Kronprinsessan Victoria i Utrikesnämnd på slottet

Kronprinsessan Victoria i Utrikesnämnd på slottet
Annons

I torsdags hölls en utrikesnämnd på Kungliga slottet. Och vid bordet satt både kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria.

Utrikesnämnden är ett samrådsorgan mellan riksdagen och regeringen där kungen sitter ordförande. Men även kronprinsessan Victoria är med på utrikesnämnden. Enligt hovets hemsida får vi veta att:
Utrikesnämnden sammanträder på kallelse av regeringen. I grundlagen står det att “Regeringen ska fortlöpande hålla Utrikesnämnden underrättad om de utrikespolitiska förhållanden som kan få betydelse för riket och överlägga med nämnden om dessa så ofta som det behövs.

Annons

Vi kan också berätta att de kungliga slotten släcker ner under WWF:s globala klimatmanifestation Earth Hour lördagen den 23 mars kl 20.30-21.30. Fasadbelysningen släcks ned på Kungliga slottet, Drottningholms slott, Kina slott, Gripsholms slott, Strömsholms slott samt Rosendals slott. Av säkerhetsskäl släcks däremot inte parkbelysningen ned vid Drottningholms slott, Gripsholms slott, Strömsholms slott eller på Kungl. Djurgården.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Kungahuset.se

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

52 kommentarer till “Kronprinsessan Victoria i Utrikesnämnd på slottet”

 1. Sthlm skriver: 22 mars, 2013

  Visst är det väl dags att kronprinsessan börjar arbeta betydligt mer än vad kalendern visar. Det är bara att titta i kungabarnens och Daniels kalendrar. Trots att samtliga är i bästa arbetsföra ålder jobbar inte någon av dem i full utsträckning. Kungaparet däremot är igång hela tiden.


 2. allegra skriver: 22 mars, 2013

  Med fasadbelysningen av Slottet i Stockholm är det inte mycket bevänt med jämfört med hur fasadbelysning sätter guldkant på rader av städer i Europa.


 3. signe skriver: 22 mars, 2013

  Det är taskigt att klaga på Victoria ! Innan hon fick Estelle jobbade hon ju häcken av sig ! Men nu är hon mamma och ingen borde missunna henna att vara hemma med sin dotter ! Hon har egen förmögenhet och har råd at vara hemma. Givetvis ska hon inte ha lön via våra skattepengar eftersom föräldraledigheten är slut Daniel får väl jobba desto mer ! Men framförallt C-P och Madde borde sättas i arbete . Men det bästa vore att de avsäger allt detta och drar sig tillbaka och lever sina liv så slipper de allt det offentliga !


 4. Marlene De Gorter skriver: 22 mars, 2013

  I den officiella kalendern står det inte med planering, alla samtal mail som man gör och måste göra. De kanske gör saker som vi inte vet eller behöver veta!


 5. Liv skriver: 22 mars, 2013

  Ni som glor blint på kungafamiljens kalendrar, förstår ni att det finns en massa arbete bakom det “officiella” som syns i kalendern? Att ta reda på saker inför möten, läsa sig in på saker och ting, planera, organisera osv, tar en MASSA tid, trots att man har folk som sköter det praktiska.


 6. Desiréesvenskdam skriver: 22 mars, 2013

  # 1 kungahuset får ung 2000 förfrågningar per år. Av dem åtar de sig 400, delat på dem alla. Så därför blir det inte mycket på var och en. Vissa påstår att de lägger mycket tid på förberedelser och möten, visst. Lite tid går väl till det men sådant fyller knappst all tomtid i kalendern. Silvias möten i sina eg. privata organisationer Childhood och Mentor står ju med i kalendern likaså kungens scoutmöten.Men det är väl som Elisabeth Tarras sa i tv nyligen. V och D är för det mesta hemma tillsammans med Estelle. En kalender där enbart det som hör till uppdragen som monark, hans fru samt övriga som är prins resp prinsessa och bor på skattebetalarnas bekostnad borde finnas.


 7. Olga skriver: 22 mars, 2013

  Kungahusets kalender, en blandning av de kungligas aktiviteter och andra evenemang på slottet, är ytterst rörig. En utställning som pågår i månader behöver knappast redovisas på daglig basis. Evenemangen ska naturligtvis redovisas separat. Men det kanske är meningen att dölja det ofta tunna kungliga schemat.


 8. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  Allt som sker tas inte upp i kalendern. Hovet får betalt för utfört arbete. I Sverige idag finns många, många som får betalt för icke utfört arbete och då menar jag inte exv pensionärer då dessa arbetat in sin pension (med undantag för dem som kommer hit i pensionsåldern och som aldrig arbetat eller betalat skatt men ändå genom äldringsförsörjningsstöd som är ett icke skattepliktigt bidrag får lika mycket som en pensionär som har arbetat och betalat skatt och som har garantipension), och alla dessa bidrag till alla dessa människor kostar i princip varje skattebetalande i Sverige ca 2.000:-/år. Jämfört med vad Hovet kostar – mindre än 20:-/år!


 9. La Principessa skriver: 22 mars, 2013

  #8 Pboo, invandrarkritiska åsikter ska du kanske ta i ett annat forum. Du hittar nog fler meningsfränder där. För övrigt – till “alla dessa människor” som aldrig jobbat/betalat skatt, räknar du även med gravt fysiskt och psykiskt funktionshindrade personer? De lever ju också av skattepengar?


 10. Anna skriver: 22 mars, 2013

  #8 PBoo

  Kungafamiljen får 60 milj per år till dem själva och dess anställda.
  När C-P gifter sig, vill kungen ha ännu mer pengar!
  Hade Maddie bott i Sverige, skulle kungen ha velat ha mer pengar till henne och Chris.


 11. Christina Helsinki skriver: 22 mars, 2013

  #8

  Vad har sociala bidrag att göra med utgifterna för hovet? Vill du säga att Kungen och hans familj lever på bidrag, isåfall borde han ju inte få ett öre pga förmögenheten.

  Underligt fastän det sägs att EN president blir mycket dyrare än ett helt kungahus, så klagas det aldrig här i Finland om vad presidenten kostar. Vi har själva valt och kniper käft.


 12. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  # 9 La Principessa

  “Invandrarkritiska” får stå för dig! Här diskuteras vad vi som betalar skatt våra skattemedel går till o det är ett ständigt gnällande från vissa att det kostar så mycket med Hovet, vilket är helt felaktigt, lika felaktigt är det att vissa hävdar okunnigt att Hovet o Kungafamiljen inte arbetar utan lever på bidrag. Då är det relevant att klargöra att Hovet/Kungafamiljen arbetar o inte lever på bidrag, o det är också relevant att visa att summan Hovet kostar är mindre än 20:-/år/skattebetalare, jämfört med exv. de som lever på bidrag o som aldrig har arbetat el betalat skatt. Sanning slår lögner! Sen kan diskuteras vilka grupper ska stödjas m begränsade resurser!


 13. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  # 11 Christina Helsinki

  Läs min # 12. Försök inte gör dig lustig över bidragsdiskussionen som så många här försöker få det till att Hovet/Kungafamiljen har, när de istället har betalt för arbetet de gör, som vilka statsanställda som helst! Men visst finns ek. teorier som menar att samtliga statsanställda inte är löntagare utan bidragsmottagare. Inte jag!

  Ang. klagande eller inte klagande på vad en president o Hovet/Kungafamiljen kostar – du som inte svensk kritiserar så ofta du kan de svenska kungahuset, bl.a. kostnader! Varför gör du det?! Är det för att du tycker vi har med din president i Finland att göra och att du vill att vi ska kritisera hur mycket denne kostar?


 14. Anna skriver: 22 mars, 2013

  #12 PBoo

  Bidragstagarna betalar skatt på det lilla de får!
  Ska syrierna dö hemma istället för att komma hit och leva på bidrag?
  Det är svårt för invandrare att få jobb.
  Om du flyttar till tex Frankrike, skulle jag vilja se hur snabbt DU skaffar ett jobb!

  Tror inte att kungafamiljen jobbar 40 timmar i veckan!


 15. UllaZ skriver: 22 mars, 2013

  PBoo
  Intressant . Det gäller vårt våra skattepengar går.
  Christina Helsinki
  Vet inte Hur mycket presidentvalet med valkampanjer kostar här I USA, men det är inte billigt även om Det Finns private donation er bakom.
  I Prag är Det en ny president efter dyr valkampanj . Han bor givetvis på slottet i Prag. Har livvakter och speciella transportmedel.
  I Paris bor ipresidenten I palats, som kostar pengar.
  Finns Det någon republikansk tidning, där rojalister får framföra sina åsikter?


 16. Maryou skriver: 22 mars, 2013

  Det är svårt att tro att en president skulle kosta mera än en hel kungafamilj. Det är ju bara presidenten som avlönas; inte hans fru, barn och övriga nära släktingar.


 17. Anna skriver: 22 mars, 2013

  Vårt kungahus är iaf billigaste i Norden.

  Monegaskerna betalar ingen skatt, så inga skattepengar går till
  Furstehuset.


 18. Anna skriver: 22 mars, 2013

  Men fransmän som bor i Monaco får betala skatt.
  Så fransmännen kan inte skattefly till Monaco.


 19. Lisa skriver: 22 mars, 2013

  #17 Maryou. Just det och då förutsätter du att presidenten är en man och att hustrun ska ställa upp gratis. Jfr ambassadörer och i viss mån landshövdingar. Apropå antal uppdrag har jag läst att brittiska Anne har ca 370 uppdrag /år.


 20. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  # 14 Anna

  Nej, samtliga bidragstagare betalar inte skatt – ex jag gav är sånt. Enligt experter på Pensionsmyndigheten är det ett problem att det är sån liten skillnad åldringsförsörjningsstödet (kan uppgå till ca 13.000:-/mån skattefritt) o den pension som personer får som bott o arbetat o betalat skatt i landet. Andra problem är hur mycket det kostar för olika personer att gå till exv. tandläkaren, 50:- eller tusentals. Ni som blundar för orättvisorna för Sveriges framförallt många pensionärer som arbetat hårt o betalat höga skatter o som nu lever på ett minimum med höga utgifter för hyra, mat, tandvård, sjukvård m.m, ni är väl rika o utan empati! Har arbetat i flera länder!


 21. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  # 15 Ulla Z

  Citerar; “Finns Det någon republikansk tidning, där rojalister får framföra sina åsikter?” Tummen upp!


 22. Christina Helsinki skriver: 22 mars, 2013

  #13

  Varför drar du upp socialbidrag då det gäller de kungliga? Dessutom har jag ingen egen president, Finlands folk har men klagar inte över kostnaderna.


 23. snickarjohn skriver: 22 mars, 2013

  Låt oss nu inte få igång den många gånger upprepade tesen
  “Det blir minst lika dyrt med president”.
  Jag kan garantera Er, det finns inte en svensk republikan
  som tror att det finns pengar att spara på att ändra statsskick.
  Det vi vill är att i god ordning gå till valurnan och välja Sveriges statschef.
  På samma sätt vill vi kunna välja en annan vid nästa val om
  den av oss valde inte levererat.
  Enkelt, eller hur ?


 24. Kristiina från Turku skriver: 22 mars, 2013

  Vi ska också komma ihåg att Victoria studerar vid Stockholms universitet.


 25. caterine skriver: 22 mars, 2013

  Nu kommer väl apanaget bli lägre när prinsessan Lilians hela hovstat försvinner. Eller?


 26. Sarah skriver: 22 mars, 2013

  Hvad kongehusene i Norden koster versus en præsident er for mig uden betydning, forskellen er sandsynligvis ikke så stor, men de fleste republikker har ofte flere indbyggere at fordele udgifterne på.
  Men en præsident arbejder nu nok mere end 40 timer om ugen – og det tror jeg ikke, at nogen af vores kongelige bare er i nærheden af !!! Langt de fleste uppdrag varer max. 2 timer og kræver ikke megen forberedelsestid. Og det eneste tidspunkt der står noget hver dag i kalenderen, er når de er på statsbesøg i udlandet.
  Vores regentpar har masser af tid til at udfører deres hobbies:
  Margrethe laver igen i år scenografien til en sommerballet i Tivoli.
  Prinsgemalen bruger mest tid på at være fritidsvinavler.


 27. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  Monarkin Sverige poppis! Fakta: The UN Refugee Agency UNHCR undersöker årligen antal asylansökningar t 44 länder (38 i Europa). Norden är i Europa den region som mottagit flest under år 2012 (62.860). Sverige fick år 2012 (43.890), motsvarar 70% i norden.
  I antal år 2012; 1. USA (83.430), 2. Tyskland (64.540), 3. Frankrike (54.940), 4. Sverige (43.890), 5. UK (27.410), 13. Norge (9.790), 17. Danmark (6.140), 18. Finland (2.920), 40. Island (120).
  I relation till per 1000 invånare år 2012; 1. Malta, 2. Sverige, 3. Luxemburg, 7. Norge, 11. Danmark, 12. Frankrike, 14. Tyskland, 17. Finland, 19. UK, 20. Island, 24. USA.

  http://www.unhcr.org/asylumtrends/UNHCR%20ASYLUM%20TRENDS%202012_WEB.pdf


 28. Karin Nilsson skriver: 22 mars, 2013

  Så var vi där igen! Presidenter är folkvalda för en begränsad tid, inte på livstid. Jämför gärna kungens s.k. uppdrag med tex. Frankrikes och USA:s presidenters. Finlands nya president valde att sänka sin årslön helt nyligen. Han är far och farfar. Få vet ens vad hans familjemedlemmar heter eller hur de ser ut. De försörjer sig själva och har helt privata bostäder. Hans fru har ett arbete och kan försörja sig själv hon räknas inte ens som officiell person.
  Hur mycket kostade Victoria och Daniels bröllop för skattebetalarna? Troligtvis betydligt mer än ett presidentval. Ca. 165,000 euro/ år är presidentens lön. Grovt räknat drygt 15 milj.sk. Kungafamiljen får 60 milj./ år


 29. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  # 8

  Såg att jag missat en 0 i min # 8 – ska vara ca 20.000:-/år (inte 2.000:-), medan kostnaderna för en skattebetalare för Hovet fortfarande är mindre än 20:-/år! Siffrorna 20.00:-/skattebetalare/år kommer bl.a. från forskare inom ekonomi, etnologi, sociologi. Artikeln finns på Newsmill och publicerades den 11/3 2013.


 30. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  Wow – fel igen – tappade en 0 igen – fast på nytt ställe! Ska vara;

  Såg att jag missat en 0 i min # 8 – ska vara ca 20.000:-/år (inte 2.000:-), medan kostnaderna för en skattebetalare för Hovet fortfarande är mindre än 20:-/år! Siffrorna 20.000:- (inte 20.00:-!)/skattebetalare/år kommer bl.a. från forskare inom ekonomi, etnologi, sociologi. Artikeln finns på Newsmill och publicerades den 11/3 2013.


 31. Kerstin skriver: 23 mars, 2013

  Karin, #28 – just nu blir 165 000 EUR ungefär 1,4 miljoner svenska kronor (alltså inte 15 miljoner som du skriver), så Finlands president är inte fullt så dyrt i drift som du påstår… men man kan ju inte riktigt jämföra deras ämbeten heller, båda har så olika uppdrag.


 32. Sussie skriver: 23 mars, 2013

  Snickarjohn tror du att det kommer att bli någon form av omröstning om huruvida vi ska behålla nuvarande statskick ? Du ska ju ha koll på allt , man ska bara kan ta för sig av all info du sprutar ut 🙂 ! OBS , Jag ger dig en komplimang , är inte sarkastisk !


 33. Sussie skriver: 23 mars, 2013

  Man ska bara kunna ta för sig …menar jag givetvis Snickarjohn 🙂


 34. PBoo skriver: 23 mars, 2013

  # 22 Christina Helsinki

  Läs igen min #12 – du tycks ha problem med läsförståelsen!

  PS. Ledsen att jag kallade Finlands president för “din” – av din reaktion att döma är det uppenbarligen inte presidenten du valde!


 35. PBoo skriver: 23 mars, 2013

  Varför kan vi inte börja med att få välja och avsätta statsminister? När valet har varit o det parti som fått flest röster, bildar regering, då kan detta parti bestämma ett antal personer som kan kandidera till statsministerposten o som samtliga svenskar – inte bara dem som röstat på det parti som fått flest röster – att rösta på 1 av de föreslagna namnen. På så vis får alla vara med att rösta, bestämma statsminister. Demokratiskt då denna i Sverige har mest makt (åtminstone på papperet) – på detta vis behöver vi ingen president, och det blir både billigare o mer demokratiskt! Hitta bra system kunna avsätta, 4 år för länge då visar sig dålig!


 36. Maryou skriver: 23 mars, 2013

  #19# Jag borde ha skrivit “hans/hennes maka/make” för att undvika missförstånd. Finske presidentens maka har ett eget yrke och förvärvsarbetar. Det var nog förr så som du beskriver, att frun skulle ställa upp som en gratis värdinna i olika sammanhang.
  #25# Jag tror inte det. Nu är ju prinsen i behov av mera apanage, när Sofia ska förkovra sig för att passa in i dom kungliga domänerna.


 37. Irena skriver: 23 mars, 2013

  Ingen som lägger märke till hur ovanligt stilig en viss utrikesminister är på fotot?
  Honom är jag utomordentligt nöjd med!


 38. Marguerithe skriver: 23 mars, 2013

  “23” snickarjohn,
  Om vi ska gå till en valurna och rösta fram en kandidat blir det ju som i vanliga riksdagsval (fel person/parti som vinner) och som andra får stå ut med. Han/hon blir vissas president. Inte särskilt demokratiskt enl mig. Dessutom kommer denne/denna att göra politiska utspel så fort tillfälle ges.
  Kungafamiljen är allas just för att titeln ärvs. En kung/drottning är neutral, vilket jag anser vara bra för svenskarna. MBL har blivit mest av ondo för landet.


 39. Bibi skriver: 23 mars, 2013

  Victoria er jo også i gang med en uddannelse som tager hendes tid så hun lige nu ikke er ude på så mange opgaver. Og ja som nogle af jer andre skriver står der ikke noget om møder og planlægning i den kongelige kalender..


 40. snickarjohn skriver: 23 mars, 2013

  Hej Sussie,
  Tack för Din vänlighet.
  Jag tror faktiskt inte det blir någon folkomröstning.
  Inte under de närmaste decennierna i alla fall.
  Jag är dock övertygad om att vi går mot republik
  men långsamt och med mycket små steg.
  Scrolla gärna nedåt och lyssna på detta radioklipp , Träffpunkten,
  från 1963. Det är en liten pärla till tidsdokument och visar på
  att vi nu, femtio år senare, egentligen står kvar på samma
  plats.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=3438719


 41. snickarjohn skriver: 24 mars, 2013

  Men Oj, Marguerithe 38,
  Det är väl ändå när majoritetens kandidat vinner som
  visar på demokratins styrka.
  Alla accepterar vi väl ett valresultat.
  Du säger ju att Du arbetat politiskt –
  är det inte demokratiskt att den med flest röster vinner?
  Att alla inte blir nöjda i alla val är väl helt normalt.
  Jag själv t.ex. har aldrig lagt min röst på socialdemokraterna
  men har ändå fått gilla läget under fyra socialdemokratiska
  statsministrar.


 42. Sussie skriver: 24 mars, 2013

  Tack Snickarjohn 🙂


 43. Marguerithe skriver: 24 mars, 2013

  “41” snickarjohn,
  Nåja, vi har väl någon slags demokrati på papperet, men i verkligheten är vi hårt styrda åt ett visst håll.
  I USA (där du vistas som jag förstått det) är president Obama bakbunden. Han kan inte genomföra några reformer överhuvudtaget, republikanerna där lägger in sitt veto mot allt, och jag tror att det blir landets fall.
  Ibland kan det vara bra med något helt opolitiskt, där folk inte behöver ägna negativ energi på något som fungerar bra, vilket nuvarande statsskick gör i Sverige. Allt kontraproduktivt är av ondo. Kverulanterna på dessa sidor kan man ju inte ta på allvar.


 44. Marylou skriver: 24 mars, 2013

  41 snickarn åh vad bra svarat!!


 45. eva skriver: 24 mars, 2013

  #38
  Menar du att diktatur skulle vara mer rättvist än demokrati, då du säger att vissa blir missnöjda med valresultatet?
  Vad gäller monarkin har vi aldrig fått rösta och det anser du som demokratiskt, eller?


 46. Kerstin Bergström skriver: 24 mars, 2013

  #10 Anna Du skrev att kungen har 60 milj. för sig och anställda.Jag har också läst det och att det är 70 anställda.jag har roat mig och räkna lite.Antag att personal har 25.000 i lön.Då har en person 300 000/år x 70=21milj.sedan ska han betala arbetsgivaravgifter+pensionsavgift för de anställda.Det blir inte mycket över till honom.De har rätt många representationsmiddagar och de är väl inte gratis och statsbesök att ta emot.Dessutom är det det billigaste kungahuset.Vi ska inte klaga.


 47. Marguerithe skriver: 24 mars, 2013

  Man kan se hur lätt det är att få folk i Sverige att falla in i mobbingdrev. Vi borde alla vara Norstedts bokförlag stort tack skyldiga, för att de visade det enastående civikuraget att inte ge ut en bok byggd på skvaller och förtal av Sveriges kung.
  Dock hade annan media större genomslag och folk har alltsedan dess, kunnat utgjuta sin egen frustration och bitterhet över livet i allmänhet på det enda forum som finns i Sverige för sådant, Sv Dams kommentarsfält! Önskar man gå ett steg längre finns Flashback.


 48. caterine skriver: 24 mars, 2013

  Kungahuset blir väl billigare när prinsessan Lilians hela hovstat läggs ner? Så fort som någon ny avkomma föds eller nån gifter sej så begär kungen högre apanage, men när någon försvinner, hur blir det då? Kan man få svar på det ?


 49. karen skriver: 24 mars, 2013

  Varför inte hålla oss med en demokratiskt vald “representationsminister”som den valda regeringen utser precis som övriga ministrar.Då vet vi att det är någon som passar och dessutom är kvalificerad att representera Sverige utomlands.
  Inte kan man väl hålla på och tvinga in människor i ett ämbete i modern tid och tycka att det är demokratiskt riktigt!Man ser ju tydligt hur en del av den nuvarande kungliga familjen drar sig undan och vill göra andra saker-skamligt att det finns kvar ett system som bara är till för att dyrkas på avstånd!


 50. snickarjohn skriver: 25 mars, 2013

  Marguerithe 38,
  Du kan aldrig,aldrig aldrig jämföra det kommande svenska
  presidentämbetet med det i USA.
  Snegla i stället åt Island, Irland och kanske även Finland.


 51. Marguerithe skriver: 25 mars, 2013

  “45” eva,
  Se min kommentar 43 som svar.
  Vi har ett mycket sekulariserat land, människor känner sig som främlingar i sitt eget hemland, läs gärna Marcus Birros enastående krönika i Expressen ( i helgen) om tillståndet i Sverige.


 52. snickarjohn skriver: 25 mars, 2013

  51 Marguerithe,
  Jag är övertygad om att det är många som inte delar
  den dystopiska bild av Sverige Du gång på gång målar upp.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar