Kronprinsessan Mette-Marits fina stöd från familjen

Kronprinsessan Mette-Marits fina stöd från familjen
Efter att norska hovet gått ut med kronprinsessan Mette-Marits kroniska lungsjukdom har hon överösts med kärlek från både familjen och allmänheten.
Annons

Kronprinsessan Mette-Marits liv har inte alltid varit en dans på rosor. När hon och kronprins Haakon förlovade sig år 2000 hade norska folket svårt att acceptera henne som landets framtida drottning. Man ansåg att hon inte hade en tillräckligt fin bakgrund och att det var olämpligt för en kronprins att gifta sig med en ensamstående mamma.

Annons
Mette-Marit och Haakon 2001.
Mette-Marit och Haakon 2001.

Men paret kämpade för sin kärlek och under deras bröllop 2001 vann hon äntligen folkets hjärta! I dag har de varit gifta i 17 år och kärleken mellan Haakon och Mette-Marit växer för varje dag. Men nu har familjen återigen drabbats av ett tungt besked. Den 24 oktober gick norska hovet ut med att Mette-Marit lider av en kronisk lungsjukdom.

Inget botemedel

Lungfibros som sjukdomen heter, bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning och sviktande andningsfunktion. Vanliga symptom är torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång.

Trots att det inte finns något botemedel försöker familjen stötta Mette-Marit genom att fokusera på det positiva.

– Det har upptäckts i ett tidigt stadie och det har varit mycket stabilt fram tills nu. Det finns två positiva tecken för prognosen framöver. Jag tror att med vissa justeringar, så är det sannolikt att vi har många bra dagar framför oss, säger kronprinsen i en intervju med norsk tv.

Haakon kramar Marius.

Nyheten om Mette-Marits lungfibros kom som en chock för allmänheten. På sociala medier har Mette-Marit överösts med kärlek: “Styrka och kärlek till dig”, “Sköt om dig”, “Stay strong” och “Heja dig” kommenterar folk, följt av massor med hjärtan.

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Kronprinsessan Mette-Marits fina stöd från familjen”

 1. konsttanten skriver: 26 oktober, 2018

  Inget nytt i denna artikel!


 2. Magdalena skriver: 26 oktober, 2018

  Er redd din appell ikke hjelper, konsttanten. Alt for mye av det som skrives på dette forum er gammelt nytt, både bilder og innhold. Skulle tro at redaksjonen kan hente informasjon fra alle de kilder som finnes i verden, slik at det blir dagsaktuelt det vi serveres.


 3. Ina skriver: 26 oktober, 2018

  Nu er det nok. Vi har forstået at Mette-Marit har en sygdom som hun kan dø af. Vi behøver ikke alle disse artikler – der står jo det samme i dem alle.
  Jeg er helt sikker på at familie og venner støtter op om Mette- Marit og vil hjælpe hendes bedst muligt.


 4. vesna skriver: 26 oktober, 2018

  Jag önskar henne och alla andra personer som drabbades av samma att snart kommer nya behandlingar eller tills dess att folk donerar sina lungor. Alla, var och en är värda ny chans i livet. Kända orsaker till lungfibros är: yrkes och miljörelaterade, biverkningar av några läkemedel, strålbehandling mot lungorna, reumatiska sjukdomar (sklerodermi), idiopatisk lungfibros- lungfibros utan känd orsak. Därför är det viktig att hitta orsak till sjukdom och avlägsna den samt med behandlingen.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar