Kungafamiljen bjöd in till diskussion om barns rättigheter

Kungafamiljen bjöd in till diskussion om barns rättigheter
Annons

För tredje året i rad bjöd kungaparet in till World Child & Youth Forum, WCYF i ståtliga Rikssalen på Kungliga slottet. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltog också.

Kungafamiljen var sorgklädda, men till synes vid gott humör när de anlände till Rikssalen under trumpetfanfar.
Bland de inbjudna fanns statsminister Fredrik Reinfeldt, barn-och äldreminister Maria Larsson och en rad internationella representanter för företag och organisationer.

Vad kan näringslivet göra?

World Child & Youth Forum har som syfte att förbättra villkoren för barn och ungdomar och fokuserar på vad näringslivet kan göra för barns rättigheter.

Höll välkomsttal

Kungen höll ett mycket trevligt välkomsttal på engelska innan han slog sig ned bredvid drottningen och kronprinsparet på förgyllda stolar längst fram i Rikssalen.

Även statsminister Fredrik Reinfeldts tal berörde. Han betonade hur viktig barndomen är – det är då man går i skolan, får vänner, formar sina idéer – och hur viktigt det är att barn världen över har det bra eftersom de är framtiden.

Näringslivet måste ta ansvar

Han talade också om hur viktigt det är att producenter och företag tar sitt ansvar vad gäller barnens rättigheter.

Under dagen diskuterades barns rättigheter ur olika perspektiv, en panel svarade på frågor i ämnet och när det var dags för en bensträckare gick inte kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel ut för att ta rast.

Engagerad familj

Tvärtom stannade de kvar länge, hälsade på alla, minglade och det märktes tydligt hur genuint engagerade familjen är i ämnet barn och vad man kan göra för att förbättra för den nya generationen.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

23 kommentarer till “Kungafamiljen bjöd in till diskussion om barns rättigheter”

 1. Beatrice skriver: 22 mars, 2013

  Det är off-topic, men Ni måste bara se dessa söta manschettknappar med prinsessan Estelle på som bars av pappa Daniel nyligen (scrolla ned sidan lite);

  http://royalwatcher.tumblr.com/tagged/swedish-royal-family


 2. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  # 1 Beatrice

  Urgulliga! Kan nog bli en riktigt bra affärsidé!


 3. helene skriver: 22 mars, 2013

  An important topic in Germany also. But however I think, Sweden has a better little hand fpr this question! And they have convincing representatives for this topic.


 4. PBoo skriver: 22 mars, 2013

  Viktigt arbete. Hoppas samtliga talare tog upp föräldrars ansvar att inte tillåta att deras barn (myndiga först vid 18 år) på olika sätt exploateras, att de är delaktiga i sina barns vardag och delaktiga i stora beslut som kan ha betydelse när det sker och i framtiden osv. Hoppas att framförallt statsministern tog upp samhällets ansvar att inte blunda och urskulda vissa gruppers utnyttjande av minderåriga, handikappade, hittagna genom trafficing, våldtagna, utnyttjade på nätet m.m. Här måste svenska staten, riksdag, jurister, domstol m.fl. ta ansvar för tidigare misstag och se till att framtida misstag inte görs. Bättre lagar behövs, och som efterlevs.


 5. Anna skriver: 22 mars, 2013

  Kronprinsessan var fin.


 6. Ruby skriver: 22 mars, 2013

  Manchettknappar var ju för bedårande. Men Victorias dräkt är ju bara för snygg – gillar!


 7. Jessica skriver: 22 mars, 2013

  @ PBoo nr 4,

  väl sammanfattat av Dig;
  jag delar Dina kloka synpunkter till fullo.

  Du vore en utmärkt politiker av en sort som tyvärr knappt finns idag – sansad, omdömesgill, idealistisk och stridbar.
  Att Du är medveten och engagerad råder det inga tvivel om.
  Hoppas att Dina goda egenskaper tas tillvara någonstans,
  för de behövs verkligen.


 8. MiaS skriver: 22 mars, 2013

  I dagens samhälle är barn inte “barn” så länge som de var tidigare. De blir och det accepteras att de blir “vuxna” mycket tidigare än förr. Flickor i 13-14-års åldern kanske sminkar sig och ser betydligt äldre ut än deras verkliga ålder. Många unga flickor klär sig kanske “mer vuxet och även delvis mer utmanande” än vad som borde “anses lämpligt” för deras ålder. Sminkar man sig och klär sig “som vuxna”, ser man äldre ut än vad man är och känner sig och då kanske både känner sig och “agerar” mer vuxet. Man kan därvid kanske även riskerar att dra till sig uppmärksamhet från män som är betydligt äldre än vad man själv är och som kan ha olika avsikter som kan skada flickan. Hur kan man göra för att barn skall kunna fortsätta att vara barn längre? Kunde man t.ex. förbjuda smink/make up i skolan t.o.m. klass 9? Kunde man i skolan om man inte har skoluniform, så införa en typ av klädkod t.ex. jeans/långbyxor, kjol/shorts – ej kortare än precis ovanför knät, t-shirt eller piketröja med krage, sweatshirt el kofta, ej linne i skolan. Därvid bör även lärare föregå med gott exempel, inte bära linne, ej kortkort.


 9. EL skriver: 22 mars, 2013

  Drottningen är jättesnygg.


 10. Kristina skriver: 22 mars, 2013

  Gulliga manchettknappar på lilla Estelle. Bra att tänka på barns rättigheter. Vår kungafam är så fina.


 11. Anna skriver: 22 mars, 2013

  Dräkten var fin som förstördes av skärpet.


 12. Acinom skriver: 22 mars, 2013

  #4#
  Bra skrivit.


 13. cilla skriver: 23 mars, 2013

  Det här var ju bra och skulle vara ännu bättre om man även diskuterade barnens uppfostran också. Alldeles för många ungar växer upp utan att ha det ringaste aning om de mest elementära saker i livet.


 14. Hilde skriver: 23 mars, 2013

  Flott initiativ av kongefamilien.
  Viktige og interessante temaer som taes opp.

  Victoria var stilig i sin drakt.


 15. PBoo skriver: 23 mars, 2013

  # 7 Jessica

  Stort tack – din fina ord värmer djupt! Dem tar jag med mig! Alla behöver vi positiv uppmuntran – inte minst här! Ha en fin dag!

  PS. Har alltid varit intresserad av samhället och politik. Var i min ungdom medlem i ett parti, men de var på den tiden inte så intresserade av att ta vara på sina unga medlemmars engagemang – annat än vid nästkommande val! Jag och flera i min åldersgrupp blev därför inte så långvariga! Det är verkligen positivt att se att mycket av detta har förändrats idag, då flera yngre kommer fram i politiken, även på riksnivå. Har använt mig av mitt intresse och kunskap i mitt yrke, samt i frivilligt samhällsarbete.


 16. Marguerithe skriver: 23 mars, 2013

  Kungafamiljen prioriterar alltid rätt. Den viktigaste frågan idag är barnen och deras framtid. För att kunna bli kapabla vuxna i framtiden måste föräldrar och andra vuxna sätta barnens behov före sina egna, vilket inte sker i Sverige idag. .


 17. Humaniora skriver: 23 mars, 2013

  Dessa frågor kring barn och ungdomars förutsättningar och rättigheter att kunna växa upp i trygghet (emotionellt, socialt,ekonomiskt) är de facto en av de viktigaste frågor/problem som dagens politiker och samhället i övrigt står inför!
  Det krävs krafttag och det nu! – Om inte så kommer vi få förlorade generationer vilket i förlängningen leder till ett samhällssystem med normlöshet och ett icke fungerande välfärdssystem – dvs vi kommer inte att ha tillgång till uppoffrande och plikttrogna samhällsbyggare. – Vilka problem detta kommer att generera är inte svårt att inse!!


 18. Eva M skriver: 23 mars, 2013

  Gå in och titta manchettknapparna var så gullig på lillsessan lättade opp kostymen.


 19. Humaniora skriver: 24 mars, 2013

  8. Det är tankeväckande ord som du levererar och jag instämmer i mycket av det du säger! Problemet är bara/dessvärre att alltför få
  vuxna inser faran i att låta barn, speciellt flickor, bli “vuxna” för tidigt.
  Det ger helt felaktiga signaler när småflickor i 9-11 års åldern försöker lägga sig till med vuxenattribut!! Här har föräldrar, Media
  och sk kändisar ett ansvar att bidraga med sunda förebilder och ideal, samt öppet våga kritisera destruktiva samhällstrender.
  – Oftast intar man dessvärre ett psykologiskt försvar och betraktar de av oss som ifrågasätter osunda trender ss reaktionära etc. Detta visar bara på att man inte förstått problematiken i dess helhet utan tror att bl a gränsöverskridande är symbolen för “frihet”. – Att inte våga sätta gränser utan slaviskt följa uppkomna
  samhällstrender (dagsländor)……………det är att inte vara fri!!


 20. Lisa Lusth skriver: 25 mars, 2013

  Vad intressant: Enbart 19 kommentarer här när det skrivs om något viktigt som Kungafamiljen gör. När det ska klagas på att de inte gör något fylls spalterna med 100-tals signaturer. 🙂


 21. Linnea skriver: 25 mars, 2013

  Mycket bra att kungafmiljen så aktivt engagerar
  sig, i barns rättigheter, i hela världen.
  Följt drottning Silvias arbete under åren,
  för barns utsatthet och utnyttjande.
  På grund av fattigdom och sedvänjor.
  Många barn har berövats sin barndom.
  Fortfarande finns slaveri och analfabetism
  bland jordens fattigaste ungdomar och barn.


 22. Karin Nilsson skriver: 25 mars, 2013

  # 20. Det här var ju ingen officiell representation för Sverige. Det är Silvias privatintresse det handlar om. Hennes arbete och engagemang för barn är beundransvärt men det har ingenting att göra med familjens officiella uppdrag.


 23. Inkan skriver: 26 mars, 2013

  Var inte M närvarande vid detta möte?


Annons

Laddar