än detta foto skall man leta efter. En nioåring som sitter i mammas knä och en liten pojke med för lång slips som inte ens stoppats innanför kavajen. Förskona oss från liknande foton av den svenska kungafamiljen.


 35. Jessica skriver: 21 december, 2013

  Drottning Sonja och kronprinsessan Mette Marit ser fantastiska ut
  och man kan inte se sig mätt på de vackra folkdräkterna.

  Men jag fattar inte varför Mette Marit envisas med att klä sin dotter
  i svart från topp till tå?
  Det ser så dystert ut på en ung flicka och är egentligen inte lämpligt.
  Mor och dotter kunde gärna byta färger med varandra!


 36. Micke Aspfors skriver: 21 december, 2013

  Önskar kungafamiljen i Norge en God Jul och ett Lyckosamt Nytt År!


 37. Thomasine skriver: 22 december, 2013

  #22 Hanna

  Liksom 25 Tove har vi også bunad på Juleaften, flere av mennen nekter og det er litt trist. Vi bor også i Oslo men hos oss samles Bergens-, Askøy-, Hardanger- og Sunnmørsbunader.


 38. annica, helsingfors skriver: 22 december, 2013

  #14

  Att Tina skulle ha slutat skriva här pga s.k mobbning?? Hon är nog den sista av alla som kommenterar på nätsidor som ska ta illa vid sig av trakasserier och mobbning!


 39. Louise skriver: 22 december, 2013

  Dragterne og stuens indretning passer fint sammen i tid, men jeg undrer mig alligevel over, hvorfor en moderne norsk kongefamilie lader sig fotografere på denne måde i 2013!


 40. AstridA skriver: 22 december, 2013

  #14 Marguerithe: Saknar Tinas kommentarer. Om du leser dette Tina: Savner deg og dine kommentarer. Du (og andre på denne siten) får meg til å se verden med nye øyne. Jeg er også blitt mobbet her, men det gir jeg fullstendig blaffen i.


 41. signe skriver: 22 december, 2013

  Hanna och Tove…..vad betyder bunad ?

  "23" …..varför kan man inte sitta i knäet när man är 9 år ?
  Tycker också det hade varit fint med en familjebild men utan sofia såklart !!!!!!


 42. Marja skriver: 22 december, 2013

  15/Aino

  Folkdräkter / nationaldräkter gäller i Finland i så pass hög grad, att finnarna (män och kvinnor) använder dem på självständighetsdagens strora bal 6.12. De är av samma kvalitet som de norska vackra dräkterna. Finnar med anknykning till Ingermanland som förut var Sverige men sedan 1721 Ryssland med fennougrisk befolkning, använder gärna folkdräkter från sina gamla hembygder – som
  tillexempel Tuuteri.


 43. Linnea skriver: 23 december, 2013

  Kvinnorna vackra som julgranskarameller! Fina rara pojkar tre och rekorderlige kung Harald inte att förglömma! God Jul systerlandet Norge.


 44. Marguerithe skriver: 23 december, 2013

  Kan tycka att Marius Borg skulle ha haft slips som övriga herrar. Han är väl vuxen nog att kunna följa kungligt protokoll.
  Vår "egen" C O´Neill var för första gången sedan jag såg honom fullständigt korrekt klädd på Börshuset och utan någon skäggstubb överhuvudtaget. Bra!


 45. Kristin skriver: 23 december, 2013

  # 35 – svart fra topp til tå?! Er du fargeblind? Ingrids kjole er BLÅÅÅÅÅ! Ikke svart!


 46. Gigi skriver: 24 december, 2013

  Älskar de fina norska kungahuset.Kung Harald kan vara mäkta stolt!


 47. Titti W skriver: 24 december, 2013

  #44 Marguerithe

  "han är väl vuxen nog att kunna följa kungligt protokoll"

  Så det norska hovet föreskriver slips för 15-åriga manliga medlemmar av kungafamiljen vid den årliga julfotograferingen?

  Kungligt protokoll vid julfotografering av familjen – skulle vara roligt att veta var du hittat den paragrafen i det norska hovprotokollet.


 48. Marguerithe skriver: 24 december, 2013

  "47" Titti W,
  Alla kungliga hov har klädkoder, skrivna eller oskrivna.
  Att som vissa tycker här, visa tonårstrots är bara lågt och okunnigt. Carl Philip har alltid burit slips i tonåren vid alla julfotograferingar. Att tidigt i livet kunna klädkoder är så enormt viktigt i alla sammanhang. Det är så tydligt idag att svenskarna har glömt hur man klär sig.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar