Kronprinsessan Mathilde på fyra dagars besök i Liberia

Annons

Kronprinsessan Mathilde befinner sig på ett fyra dagar långt besök i västra Afrika för UNICEF, närmare bestämt i Liberias huvudstad Monrovia.

Det blev fyra hektiska dagar i Afrika för den belgiska kronprinsessan Mathilde. Hon reste till Liberia för UNICEF:s räkning för att belysa vikten av god utbildning för både barn och kvinnor.

Aids-frågor

Dessutom åt Mathilde lunch med den kvinnliga presidenten Ellen Johnson Sirleaf då hon passade på att prata även om den fruktade aids-epidemin och vad man kan göra för att stoppa den.

Annons

Barn på sjukhus

På bilden här intill ser vi kronprinsessan hälsa på några sjuka barn på JFK Hospital i huvudstaden Monrovia. Kronprinsessan förklarade för pressen:
–  HIV förändrar barns liv och därför är det livsviktigt hur de tas emot i vården, förklarade Mathilde.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Stella Pictures

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Kronprinsessan Mathilde på fyra dagars besök i Liberia”

 1. Catharina skriver: 22 oktober, 2010

  Belgien, och inte minst kronprins Philippe, har verkligen välsignats med en särdeles briljant kronprinsessa – den förnämsta i Europa, helt utan konkurrens.

  Till skillnad från många av de andra ‘karriär-prinsessorna’ i Europa är Mathilde Marie Christine d´Udekem d´Acoz en riktigt tjusig adelsflicka, uppvuxen på slottet Château de Losange i Villers-la-Bonne-Eau och med oräkneliga släktingar inom den anrika europeiska noblessen.

  Sedan barndomen talar hon samtliga av Belgiens tre officiella språk flytande; flamländska, franska och tyska (samt engelska och dessutom italienska!) – en ovärderlig fördel för landet och dess blivande drottning.

  Kronprinsessan Mathilde är född i den flamländska delen av landet, men har tack vare sin släkt rötter även i den franska vallonska delen, vilket gör henne till en brobyggare mellan de två områdena.

  Stilmässigt är hon oklanderlig, och det är nog inte utan fog att hon jämförs med sin föregångare, Philippes farmor, den svenska prinsessan Astrid som Mathilde faktiskt är slående lik till utseendet och som var sin tids stilikon med mycket pärlor och hattar med stora vida brätten med plymer på.


 2. Nan skriver: 22 oktober, 2010

  Catharina, du har så rett så rett!! Mathilde har alltid vært min favoritt blant alle Europas krinprinsesser. Så naturlig og søt. Belgierne kan med rette være stolte av henne. Jeg har skrevet det før, og skriver igjen; SD, skriv mer om Mathilde og familien 🙂


 3. anna-karin skriver: 22 oktober, 2010

  Hon är litet av en ‘doldis’ bland prinsessorna men jag håller med hon verkar vara en av de bästa! Visste inte att hon kunde så många språk. Tycker alltid hon ser så snäll och rar ut, inte lika fotogenique som många av de andra. Dock alltid snyggt klädd och söt som sagt.


 4. Hansen skriver: 22 oktober, 2010

  # Catharina. Jeg deler din begejstring over prinsesse Mathilde. Hun lader til at være et overordentligt varmt og indfølende menneske. Hvis nogen kan holde liv i det blegsottige belgiske kongehus er det da hende.
  Man kan heller ikke afvise, at netop det faktum at hun har både flamske og franske forbindelser har været med til at gøre hende så afholdt.
  Hun har qua sin adelige opvækst nogle klare fordele fremfor borgerligt fødte prinsesser, ikke mindst, at rollen falder hende naturligt, og netop derfor synes jeg faktisk, det er lidt uretfærdigt at sammenligne. Mette-Marit, Mary, Marie og Maxima er alle begyndt helt fra bunden mht. at lære prinsessejobbet.
  De har MANGE privilegier, det er sandt, men de kan også være sikre på, at det mindste fejltrin vil blive udskreget på forsiden af alverdens aviser.


 5. Kristine, Oslo skriver: 22 oktober, 2010

  Det er bra for Philippe at han har fått en så sterk kvinne. Selv er han visst ikke så imponerende har jeg hørt. Men det kan hende at hele landet deres går i stykker, og da går vel kongehuset ad dundas også? Jeg tror i hvert fall ikke at vallonerne vil ha kongehus, men kanskje flamlenderne. Spørsmålet er hva de skal gjøre med Brüsselregionen.


 6. Magdalena skriver: 22 oktober, 2010

  Takk Catharina for din beskrivelse av Mathilde. Hun virker svært sympatisk, med en noe beskjeden fremtoning?

  Mest liker jeg at hun ser naturlig avslappet ut,- det er ingen tendenser til glamour der nei.

  Ja, hennes bakgrunn speiler en indre trygghet. Hun er en rose for det belgiske kongehus som til tider har vært hjemsøkt av sorg og tristesse………………..


 7. lulu skriver: 22 oktober, 2010

  I agree with you Cathy and i beleive that crown princess Mathild is excellent and unique ..she will be the best and well prepaired Queen in Europe


 8. BEN skriver: 23 oktober, 2010

  Kronprinsessan Mathilde gör ett så gott intryck. Hon verkar ödmjuk och är dessutom väldigt, väldigt söt, men………….. det är något som gör att hon inte känns så spännande som de övriga kronprinsessorna i Europa. Är hon kanske lite för alldaglig.


 9. gunilla skriver: 24 oktober, 2010

  Det belgiska kungahuset ar det enda som kunnat halla fast vid kungliga eller aristokratiska traditioner.
  Kronprinsessan Mathilde ar den enda av kronprinsessorna som skulle ha acepterats for bara nagra generationer sedan.
  Kronprinsessan Mathildes svarmor, drottning Paola var en italiensk prinsessa – i motsats till sina nordiska kolleger har hon inte “lyft” sig utan ser ut som den farmor och mormor hon ar. Hennes dotter gifte sig med an arkehertig av Osterrike.
  Ankedrottningen Fabiola kom, som Mathilde, fran en gammal, konservativ och varmt religios familj.
  Bland drottningarna, hade nog varken Sonja eller Silvia accepterats femtio ar fore sin tid och deras barn har ocksa foljt sitt hjarta.


Annons

Laddar