Kung Albert har inga planer på att abdikera

Kung Albert har inga planer på att abdikera
Annons

Kung Albert säger nu att han inte har några planer på att abdikera och därmed lämna över till sin son, kronprins Philippe.

Det har en längre tids ryktats om att kung Albert av Belgien skulle lämna över tronen till sin äldste son, kronprins Philippe. Men så är inte fallet, det bekräftade kungen själv via hovets talesman i veckan. Enligt tidningen Het Laatste Nieuws skulle kungens beslut att stanna kvar vid maken bero på landets tuffa ekonomiska läge. Han skulle helt enkelt inte vilja skapa nya problem eftersom han ses som en lugnande faktor mellan Belgiens olika delar, den flamländska och den fransktalande delen av landet. Så sent som förra månaden utsågs kungen som förhandlare när landet skulle utse en ny regering.

Annons

Av Agneta Nisbeth
Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Kung Albert har inga planer på att abdikera”

 1. Kristine, Oslo skriver: 29 oktober, 2010

  Alle opplyste mennesker vet jo at det ikke er finanskrisen som er det største problemet for Belgia, men den politiske krisen med segregasjonstendensene. At framlenderne ikke vil ha med vallonerne på laget mer.

  Da Baudouin døde trodde de fleste at hans brorssønn, Philippe var hans tronarving. Så kom Philippes far Albert på tronen i stedet. Her “på berget” (Norge) ble dette forklart med at Philippe var alt for svak til å tre inn i rollen. Ikke vet jeg, men kanskje trenger 50-åringen enda flere år på å trene på kongerollen.

  Baudouin døde i forholdsvis ung alder. Hadde han vært gammel, ville det være riktig at Philippe overtok tronen. Ettersom Albert fortsatt var i “sine beste år”, var det en naturlig løsning at han ble konge. Om Belgia ikke faller sammen, og Philippe blir konge, så er det meget bra for ham at han har sterke, flinke, jordnære Mathilde ved sin side.


 2. Lydia skriver: 1 november, 2010

  Förstår inte denna hausning att kungar och drottningar ska abdikera. I Sverige med de flesta andra länder har det aldrig hänt. Holland har en tradition av det, men vad jag förstått beror det på sjukdomar, så som Julianas senilitet. Kung och drottning är man till döddagar. Vi är så fixerade vid ungdom, låt dem vara närvarande föräldrar i stället så får vi bättre arvingar.

  Kommer också ihåg resonemanget att kronprins Philippe skulle tillsättas som kung i stället för sin far. Varför då, näst till tronen var ju faktiskt Albert och Philippe hade inte ens gift sig och skaffat familj vid det laget. Det är väl bra att de äldre mer erfarna och förhoppningsvis mer diplomatiska har det högsta ämbetet.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar