Kungabarnens bostadskarusell

Kungabarnens bostadskarusell
Från koja till slott? Nja, när det gäller kungabarnen har det knappast varit tal om någon koja. Men nog har de betat av en del bostäder genom åren. Vi har listat dem alla.
Annons

victoria och daniel namn ste

Kronprinsessan Victoria.
Fram till 1981 bodde kronprinsessan Victoria, Carl Philip och kungaparet i prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet, mitt i Stockholm. Därefter gick flyttlasset till Drottningholm och Drottningholms vackra gula sommarslott. Drottningholm passade perfekt för en växande barnfamilj. Slottet har 220 rum, men många av dem är vikta för representation. Kungafamiljens privata våningsplan ligger i slottets södra flygel och sträcker sig in i slottets södra halva. Kronprinsessan kom verkligen att älska också den vackra naturen: skogarna, vattnet, grönskan, som omgav slottet. 19 år gammal var det dock dags för kronprinsessan att lämna Drottningholm, Stockholm och Sverige för nya äventyr. Utomlands. 1996 åkte kronprinsessan Victoria till Frankrike för att studera franska vid Centre International d´Etudes Francaises vid Université Catholique l´Ouest i Angers. I Angers bodde hon inte på skolan utan hos en familj, det blev bäst så ansåg man. Tiden i Angers blev omtumlande för kronprinsessan Victoria, det var nämligen här hennes ätstörningar tog fart. Som ett led i detta blev en ny flytt aktuell. En flytt till USA. I januari 1998 gick flyttlasset till en svensk familj i Stamford, norr om New York. Kronprinsessan börjar studera på Yale och tillbringar den mesta av tiden på skolan, eller i den röda villan som hon och den svenska familjen bor i. Då och då åker hon till New York för att hälsa på pojkvännen Daniel Collert som har en lägenhet på East 58th Street. Sommaren 2000 flyttar kronprinsessan tillbaka hem till Sverige igen och får, 23 år gammal, sin första egna bostad. Den nya bostaden ligger i sjöflygeln på Drottningholm. Det är ett litet fristående 1700-talshus i två våningar, 50 meter från slottet med fantastisk utsikt över vattnet.
– Det är skönt att bo mer avsides och slippa kompisar som knatar in i tid och otid! Jag trivs ute på Drottningholm. Jag kan stänga dörren om mig och äta min frukost ensam, det tycker jag är urskönt. Att äta frukosten ensam är A och O, sen kan jag gärna träffa familjen på middag, berättade kronprinsessan i en intervju.
Ett år efter hemkomsten till Sverige börjar kronprinsessan träna med en ny PT, Daniel Westling. Resten är, vad man brukar kalla, historia. Victoria och Daniel blir ett par och kronprinsessan tillbringar allt mer tid hemma hos nye pojkvännen, inne i stan. När Victoria och Daniel träffas bor Daniel på Birger Jarlsgatan i ett gårdshus på nedre botten. Lägenheten är en katastrof ur säkerhetssynpunkt. Den är omöjlig att bevaka och är dessutom ganska liten, så det är en stor lycka för både Victoria, Daniel och Säpo när Daniel via redardrottningen Margareta Wallenius Kleberg får en lägenhet i hennes fastighet på Banérgatan på Östermalm. Den nya lägenheten ligger också i ett gårdshus, men högst upp och väl skyddat. 2008 bestämde sig dock Daniel för att lämna Östermalm och flytta till Drottningholm. Daniel Westling fick en tvårummare på 61 kvadratmeter i Pagebyggnaden på de kungliga ägorna alldeles bredvid slottet. Den 1 juli 2008 flyttade han in i det vackra röda trähuset med vita knutar, sadeltak och lummig trädgård. Lägenheten låg i en gammal tjänstebostad bara några hundra meter från Victorias flygel. I samband med förlovningen 2009 flyttade dock Daniel och Victoria ihop på riktigt, i hennes sjöflygel. Några månader efter förlovningen blev det känt att kronprinsessparet efter bröllopet skulle flytta till Haga Slott. Och så blev det. Hösten 2010 gick flyttlasset och i början av 2011 var paret helt installerade i sitt nya hem.

Annons

Sommarhuset: 2013 påbörjades, och avslutades, kronprinsessfamiljens nya sommarhus på Sollidens ägor, på Öland.

madeleine-chris-ste

Prinsessan Madeleine
Den 10 juni 1982 föddes prinsessan Madeleine hemma på Drottningholms slott. Drottningholm har, just därför, för att hon är född där, en alldeles speciell plats i prinsessan Madeleines hjärta. År 2001, då prinsessan var 19 år gammal, flyttade hon för första gången hemifrån. Tillsammans med bästa väninnan Louise Gottlieb. Madeleine och Louise inkvarterades hos en av kungaparets goda vänner, Anki Wallenberg, i Chelsea. Vistelsen i London blev dock kort och redan våren 2002 var prinsessan tillbaka i sitt rum på Drottningholms slott igen. Men där blev hon inte särskilt långvarig. Prinsessan mötte nämligen kärleken, i juridikstudenten Jonas Bergström. Under 2003 bodde hon i princip nästan bara hos honom, i hans lägenhet på Gärdet i Stockholm. 2004 fick dock den 22-åriga prinsessan Madeleine en egen lägenhet, i Hovstallet på Östermalm. Hösten 2004 gick flyttlasset till den lyxiga fyrarummaren på Väpnargatan. Och här stannade prinsessan ett bra tag, med undantaget en kort session i New York där prinsessan praktiserade på UNICEF:s kontor. Efter förlovningen med Jonas Bergström i augusti 2009 flyttade också Jonas in här. Efter förlovningen satte bostadsryktena fart på allvar: var skulle de bo efter bröllopet. Villa Beylon var ett tag på tapeten, men efter att Michael Storåkers bråkat med kungens advokat och meddelat att han blivit lovad Beylon satte prinsessan istället siktet på Villa Parkudden. Något Parkudden blev det dock inte för Madeleine. Förhållandet med Jonas sprack. Han flyttade ut från Hovstallet och köpte en egen bostad. För Madeleine hägrade New York. Madeleine fick bo hos bästa väninnan Lovisa de Geer. Under en tid i Florida flyttade Madeleine dessutom in hos familjen Parnevik. Hösten 2010 mötte prinsessan Madeleine kärleken igen – i finansmannen Chris O’Neill. 2011 blev de sambos, i Chris lägenhet. Madeleine och Chris ville dock ha något gemensamt och flyttade därför till Upper East Side på Manhattan, till en 130 kvadratmeter stor våning i ett nytt hus. 2012 flyttade de in. Ett år senare stod bröllopet och 2014 kom lilla Leonore till världen. Att bli mamma förändrade Madeleine. Nu ville hon inte längre bo i USA, hon ville till Europa. Närmare familjen. Först mellanlandade familjen i Sverige, där en ny femrummare renoverats till paret. Därefter blev det, som vi alla vet, London.

sofia-carl-philip-silvia-ste

Prins Carl Philip
I två år bodde prins Carl Philip på Kungliga slottet i Stockholm innan flyttlasset gick till Drottningholms slott. Prins Carl Philip var först av de kungliga barnen att flytta hemifrån. Blott 15 år gammal åkte han ensam till USA, för att studera på den amerikanska privatskolan Kent i Connecticut. Prinsen bodde i USA i två år, innan studierna på Lundsberg tog vid. Prinsen bodde på Lundsbergs internat i tre år, där han studerade det naturvetenskapliga programmet. Därefter blev det ännu en flytt. Prinsen gjorde lumpen i Vaxholm och fortsatte därefter militärstudierna i Karlskrona där han under två år pluggade på marinens officerskola. Under tiden i karlshamn bodde han i flera olika lägenheter. Den första han bodde i låg i Karlskronaförorten Kungsmarken. Aftonbladet beskrev det som “Ett problemfyllt betongområde med hög arbetslöshet”.
– Jag hade inga bekymmer med att bo där. Men sen hände det en incident med några killar, och de var inte direkt trevliga, har prinsen berättat.
Prinsen kunde bara bo kvar under några veckor. När hovet fick reda på vad som hänt vidtog de åtgärder direkt. Prinsen tvingades omedelbart att flytta till en lägenhet i centrala Karlskrona.
Efter examen flyttade prinsen återigen, till en lägenhet på Slottsbacken 2. Året var 2003 och prinsen och hans dåvarande flickvän Emma Pernald bodde växelvis i hans lägenhet och växelvis i hennes bostad, på Gärdet i Stockholm.
Efter ännu en USA-session 2006 började prinsen studera på lantbruksuniversitetet Alnarp i Skåne. 2008 flyttade han in på Skarhults slott utanför Eslöv, hos friherren Carl Johan von Schwerin och hans hustru Alexandra. Tillsammans med kompisen Henrik Weijber bodde han i en trea i det maffiga rödbruna slottet.
2011 stod det klart att prins Carl Philip och hans Sofia Hellqvist skulle bli sambos, på riktigt. Paret flyttade till en stor grön villa på Sjötullsbacken, längst ut på Djurgården. Sommaren 2014 flyttade igen, till en större lägenhet i samma hus. Men än är inte Carl Philips och Sofias flyttkarusell över. Villa Solbacken, prins Bertils och Lilians gamla hem, är just nu under renovering. Så snart det är klart flyttar Sofia och Carl Philip in där. Men innan dess ska paret mellanlanda i Sjöflygeln på Drottningholms slott.

Sommarhus: Prins Carl Philip har två sommarhus: ett i Värmland och ett i Trosa.Sofia har en lägenhet i Sydafrika.

Av Johanna Lejon
Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Kungabarnens bostadskarusell”

 1. EH skriver: 6 april, 2016

  obs! Maddes första lgh i Hovstallet (sen JBtiden) var 2rok (inte 4 rok)


 2. My skriver: 6 april, 2016

  Så tydligt man ser i de små formuleringarna här vad ni (SvD) tycker om resp kungabarn…..


  1. My skriver: 6 april, 2016

   ….och valet av bilder på barnen.


 3. Hans Åke Johanson skriver: 6 april, 2016

  Och vi knegare betalar för denna hysteriska lyx. Sjukt


 4. Historikern skriver: 6 april, 2016

  Räcker att kronprincessparet har bostad via staten resten av barnen får fixa detta själva genom att hyra eller köpa av egna medel som alla svenska medborgare


 5. Historikern skriver: 6 april, 2016

  Men alltså prinsparet ska väl ordna egen bostad antingen genom att hyra eller köpa som alla andra medborgare. Inget mer gullande utan nu får de lära sig att finansiera sitt liv med egna medel


 6. Obs skriver: 8 april, 2016

  Svårt att få grepp om vad som gäller. Carl Philip var väl nödgad att låna pengar till renoveringen på en fastighet. Ska han nu plötsligt erbjudas en bostad på statens bekostnad dessutom. Inte ska det väl behövas livvakter till den här familjen. De är väl inte mer utsatta än alla vi andra ute i vårt flummiga samhälle.


 7. Pensionär skriver: 8 april, 2016

  Egentligen behöver ingen i kungafamiljen livvakt. Deras jobb är tydligen bara att vara dörröppnare. Det finns ju inget hot mot familjen och de är inte mer utsatta än andra människor.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar