Madeleines panik-start på Bokmässan 2019

Madeleines panik-start på Bokmässan 2019
Försenat flyg och demonstrationskaos. Prinsessan Madeleines premiär på Bokmässan blev inte helt som hon tänkt sig.
Annons

Vilken morgon! Och vilken panik! Men nu är prinsessan Madeleine ÄNTLIGEN här.

Det var på håret att hon hann. Hon landade en hel timme försenad klockan 10.19 – men 51 minuter efter att flighten från Bromma satte ner hjulen på Landvetter kunde hon rusa in i den smockfulla salen på Bokmässan, där 700 personer redan satt bänkade. Kön till sal K2 ringlade sig flera våningar.

Annons
Prinsessan Madeleine på Bokmässan 2019.
Kunglig debutant på Bokmässan!

– Prinsessan Madeleine måste ha fått eskort, för det är bilkaos i Göteborg, och det störtregnar, och det är jättemånga som tar taxi hit på grund av vädret. Dessutom är det en massa ombyggnationer, säger vår reporter Anna von Koch som är på plats vid seminariet.

Annons

Prinsessan Madeleine på Bokmässan 2019.

Prinsessan Madeleine är här för att prata om sin viktiga barnbok ”Stella och hemligheten”, som hon skrivit tillsammans med väninnan och kollegan Karini Gustafson-Teixeira och barnboksförfattaren Marie Oskarsson – ett projekt som vuxit fram ur prinsessan Madeleines 15 år långa engagemang för barns rättigheter genom World Childhood Foundation.

Hon är den första kungligheten som är på Bokmässan i egenskap av författare och säkerhetspådraget är stort.

– Såväl vanlig polis, som säkerhetspolisen finns idag på plats inne på mässområdet, berättar Fredrik Dahlgren, dialogpolis i Göteborg.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan 2019.
Madeleine i samtal med sin medförfattare Marie Oskarsson. Längst till vänster förläggaren Ulrika Caperius från Bonnier Carlsen.
Annons

Men prinsessan Madeleine tycks oberörd av kaoset, och hon är helt fokuserad på att få fram det viktiga budskapet kring sexuellt utnyttjande av barn, som boken berör:

– Jag vill nå ut till barnen. Det är så viktigt att de förstår att de har rätt att säga ifrån om något inte känns bra. I grunden handlar det om att få barn att sätta gränser.

– Det är viktigt att förklara för barn att det finns bra och dåliga hemligheter. De bra kan man ha kul och skoja med. Men de dåliga blir för tunga och de måste man berätta. 80% av barnen som blir utsatta för sexuella övergrepp berättar för en kompis.

Prinsessan Madeleines bok Stella och hemligheten, utgiven på Bonnier Carlsen 2019.
Prinsessan Madeleines viktiga debutbok Stella och hemligheten.

Att boken kom till har sin egen historia. Prinsessan Madeleine berättar att hon och hennes medförfattare Karini Gustafson-Teixeira hade en grundidé och först skrev sin bok för 3-5-åringar, innan de arbetade om den till en äldre målgrupp.

Annons

Och om det faktum att bokens huvudperson heter Stella säger prinsessan Madeleine:

– Jag har alltid gillat stjärnor, så det är därför jag har döpt henne till det. Nordstjärnan leder oss hem. Och så tycker jag att namnet är så fint!

Prinsessan Madeleine avslöjar sin egen favoritbok

Prinsessan Madeleine på Bokmässan i Göteborg 2019.

Att prinsessan Madeleine har haft värsta stressmorgonen går inte att se. Hon är verkligen supersnygg, i camelbrun kjol och sidenblus och stövlar. Och det är med ett stort leende som hon berättar att Astrid Lindgrens Pippi Långstrump var den viktigaste barnboken när hon själv var liten.

Annons

– Hon är stark och går sin egen väg, och hon klarar sig trots att hon är en liten flicka som bor ensam i ett stort hus.

Sedan fick Madeleine förstås frågan om hon läser mycket nu, och hon svarade ärligt:

– Jag har inte så mycket tid! Men på flyget hit läste jag John Grisham.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan 2019 med Anna Norlén, Childhood-chefen Paula Guillet de Monthoux, författaren Marie Oskarsson, förläggaren Ulrika Caperius samt Tara Moshizi.
Prinsessan Madeleine med resten av bokteamet: Anna Norlén, Childhood-chefen Paula Guillet de Monthoux, författaren Marie Oskarsson, förläggaren Ulrika Caperius samt Tara Moshizi.

Efter att ha talat vid det 45 minuter långa seminariet gick prinsessan Madeleine direkt till Bonnier Carlsens monter och hon togs emot av bokförläggarna Albert Bonnier och Eva Bonnier.

Annons

Inte alla dagar de har en prinsessa i sitt författarstall!

– Det är tjockt med folk här, mängder med människor som väntar med sina böcker. Och så Säpo och poliser förstås! berättar vår reporter.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan i Göteborg 2019.
Poliser, press och massor av bokälskare. Alla vill få en glimt av prinsessan Madeleine!
Annons

Men prinsessan Madeleine är helt obrydd av trängseln, hon bara strålar.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan i Göteborg 2019.

Efter det stoppet fortsätter Madeleine till en skola i Göteborg för att samtala med en grupp barn kring boken, följ vår rapportering här på svenskdam.se!

Madeleine mitt i demonstrationskaos

Prinsessan Madeleines bok Stella och hemligheten.

Annons

Runt 1 500 människor klimatstrejkar just nu i centrala Göteborg på direkt uppmaning av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som har uppmanat till en global klimatstrejk.

Även utanför Bokmässan finns flera människor med plakat med texter som ”Fridays for future”, eftersom Sveriges författarförbund valt att ha en egen klimatstrejk i direkt anslutning till mässområdet.

Bokmässan är dessutom en svår nöt att knäcka, rent säkerhetsmässigt. Alla som har en entrébiljett kan ta sig in i de stora lokalerna och förra året nådde mässan nästan 100 000 besökare.

Vimlet på Bokmässan i Göteborg 2019.
Årets vimmel på Bokmässan. Många tusen besökare – och en prinsessa!

Hur många extra poliser och polishundar, som jobbade under dagen vill polisen inte berätta för Svensk Damtidning.

Annons

– Vi berättar aldrig hur vi jobbar, var vi står eller hur många vi är, utan vi säger bara att vi är lagom många, säger Ulla Blem, vid polisen Region Väst över telefon.

Polisen Fredrik Dahlgren poängterar dock att de inte är oroliga, eftersom det inte har förekommit några våldsamheter och att det är fredliga människor som demonstrerar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anna von Koch/Svensk Damtidning.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

19 kommentarer till “Madeleines panik-start på Bokmässan 2019”

 1. Gneta skriver: 27 september, 2019

  Nu tror jag ni överdriver lite. det tar ca 20 min att köra från Landvetter flygplats till mässan. Visst det strejkas fram mässans huvudingång, men si tänk, dom har fler infarter. Så den panik ni försöker uppmåla, den är nog ganska överdriven.
  Ang alla vägbyggen som sker i Gbg , skall detta inte beröra någon som kör bil sträckan Landvetter-Gbg med taxi


  1. Anna skriver: 27 september, 2019

   Gneta
   Som göteborgare måste jag protestera. 20 minuter innan västlänksarbetet tog vid ja, men inte nu för tiden.

   Dessutom – heja, heja för vår prinsessa som sätter ljus på så viktiga områden.
   Förbålt snygg är hon också.


 2. charlotte skriver: 27 september, 2019

  Ja det var väl strongt gjort av Madeleine. Tycker ändå inte att detta ska gå ut över den plikttrogna Sofia och hennes mycket neutrala tatueringar som hon gjorde i ungdomsåren. (Artikeln som lades ut igår kväll). Numera kommer läkare heltatuerade till ronderna på sjukhusen.


  1. Cecilia skriver: 30 september, 2019

   Neutral? Inte för de med normal syn. När man inte bryr sig om att studera eller ens arbeta upp i en vuxen ålder då har man inte mycket att erbjuda omvärlden och det vet hon om


 3. charlotte skriver: 27 september, 2019

  Tillägg till min kommentar: Madeleine är passande och snyggt klädd till detta event.


 4. Ann-Britt Nyholmtelia.com skriver: 27 september, 2019

  Istället för denna panik kunde hon ju rest till Gbg dagen före.
  Ann-Britt


  1. AstridA skriver: 27 september, 2019

   Det var ju precis det hon gjorde, ju? Panikresan från Landvetter till mässan var påhittad som så mycket annat som skrivs om prinsessan. Journalister måste skriva nåt. Dom gissar som alla vi andra men presenterar det som sanning. Bara roligt, tycker jag. Gör inget. Vi genomskådar varje gång (nästan). Jag gissar också ofta i mina kommentarer.


 5. Anna skriver: 27 september, 2019

  Jag hoppas säkerheten är lika viktig om Madeleine inte varit där!


 6. Royalist javisst skriver: 27 september, 2019

  Vår glamour Princess! Dessutom välutbildad och socialt engagerad.
  Obegripligt med den kritik hon fått utstå för privatlivet, bostadsort, livsstil etc.
  Det kan inte handla om annat än avund, missunnsamhet och att gemene man inte förstår hur löjeväckande det är att bli indignerad över och jämföra sig med kungligheter och s.k. överklass.


  1. Helene skriver: 27 september, 2019

   Rojalist javisst.

   Så rätt har i detta du skriver. Obegripligt att Madeleine ändå utstrålar värme o glädje när hon kommer hem. Madeleine har valt att inte bli ett offer, utan hon har en inre styrka som gör att hon står över detta. Bra.


  2. Bror skriver: 27 september, 2019

   Det inlägget når samma höjder som den rimmade signaturen.


  3. Milli skriver: 28 september, 2019

   Enig med Royalist javisst. Helt konstigt detta ståhej, som media alltid ställer till med runt Madeleine. Victoria och Sofia är minst lika glamorösa. Victoria med sina dyra kläder och hemlighetsfulla frånvarande perioder och Sofia och Carl Philip med sina fastigheter och bilar.


 7. charlotte skriver: 27 september, 2019

  Jag är imponerad över bilderna på Madeleine idag. Ett mycket professionellt hanterat uppdrag trots stress och försening. Man ser också en riktigt äkta glad prinsessa som tycker det är genuint kul att vara hemma igen.


 8. AB skriver: 27 september, 2019

  Royalist javisst,
  Royalist eller ej – det var en mycket bra kommentar.


 9. Daga skriver: 30 september, 2019

  Vilket ståhej kring en barnbok.Astrid Lindgren och Gunilla Bergström skrev många då var ståhejet runt barnen det berättades om i böckerna.Här blir det en prinsessa som haft två spökskrivare till sitt förfogande.Mvh Daga


 10. PernillaA skriver: 30 september, 2019

  Bror 😉


 11. Daga skriver: 30 september, 2019

  Bror😎


 12. Helene skriver: 30 september, 2019

  PernillaA,-Bror,-Daga.

  Lite väl naivt, eller hur..


 13. Daga skriver: 1 oktober, 2019

  Kära Heléne.Du har hela min sympati. Barnboken är till för barnets skull.Roande.Underhållande. Fantasiskapande. Utvecklande.Lärande.Mvh Daga


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar