Kronprinsessan på Diabetescentrum

Kronprinsessan på Diabetescentrum
Annons

victoria-ibl

I torsdags – på Världsdiabetesdagen – kom kronprinsessan Victoria till Karolinska Institutet i Solna.

Kronprinsessan Victoria besökte under torsdagen Rolf Lufts Centrum för diabetesforskning på Karolinska Institutet i Solna. Där togs hon emot av Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, och professor Per-Olof Berggren. Kerstin Brismar gav sedan en övergripande presentation om diabetes, som är ett växande hälsoproblem.  I laboratoriet fick kronprinsessan Victoria se hur man studerar sårläkning, undersöker ärftliga orsaker till njurskada vid diabetes samt mäter olika hormoner och antioxidanter.

Annons

Av Agneta Nisbeth
Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Kronprinsessan på Diabetescentrum”

 1. Ingrid skriver: 18 november, 2013

  Tänk att ha privilegiet att gå på alla dessa studiebesök men aldrig kunna använda informationen.
  Det måste kännas tungt.
  Icke demonstrerad kompetens är värdelös.


 2. Marguerithe skriver: 18 november, 2013

  Fantastiskt värdig och vacker kronprinsessa med stort allvar inom sig.


 3. Humaniora skriver: 18 november, 2013

  Säkerligen intressant och värdefull information. – Skulle gärna, ifall jag fick möjlighet, göra ett liknande besök. Diabetes får man nog idag beteckna ss en folksjukdom, eftersom så många drabbas.
  Vad gäller vuxendiabetes(typII) kan man, glädjande nog, genom kostomläggning bli helt fri ifrån denna form av sjukdomen.


 4. Maryou skriver: 18 november, 2013

  Ingrid, ja hur mycket kan Vickan minnas av all information efter alla otaliga studiebesök hon gör? Det är förstås mest intressant för henne personligen.


 5. Nasse skriver: 18 november, 2013

  Jo, dessutom, Ingrid och Maryou, Victoria kan bidra, stödja och hjälpa till på många olika sätt. Hon representerar Sverige och det spelar en viktig roll vad hon intresserar sig. Sakerna är inte så svarta-vita.


 6. Solstrålen skriver: 18 november, 2013

  Jag tycker att hon ser enormt sorgsen och inåtvänd ut!


 7. Marguerithe skriver: 18 november, 2013

  "6" Solstrålen,
  Så förändrades Victoria efter drevet hösten 2010 mot hennes föräldrar. Hon ser mycket sorgsen ut idag. Hon saknar nog sin syster mycket, men M flyttar ju till Sverige enl uppgift, eller ska i alla fall ha en bostad här.


 8. Sthlm skriver: 18 november, 2013

  I likhet med vår statschef bör vår blivande statschef informera sig om vad som händer och sker, både inom och utom landet. Däremot bör man nog se över kostnaderna för de övrigas ideliga besök på olika inrättningar.
  Stilig som attan är hon, vår blivande statschef.


 9. Humaniora skriver: 18 november, 2013

  7. Kan mycket väl förstå ifall Victoria påverkats av all kritik som yttrades i samband med den så kallade kungabokens utgivning samt den information om hennes far som står att finna i denna bok (Den motvillige monarken) ).- Vi har alla ett psykologiskt försvar då det gäller sådant som vi inte riktigt vill acceptera och ta till oss och som kanske kan påverka våra inneboende grundvalar. – Det är fullt mänskligt! Ifall Victoria, som jag faktiskt tror är en både klok och reflekterande kvinna, anar el inser att det finns en sanningshalt i denna boks beskrivning av hennes far, så tror jag det kan upplevas som en ännu större sorg än själva bokens innehåll som sådant!! – Ingen av oss vill egentligen se och erkänna egenskaper el ageranden hos våra anhöriga som försätter dem i sämre dager. Men – människan är en dualistisk natur dvs på gott och ont och vetskapen om det är många gånger ytterst frustrerande!!


 10. DesiréeSvenskDam skriver: 18 november, 2013

  #5 Kan du precisera? På vilket sätt spelar det roll, konkret?


 11. Monica skriver: 18 november, 2013

  Jag tycker vår kronprinsessa gör ett mycket bra arbete. Att hon inte kan hålla föredrag på allt hon är med på. Men hon lär sig något nytt säkert varje gång. Jag tycker hennes insats verkligen speglar hur hon är som människa. Tycker vi ska vara stolta över Victoria och Daniel samt det jobb de utför. De gör sitt bästa, men ändå klagar många. Låt oss istället ge personer som gör gott här hemma få en eloge.


 12. Bibi skriver: 18 november, 2013

  Der er mange der ikke forstår de kongeliges opgaver når de er på disse besøg som fx diabetesforskning. Deres opgave er jo at sætte fokus og tiltrække pressen som de så gør ved at der skrives om emnet! Det er det samme som når de er i Afrika. Var det nu kong Carl-Gustav eller dronning Margrete der var ude ved samme sag så var det åhh så fantastisk! Men lige så snart det er en af de tre svenske kongebørn eller det danske kronprinspar så er der ALTID et eller andet i vejen.


 13. Cissi skriver: 18 november, 2013

  Varför har hon alltid uppsatt hår? Hon har ju fantastiskt hår och dem få gångerna hon låter det vara utsläppt ser hon extra vacker ut. Synd tycker jag.


 14. Lydia skriver: 18 november, 2013

  11 Monica att lära sig är inget arbete. Och varken Victoria eller Daniel jobbar. Det är heller inte deras uppgift.

  Vill också säga att det blir inbjudna till olika sammanhang, så det är inte så att Victoria bett om denna Världsdiabetesdag. Sen kan hända att de har lite att välja på vad de tackar ja och nej till och väljer lite utifrån intresse. Fast jag undrar jag om de får så många förfrågningar.


 15. Pia skriver: 18 november, 2013

  Även en kronprinsessa kan väl få se allvarlig ut ibland utan att man läser in sorg i bilden. Victoria har en seriös inställning till sitt arbete. det är inget fel med det – tvärtom.


 16. Teskedsgumman skriver: 18 november, 2013

  De kungliga måste göra en del sådana här besök (och ta del utan att förstå) enbart för, att en del lättduperade skall fortsätta att försvara statsskicket monarki.


 17. caterineg skriver: 18 november, 2013

  Deras arbete är att vara välklädda, propra, glada och vänliga och inte göra skandaler, behandla alla lika och för övrigt ta emot blommor och hälsa artigt och trevligt på folk. Aldrig se sura ut, ointresserade, trötta eller ledsna eller sjuka. Inte ha för dyra kläder, helst svenska, ha trevliga lockar i håret, snygga glasögon, och inte lyfta sig men ändå vara snygg. Inte lite krav vi/ni har.


 18. Karin Nilsson skriver: 18 november, 2013

  # 11. Vad skall Victoria ha sina kunskaper om hur man studerar sårläkning, undersöker ärftliga orsaker, mäter hormoner och antioxidanter inom diabetes forskningen till? Kan hon på något sätt utnyttja sina nya kunskaper i sitt yrke? Det här besöket sågs av hovet som ett lämpligt uppdrag och säger ingenting om hennes personlighet. Tänk om hon istället för att gå rundvandring med två professorer hade valt att träffa diabetiker personligen. Tex. barn som insjuknat och deras familjer.


 19. Ingrid skriver: 19 november, 2013

  Karin,
  Just precis!


 20. Arne von Giebel Löfström skriver: 19 november, 2013

  Bästa bilden någonsin på kronprinsessan
  Vi måste alla hjälpa henne att rikta strålkastarna på diabetes.
  Har det själv. Otroligt jobbigt att alltid mötas av " Jaha". Ungefär som sagt: Jag är förkyld. Till detta alla frågor vid t.ex. en middag:
  " Jag har här härlig sallad. Tål du den." Detta pågår ofta hela middagen varje gång något serveras..
  Vi måste lära oss att diabetes är en sjukdom liksom astma.


 21. Titti W skriver: 19 november, 2013

  #18
  "Tänk om hon istället för att gå rundvandring med två professorer hade valt att träffa diabetiker personligen. Tex. barn som insjuknat och deras familjer."

  Det ena utesluter väl inte det andra – Victoria besöker faktiskt sjukhus där hon träffar både vuxna och barn.


 22. DesiréeSvenskDam skriver: 19 november, 2013

  #21 "Victoria besöker faktiskt sjukhus där hon träffar både vuxna och barn." Ja, det är någort hon borde ägna sig åt! Hur ofta gör hon det? Vilka sjukhus?


 23. Pia skriver: 19 november, 2013

  18 "Karin". Vet vi egentligen om hon träffar sjuka personer eller inte? Hon kanske, som prinsessan Diana, träffar många människor utan att kameror är med och stör. Allt en offentlig person gör måste ju inte dokumenteras i bilder för allmänheten. Bara en tanke.


 24. Lina skriver: 19 november, 2013

  Det är oerhört viktigt att den blivande statschefen intresserar sig för olika områden när vi nu har en statsminister som demonstrerar sitt ointresse för människors problem. När visade statsministern empati senast? Bravo Victoria! Fortsätt med detta! Kanske kan det inspirera politiker att engagera sig, inte enbart under ett valår.


 25. Ruth skriver: 19 november, 2013

  Var finns kungaparet och övriga i den kungliga familjen, när endast kronprinsessan och prins Daniel ses arbeta???????????


 26. Karin Nilsson skriver: 19 november, 2013

  # 24. Varför är det så viktigt att en blivande statschef utan makt att förändra någonting gör alla dessa besök? Och vad säger att hon är intresserad av alla de områden som hovet väljer ut som lämpliga uppdrag för henne? Ingen enda diabetiker, vuxna eller barn, får bättre vård pga. hennes besök.
  # 23. Vet vi egentligen om Diana träffade "många människor" utan störande kameror och journalister?
  Jag kanske har fel, men så gles som de s.k. kungligas kalender är tror jag inte att de gör någonting utan att det uppmärksammas i pressen.


Annons

Laddar