Kungaparet reser inte till Norges nationaldagsfirande

Kungaparet reser inte till Norges nationaldagsfirande
Annons

Silvia-kungen

Kungaparet planerar inte att närvara när Norge firar sin nationaldag den 17 maj, vilket har upprört norsk media.

Det hör inte till vanligheterna att vårt kungapar reser till andra kungariken när de firar nationaldag. I år firar Norge mer än vanligt, då landets grundlag fyller 200 år.

Margrethe

Danska drottningen Margrethe kommer att vara på plats och norrmännen vill nu att även det svenska kungaparet ska närvara i samband med den historiska dagen. Saken debatteras i norsk press.

ste_kung-Harald-Sonja

Det svenska Hovet meddelar emellertid till Expressen att det kungliga programmet ser annorlunda ut den 17 maj. Kungaparet ska inte till Norge.

– Kungen besöker inte andra länder med anledning av att de firar någon särskild dag, såsom nationaldag, säger Annika Sönnerberg.

Annons

– Det är en linje som kungen har när det gäller den här typen av inbjudningar. Han är i Sverige på svenska nationaldagen. Mer har jag inte att säga om det.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: All over press, IBL

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

175 kommentarer till “Kungaparet reser inte till Norges nationaldagsfirande”

 1. Orolig skriver: 6 januari, 2014

  2014 kommer att bli ett avgörande år för vårt kungahus, det gäller att fatta smarta beslut.
  Finns det ngn som kan hjälpa dem?


 2. Birgitta skriver: 6 januari, 2014

  Kungaparet ställ upp för vårt grannland som Damnark gör, det kan väl inte vara så svårt


 3. Emma1 skriver: 6 januari, 2014

  Ska inte Finlands och Islands presidenter också vara med?


 4. Helga1814-2014 skriver: 6 januari, 2014
 5. Kristine, Oslo skriver: 6 januari, 2014

  Dette har vakt stor oppsikt i Norge. Det er jo i realiteten nasjonen Sverige som har sendt avbud mot å delta i 200 års jubileet. Det er altså ikke en 17. mai feiring, som det svenske hovet later til å tro, men en markering av en stor historisk begivenhet, der de tre nordiske land Danmark, Norge og Sverige alle var sterkt innblandet. Etter at Napoleonskrigene var over bestemte de lendende europeiske land at Norge skulle tas fra Danmark og gis til Sverige som et krigsbytte. Som følge av de påfølgende viderverdigheter, viste dette seg å være til stor lykke for Norge, som gjenvandt sin selvstendighet etter 400 år. Vi har levd i fred siden det. Oscar II besluttet at han ikke skulle gå til krig mot Norge under revolusjonen i 1905 da Norge forlot unionen med Sverige.


 6. kate skriver: 6 januari, 2014

  Men att åka till Usa och fira ett meningslöst 175års-jubliem hade de inga problem med.


 7. Ki skriver: 6 januari, 2014

  Det förundras inte att det inte finns några av från den Svenska kungliga familjen till denna 200-åriga markering. De som rådgjer den svenska kungafamiljen är alla över hela linjen oavsett vad fallet er, människor med mycket dåliga kunskaper tror jag. Jag tror inte att de kungliga i Sverige gör kloka val i sitt jobb, men det är inte deras fel, utan för att de som råder i kulisserna er mycket dårlig i sitt jobb. Att dom kungliga själv inte tar mer grepp er lite konstigt.


 8. Kristine, Oslo skriver: 6 januari, 2014

  Sånn sett har både det danske kongehuset (med Christian Frederik) og det svenske kongehuset gitt sine gode bidrag til Norges selvstendighet. Det svenske ved Bernadottene Carl Johan, som var enig i at Norge skulle ha en selvstendig stilling under unionen, og Oscar II som til slutt bestemte seg til å avstå fra å gå til krig mot Norge.

  Jeg tenker at dette er grunnen til at Det norske Storting har sendt en innbydelse både til dronning Margrethe og til kong Carl Gustav.


 9. Agnes skriver: 6 januari, 2014

  För mig verkar det som om vår Kung har en märklig linje. Och om det nu finns ett annat program för den dagen, varför inte tala om vad det är då….
  Jag håller med båda ovanstående kommentatörer.


 10. Karin skriver: 6 januari, 2014

  Är det ett inplanerat dop den dagen i svenska kungafamiljen månntro?! Blir ju ca 3 månader efter Maddes nedkomst.


 11. Anna skriver: 6 januari, 2014

  Visst borde de resa till Norge och fira. Kungafamiljen skyller på tradition när de passar dem själva. Att ändra alla traditioner för fröken hellqvist, tycks dock inte vara en omöjlighet…


 12. ViviCecilie van Kervel Barth skriver: 6 januari, 2014

  Det må jeg si forbauset meg! Jeg er Glad i det svenske Kongehuset, og mener at Kong Carl Gustav gjør en stor Feil her!


 13. Monica Allström skriver: 6 januari, 2014

  Mycket dåligt gjort av kungaparet att inte åka till vårt närmsta grannland den 17e maj! Ställer inte majestätet upp så tycker jag han sviker ordentligt och från är väl om han kanske skull avgå! Victoria och Daniel hade med all säkerhet INTE stannat hemma denna dag!


 14. hervor skriver: 6 januari, 2014

  Om nu Kungen och Drottningen fegar ur det norska jubileet, så tycker jag att Sonja och Harald med familj också bojkottar Sofias och Carl-Philips bröllop!


 15. Cissi skriver: 6 januari, 2014

  Fint av dronning Margrethe att tacka ja, och vilken pangbild av henne i rött!


 16. Ann Nylén skriver: 6 januari, 2014

  Hovet och Deras Majistäter får vända blad, göra om och göra rätt. Är inte Deras Majistäter officiellt lediga att besöka Norge denna viktiga historiska dag, får Kronprinsessparet eller Prinsen ställa upp. Sverige måste representeras från den Kungliga familjen.


 17. Irena skriver: 6 januari, 2014

  Det är fel beslut, tänk en gång till.


 18. MinnaFinland skriver: 6 januari, 2014

  Kanske de firar Prins Carl Philips och Sofias bröllop där…vem vet.


 19. Ruth skriver: 6 januari, 2014

  Man skämms för vårt kungapar. Att inte åka till Norge är brist på, jag vet inte vad???????????????


 20. Marguerithe skriver: 6 januari, 2014

  Olika falla ödets lotter. Drottning Margrethe tackar nej till 400-årsjubileet av kung Christian IV:s stad i Sverige i vår. Inga svenskar går i taket för det, även om man tycker att hon borde närvara. Vårt kungapar deltar.
  Varför all denna kritik mot våra egna? Andra åtaganden ligger väl i vägen, Det kanske blir barndop i den vevan.


 21. Maria skriver: 6 januari, 2014

  Skamligt!


 22. Helena skriver: 6 januari, 2014

  Det kanske är så att det är Viktoria och Daniel som åker.
  Ibland undrar jag om kungafamiljen har så bra mediarådgivare. Undra om inte kungafamiljen får en hel del skit för att mediarådgivarna dvs pressavdelningen är dåliga. De gör kanske inte fel men det blir fel och då hakar pressen på.


 23. Emilia skriver: 6 januari, 2014

  Viktoria och Daniel kan åka istället! Tror dem skulle vilja åka. Kungafamiljen omringas av dåliga rådgivare, det är vad jag tycker.


 24. Birgitta skriver: 6 januari, 2014

  Det är väl helt ok att di inte reser till Norge!

  Det är väl aldrig några norska kungligheter på besök vid vår Nationaldag?


 25. Birgitta skriver: 6 januari, 2014

  Ska naturligtvis vara att DE inte reser


 26. My skriver: 6 januari, 2014

  Dags för att kungahusets rådgivare byts ut, antar att 2014 kommer att bli rubrikernas år…först detta och sen vigseln mellan prinsen och hans glamourprinsessa….


 27. Olga skriver: 6 januari, 2014

  Karl Gustav kanske ska åka på ett tvåveckors scoutmöte i Långtbortistan eller något annat lika angeläget evenemang som kräver kunglig närvaro på en helt annan nivå än ett 200 års-firande i vårt grannland.


 28. LaPerla skriver: 6 januari, 2014

  Det er litt uheldig at Sveriges kungapar ikke ønsker å delta… :/


 29. emma_h skriver: 6 januari, 2014

  tack Kristine,Oslo för förtydligandet om va Norska firandet handlar om
  Bra av Drottning Margerethe att dyka upp där
  Hon dök ju även upp och firade med vår Kungafamilj då Helsingborg hade festligheter betr 200årsJubileet av Bernadottes ankomst till Sverige första gången…


 30. AstridA skriver: 6 januari, 2014

  Wow, Carl-Gustaf!!! Majestetens anfader Carl Johan skulle snudd seg i graven. Hadde han levd, hadde han han kommenderat ungkungen i väg till Norge. Det norske folket valde Carl Johan som sin monark, og kongen bifalllde den norske grunnloven, som har sïtt jubileum 17.mai 2014. 17.mai er konstitutionsdagen i Norge. Derfor firas dagen som nationaldag. Saknar hovet kundskaper i Nordens historie? (Kronprinsessan får gjerne komme om kungen inte vill..Prinsessan Christina, ochså.) Besviken……


 31. marja skriver: 6 januari, 2014

  Emma

  Kanske har man bjudit bara Kungen och Dronningen med consortes? Ibland verkar det som om de två nordiska presidenter inte bjuds på dessa kalaser. Monarkerna festar tillsammans och regeringarna i de fem nordiska länderna håller sina viktiga möten för sig …


 32. Eva H. skriver: 6 januari, 2014

  Det kanske inte är så roligt att riskera att bli jämförd med de betydligt populärare grannregenterna. Men nog borde vårt kungapar ha tackat ja. Som #8 kate uttryckte det : kunde man åka till USA för jubileum, så nog borde man ta sig över Kölen !!


 33. Britt PerssonKungaparetreserinte skriver: 6 januari, 2014

  Förstår inte denna upprördhet. Sverige förlorade ju Norge för 200 år sedan medan en dansk prins tog över i Norge.
  Men om kungligheterna ska börja fira ett annat lands nationaldag så vore det kanske bättre om kungaparet rest till Norge den 17 maj och sedan bjudit tillbaka den 6
  juni (ironiskt).


 34. Erik skriver: 6 januari, 2014

  Det blir bara värre och värre. Nu får de betalt av skattepengar så det är hög tid för kungahuset att förstå att de jobbar för oss och inte vi för dem.
  SvTs året i kungafamilljen visade tydligt att det riktigt illa till inom kungafamiljen. Man skäms för dem.


 35. anne skriver: 6 januari, 2014

  Kristine i Oslo har over her på en grei måte fortalt bakgrunnen for 200 jubileet. Det er derfor litt trist for kongen og dronningen i Sverige at de ikke finner det verd å feire sammen med sitt naboland. Det er deres valg, og bør tas til etterretning. Kanskje det beror på kongefamiliens manglende historiekunnskaper i issuet ?
  Anne


 36. Mia skriver: 6 januari, 2014

  Ja det här var ju lite märkligt. Är det lite laddat med unionskrisen än? Det hade väl gått att fira en grundlag?


 37. Monica skriver: 6 januari, 2014

  Jag blir besviken på vårt kungahus, som inte åker till Norge. Kan Margrethe åka borde Kungen och Drottningen kunna åka. Men det är inte jag som väljer utan de inbjudna.
  Själv tycker jag mycket om det Norska kungahuset. Jag hoppas de tänker om, så det inte blir mer kritik. De kanske ska ha dop då? Jag hoppas få läsa i tidningen de har ändrat sig.


 38. Lilla My skriver: 6 januari, 2014

  Att inte åka till sitt grannland, en av få monarkier är så urbota dumt att det inte liknar något. Men att åka till en diktatur som Brunei det går visst bra! Ja du kungen, det är bara att fortsätta gräva framför dig. Snart har du inga anhängare kvar.


 39. Helena skriver: 6 januari, 2014

  Får innerligt hoppas att kungen har läst inbjudan fel och att inte har trott att det är ett vanligt 17:e maj firande i Norge som han har tackat nej till!


 40. Pia skriver: 6 januari, 2014

  Såå pinsamt! Man skäms över kungaparet. Vilka tror de att de är egentligen? Vi avlönar dem för att vara Sveriges representanter. Obildat och ohyfsat. Nu kan det vara nog. Lämna över till Victoria och Daniel, som vet att uppföra sig som folk.


 41. Ultra Nivea skriver: 6 januari, 2014

  Helt rätt beslut av kungen! Självklart ska norrmännen fira sin nationaldag den 17 maj och vi firar våran den 6 juni med våran kungafamilj . Önskar er i Norge ett trevligt firande även om det är några månader bort.


 42. Chris skriver: 6 januari, 2014

  Det behövs mer kompetens bland kungaparets rådgivare. Och en bra informationschef – efter Elisabeth Tarras Wahlberg har det varit mycket tunt.


 43. caterineg skriver: 6 januari, 2014

  Kungen har knappast så stora kunskaper i historia så att han förstår hur stort det är för norrmännen. Viktigare är ju att flamsa runt på scoutmöten överallt.


 44. Berit Ljungqvist skriver: 6 januari, 2014

  Helt rätt beslut


 45. Pia skriver: 6 januari, 2014

  7 "Ki" Jag tror dessvärre att kungen "vet bäst" själv. Han vill inte ta råd och att han dessutom är arrogant och inte särskilt påläst gör inte det hela bättre.


 46. Eva skriver: 6 januari, 2014

  Stackars kungafamiljen, som inte kan få bättre hjälp. Men hjälpen väljer de väl själva? De borde ha fler kunniga och utbildade kring sig!

  http://www.expressen.se/nyheter/kungen-och-silvia-i-norskt-blasvader/

  http://www.expressen.se/kronikorer/johan-t-lindwall/hovets-forklaring-ar-bara-struntprat/


 47. annica, helsingfors skriver: 6 januari, 2014

  Som jag tidigare sagt och undrat; har det svenska kungahuset och hovet dåliga rådgivare med noll fingertoppskänsla eller lyssnar kungen inte på dem??? Kungen har nämligen inte råd med några fler tabbar…..


 48. Margareta skriver: 7 januari, 2014

  Här har ett feltänkt gjorts. Det är inget vanligt 17:e maj-firande i år. De som går igenom posten och föreslår kungen vad som är lämpligt bör tänka om, och rätt. Kungaparet ska naturligtvis åka till Norge!


 49. AFia skriver: 7 januari, 2014

  7

  De har kanske inte de smartaste rådgivarna i riket men de borde ju ha åsikter, lite sunt förnuft och kunskap själva efter 40 år på tronen, eller…..


 50. Ulla Boggfacebook skriver: 7 januari, 2014

  Det vore klokt av dem att resa dit för att fira denna gång eftersom det var deras anfader Jean Baptiste Bernadotte som ville ha Norge istället för Finland som vi hade förlorat till Ryssland och även om det var svårt att släppa Norge så var det naturligt att de ville leva självständigt i förhållande till både Sverige och Norge. Det är verkligen att leva för Sverige i tiden dvs hur det är just nu.


 51. SA skriver: 7 januari, 2014

  Jeg er helt på linje med den udtalelse, som det svenske kongehus/hovet har givet !!!
  Det er en norsk politisk begivenhed og Stortinget, som inviterer – og jeg kan egentlig heller ikke se, hvorfor dronning Margrethe skal deltage i denne 17. maj for Norges grundlovs tilblivelse !


 52. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  "51" SA,
  Helt rätt skrivet. Äntligen 1 kommentar som är adekvat. Rep. föreningen i Sverige har vädrat morgonluft här i över 50 neg uttalanden. Jag kan inte heller se varför danska drottningen deltar.


 53. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  "44" Berit Ljungkvist,
  Instämmer.


 54. Lina skriver: 7 januari, 2014

  Ja det finns ju en anledning till att jag, en gammal rojalist,på senare år blivit republikan. Jag är så trött på denna familj . Ut med jasägare vid Hovet, ta ner Kungen till vår planet.Ett kungahus som vi har förtjänar inte folkets stöd.Och det stöd de fortfarande har är de inte ens rädda om. Det är som om de inte vet vad som pågår utanför Slottet i Stockholm.Detta är ingen vanlig nationaldag i ett annat land. Säger som Margrethe sa för några år sedan " Hovet i Sthlm är ju lite stelare än i Danmark". Hans egen kusin! De tror de är i Hollywood med sina stylister som svassar runt.


 55. Kristine, Oslo skriver: 7 januari, 2014

  # 33 Britt Person

  Hi-hi, nå har du gått helt i snurr i historien, det var helt omvendt.


 56. Hilde skriver: 7 januari, 2014

  Dette var blant toppsakene i alle tidninger og nyhetssendinger på tv i går. Også et debattprogram diskuterte saken.

  Hoffets forklaring er merkelig. At kongeparet normalt sett ikke feirer andre lands nadjonaldager forstår jeg men dette er et spesielt tilfelle.
  Det er jo takket være Sverige at vi kunne lage vår egen grunnlov.
  Kongens forfedre var konger i Norge og har alle hatt innflytelse på både grunnloven,hvordan vårt land utviklet seg og livene til nordmenn.
  Tror at hoffet bør finne fram sine historiebøker igjen. De kan ikke ha forstått hva de har blitt invitert til.


 57. Gneta skriver: 7 januari, 2014

  Storm i ett vattenglas där en del hänger på och vädrar morgonluft.


 58. AstridA skriver: 7 januari, 2014

  #33 Britt Persson: Det var ju tvärt om, inte sant? Norge gick från att vara danskt till att vara svenskt i 1814. Det kan vel den svenske kongen fira? Det burde heller være dronning Margrethe som takket nei. Denne dronning, som er populær i nabolandet i nord, sier ja takk til invitasjonen.
  #51 SA: Dette er en historisk begivenhet og ikke en politisk. En historisk begivenhet for alle tre land. Varför markeras inte dagen i Sverige og Danmark?


 59. Orolig skriver: 7 januari, 2014

  Man skickar inte sina barn när man själv är bjuden!

  Detta är ett flagrant misstag av kungaparet, rent av oförskämt och obildat, mötet är på kunglig nivå.

  Vad var hans råd, jobba inte ihjäl dig, du måste ha troligt också.
  Ternert har slutat och de är ensamma hemma!


 60. Sthlm skriver: 7 januari, 2014

  Vi skriver år 2014 och Sveriges kungafamilj verkar inte bry sig ett smack om vad svenska folket tycker. Det är väl fritt fram för dem att göra vad helst de har lust till. De lever i sin egen lilla familjevärld och lever i lyx och flärd.


 61. Titti W skriver: 7 januari, 2014

  #33 Britt Persson
  "Förstår inte denna upprördhet. Sverige förlorade ju Norge för 200 år sedan medan en dansk prins tog över i Norge."

  Kolla fakta innan du uttalar dig!

  Unionen mellan Sverige och Norge upplöstes år 1905!

  Det som man skall högtidlighålla är antagandet av den norska grundlagen som antogs den 16 maj 1814 alltså INTE unionsupplösningen.


 62. Pallesen skriver: 7 januari, 2014

  Det er ingen nyhed, at de fleste svenskere, som skriver her altid mener, at kongehusets medlemmer skal deltage…. også når de ikke er inviteret ….som det gælder de mange bryllupper, der har været i de europæiske kongehuse de sidste par år. 😀 200 -året er et vigtig ‘manifest’ for Norge, men vel ikke for Danmark ? Hvorfor Stortinget overhovedet inviterer, synes jeg er lidt underligt…. er landenes statsministre også inviteret ?
  #54 Lena
  Republikaner, nej, du må være en gammeldags royalist, tihi!


 63. Maja skriver: 7 januari, 2014

  Klart att inte Silvia vill. Det blir bara pinsamt när hela den 200-åriga historien sammanfattas och de nämns om tyskarnas intåg i Norge under andra världskriget.


 64. emma_h skriver: 7 januari, 2014

  apropå det lämnade beskedet_CITAT Kungen besöker inte andra länder med anledning av att de firar någon särskild dag …– Det är 1 linje som kungen har när det gäller den här typen av inbjudningar
  "firar särskild dag"?
  Tur att övriga kungahus resonerat annorlunda närvaromässigt då CG SJÄLV FIRAT: 40år som Kung, hans barn gift sig och då man firat HKHdop eller haft kunglig begravning..Det förklarar varför han uteblir & skickar nr2(V) ibland – men vid ett sånt här tillfälle vore det självklart att skicka den m högst rang för att visa vederbörlig respekt för jubileet Det är 1 sak att FÅ goda råd i PRärenden –
  1 helt annan sak om man som Khusets överhuvud väljer att anta, efterfölja dem eller EJ… (Synd att Lottie K ej ville ta Ternerts jobb)

  .


 65. Birgitta LöfgrenSvenskDamtidning skriver: 7 januari, 2014

  Jag tror att vår kung är väldigt envis, har han fått för sig något skall det vara så. Jag tycker det skulle vara trevligt för dom att träffa släktingar.


 66. Anna skriver: 7 januari, 2014

  Kungen firade 40 år på tronen i höstas. Inte såg jag till något norskt kungapar här då???


 67. Yankee skriver: 7 januari, 2014

  #64 Emma, han kanske tror att han är i samma klass som Drottning Elisabeth? De som jobbar hos hovet är dåligt betalda så jag tror inte att Lottie skulle vara intresserad. Känner någon som jobbade där och fick höra en hel del.


 68. Snorkfröken skriver: 7 januari, 2014

  Hur är det med drottningens hälsa?


 69. Titti W skriver: 7 januari, 2014

  "Kung Carl Gustaf och drottning Silvia kommer inte att delta vid jubileumsfirandet av den norska grundlagen den 17 maj."

  "Kungen besöker inte andra länder och uppmärksammar deras helg- eller nationaldagar, så det stämmer, säger Sönnerberg."

  Nu är ju faktiskt inte detta ett "vanligt" nationaldagsfirande!

  Jag skäms över vår kung! Den ena skandalen efter den andra, nu har jag ändrat min inställning och håller med alla de som tycker att kungen skall på i pension! Vad blir nästa pinsamhet?


 70. Titti W skriver: 7 januari, 2014

  #66 Hanna
  "Kungen firade 40 år på tronen i höstas. Inte såg jag till något norskt kungapar här då???"

  Då borde du ha tittat lite noggrannare så hade du kanske noterat att nedanstående personer deltog i firandet!

  "Till firandet i dag anslöt även drottning Margrethe av Danmark och hennes make prins Henrik, norska kungaparet Harald och Sonja samt Islands president Ólafur Ragnar Grímsson och Finlands president Sauli Niinistö."


 71. Titti W skriver: 7 januari, 2014

  66 Anna ska det vara!


 72. emma_h skriver: 7 januari, 2014

  jodå Anna… Danmark Norge Finland Island med flera fanns representerade med sina NR1+äkta hälft fanns på plats
  SE LÄNK! http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/2013/09/kungen-och-hans-gaster-i-kyrkan/


 73. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  Vilket "välutbildat" folk svenskarna är. Här kastar man sig över vårt kungapar utan att veta något om detta. Det finns ofta mycket speciella anledningar att Kungaparet tackar nej till något man är inbjudna till. Kan folk inte acceptera det? Danskar och norrmän håller om sina kungafamiljer och hade det varit tvärtom hade det varit tyst från dem om detta. Varför upphöjs alltid pöbelfasoner här? Är det svenskarnas alter ego idag?


 74. Pboo skriver: 7 januari, 2014

  # 73 Marguerithe

  Ditt inlägg kunde varit på intressant och relevant, men med tanke på hur du kritiserar kungaparets yngsta (senast kritiserade du hennes fotokunskaper!?!) – så faller ditt inlägg platt! Börja föregå med gott exempel!


 75. Anna skriver: 7 januari, 2014

  # 70. Titti W
  Ödmjukt fäller jag mig i en hovnigning 🙂

  Dock – heja CG!


 76. Pboo skriver: 7 januari, 2014

  # 64 Emma_h

  "– Kungen besöker inte andra länder med anledning av att de firar någon särskild dag, såsom nationaldag, säger Annika Sönnerberg."

  Förvånad att du kör med så billiga trick som att utelämna en del av citatet! Notera att det står "andra länder" och "såsom nationaldag" – det handlar alltså inte alls om enskilda exv. kungligas födelsedagar, bröllop, dop osv. utan om ANDRA LÄNDERS särskilda dagar som exv. nationaldagar. Länder består förvisso av människor men kan inte likställas med och ses utgöras och representeras av "enbart" människor, därför går det inte att jämföra exv. nationaldagar med födelsedagar!


 77. Louise skriver: 7 januari, 2014

  Ogenomtänkt, onödigt, oförskämt, opassande – skall jag fortsätta?
  Här räcker utrymmet inte till för att förklara ens de mest grundläggande fundament av historisk gemenskap och släktskap de nordiska monarkierna har – och den absoluta nödvändigheten av att solidariskt deltaga i varandras högtider.
  Kungahusets inställning är patetisk och ger uttryck för ett slags småaktigt surande över unionsupplösningen som de tydligen inte kommit över.
  Denna markering tecknar ett tydligt avståndstagande från våra ‘officiella representanter’ till vårt älskade broderland Norge och dess folk – och jag skäms i hela kroppen. 🙁


 78. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  "74" Pboo,
  Jag skriver alltid rättvist. Fotot är en hälsning till andra hundägare, ingenting annat. Jag tycker synd om Madeleine p g a makens "frånvaro" från viktiga saker ur svensk kunglig synvinkel och till synes bristande omsorg om henne i hennes graviditet. Hon är en gullig flicka som inte är riktigt vuxen. Som jag skrev innan, ett foto kan säga något om fotografens sinnesstämning.


 79. snickarjohn skriver: 7 januari, 2014

  Marguerithe 52,
  Hoppsan, jag tycker som Du.


 80. Pboo skriver: 7 januari, 2014

  #78 Marguerithe

  Du fortsätter i samma stil med otrevliga insinuationer! På sin facebook-sida förmedlar P Madeleine i första hand och i klar majoritet relevant information och kunskap om samhällsfrågor som berör rättigheter och omsorg för barn, ungdomar, unga mödrar m.fl. områden och där hon alltid är noga med länkar som förmedlar än mer information och kunskap. Tyvärr lyfts detta inte fram här, utan här visas i princip enbart de foton som P Madeleine – likt andra med facebook som exv. KP Mette-Marit m.fl. kungliga och andra – lägger ut. Det vore mycket bättre och viktigare att hennes arbete uppmärksammas. Men det verkar vara flera som helst fokuserar på annat, inklusive dig själv, o detta oavsett det som skrivs är sant eller ej – oftast fula och falska insinuationer som är till för att förstöra och förminska – otrevligt i allra högsta grad!


 81. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  "80" Pboo,
  Jag har aldrig skrivit något negativt om hennes skriftliga information på Facebook. Dessutom stöder jag alla hennes projekt. Min Stora Dag, Thank you-kampanjen. Childhood. Gör du? Det är helt fel att påstå att jag skriver ner henne.
  Hennes man däremot………Du får acceptera det eller ej.


 82. Pboo skriver: 7 januari, 2014

  # 78 Marguerithe

  Nej, du skriver verkligen inte rättvist! Dina insinuationer om att Chris är en dålig make är hårresande; "Jag tycker synd om Madeleine p g a makens "frånvaro" från viktiga saker ur svensk kunglig synvinkel och till synes bristande omsorg om henne i hennes graviditet."! Du vet ingenting, absolut ingenting om hur Chris är som make och vilken omsorg han lägger vid sin hustru! Så fult och insinuerande att köra med det inställsamma och falska "jag tycker synd om" – det är en härskarteknik! Chris har år 2013 varit med vid nationaldagen, KP Victorias födelsedag, riksdagens öppnande, Kungens 40-år på tronen firande, Drottningens 70-årsfirande – vad mer skulle han varit med på?! Den privata festen Nobel? En av nobelpristagarna uteblev från rundabordssamtalet som sändes i TV, minst lika viktigt som prisutdelning o mat, han hade förhinder och det ska respekteras!


 83. Pboo skriver: 7 januari, 2014

  #81 Marguerithe

  Ja det gör jag. Du kommer oerhört ofta med tjuvnyp och otrevligheter mot just P Madeleine och hennes make, men i princip aldrig något mot Kungen, Drottningen, KP Victoria, P Carl Philip, P Daniel. Så "ojämnt" kan det helt enkelt inte vara! Utan samtliga inom kungafamiljen gör bra och mindre bra saker – att alltid fokusera på en blir till slut mobbing. Du har tidigare skrivit att vi ska värna om kungafamiljen – då måste det gälla hela familjen! Att komma med relevant kritisk granskning är verkligen inte detsamma som att alltid försöka hitta eller hitta på något negativt – oavsett det finns eller ej – och att göra en kritisk granskning (som kan vara både negativ och positiv) är inte detsamma som att alltid kritisera.


 84. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  "82" Pboo,
  Jag tycker inte att herr O´Neill varit med på Drottningens 70-årsfirande. Han deltog varken på mottagningen eller den stora fest efter Börshusdeltagandet då det skrevs att han deltog. Så var det inte, han åkte hem!??
  Tänk om Daniel gjort något liknande. Vilket ramaskri. Var finns rättvisan här? Både Daniel och Carl Philip får utstå spott och spe här utan alltför mycket försvar.


 85. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  "79" snickarjohn,
  Vad säger du? 🙂


 86. Anne Sofie skriver: 7 januari, 2014

  # 58 AstridA
  Sjældent man rejser til et land for at fejre eget tab på vegne af sit folk , som Margrethe gør!
  Hvis et lands grundlov ikke er dets politiske grundlag, så ved jeg ikke, hvad der er politisk. Men jeg går ud fra, at Stortinget også har inviteret kong Harald og dronning Sonja til denne historiske dag … og de har sagt ja. 🙂 Det er ikke kongehuset, der inviterer deres kolleger i vores to lande vel, men Norges regering ?


 87. Anna skriver: 7 januari, 2014

  #78. Marguerithe
  Chris är inte anställd som prins och Madeleines ständiga medföljare. Han valde själv bort prins- och hertigtitlar. Vad jag förstått var detta för att han vill fortsätta sig arbete. Heja Chris.


 88. emma_h skriver: 7 januari, 2014

  "billigt trick"?? var inte barnslig – jag infoga UTDRAG som syftade på inbjudans tema 1 SÄRSKILT FIRANDE förtydligat av bl a K O (m bibehållet sammanhang, I might add) TEMAT var de facto ett firande av Norges Grundlag så inbjudan var ICKE deras "17maj" (allra sista citat-ordet =irrelevant -togs ej med) Hovmedarbetaren upplyste att GENERELLT (av princip) så är det CGs "linje" att EJ åka iväg utrikes av "särskilt firande" alltså sånt som äger rum 1 enstaka gång (17emaj-partajandet är ju ÅRLIG tradition – precis som på vår 6e juni helt utan inbjudna) det finns m andra ord fog för livliga debatten samt kollektiva besvikelsen i Norge. Som i andra lägen bör vän/släkt/branschkollega visa samhörighet utåt då 1 av dom har högtidsdag – att låta pressavd hänvisa till nån princip byggd på CGs vilja som enda orsak… JA bästa Pboo då kommer kritik som 1brev på posten CG stanna i Sve då QE2 fira 60år & vid Luxemburgs tronarvingebröllop reste CG på privat 3d-älgjakt!! Som nyss sas av CG ångrar han sig aldrig 1 skvatt för sitt beteende oavsett vad


 89. Pboo skriver: 7 januari, 2014

  # 84 Marguerithe

  Chris deltog på kvällen vid Drottningens firande – det framgick av programmet när det visades på Drottningens födelsedag 23/12 i TV. Chris – precis som P Madeleine – var förkyld och var därför inte med hela tiden vid andra tillfällen och P Madeleine var pga förkylning o ev. graviditet inte med vid lunchen (som föregicks av att stå upp en längre tid). Människor måste ha rätten att vara sjuka! De flesta försöker ställa upp så mycket de orkar ändå. En av nobelpristagarna blev sjuk men tvingade sig att vara med vid prisutdelningen och middagen (hoppas han inte smittade någon!), men uteblev från det intressanta rundabordssamtalet mellan nobelpristagarna som tv-sändes. Sjukdom får man respektera och inte kritisera! Chris tackade nej till titeln hertig – läs #87 Anna.


 90. Eva M skriver: 7 januari, 2014

  Ibland blir ja riktigt ARG på svensk press och kommentarer här. LÄS 20 Margierithes kommentar inte blev det en massa skriverier och nedskrivande av drottning Margarethes uteblivande från detta historiska jubileum. Vårt kungahus kan det skrivas nedsättande om jag tycker det är botten. OBS jag säger INTE att dom är felfria vilken människa är det.


 91. Kristine, Oslo skriver: 7 januari, 2014

  86 Anne Sofie

  Det høres ut som om du mener at det er en utidighet at Norges Storting, Norges aller høyeste statsorgan – over Kongen, sender en invitasjon til statssjefene i nabolandene. Din dronning er tydeligvis uenig med deg der.

  Vanligvis er det Regjeringen/ UD / Kongehuset som sender invitasjoner til kongehusene. At Stortinget står bak en slik invitasjon, viser at det er med aller største høytidelighet at Norge ønsker å innby de respektive nabolands monarker.


 92. Pboo skriver: 7 januari, 2014

  #88 emma_h

  Ja, jag tycker det är billigt att bara citera en del av en mening och på detta vis ge det som sagts och eller skrivits en annan innebörd än om man citerat hela meningen. Det är ett välbeprövat men likfullt fult sätt att försöka driva en tes – det vet du från akademien! T.o.m. ärkebiskopen nyttjar sig av denna teknik vid flera tillfällen, tror dok inte hennes allra högsta "arbetsgivare" är imponerad! Angående att Kungen inte var med vid D Elisabeths firande – det är jag inte insatt i varför – men om möjligt borde han varit det. Att han uteblev från bröllop för jakt, där borde han omprioriterat. Men dessa exempel är fortfarande inte att jämställa med vad som sägs från hovet om "nationaldag". Visst kan man säga att detta firande är något annat, men det sammanfaller med Norges nationaldag o då kanske svårt för Kungen att frångå denna "regel"? Svår fråga.


 93. rasmus skriver: 7 januari, 2014

  #87 Anna
  TACK , Chris är ett föredöme, hoppas "n-ken Sofia" gör samma val, utan titel & fortsätter jobba!


 94. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  "87" Anna,
  Tycker du inte det är viktigt med vanligt hyfs och folkvett?


 95. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  Detta republikanska eller monarkifientliga terapiforum! Varför fightas man med folk som inte vill föra en seriös diskussion?


 96. Sandra skriver: 7 januari, 2014

  #42 Håller med.

  Jag hoppas att den nya informationschefen för svenska kungahuset har mycket goda kunskaper inom PR och media, och kan uttrycka sig väl.


 97. Britt PerssonKungaparetreserinte skriver: 7 januari, 2014

  Norge var ett danskt lydrike 1537 -1814. Redan på 1700-talet kom önskemål om norsk självständighet till uttryck. Den 17/5 1814 samlades ett riksmöte på Eidsvoll som antog Grundloven som gjorde Norge till ett oavhängigt land och den 17/5 blev Frihetsdag (nationaldag).Den 14/8 1814 nedlade kung Kristian Fredrik kronan.
  Den 20/10 accepterade stortinget en union med Sverige och Karl XIII av Sverige blev kung, efterträdd av Karl XIV Johan (f.d. marskalk Bernadotte). Efter många politiska turer, där stormakterna var involverade avsade kung Oscar II Norges krona och avböjde ett erbjudande att en medlem av hans familj skulle bli norsk kung. I stället valdes den danske prinsen Carl den 18 november 1905 under namnet Haakon VII, nuvarande norske kungen farfar! Skulle inte Stortinget ha inbjudit statsministrarna i stället då det var mycket politik med i bilden? Norska kungafamiljen inbjuder inte sina kolleger det är Stortinget.


 98. Pia skriver: 7 januari, 2014

  Danmark har ju en drottning "ut i fingerspetsarna". Alltså ser hon självklart till att finnas på plats den 17 maj. Norge har varit tätt samman med Danmark och Sverige ("brödrafolken") och det är alltså ingen vanlig nationaldag när man firar 200-årsdagen av det självständiga Norge. Carl-Gustaf och Silvia har nått ytterligare ett lågvattenmärke som Sveriges kungapar. Det är mycket iIla. Att nobba denna inbjudan är höjden av högmod. O det skulle vara barndop som står i vägen är det rent nonsens. Barnet är inte ens fött än och dessförinnan bör man kanske avvakta ett dopdatum. Dålig undanflykt. Var inte norska kungligheterna med och firade kungens 40-årsjubileum som regent?


 99. Kristine, Oslo skriver: 7 januari, 2014

  Summa sumarum beror det hele nok på kunnskapsløshet hos den svenske monarken. Den norske historikeren Tor Bomann-Larsen uttalte dette til svensk presse, riktignok med noe større eleganse enn jeg gjør det her, men med en dyp, underliggende ironi.

  Det er likevel ikke riktig, som svensk presse sier at vi er så opprørte over svenske kungens "nobbing", vi hever bare øyenbrynene.


 100. Annica* skriver: 7 januari, 2014

  De har redan tackat Nej och kommer inte att åka till Norge. Vi har väl aldrig haft representanter från Norska kungahuset här vid vår svenska nationaldag? Det är en linje som kungen har och den ska han stå fast vid. Man måste väl dra gränsen någonstans? Och de träffade Kung Harald och Drottning Sonja i Nordnorge i somras om jag inte missminner mig. Norska hovet har alltså redan fått svar på sin inbjudan och det blev Nej.


 101. emma_h skriver: 7 januari, 2014

  Herregud Pboo vad du ser spöken & avsikter som ej finns… Och håll dig såpass korrekt att du inte falskeligen lägger Ord Innebörd Avsikt i munnen på mig (eller andra). Läs vad som står ordagrant ist
  Omtalad CGpraxis iåratal om utebli fr ENSKILT FIRANDE utrikes. Gäller EJ specifikt NATIONALDAG Pboo (var 1 felaktigt Ex från AS på Hovet) DÄRFÖR är just Nationaldag Fel & Irrelevant att åberopa av nån/Dig/av AS överhuvudtaget – fatta det!
  …utan 1enskild dag m visst tema = Enskilt Firande.är vad AS rakt ut diskuterar inget mer – varför Norge är upprört nu är för att vårt Hov meddelat att oavsett orsak (eller datum) till ENSKILT FIRANDE är dt ej något som CG lär bege sig utrikes för, enligt AS. Därför uteblir inbjudna CG på 200årsdan av Norges Grundlag PunktSlut! enskilt firande är för övrigt 1gångsföreteelse! Nationaldag är årlig vana…


 102. Marianne WibergMarianne skriver: 7 januari, 2014

  Varför måste kungen åka till norge, dom kaske har något annat som är bestämt,
  det vet ju inte vi,


 103. caterineg skriver: 7 januari, 2014

  När nu kungen har tackat nej, så kan han inte vara så korkad att han tackar ja eller skickar Victoria, det vore rent oförskämt. Han måste nu försöka hitta på något viktigare att göra den dagen, kanske scoutbesök eller helt enkelt gömma sig på slottet och låtsas vara borta nånstans. Att bara låtsas som om det skulle vara barndop är ju löjligt. Kanske bröllop för Carl Philip? Herregud vad har dom för planering där i hovet.


 104. Kerstin Bergström skriver: 7 januari, 2014

  #95 Marguerithe Du har så rätt.Vi ( min man,hans son 45 år och jag) satt i lördags och diskuterade Hur mänskligheten blivit.Mobbar.kränker och helt enkelt är fula mot varandra.Vi kom fram till att svenskarna i det stora hela har ÄR egoistiska och sedan kom fram till att det var mycket TV :s fel.Före TV:s tillkomst umgicks vi mer med varandra.Här är som vanligt snabba utlägg.Man kan ej vänta på en förklaring.Det kanske finns en orsak,som de ej vill komma ut med 4 månader i förväg.Det är alltid så vad det än gäller.


 105. Britt PerssonKungaparetreserinte skriver: 7 januari, 2014

  Det är ju inte firande av någon norsk kunglighet! Det är firande av landets självständighet.
  Emma – h-
  Att drottningen av Danmark kom till Helsingborg för att fira den nye kronprinsen F.d. marskalk Jean Baptiste Bernadotte) som blev grundaren av en ny dynasti, är väl inte så konstigt, hon har ju till hälften Bernadotteblod. Hennes mor var ju enda dottern till kung Gustav VI Adolf av Sverige!


 106. allegra skriver: 7 januari, 2014

  nåt så¨huvudlöst korkat av kungen att strunta i inbjudningen.. De svenska kungarna har alltid från första stund respekterat lagen i Eidsvoll som nu ska hedras
  Usch kungen. Skäms.


 107. Gneta skriver: 7 januari, 2014

  #98 Inga kungligheter från andra länder var här och firade kungens 40-års jubileum. Det firades bara med vår riksdag o regering, samt familjemedlemmar och så naturligtvis festen på borggården då svenska folket var inbjudna till dans


 108. Gneta skriver: 7 januari, 2014

  #88 Vid firandet av Drottning Elisabeths 60 år på tronen var inga andra en den kungliga engelska familjen med. Däremot om jag inte minns fel, var det en lunch för samtliga statsöverhuvuden och då var vårt kungapar med


 109. MagdalenaMagdalena skriver: 7 januari, 2014

  #98 Pia
  Nyansert og flott kommentar! Ja, også er dronning Margrethe både klok og intelligent.
  Hvilken anledning ville ikke dette være for våre tre konge/dronningpar å dele gleden over at det var mulig allerede for 200 år siden å finne frem til politiske løsninger som gradvis gjorde Norge til ett fritt og selvstendig demokrati.
  Og siden har vi levd i fred og harmoni. Burde ikke kung CG også heve seg over prinsippene sine og være med sine kollegaer og ta sin del av æren for dette?


 110. Anne Sofie skriver: 7 januari, 2014

  # 91 Kristine, Oslo
  Du har ret i din opfattelse, men jeg gider ikke bruge tid på, at skrive yderligere, for jeg forstår ikke længere SDs politik med hvad der må skrives og ikke skrives…… man må ikke kritisere Margrethe (alle kommentarer fra Nytårstaflet blev fjernet!), men gerne skrive som 77, "Louise", om den svenske konge!


 111. Birgitta LöfgrenSvenskDamtidning skriver: 7 januari, 2014

  #89 Pboo
  Det står så mycket hur jobbigt det är för Madeleine att sitta länge på Nobelfesten eller om hon skall stå länge. Är det jobbigare för henne än det var för Viktoria. Dom verkar ju vara lika långt på väg som när Viktoria var gravid på Nobelfesten eller andra åtaganden på den tiden


 112. LKris skriver: 7 januari, 2014

  Kungen (m/rådgivere) må ha hatt en "dårlig dag på jobben" da han vurderte denne innbydelsen. Det er vel uansett litt for enkelt å skylde på
  eventuelle rådgivere, man skulle anta at kungeparet må kunne tenke litt
  selv, også…? Man kan vel si at de har særdeles god betaling for å gjøre så elendig reklame for Sverige 🙁


 113. mary kMaryKristiansen skriver: 8 januari, 2014

  # 33 Brith Persson: Feil på feil! ¤ Sverige "forlorade" ikke Norge i 1814, MEN det var Norge som selvstendig allianse-partner med Sverige som fikk sin grunnlov
  ¤ Sverige "forlorade" ikke Norge i 1814, tvert i mot – da gikk Norge inn i Union med Sverige. Det var Danmark som forlorade Norge i ordets rette forstand. Norge var et lydrike under Danmark, mens det i allianse med Sverige var langt på vei helt selvstendig i o m at den felles kongen Carl Johan godkjente at Norge fikk sin selvstendige grunnlov! DET ER DETTE SOM CGB MED FRU IKKE SYNES ER VERDT Å FEIRE, i motsetning til USAs 175-årsfeiring, scout-feiringen som han også deltok i! Han rett og slett fornærmer sitt naboland!
  ¤ Norge feirer at vi fikk den mest moderne grunnlov til da – hvor flere bidro – også svensker og visstnok også den danske riksforstander, den danske prinsen som ble sendt tilbake til Danmark i 1814.


 114. mary kMaryKristiansen skriver: 8 januari, 2014

  # 37 Monica:
  Du har helt rett! Det var Margrethes Danmark som "forlorade" Norge til en union med Sverige i 1814! Og den dansk-norske riksforstander, den danske prinsen ble sendt hjem til Danmark. Og dermed ble Carl Johan Bernadotte konge også i Norge i 2014. Den "fornærmede" part burde jo vært dronning Margrethe og Danmark. Jeg er 100% enig med de som skriver her at svenskekongen har dårlige rådgivere, og at han i tillegg også selv er historieløs – og ikke forstår sin rolle som demokratiets forsvarer godt nok, i o m at han er i stand til å hylle Brunei og dets ene-hersker, samtidig som han ikke ser verdien av å feire nabolandets demokratiske grunnlov!
  Som jeg alltid ellers sier: CGB er ULTRA-konservativ, selv om han ikke er helt konsekvent der heller!


 115. Karin Nilsson skriver: 8 januari, 2014

  Men hallå där! Se er själva i spegeln och fråga er ärligt hur vettiga era inlägg och påståenden är.
  # 95. Det är bara du själv som vet svaret!


 116. mary kMaryKristiansen skriver: 8 januari, 2014

  # 45 Pia:
  Jeg tror du har 100% korrekt påpekning av virkeligheten!
  Han ser ut til å være så egenrådig at han dermed avslører sin kunnskapsløshet – fordi han ikke er i stand til å ta veiledning av eventuelle gode råd han måtte få fra sine rådgivere, som antagelig også er håndplukket til være "diskre" i sin rådgivning!


 117. mary kMaryKristiansen skriver: 8 januari, 2014

  # 100:
  Korreksjon – det skal stå:
  "Og dermed ble Carl Johan Bernadotte konge også Norge i 1814"


 118. Pallesen skriver: 8 januari, 2014

  # 98 Pia
  Danmark har i realiteten en enevældig dronning, derfor var der fx ingen statsbesøg fra/til Grækenland i næsten 40 år, fordi grækerne havde afsat hendes svoger og søster!
  Jeg vil ikke, som du, kalde det "ut i fingerspitsarna", men hun har en hofstab og et folketing, der fuldstændig retter sig ind efter hendes befaling!
  Havde Margrethe ikke været så nær ven til Harald og Sonja, så tror jeg, at den begivenhed havde været uden Danmarks dronning. Men skiferien deroppe er måske så til gengæld blevet aflyst i år pga. dårlig ryg.
  # 87 Anna
  Og det tror du på ? 😉


 119. Titti W skriver: 8 januari, 2014

  #107 Gneta

  Som sagt var i kommentar nr 70

  Då borde du ha tittat lite noggrannare så hade du kanske noterat att nedanstående personer deltog i firandet!

  "Till firandet i dag anslöt även drottning Margrethe av Danmark och hennes make prins Henrik, norska kungaparet Harald och Sonja samt Islands president Ólafur Ragnar Grímsson och Finlands president Sauli Niinistö."


 120. Titti W skriver: 8 januari, 2014

  #102 Marianne Wiberg

  Och har de inget annat bestämt så ser de nog till att hitta något annat efter den massiva kritiken från både Norges och Sveriges folk.


 121. Eva skriver: 8 januari, 2014

  Jag tycker detta är bedrövligt av kungahuset. Respektlöst och mer än pinsamt. Nu får det vara nog.


 122. ClaesVonMonaco skriver: 8 januari, 2014

  Caterineg
  Tur att inte du Ar planerare Pa hovet ………
  Med DIN brytning nar du Talar ett annat språk hade det blivit
  Problem om du förstår vad jag menar……
  Bonne Journee = trevlig Dag


 123. Birgitta skriver: 8 januari, 2014

  Läs gärna Erik Erfors kommentar i Expressen. Faktamässigt ock bra.


 124. Pia skriver: 8 januari, 2014

  100 "Annica" Det är inte fråga om en vanlig nationaldag. Norge firar att landet varit självständigt i 200 år. Kanske svårt för en svensk att förstå(?) Vi har varit en suverän stat sedan Gustaf Vasa befriade oss från dansken på 1500-talet och fram till den dag EU började styra vad vi får och inte får göra. Extra snyggt hade det varit att det land som var i union med Norge fram till 1905 sänt en representant till detta viktiga firande. "Cherchez la femme"? (Dvs "kvinnan bakom allt"?)


 125. Elle skriver: 8 januari, 2014

  Mot dumheten kjemper selv guder forgjeves.


 126. Titti W skriver: 8 januari, 2014

  #111 Birgitta Löfgren

  Ibland tror man knappt att det man läser är sant! Hur kan en vuxen människa tro att alla graviditeter är lika? Det finns de som har det lätt och det finns de som har lätta besvär de finns de som har ganska stora besvär osv……….

  Uppenbarligen är det jobbigare för Madeleine än för Victoria, nästa gång (om de blir så) kanske det är tvärtom.


 127. gunda skriver: 8 januari, 2014

  #24. Du har jo ikke skjønt noen ting av dette. De er ikke bedt til Norge for å feire vår vanlige nasjonaldag, men 200 år for vår grunnlov. Det er jo historisk interessant dette med Norges rolle i spillet om Europa. Man tenkte jo også at man kunne ta en svensk prins til konge, men sånn ville jo ikke Sverige ha det den gangen. Tror den vamlige nordmann bryr seg lite om det svenske kongehuset kommer eller ikke. Men om det er klokt er noe helt annet. Noen antyder barnedåp den dagen, det er vel lite trolig.


 128. Maryou skriver: 8 januari, 2014

  Kanske kungen tycker det är förargligt att Sverige förlorade Norge. Och då är det pinsamt att delta i firandet av detta.


 129. Eva skriver: 8 januari, 2014

  Nu vet jag inte om det är kungen och drottningen eller deras stab som beslutat om detta, vem som gjort detta misstag.
  Vi vill så gärna ha förebilder i våra kungliga. Det är väl därför vi här på forumet är så engagerade betr. kungen, Sofia o.s.v. Men jag har insett att jag får respektera dessa kungliga med anslutande personer som människor för deras beslut. Men mina förebilder, de får jag söka någon annanstans. Bland vetenskapsmän, Stadsmissionen, Läkare utan gränser, människor med ryggrad inom politik och samhälle, mina vänner…


 130. Maggie skriver: 8 januari, 2014

  #128 Maryou
  Nu är det ju inte detta man skall fira – se kommentar nr 128 m.fl.


 131. Maggie skriver: 8 januari, 2014

  #128
  Undskyld – kommentar nr 127!


 132. veramedmera skriver: 8 januari, 2014

  Har inte läst igenom alla inlägg men vill ge ett förslag till skibenterna här.
  Om ni tycker att hovet fattat fel beslut i denna fråga, gå in på deras hemsida ,sök er till kontakt och maila dem och påpeka det.


 133. Hanne KalenicNorgesnationaldagsfirande skriver: 8 januari, 2014

  Ja kära nå’n! Tänk att ett litet "nej tack" till en inbjudan kan få så många att tappa både vett och sans. Är det någon som har läst Svensk Damtidnings önskan att kommentarerna ska hålla god ton och bidra till nöjaktig läsning? Tydligen inte! Det är nålstick till höger och vänster, både mot kungahuset och andra skribenter på den här sidan.

  Jag är övertygad om att Norge kommer att fira sin 200-åriga självständighet på bästa sätt, även utan svenskt deltagande.

  HK


 134. Maggie skriver: 8 januari, 2014

  #133
  Självklart firar de på bästa sätt, kanske t.o.m. bättre utan vår
  kung. Men som svensk hade det varit bättre om vi haft en
  kung vi kunde vara stolta över.

  Sedan tycker jag inte att man skall skylla på kungens medarbetare det är ju ändå kungens beslut, han måste ju trots allt vara insatt i vad detta firande gäller. Tror inte det är lätt att jobba hos kungen han verkar vara ganska tjurig.


 135. Ann skriver: 8 januari, 2014

  Kungen ska ju representera Sverige. Det har han betalt för. Detta är ett utmärkt tillfälle att göra det. Men han har tydligen missat vad det är som Norge firar i år. Dåligt!


 136. Evita Jansson skriver: 8 januari, 2014

  Man får verkligen skämmas över vår kungafamilj. De verkar vara okunniga om Norges historia inkl deras rådgivare.

  Att inte acceptera inbjudan är en skymf mot Norge.

  De är inte värdiga att representera oss svenskar, åtminstone inte mig.


 137. Pboo skriver: 8 januari, 2014

  #101 emma_h

  "– Kungen besöker inte andra länder med anledning av att de firar någon särskild dag, såsom nationaldag, säger Annika Sönnerberg.

  – Det är en linje som kungen har när det gäller den här typen av inbjudningar. Han är i Sverige på svenska nationaldagen. Mer har jag inte att säga om det."

  Om Annika Sönnerberg menar eller skulle (enligt dig) ha menat något annat än det hon säger kan varken du eller jag veta. Men utifrån det hon säger nämner hon "nationaldag" vid 2 tillfällen, så det indikerar att "nationaldag" har något med beslutet att göra! Nu "råkar" ju firandet av Norges 200 år sen grundlag vara samma dag som de firar nationaldag (därför den dagen vald förmodar jag), varför det oavsett syftet är grundlagen det blir på nationaldagen!


 138. Eva M skriver: 8 januari, 2014

  Drottning Margarethe tackade nej till det flerhundrade jubileet tror det firas i Lund eller Kristianstad.Då undertecknades ett fredsdokument mellan de båda länderna vi hade ju legat i luven på varandra under århundraden och även tillhört Danmark. Har ni glömt Stockholms Blodbad då Kristian "Tyrann" var kung även över Sverige. Men till det återbudet blev det inga kommentarer . Men vårt kungahus kan man skriva ner hur som helst. Observera att jag ej säger att vårt kungahus är felfritt speciellt kungen trampar i klaveret emellanåt. Vad jag skulle vilja ha är en rättvis debatt alla även de olika kungahusen gör sina misstag inte bara det svenska.


 139. Pboo skriver: 8 januari, 2014

  #111 Birgitta Löfgren

  Skillnaden – som andra påpekat vid andra artiklar – är att KP Victoria har sitt permanenta boende en kort bilresa därifrån, medan P Madeleine först skulle resa den långa vägen från USA och därefter bo i sin övernattningslägenhet eller hos sina föräldrar. Jag har haft övernattningslägenhet och jag kan säga dig att det är stor skillnad att komma hem på kvällen till sitt riktiga hem! Du slappnar och kopplar av och mår så mycket bättre när du är hemma-hemma! Att vara gravid i ca 9 månaden tror jag då har extra betydelse. Sen behöver knappast KP Victorias och P Madeleines graviditeter vara lika! Kanske kunde KP Victoria sitta bättre vid samma tid, kanske hade hon inte lika ont i ryggen? Man såg från Drottningens 70-årskonsert att P Madeleine hade ont i ryggen, hon flyttade sig ofta m.m.


 140. Aino Samuelsson skriver: 8 januari, 2014

  Det kan möjligen vara så att anledningen till att kungaparet tackat nej till firandet är höljt i dunkel. Det finns ju ibland privata saker inom en familj som inte torgförs. Som exempelvis sjukdomar, läkarbehandlingar och allmänt hälsotillstånd. Nu menar jag inte att det är så i detta fall, men vi vet inte innersta orsaken.


 141. emma34 skriver: 8 januari, 2014

  Representerar kungahuset svenska folket!!!!
  Jag trodde de representerade sig själva av deras
  underliga prioriteringar


 142. Sthlm skriver: 8 januari, 2014

  #138 Eva M
  Varken drottning Margrethe eller någon annan från det danska hovet tänker närvara vid Kristianstads 400-årsfirande den 22–24 maj nästa år, de har tackat nej.


 143. hervor skriver: 8 januari, 2014

  Det kanske finns någon annan inom de kungliga som mer än gärna skulle åka om hen blev tillfrågad…?


 144. signe skriver: 8 januari, 2014

  "143" hervor…….förstår precis VEM du menar !! Ha ha !! Läste precis i en kvällstidning ..att Kungen tänker INTE backa !! Lika tjurig och envis som sonen som inte heller tänker backa när det gäller val av livskamrat !


 145. Marguerithe skriver: 8 januari, 2014

  "104" Kerstin Bergström,
  Tack Kerstin! Den aggressiva tonen är kuslig här. Finge jag höra ny info här om någon skulle jag bara bli nyfiken och intresserad. All media är ju just media och jag vet inte vilken tidning som är mest sanningsvittne.
  Jag tycker att de danska kommentatorerna är sunda och kan ta den överväldigande positiva skribenterna om sitt eget kungahus med humor och distans.
  Man kan konstatera att Madeleine är en "helig ko" som man inte får röra. Andra kan man förnedra i åratal.


 146. caterineg skriver: 8 januari, 2014

  Nej Claus jag fattar inte alls vad du menar med din kritik av vad jag skriver, det vore trevligt att begripa vad det är som retar dig. Tala ur skägget, gosse lilla.


 147. Britt PerssonNyttnummerutenu skriver: 8 januari, 2014

  Mary K: Jag skrev att det blev union mellan Sverige och Norge 1814. Den danske prinsen skickades hem.
  1905 vid unionsupplösningen avböjde kung Oscar II att någon av hans släktingar skulle bli kung av Norge.
  Det blev den danske prinsen Carl som blev kung i Norge med kunganamnet Haakon. Han var gift med Maud (engelsk prinsessa) och de hade ett barn sonen Olav, som sedermera blev pappa till kung Harald, gift med drottning Sonja!


 148. Marguerithe skriver: 8 januari, 2014

  "118"Pallesen,
  Du skriver alltid helt korrekta kommentarer. Inget kan vara sannare om drottning Margrethe.


 149. AstridA skriver: 8 januari, 2014

  Scenario: Svenska kungen reser sig från sin tron, tittar på sin fru och säger: " Du gumman, jag tror nog att vi måste göra en ydmykande retrett i Norge-saken! Det svenska folket vill att vi åker dit och firar norska grundlagen, och det är ändå folket som ger oss bröd och smör, eller hur? Du fattar väl att vi måste göra som folket vill?" Drottningen ser upp på sin kung og nickar samtyckande. "Ja, mein Liebling. Eidsvoll ligger mycket nära Gardermoen, så vi kommer hem till Bullibumpa." Drömscenario!


 150. Birgitta skriver: 8 januari, 2014

  Den motvillige Monarken……….i ett nötskal……som aldrig ångrar ETT SMACK!!


 151. Linnea skriver: 8 januari, 2014

  I dag håller jag vår kung om ryggen! Han gör helt rätt som inte reser till Norge o firar deras nationaldag den 17 maj.Han har säkert funderat och kommit fram till ett beslut som han står för även om det stormar i pressen.Han är förresten van vid påhopp och förrigning av sitt värv och sin person.Jag ger honom min empati och mitt stöd.


 152. Sandra skriver: 8 januari, 2014

  67 Yankee,

  Inget du kan berätta mer om här?


 153. caterineg skriver: 8 januari, 2014

  Kungen sitter stolt i TV och säger:Jag ångrar inte ett smack! Nänä, vilken annan människa har inget att ångra. Inte jag i alla fall.


 154. Gunnar Suhr skriver: 8 januari, 2014

  kungen kanske är upptagen med sina lekkamrater och kaffeflickor då ? Stackars Silvia och barnen, dom får ju skämmas. Han borde avgå snarast.


 155. Birgitta LöfgrenSvenskDamtidning skriver: 8 januari, 2014

  #139Pboo
  Madeleine var knappast i 9:de månaden i dec. Dessutom kan du inte veta om Viktoria hade ont i ryggen på Nobelfesten. Hon är nog mera plikttrogen. Jag tror inte att Madeleine har något litet övernattningsrum på hovstallet, det är nog rymligt med piga och allt


 156. Ina Höst skriver: 9 januari, 2014

  Jag har alltid varit rojalist. Men står vårt kungahus inte upp för våra grannars firande av betydelsefulla händelser i deras historia, är jag inte med längre! Vad har vi för nytta av vårt kungahus, egentligen? Det är nästan så att jag tycker att de gör inget annat än förbrukar våra skattepengar på utsvävande leverne! Det är bäst de kommer till jubileet, annars blir jag aktiv republikan!


 157. Inge L skriver: 9 januari, 2014

  # 138 Eva M, # 142 Sthlm: Nu tager jeg højde for, at dette er en svensk site, og derfor også flest svenskere som skriver, men jeg er helt enig i, at gør kong CG det samme som dronning M, vil bedømmelsen være helt, helt forskellig.
  Det har aldrig været min opfattelse, at dronning Margrethe lytter til sine rådgivere, de er der, for at udføre alt det praktiske vedrørende hendes ønsker/vilje !!! Pga. af slidgigt er hun dog nødsaget til at følge lægers råd, men hendes cigaretforbrug får ingen lov at blande sig i. I en bog om Frederik omtales en hændelse, hvor han har sagt noget kritisk til hende og hvor hun siger: Så, så Frederik! Hvortil han svarer: Du skal være glad for, at jeg i det mindste tør kritisere dig – underforstået det tør ingen andre! Og i årerne fra den økonomiske krise satte ind, omk. 2009, har alle andre kongehuse vist mådehold, men det danske har bare fester videre på luksusklassen. Men hvad, der er kun Frederik til at kritisere og når det gælder fester og lifestyle er de jo 100 % enige… LOL.


 158. Marguerithe skriver: 9 januari, 2014

  Vår kung är mycket plikttrogen. Han skulle aldrig tacka nej till något som är viktigt för Sverige om han inte hade särskilda skäl. Det finns säkert andra åtaganden den dagen och är det en hemlighet kan han ju inte avslöja den nu. Svenskarna här fäller hellre än friar, det är olyckligt när det blir så.

  "151" Linnea,
  Tack för insiktsfull kommentar.


 159. Kristine skriver: 9 januari, 2014

  Det är helt uppenbart att kungen är ledsen över att han inte fick vara kung över Norge också. Därför vill han naturligtvis inte delta i något firande.


 160. emma_h skriver: 9 januari, 2014

  EVA M apropå din önskan om "rättvis debatt"…
  Dr M har väl antagligen ngt annat inplanerat den dan – vilket är giltig godtagbar frånvaro och likaledes artigt NejTack. Christianstad 400år =ej viktigt event av Riksintresse, mer lokal grej!! HKHjobb-kalendrar brukar va fulltecknade m årsgammal inplanering som sen omprioriteras om marginal finnes…
  då det "gäller" dvs viktiga milstolpar hos HKHkollega – ser M alltid till att rensa i almanackan, o sen dyka upp… då Lilian/CJB begravdes CG firade40, dop, tronföljarbröllop 200årsjubile av Kungahus – eller som i Norge GrundlagsJubilee=Mkt viktigt! (JOBB å yrkets vägnar)
  Upprördheten Nu beror på "sättet/motiveringen CG avböjde med" -som av egenfastställd princip (linje) ej prioriterar "enskilt firande i utlandet" (1gångsfirande m visst tema – alltså icke å r l i g typ av firande som17maj) CG föredrog privat älgjakt ist för att gästa det Luxemburgska Arvfurstebröllopet – med sura reaktioner i båda länderna (särskilt som CG haft chans/tid över att göra båda 2)


 161. snickarjohn skriver: 9 januari, 2014

  ”Republikan både av princip och övertygelse vill jag till min dödsstund bekämpa alla rojalister"

  Jean-Baptiste Bernadotte 1797


 162. Birgitta skriver: 9 januari, 2014

  Ang. min kommentar om vår Konungs tvärsäkra sätt att säga : Nej jag ångrar inte ett smack! Ser att en hel del …….dels försvarar uttalandet,……men några säger också att de inte ångrar något…… Då blir min fundering…..Är jag alldeles ensam som ångrar saker……Tex. Lyssnat för dåligt ibland, gett för hastiga, kanske icke genomtänkta svar….(detta gäller i privatlivet)


 163. Orolig skriver: 9 januari, 2014

  Ternert har lämnat sin anställning och ingen kan tala om för CG och Silvia vad man bör göra. Hjälp!


 164. Irena skriver: 9 januari, 2014

  Kloka Kungen har nu förstått evenemangets tyngd, och har på ett storartat sätt ändrat sig, och kommer till jubileet. Att tänka är stort, att tänka rätt är större.


 165. Kerstin Bergström skriver: 9 januari, 2014

  NU STÅR DET I EXPRESSEN ATT KUNGEN OCH DROTTNINGEN SKA TILL OSLO 17 MAJ:Kan ni sluta gnälla nu.


 166. caterineg skriver: 9 januari, 2014

  Jaha den gode kungen tvingades tacka ja till 200-årsfesten men inte till något 17 maj-firande. Har han ens läst inbjudan så han visste vad det handlade om? Så kan det gå.


 167. Eva M skriver: 9 januari, 2014

  Tittar på Nyheterna på Tv 2 där dom berättade att kungaparet kommer att åka till Norge . Kungen är inte sämre än att han kan ändra på ett beslut och tar till sig kritik. Kanske det kan komma någon positiv kommentar om kungen han är faktiskt en människa med både positiv sida som gör fel ibland. Ja som kung har han ett stort ansvar mot svenskarna men jag försöker se både fram- och baksidan av "myntet".


 168. Pia skriver: 9 januari, 2014

  Nu har gudskelov kung och drottning tagit sitt förnuft tillfånga och räddar kanske ansiktet genom att åka till Norge. Jag säger bara: Tack och lov att Tarras-Wahlberg var Victorias mentor när hon skulle skolas in i sin roll som kronprinsessa.


 169. Marguerithe skriver: 9 januari, 2014

  Stackars kungapar. Nu har man fått ändra planerna. Vad jag förstod skulle man haft ett arrangemang i Stockholm i början av maj av denna anledning men får nu även göra denna resa.
  Jag hoppas att alla här som pratar om sympati med broderlandet kommer ihåg hur man ofta säger att "vi scrollar förbi de norska kommentarerna". Var finns det brödraskapet hos svenskarna?


 170. Pboo skriver: 9 januari, 2014

  #155 Birgitta Löfgren

  Wow! I min #139 råkade jag självfallet skriva fel, skulle givetvis inte vara 9 mån – förstår de flesta! – utan skulle vara ca 6-7 mån! Lika självfallet vet jag inte om KP Victoria hade ont i ryggen, jag skrev ju också kanske! Oavsett är knappast varje gravid likadan! Jag skrev inte som du att P Madeleine har ett rum, utan jag skrev att hon har en övernattningslägenhet. Jag skrev att ha en övernattningslägenhet är långt ifrån detsamma som att komma hem till sitt riktiga hem (som KP Victoria gjorde)! Sen är du rent oförskämd mot såväl P Madeleine som de personer som arbetar inom servicebranschen när du skriver att P Madeleine har en piga! Du frågade mig om skillnaden mellan systrarna, men uppenbarligen ville du inte ha ett svar då din kommentar har ynkligt låg nivå med mycket hitte-på och rena lögner!


 171. Ann Nylén skriver: 10 januari, 2014

  Nu har Hans Majistät ändrat åsikt och jag anser att detta var den bästa lösningen. Förhoppningsvis läses inbjudan nästa gång bättre och man skaffar en inom hovet som kan samhällskunskap och historia bättre.


 172. Luffe skriver: 10 januari, 2014

  Jamen stort tillykke til Norges ‘Stortinget’ og det norske folk med at Kongen kommer og fejrer et internt anliggende…… også med det historiske i, at invitere regenten fra landet som mistede det vackra Norge — og at hun kommer og fejrer dette sammen med nordmændene: Gud bevare Danmark!
  Nu venter jeg så på, at den amerikanske kongres/senat også inviterer, når de skal fejre 100-året i 1917, hvor vi solgte ‘De vestindiske Øer’ til dem … og at DM selvfølgelig takker ja!
  Nu har ‘Stortinget’ vel ikke glemt i al deres kongerøgelse, at invitere Helle Thorning-Schmidt og Reinfeldt, det er en stor politisk fejring, det drejer sig om, så skal de nordiske statsministre vel også være tildtede ? Hvad mener Mary K og Magdalena ??


 173. Luffe skriver: 10 januari, 2014

  Rettelse:
  100-året er naturligvis i 2017, ordet foran 1917 skulle have været "for" ikke "i".


 174. Pboo skriver: 10 januari, 2014

  "– Kungen besöker inte andra länder med anledning av deras nationaldagar eller högtidsdagar, sa Annika Sönnerberg, tillförordnad informationschef vid svenska hovet för bara några dagar sedan. Kungaparet skulle i stället vara med på ett seminarium på Kungliga slottet i Stockholm samma dag om den norska grundloven. Kungen ändrade sig för att det i nationaldagsfirandet även ingår att uppmärksamma att det är 200 år sedan den norska grundloven antogs. ‘Denna kompletterande information om arrangemanget den 17 maj gör att Kungen har beslutat att Han, tillsammans med Drottningen, kommer att närvara vid det särskilda arrangemanget i Eidsvoll med anledning av den norska grundlovens 200-årsjubileum’, skriver hovet i pressmeddelandet."

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18149938.ab


 175. Pboo skriver: 10 januari, 2014

  #172 Luffe

  Jag tar också för givet att statsministrarna från Danmark o Sverige är inbjudna o kommer, då detta är mer av politisk händelse än något annat. Men – som jag tolkar dig – är jag lika förvånad som du att kungligheter från de nordiska länderna kommer för att fira Norges grundlag. Enligt Aftonbladet; "Den 17 maj i år är det exakt 200 år sedan norske prins Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag." Men enligt Wiki fick han gå o ersattes av Karl XIV Johan o enligt Wiki har norskar och svenskar uppfattat unionen olika, normännen att Norge var i likbördig union med Sverige, svenskarna att Norge tillhörde Sverige, varför det var närapå att bli krig 1905 när Norge utropade sig som självständiga i juni, Sverige skrev under i oktober.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18149938.ab
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Unionsuppl%C3%B6sningen


Annons

Laddar