Julvärden Marianne Mörck om pinsamma mötet med kungen

Marianne Mörck och kungen

Marianne Mörck mötte kungaparet – iförd ett baddräktsöverdrag! Nu berättar hon själv om modefadäsen.

I dag kom det roliga beskedet: det blir den syperhärliga skådespelerskan Marianne Mörck, kanske mest känd från hyllade serien Bonusfamiljen, som kommer att vara 2019 års julvärd i SVT.

– Jag blev stum, som när de ringer och säger att man fått Nobelpriset, är det nån som skojar? För det här är så stort och viktigt och så ringer de mig. Det ska bli så roligt för man vet ju att det sitter så mycket folk där, säger Marianne själv om saken.

Och på tal om Nobelpriset – eller i alla fall kungliga sammanhang… För fem år sedan, 2014, tilldelades Marianne Mörck en medalj av kungen, Litteris et Artibus. I tv-programmet Stjärnorna på slottet har Marianne berättat om händelsen. Den var nämligen ytterst komisk. Anledningen? Mariannes klänning!

Marianne Mörks möte med kungen och drottningen

Marianne begav sig ut på stan för att hitta något att ha på sig vid det kungliga mötet. Hon hittade snabbt rätt.

– Det måste vara något halvlångt tänkte jag, för kjol och blus passar inte på mig. Och i fönstret hänger den här. ”Gud vad bra, den är ju så somrig och billig som attan – 179 kronor”, tänkte jag, säger Marianne Mörck.

Klänningen var mönstrad, orange och vit, och klädde henne perfekt, tyckte Marianne.

Så kom dagen d. Marianne gick till slottet och tänkte noga på att hon inte skulle hovniga. Det hade hon lovat sig själv. Men hon höll inte löftet.

– Jag neg så djupt att jag inte höll på att komma upp. Det är inte lätt när knäna är som de är, säger hon och skrattar.

Marianne Mörck och drottning Silvia

Marianne Mörck möter drottning Silvia, 2014.

Marianne fortsätter:

– Och så fick jag medaljen och så tackade jag drottning Silvia så gott. Herregud så fin hon är! Hon är så vanlig och skrattar och så där. Så fick man lite champagne och sen gick man hem.

Eftersom Marianne trivdes så utomordentligt i sin spräckliga outfit, sin aftonklänning, bestämde hon sig för att slå till och köpa fler. Hon gick tillbaka till butiken och talade med expediten som tycktes frågande.

– ”Aftonklänning?”, ”vi gör inte aftonklänningar här”. Då sa jag att jag har ju köpt den här och tog upp den och visade henne. ”Jaså, baddräktsöverdraget”, säger Marianne.

Marianne Mörck var i chock. Vilken fadäs!

– Då har jag gått till kungen i baddräktsöverdrag – och trott att jag var jättefin.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: