Kungafamiljen firar traditionsenlig jul på Drottningholm

Annons

Silvia

Skönt - sista julen som ogifta!

Skönt - sista julen som ogifta!

Drottning Silvias tyska mattraditioner står i fokus – och Madeleines och Victorias favoriter finns på julbordet. Jonas Bergström och Daniel Westling då?
Ja, den blivande prinsen och hertigen finns med på ett hörn, men rubbar inga invanda mönster den här julen. 
Det får vänta till nästa år!

Annons

Det blir ingen jul på Drottningholm utan drottning Silvias Weihnachtsstolle, en saftig konjaksindränkt juldröm fylld av russin och frukt och inbäddad i pudrigt florsocker. Till det serveras en kopp brasilianskt kaffe, svartare än julnatten. I vårt svenska kungahus värnar man om traditionerna med den magnifika Stensalen som jularena. Och firandet tjuvstartar redan dagen före julafton. Då fyller drottning Silvia 66 år.
Dagen därpå blir det glatt umgänge runt det dignande julbordet och sedan läser drottning Silvia ur julevangeliet.

Silvia och Victoria julen 1976. Snart kan Silvia glädja sig åt barnbarn

Silvia och Victoria julen 1977. Snart är det kanske dags att ruska liv i tomtetraditionerna igen...?

Victoria gillar lutfisk

Annons

På menyn finns både svenska och tyska läckerheter. Kronprinsessan Victoria missar inte lutfisken, medan prinsessan Madeleine gärna smörjer kråset med ostron, hummer och champagne.
Och vad tycker drottning Silvia är det viktigaste för att skapa julstämning?
– Att gå ut och hämta en gran i skogen, att pynta själv och tända ljus hör till julen. Lite snö bidrar också förstås till att det blir ökad julstämning, säger drottningen i en intervju med Svensk Damtidnings reporter Chris Cederlöf.

Kungens önskeklappar…

Får kungen bestämma ska det vara klappar som lockar till skratt. När han själv var barn var det strikta ramar som gällde för firandet, med uppställning i räta led utanför julklappsrummet. Och nåde den som gick in innan Gustav V ringde i silverklockan på slaget halv fem. Julklapparna låg på små bord – och de var inte inslagna.
Lite mer uppsluppet blev det i början av 1950-talet då en tomte piggade upp firandet – under skägget dolde sig prins Bertil.
Säkerligen återupptar vår kungafamilj sin tomtesed, och även sin julfotografering, den dagen det blir dags för barnbarn!

Jul på Drottningholm – läs mer i Svensk Damtidnings
stora julnummer som finns ute nu!

Av Camilla Spjuth Palve
Foto: Charles Hammarsten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

29 kommentarer till “Kungafamiljen firar traditionsenlig jul på Drottningholm”

 1. Bittan skriver: 21 december, 2009

  Inte för att klaga, men bilden med Silvia och Victoria är från 1977, det året hon föddes!


 2. Ines skriver: 21 december, 2009

  Klassisk “Stollen” innehåller inte alkohol.
  Det finns varianter där russin dränks i rum eller röttvin innan de blandas in i degen men detta är inte vanligt. Konjak som Stollen-ingrediens har jag aldrig hört talas om.
  Annars håller jag med om att kakan är en absolut juldröm. Och säkerligen en av de bästa gåvorna man kan ta hem från Tyskland.


 3. Irena. skriver: 21 december, 2009

  Nej, klaga och klaga, men när skall Kungafamiljen ta nya julfoton? De flesta andra kungahus (aktiva) hälsar sina medborgare God Jul och Gott Nytt år på något officiellt sätt???? Är det något som jag inte förstått eller helt enkelt missat?


 4. Olof skriver: 21 december, 2009

  Silvia serverar säkert ingen Weihnachtstolle , i Tyskland kallas dem Weihnachtsstollen (med N,samma ord in singular och plural), och dom innehåller ingen Konjak.

  Glad jul önskar jag från Tyskland.


 5. Helena skriver: 21 december, 2009

  Oj vi har inte hummer och champange på vårt julbord vi har det som de flesta julskinka och gröt och korv och köttbullar, men så är vi inte kungliga av oss som är fattiga.

  Mvh Helena


 6. Elisabeth skriver: 21 december, 2009

  Herre Gud vad jag blir trött på allt gnölande om “oss” stackars fattiga som “bara” får äta köttbullar, risgrynsgröt och skinka på julafton! Var glad och tacksam istället! jag är jätteglad över vårt kungahus och unnar dom både hummern och julkorven. Jag vill aldrig i livet byta bort mitt liv mot deras. Jag har varken skinka eller jansson på mitt julbord. Inte för att jag inte gillar det, men jag har valt bort det i år för annat. Inte skriker jag för det? Jag har fått behålla mitt jobb, har en skön säng att sova i, mat på bordet och friska barn. Vad mer kan jag önska? Men gapa på Ni.. tänk bara på att den som gapar efter mycket..


 7. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 december, 2009

  Elisabeth.
  Jag tror faktiskt att Helena skojade lite. Du behöver inte bli så trött och upprörd. Själv vill jag inte ha hummer och champagne på julbordet.
  Det tar jag hellre på nyårsafton. Och ostronen får Madde behåll. Dom vill jag inte alls ha.
  Var positiv. Det är mitt nya motto. Kram både Helena och Elisabeth.


 8. Martin skriver: 21 december, 2009

  men om man jamfor dessa (gamla) bilder med de NYA fran Norge sa foredrar jag dessa de har vaerme och gladje i sig de norska ser ju ut som musei bilder brrr leve Drottningen !!!


 9. Anna skriver: 21 december, 2009

  Så tråkigt att “drottningen” inte kan behaga att äta svensk mat i jul. Hon är ju faktiskt drottning av Sverige och inte TYSKLAND.


 10. Martin skriver: 21 december, 2009

  aeh lat Du varje svensk aeta vad den vill….Du gillar ju pizza eller hur??


 11. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 22 december, 2009

  Anna.
  Skulle tro att vår drottning äter svensk mat både under julen och annars. Hon kanske bara vill komplettera med några julfavoriter från hemlandet. Det är väl inte konstigt??


 12. hilde skriver: 22 december, 2009

  Den tradisjonen med at alle får sin favorittmat på julbordet må jeg prøve å innføre i min familie også. Er ikke så begeistret for ribbe og julkorv.


 13. lövis skriver: 22 december, 2009

  Anna !

  Huvudparten av julbordet hos Drottningen är enligt Svensk tradition.
  Tyska julbordet är inte speciellt märkvärdigt i förhållande till det svenska.


 14. JacquelineKungafamiljenfirartraditionsenlig skriver: 23 december, 2009

  När de bägge fästmännen har gift sig med sina prinsessor lär de inte komma undan med att äta julbord på julafton hos svärföräldrarna.


 15. JacquelineKungafamiljenfirartraditionsenlig skriver: 23 december, 2009

  När de bägge fästmännen har gift sig med sina prinsessor och firat jul på Julafton på Drottningholm i några år kommer de nog att föreslå att firandet flyttar till Juldagen ibland.


 16. Kiannaskansen.se skriver: 23 december, 2009

  #14 o 16. Men JULAFTON skall man väl ändå fira med alla generationer!!!! Det skall vara HELA släktten, stort och stojigt.


 17. majamaja skriver: 23 december, 2009

  Undrar hur det är med Daniel egentligen.Han har inte synts på länge och det senaste är att han firar jul med sina föräldrar istället med sin förlovade.
  Kan det vara så att han är sjuk och detta hemlighålls och då har man även sett till att Jonas stannar hos sina föräldrar för att det ska b li mera trovärdigt


 18. MollyMolly skriver: 24 december, 2009

  #9 Stakkars Martin som hele tiden må finne feil med den norske kongefamilien. Det siste så banalt som å sammenligne fotografier,- som om disse gir noe sant bilde av hva et kongehus står for,- og ikke minst hvor sterkt det står i befolkningen!
  Dine vurderinger er til å få gapskratt av!!


 19. hilde skriver: 24 december, 2009

  Maja
  Hvorfor disse spekulasjonene om at Daniel er syk? Hvis han er for syk til å feire jul med kongefamilien så er han vel også for syk til å feire med sin familie.
  Du framstiller det som om det er Daniels “feil” at Jonas også blir hjemme hos sine foreldre. Hvorfor skulle man be Jonas om å bli hjemme for at det skal bli mer troverdig? På Nobel-dagene deltok jo Jonas selv om Daniel ikke fikk lov av sin lege.
  Det kan jo være at Kongen ikke tillater feiring med kongefamilien får de er gift.Eller at de selv ønsker å være med sine familier.Julen er jo den mest familiære og tradisjonsrike høytidligheten vi har. Jeg vet om flere par som til tross for at de bor sammen velger å feire julen hver for seg.
  Og hva med prinsessene,hvorfor velger de å feire med sine foreldre og ikke med sine forloveder? Hvorfor kan ikke de følge med sine respektive hjem til sine svigerforeldre på julaften?.


 20. hilde skriver: 24 december, 2009

  Ønsker alle en riktig GOD JUL og et GoDT NYTTÅR.


 21. Elisabeth skriver: 24 december, 2009

  God Jul och Gott Nytt ÅR
  önskar jag alla!


 22. Netaadika.bloggspace.se skriver: 24 december, 2009

  GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR till ALLA både censurerade och ocensurerade vänner. GOTT NYTT till moderatorn med 😀


 23. ingrid martinssonsvenskdamtidning skriver: 25 december, 2009

  den enda rätta STOLLEN kommer ifrån DRESDEN
  helt utan alkohol Heter DRESDNER CRISTSTOLLEN.


 24. ingrid martinssonsvenskdamtidning skriver: 25 december, 2009

  tillägg: man dränker russinen med ROM och inte konjak.


 25. Kristine, Oslo skriver: 25 december, 2009

  God fortsetning ønsker jeg dere her fra et snøkledt Oslo. Pinnekjøttet (vestlandsk julemat) gikk unna på julekvelden. I kveld, første juledag, er det ribben. Øl & akevitt. Min spanske svigersønn elsker det alt sammen. Riktignok tok han ikke akevitten de første to årene. Han mente at det var for sterkt til mat, men nå er han tilvendt. Til ribben kan man ¨gjerne også drikke rødvin. Varm multe (hjortron) oppå vaniljeisen (vaniljglass) til dessert julekvelden. I kveld riskrem med kirsebærsaus.


 26. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 7 januari, 2010

  Föresten kommer ihåg den julen som kungen var in på Stor o liten och skulle köpa Nintendospel till Carl Philip!Expediten som var stressad sa,Leg tack!Kungen,det trodde jag att jag inte behövde!Tur så ställde livvakten upp.Men det måste ändå varit skönt att kunna vistas i Stockholm utan att bli igen känd!


 27. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 7 januari, 2010

  Det året fick även min son ett sånt spel-Årets höjdare!


 28. hertiginnan Mafalda skriver: 14 januari, 2010

  Leve kronprins Carl Philip!


 29. MAGGANMaggans.bloggspace.se skriver: 17 januari, 2010

  Det låter trevligt att Victoria tycker om lutfisk det hör julen till men jag förstår inte vad ostron och hummer har med julen att göra, inte är jag uppvuxen med sådan julmat inte, nej det ska vara skinka brunaböner rödkål alla sorters kål köttbullar vinekorv janson omelett doppegryta med kött och köttkorv sill och sillsallad och sådant inte ostron o hummer det är nyårsföda.


Annons

Laddar