Kungafamiljens besked för Marius framtid

Kungafamiljens besked för Marius framtid
Mette-Marit skriver själv om Marius framtid.
Annons

Marius-Ste1

Under torsdagkvällen publicerade norska hovet ett öppet brev från kronprinsessan Mette-Marit där hon går till försvar för sonen Marius. I brevet som är mycket personligt skrivet uttrycker Mette-Marit en oro för en mediebevakning som hon menar är för närgången.

Annons

“Ända sedan jag för 20 år sedan såg Marius öppna ögonen för första gången, har jag först och främst varit mot. Jag var 23 år och fick ett stor ansvar. Det var varit den största gåvan i mitt liv” skriver hon i brevet.

Ända sedan Mette-Marit och Haakons romans avslöjades har Marius också levt i offentligheten, om än ofrivilligt. Med det är det nu slut, skriver Mette-Marit.

“Marius har alltid haft en roll som har varit svår att definiera i det offentliga rummet. Han är och blir en exceptionellt viktigt del av vår familj. Marius är symbolen för det ovanliga valet vi gjorde då vi gifte oss, samtidigt som han inte ska utföra offentliga plikter som sina syskon. Han ska inte ha en offentlig roll och är inte en offentlig person” skriver hon.

I dag fyller Marius 20 år och han lämnar Norge för att studera i USA.

“Rollen har också varit svår att tolka för människor runt oss i det privata” skriver hon i brevet som finns att läsa i sin helhet här och fortsätter:

“Och jag är inte bättre själv. Som mor har jag ofta haft förväntningar på Marius uppträdande som är orealistiska, och annorlunda mot för dem jag haft på hans syskon”.

Brevet har väckt mängder av reaktioner och kronprinsessan har fått mycket stöd, bland annat på Facebook där kommentarerna strömmat in.

Av: Liv Sander.
Foto: IBL, Stella Pictures.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Kungafamiljens besked för Marius framtid”

 1. Stefan skriver: 13 januari, 2017

  Detta borde Mette-Marit tänkt på innan hon ingick nytt äktenskap. Det går inte att både ha kakan och äta upp den som hon tycks tro.
  Denne Marius delar ju gärna med sig av sitt kungliga liv i sociala medier har vi sett exempel på, något som även fått norska säkerhetspolisen att gå i taket.


 2. Anna-Karin Johansson skriver: 13 januari, 2017

  Marius själv, som nu inte är ett barn längre men en ung vuxen man, borde kanske också tänka över det här. Han är fri att välja och forma sitt liv och har med den friheten också ett ansvar, som alla andra människor. Önskar han att inte vara en offentlig person så kanske det inte är så klokt att medverka i en populär tv-serie och skylta med sin levnadsstandard som han har möjlighet att ha tack vare sin mor och sin styvfar. Att åka utomlands och stå på egna ben, bli en i mängden och vara tacksamma för de möjligheter man har är nog något många människor skulle må bra av.


 3. Kristin skriver: 13 januari, 2017

  MM har ikke inngått et nytt ekteskap når hun giftet seg med Haakon, hun har IKKE vært gift før – rett skal være rett!


 4. HMA skriver: 13 januari, 2017

  Ledsam inställning Stefan!

  Hakkon var ju beredd att abdikera för deras kärleks skull – och när man möter sån stor kärlek i livet bör man tacksamt ta emot den.

  Mette-Marit verkar vara en finstämd och spirituell person, kanske t o m HSP (highly-sensitive-person) med allt djup det medför inombords.
  Tycker det var ett fint brev av henne och önskar allt gott till både henne och Marius i denna nya tid..!


 5. Elle skriver: 13 januari, 2017

  Hønemors good-bye!


 6. Obs skriver: 13 januari, 2017

  Stefan

  Gillar!

  Ett barnsligt brev, som Haakon/kungen borde stoppat. Det verkar som de ingifta i Norge och Sverige tar för sig på ett sätt som inte är passande i ett kungahus.


 7. Helena FIN skriver: 13 januari, 2017

  Det var ett mycket fint och omtänkt brev. Mette-Marit har dock inte varit gift före nuvarande äktenskap. Marius pappa har inte direkt ont om pengar, Marius styvmor har också en stor förmögenhet genom sin pappas företag. Ingen av oss vet vem betalar vad och nu är det bara så, att ungar sprider sina bilder via sociala medier utan att tänka på konsekvenser. Varför får Marius inte njuta av livet han har fått? Jag missunnar honom ingenting, är bara glad för hans skull.


 8. konsttanten skriver: 13 januari, 2017

  Bra kommentar HMA! Det är såå mkt fel här skrivet av jantelagare!

  Mette-Marit är en ovanligt fin person på alla vis, vilket kung Harald sa i sitt bröllopstal på ett förtydligande sätt.


 9. Cathrine skriver: 13 januari, 2017

  Håpløse MM…


  1. G skriver: 13 januari, 2017

   Håpløst? Og da innrømmer generalsekretæren for Norsk Pressforbund at noen journalister/aviser har tråkket over grensen. PFU har også tidligere dømt blant annet se og hør for dette vedr barna. Hvor det ble slått klart fast at det skal være et samsvar mellom omfanget av dekningen av en hendelse og dens nyhetsverdi. Synes du Marius privatliv og hvem som er hans kjæreste eller at han har brukket armen er av nyhetsverdi? For hvem? Se og hør kanskje…


  2. Marguerithe skriver: 13 januari, 2017

   Jag är beredd att hålla med. Att en ingift kunglig kvinna inte förstår att förbjuda sonens instagramtrafik som var en stor säkerhetsrisk för kungahuset. Han tillhör Kungafamiljen och borde akta sig väl. Titta på Sofia och Daniel, de tillåts inte göra något enda fel, då är de ute i kylan.


 10. G u i d v v O Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 13 januari, 2017

  Anna-Karin Johansson
  13 januari, 2017 kl. 11:58

  Instämmer & gillar! Detta ansvar gäller alla!


 11. Mari skriver: 13 januari, 2017

  Varför får inte Mette-Marit skriva som hon känner? Hyllning till sonen. Det var inte länge sen house of windsor skrev ang. om Harrys flickvän och paparazzis.


 12. Trixie skriver: 13 januari, 2017

  Godt skrevet HMA og Helena FIN!
  Reflektert og godt, tummel opp:)


 13. undrende skriver: 13 januari, 2017

  Håpløse Cathrine !!!


 14. guilia skriver: 13 januari, 2017

  And the Media critized Mette Marit because of that letter. And they are right.
  If Marius dot want to be a public person, why did he take part in “Skam”, visit events and walk over the red carpet wehre he can be sure meeting the media or show himself on his Instagram with VIPs…..Sorry, it was not smart of Mette Marit to use this letter to critize the media


 15. Mona skriver: 13 januari, 2017

  Marius är Kronpins Haakons styvbarn.Knappast det enda bonusbarnet i Norge
  eller i Sverige.En del har rika föräldrar andra inte.Barn kan inte välja
  föräldrar.Många ungdomar även svennska studerar i USA.I Sverige får du studielån om du studerar utomlands.Marius har all rätt att få vara i fred.


 16. G u i d v v O Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 13 januari, 2017

  Anna-Karin Johansson ;

  “Önskar han att inte vara en offentlig person så kanske det inte är så klokt att medverka i en populär tv-serie och skylta med sin levnadsstandard som han har möjlighet att ha..”

  MM har exakt samma mentalitet där som CP, när han sa i TV att S hade “hängts ut” i pressen. Hon som inte gjort annat -dag som natt, ända fram till hon “träffade på” CP -än att jobba på att bli känd!!

  MM borde ta ett privat snack med SONEN i stället!


  1. Mona skriver: 15 januari, 2017

   Otroligt vad du tar i.Sofia har INTE jobbat på att bli känd.
   Både Slitz och Paradise Hotel blev Sofia tillfrågad om att delta.
   Är man kring 20år så väljer man inte alltid det rätta valen.
   Men man man mognar med åren.Dokusåpor är mycket attraktiva bland
   våra ungdomar.Sofia har såvitt jag vet inte förmågan att se
   in i framtiden och kunde inte veta att hon skulle träffa en prins.
   Men många av er tycks tro att de kungliga har kontakt med andevärlden.
   Osynliga små medhjälpare.


 17. Gunda skriver: 13 januari, 2017

  Takk Stefan. Denne moren har fronta sønnen fra dag en


 18. Ewa skriver: 14 januari, 2017

  Guidvv O Skaffa dig ett liv, Gredeline

  Bra skrivet!


 19. Ell skriver: 14 januari, 2017

  I utgangspunktet synes jeg Marius burde ytret dette for pressen selv. Han hadde nok fått respekt på denne måten,mer enn at MM piper om dette pr brev til alle og hvermannsen Samtidig med dette har hun jo dratt med Marius på offisielle oppdrag opp igjennom alle år, pluss at han selv ytrer seg stort på flere “kanaler”. Flaut å være vitne til dette


 20. Pia skriver: 15 januari, 2017

  “Obs” Dra inte in Daniel och Chris i ditt resonemang. Ingen av dessa två “tar för sig”, andra är mer förtjusta i uppmärksamheten. F ö håller jag med dem som anser att Marius själv bjuder in till granskning av sitt liv.


 21. Christina Kari Helsinki skriver: 15 januari, 2017

  Allvarligt talat. Finns det någon normalt tänkande person som intresserar sig för Marius. MM bara förlöjligar kungahuset och framförallt sig själv. Men fick ju nog svar på VG. Johaug är 1000 ggr mer intressant.


 22. G skriver: 16 januari, 2017

  Ler rått. Mener tantene at MM og H skulle latt M være alene hjemme mens resten av familien deltok i diverse arrangementer? M har som alle av oss andre rett til å ytre seg på alle sosiale kanaler slik som vi også ser Madeleine med flere gjør. Det betyr ikke at han ikke bør respekteres som privatperson. Hvorfor var det nødvendig for norsk presse å skrive om hans privatliv i nesten 400 oppslag i fjor? MM har støtte av flertallet av det norske folket her, og så har vi haters som spyr ut hat uansett.


 23. Pensionär skriver: 16 januari, 2017

  Mona
  Bra skrivet. Gredelin har ju tyvärr aldrig varit ung, aldrig gjort några ungdomssynder och aldrig haft några äventyr i sitt liv. Egentligen är det synd om henne.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar