Kronprinsessan Victoria:
– Jag har gråtit och känt stor frustration

Kronprinsessan Victoria: <br> – Jag har gråtit och känt stor frustration
Annons

victoria kronprinsessa

Kronprinsessan Victoria med Bertil Hult.
Kronprinsessan Victoria med Bertil Hult.

Hon har kämpat, gråtit och varit frustrerad.
Kronprinsessan Victoria har kämpat med sin dyslexi hela sitt liv.
Nu vill hon hjälpa andra med läs- och skrivsvårigheter.
Under gårdagen delade hon därför ut Bertil Hults pris till Bokenäs skola som arbetat aktivt för att stötta elever med dessa problem.

Annons

Kronprinsessan Victoria har flera gånger berättat om sina läs- och skrivsvårigheter. Om sin dyslexi som gjorde att bokstäverna hoppade omkring på papperet och inte alls ville bilda ord och meningar.
– Dels var det alltid jobbigt att läsa, dels gick det inte lika snabbt. Och jag började läsa sent. Jag läste inte en enda bok frivilligt förrän för några år sedan, berättade hon nyligen.
I skolan var Victoria ambitiös – men hon fick arbeta betydligt hårdare än sina klasskamrater för att nå samma mål. Tidigt förstod mamma drottning Silvia att allt inte var som det skulle. Hon insåg att Victoria, precis som lillebror prins Carl Philip och pappa kungen, led av dyslexi.
– Som tur är var mamma uppmärksam, har Victoria berättat.

Kronprinsessan Victoria har kämpat hårt för sin dyslexi.
Kronprinsessan Victoria har kämpat hårt för sin dyslexi.

Tidigare till skolan än alla andra

Och med Silvias hjälp började läsningen gå bättre. Victoria fick komma till skolan tidigare än alla andra och hon jobbade hårt för att komma ikapp. Idag kan ingen ana hennes dolda handikapp. Men fortfarande märker hon av dyslexin.
– Ja, det gör jag. Jag läser fortfarande långsamt, säger hon.
Och hon minns alla jobbiga stunder från barndomen.
– Jag har gråtit och känt stor frustration, säger hon.

Annons

Kämpar aktivt

Nu kämpar kronprinsessan aktivt för att hjälpa andra med läs- och skrivsvårigheter. Under gårdagen delade hon därför ut Bertil Hults pris, ett dyslexipris, till Bokenässkolan som aktivt kämpar för att hjälpa elever med dessa problem. Iklädd en vackert lila klänning och skyhöga lack-klackar, som hon faktiskt snubblade lätt i, gjorde kronprinsessan entré på Stockholmsmässan i Älvsjö där priset skulle delas ut. Hon lyssnade uppmärksamt på talarna, bland andra Martin Ingvar, professor i Integrativ medicin, Carl Lewenhaupt, dyslektiker och copywriter samt Anders Sjöborg, rektor på den vinnande skolan, och tycktes känna igen sig. Flera gånger nickade hon igenkännande och när priset delades ut var hon både glad och märkbart berörd.

Kronprinsessan Victoria delar ut Bertil Hults pris.
Kronprinsessan Victoria delar ut Bertil Hults pris.

Av Johanna Lejon
Foto: Charles Hammarsten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

44 kommentarer till “Kronprinsessan Victoria:
– Jag har gråtit och känt stor frustration”

 1. Martin skriver: 27 oktober, 2009

  det ar ett forbaskat handikapp att ha.. ordblind sade man forr…hade en kamrat som var det..och man fick altid forsvara honom mot dumbommar som kallade honom for alla mojliga lea saker !!!….ungar kan vara riktigt elaka mot varandra !! och tank va manga som snackar skit om Kungen for detta handikapp…!!! sluta med det ni som tycker det ar kul !!!


 2. Helena M skriver: 27 oktober, 2009

  stackars ALLA dyslektiker, Min syster har det och det är inte nåt att skämta med. Viktoria måste ha ett helvete med alla tal och sådant.


 3. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 27 oktober, 2009

  Min syster är också dyslektiker. Kommer ihåg i skolan när vissa lärare tvingade henne att läsa högt inför klassen. Det var tortyr både för henne och för mig. Jag tyckte så synd om henne. Tror inte man visste så mycket om detta på den tiden. Skönt att man vet mer idag.


 4. lena nilsson skriver: 27 oktober, 2009

  Jag känner igen detta elände som många inte känner till.Som Demba skriver så visar många lärare liten förståelse eller ingen kunskap om problemet.Mitt barnbarn har dyslexsi och det har hon verkligen blivit påmind om många gånger,Hon trodde aldrig att hon skulle kunna få ett intressant och kvallificerat arbete,men tackvare att Kungen och Victoria har varit öppen med detta har förståelsen blivit större.I dag läser hon på universitetet,och har skrivhjälp,detta gör att hon kan koncentrera sig och lyssna .och får även vissa saker inlästa på band ,vilket kan vara bra då hon kan ha hörlurar när hon gör andra saker och därmed bli mera effektiv i sitt läsande.Hon känner en stor tacksamhet till sina “Hjälpare´´,de får ju en slant för besväret men det är ändå en fin gest att ställa upp med.


 5. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 27 oktober, 2009

  Ja det går framåt. Numera kan dyslektiker också avlägga det teoretiska körkortsprovet muntligt. Och får band att lyssna på när dom pluggar in det.


 6. Martin skriver: 27 oktober, 2009

  har en nyhet fran Monaco Alberto har problem en fd anstaelld som har snaskiga uppgifter; (kommer inom kort till SD)
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article6888916.ece


 7. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 27 oktober, 2009

  Alla kungliga och kändisar löper risk för sådant här. Måste vara jobbigt att aldrig veta vem som sviker förtroenden till slut.


 8. Martin skriver: 27 oktober, 2009
 9. Martin skriver: 27 oktober, 2009
 10. Martin skriver: 27 oktober, 2009

  assa har the queen varit ute pa stan med sin man !!

  http://www.royalty.nu/news/09/10/MocEliz.html


 11. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 27 oktober, 2009

  Kul med länkarna. Nu har jag lite annat att pyssla med. Har suttit här alldeles för länge.
  Sov gott Martin.


 12. Anna skriver: 27 oktober, 2009

  En eloge till kronprinsessan som uppmärksammar problemet och stöttar dem som försöker hitta en lösning!


 13. Carolina skriver: 27 oktober, 2009

  Ja, numera finns det stor förståelse för detta svåra handikapp!


 14. Linda skriver: 27 oktober, 2009

  Man kan inte ana när man höra henne hålla tal att hon har dyslexi! Hon håller de mest fantastiska tal!


 15. Bella Donna skriver: 27 oktober, 2009

  Kan bara instämma med föregående “talare”: HEDER åt Victoria som fått omvärlden att förstå vad det innebär att ha dyslexi. Minns kungens stapplande första tal när han skulle “invigas” som kung 1973: “Vi, Carl XVI Gustaf, Sveriges konung…” – vad han måste ha kämpat med det!
  Ingen kan tro att Victoria lider av dyslexi, hon har verkligen jobbat bra med den!
  För övrigt: Vilken ursnygg profilbild på Vickan ovan, man ser mycket tydligt båda föräldrarnas drag!


 16. Ulla 47 skriver: 27 oktober, 2009

  #1, Martin! Ordet ” lea” gav mig en mjuk känsla i magen! Kändes hemma, på något vis…


 17. Louise skriver: 27 oktober, 2009

  Jag instämmer med er alla, Camilla, Carolina, Bella Donna, Anna, Demba, Linda med flera!


 18. Martin skriver: 27 oktober, 2009

  aha smalandska ??


 19. Louise skriver: 27 oktober, 2009

  Ni är toppentjejer!


 20. Martin skriver: 27 oktober, 2009

  Bella Donna det staemmer verkligen….minns hennes tal till pappa kungen pa kungens fodelsedag…det var da jag blev sa imponerad av Victoria !!


 21. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 27 oktober, 2009

  Louise.
  Ni är också toppen. Menar då Lotta-tjejerna. Ni är alltid så gulliga mot varandra. Så är inte alltid fallet här på dom andra sidorna.


 22. Margaretha Öberg skriver: 27 oktober, 2009

  Hade samma problem som vår älskade prinsessa, men det går att övervinna med mycket tålamod.
  Kronprinsessan är en person som jag beundrar mycket därför att hon är ung och hon är otroligt stark ock vet vad hon vill.
  Jag älskar att läsa om henne men önskar också att hon ska få lung och ro tillsammans med sin fästman Daniel.
  Önskar dem all lycka.
  Kram
  Margaretha


 23. Bella Donna skriver: 27 oktober, 2009

  Objection, Lövis! Även kungen är – hör och häpna – en människa! Kungen har även i dessa dagar ett stort ansvar på sina axlar som “landsfader”, om man nu kan uttrycka det så. Att ständigt leva med närvaron av pressen – hur skulle du klara det?

  Och vad vår kommande statschef, Victoria beträffar: Hade inte hon varit så öppen med sin dyslexi hade inte du vetat om att hon hade detta problem!
  Kronprinsessan har en gedigen utbildning bakom sig, med bl a konflikthantering, och en examen från Uppsala Universitet. Lägg till detta alla erfarenheter hon har från många av världens länder, och du kommer att finna att hon även är en diplomat av rang. Och för övrigt, till skillnad från kungen, har hon fått många år i “drottningskolan” innan hon tillträder sitt ämbete. Visst kan Victoria matcha fram Sverige internationellt, även om hon inte talar lika många språk flytande – som sin mor! Hon har det i alla fall i generna…


 24. gudrun schmidttouchofsweden.com skriver: 28 oktober, 2009

  jag ar en kvinna 66 jag laste min forsta nar jag var 28 ar jag alskar att lasa nu men skolan var en tortur jag bor i usa jag laste boken pa engelska


 25. signesigne skriver: 28 oktober, 2009

  Vilken kämpe hon är vår Viktoria. Jag tycker hon är mycket stark som vill prata om sina problem och på så sätt visa det här handikappet utåt och jag tror många kan indentifiera sig med henne som har samma problem……….
  Jag tycker vi kan vara stolta över vår Kronprinsessa och bara önska henne lycka till med alla vettiga projekt hon deltar i …………men framför allt att Daniel tillfrisknar och de kan få ett bra och lyckligt liv .


 26. hertiginnan MafaldaHakanframförallt!-nejtack! skriver: 3 november, 2009

  Avgå Victoria! Carl Philip är Sveriges kronprins!


 27. Persefone af Rosentagg skriver: 3 november, 2009

  Dyslexi är ett “finare” ord för korkad, dum i huvet! Clownprinsessan Victoria är enbart pinsam. Dra dig tillbaka och nöj dig med att bli drottning av Ockelbo.


 28. Martin skriver: 3 november, 2009

  jo det daer har man hoert till leda nummer 31….nog snarare Persefone som ar det vederborande beskyller kronprinsessan for!! dyslexi/ordblindhet ar en realitet och ett handikapp i livet inte minst for det finns sa manga perseofonar i vaerlden !!


 29. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 4 november, 2009

  Ja heder åt Vickan!Men stackars oss som har problem med mattematiken?Mina siffror skuttar omkring som Vickans bokstäver!Vem talar om oss?Kanske.Anna Anka?Eftersom hon shoppar låss!


 30. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 4 november, 2009

  Kunde inte Daniel tala om hur obekväma högklackat är!Med tiden kommer ryggbesvär!


 31. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 4 november, 2009

  Men fy så elaka kommentare här finns!Drottning av Ockelbo!Dyslexi,är inte ett ord för dum i huvudet!Säger bara,det kan ni vara själva!


 32. Irena. skriver: 4 november, 2009

  Så vad föreslår du då att det görs åt saken, förutom att lämna Rose ifred, för det vet vi redan???


 33. Christina Helsinki skriver: 4 november, 2009

  Har just skrivit under en annan rubrik, om Victorias och Madeleines studier.

  Hur i fridens namn, kan Victoria som dyslektiker, få någon som helst akademisk grad snabbt som en Nato missil?

  Hennes grad minns jag inte, den är tagen från Encyklopedia Tidningen.

  Victorias dysleksi, är absolut ingenting hon behöver skämmas för. Men varför försköna allt genom att skriva, om icke befintliga examina. Gäller förresten båda, V&D.

  Verkar ibland som diskussionen nivå, påminner om Paraplyerna i Cherbourg


 34. Martin skriver: 4 november, 2009

  shs…. det ar som en sang menar Du??


 35. Christina Helsinki skriver: 4 november, 2009

  Yess,

  lol

  Men varför ta upp sådant som egentligen ingen bryr sig och inte stämmer.

  Här vill man enbart höra superlativer om kungahusen. Martin, vilket kungahus i Europa har den högsta politiska makten? Kanske din rival Lövis också har något att säga till mitt inlägg.


 36. Martin skriver: 5 november, 2009

  hehe rival den var bra…aterkommer i sakfragan Bill O’Reilly pa TV ciao !!


 37. Christina Helsinki skriver: 8 november, 2009

  Lövis,

  Det där med fil. lic. roar mig dessutom hjärtligt. Var det Madeleine som fick den titeln, ( i Finland existerar den).

  I såfall borde inte bara Tidningen rapportera om sådant. Madeleines eventuella avhandling borde ha rapporterats i alla svenska tidningar, där man också nämner ämnet, professor x + 2 opponenters namn.

  Har ett tips för Madeleine, varför inte disputera, om Childhood och välgörenhet.

  Läste wiki om Silvia. Visste aldrig att hon behärskar franska och spanska!!

  Har någon hört henne tala med prins Henrik sr franska.


 38. Martin skriver: 8 november, 2009

  Carl-Philip som designer:
  (av en som vet och inte svamlar)

  http://tv4play.se/noje_och_humor/forkvall?videoId=1.1319278


 39. Christina Helsinki skriver: 11 november, 2009

  Lövis,

  Ja du menar, inne-frisörsalongen, Hästens säng. Vet inte!


 40. Amelie skriver: 14 november, 2009

  I ett TV program – i samband med kungens bröllopet – intervjuades Silvias lärare på den gymnasieskola hon gått i Tyskland.

  De tillfrågade lärarna var eniga.
  När Silvia som 14-åring återvände till Tyskland från Brasilien hade hon MYCKET stora svårigheter med att lära sig det tyska språket.
  Och för övrigt var hon en medelmåttigt begåvad elev, sade man.

  Silvias far, Walter Sommerlath, intervjuades också inför det stundande bröllopet.
  Då sa han att han var orolig för att svenska folket fått fel uppfattning om hans dotter.
  Hon är ingen språkbegåvning , sa han och ville framhålla detta .
  Allt för att svenskarna inte skulle bli besvikna.

  Ja, vem fick således rätt?
  Döm själva när vår drottning talar.


 41. aasne hornwebbshop skriver: 16 november, 2009

  Kronsprinsessan Victoria er et fantastisk menneske.Jag håppas at de får et godt og rikt liv tilsammens. Victoria er det födte dronning og jag er helt sikkerpå at Daniel blir en god stötte for henne.
  Jagönsker LYKKA TIL.


 42. Persefone af Rosentagg skriver: 11 december, 2009

  avgå vickan och bli drottning av ockelbo!


 43. Kronprinsessan Victoria har dyslexi « Att vara kung funkar med dyslexidyslexibloggen.wordpress.com skriver: 12 december, 2012

  […] finns det minst tå barn med någon form av skriv-och läs svårighet. Här är en del av en artikel som jag tycker […]


 44. Marialukas skriver: 24 januari, 2013

  Hallå där …
  Jag skulle så gärna vilja ha INF.Råd.Hjälp!!!
  MVH
  Maria 51 ÅR 🙁


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar