Kungen får vänta på vaccin som alla vi andra

Annons
Kung Carl Gustaf

Kung Carl Gustaf

Inte ens kung Carl Gustaf eller statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att få förtur till det nu så omtalade influensavaccinet. De får vänta precis som de flesta av oss andra.

Det visar sig nu att inte ens kungen kommer att få bli vaccinerade före oss andra. Är man frisk och arbetar inom så kallade samhällsviktiga verksamheter behöver behöver man inte akutvaccineras. Däremot kommer riskgrupper och personer som redan smittats att få förtur. Plus de som arbetar inom vården, naturligtvis.

Annons

Socialstyrelsens presschef säger till TT att eftersom alla ända ska vaccineras kommer denna typ av förtur inte att behövas.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Charles Hammarsten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Kungen får vänta på vaccin som alla vi andra”

 1. signesigne skriver: 24 juli, 2009

  Svininfluensan är överdrivet.det är som en vanlig influensa. Vi som är äldre och fullt friska behöver inte oroa oss eller ens ta den här sprutan.Vi har ju haft en massa influensor uner årens lopp och bildat antikroppar.Det är bättre den yngre generationen får ta i första vändan.Det ger bra signaler att inte Kungen har förtur.Jag hörde en proffessor prata om den här influensan och han skulle inte ta vaccinet utan istället unvika stora folksamlingar i det akuta skedet samt vara MYCKET noga med handhygienen.Han var så övertygande för mig så jag kommer inte heller att vaccinera mig.Sen är det inte testat och ingen vet vilka biverkningar det kommer att ge.


 2. chris skriver: 24 juli, 2009

  nja vanlig och vanlig- tror inte det är alltför vanligt att folk får behandlas med lungmaskin vid influensa… Men inte tycker jag att man ska drabbas av panik heller.


 3. Rose skriver: 24 juli, 2009

  Att vaccinera hel befolkning kostar naturligtvis oerhörda summor, därav ett intresse att tona ned allvaret.
  Självklart är det viktigt undvika folksamlingar (vem kan göra det , tänk pa inköp, kollektivtrafik..), mycket noggrann hygien.
  Jag kommer vaccinera mig definitivt – men sa är jag läkare ocksa.


 4. signesigne skriver: 24 juli, 2009

  Chris
  Det är redan sjuka och svaga personer som får någon komplikation i lungan som måste ligga i lungmaskin.Är man frisk och stark så ska det inte vara några problem.Du kan ju lunginflammation efter en “vanlig” förkylning om du är svag.


 5. Helena M skriver: 24 juli, 2009

  Rose, det du säger är skrämmande, kommer hela Sverige att vaccinera sig?

  Kostar det mycket att få sprutan? och är den som sprutan mot TBC som jag inte har fått???

  Kram Helena.


 6. Rose skriver: 24 juli, 2009

  Helena !
  Jag vill inte skrämma nagon, men att som Signe säga det är redan sjuka och svaga som far komplikation och därmed maste behandlas i lungmaskin – det stämmer inte!
  Det är detta som är sa förbryllande med svininfluensan, den liknar inte nagot vi tidigare haft….
  Hittills har grabbar i 18-25 ars aldern, friska, sportliga – drabbats av de svaraste komplikationerna i denna influensa. Nu verkar det som viruset muterar – ändrar karaktär, blir mer resistent mot omgivningen –
  dvs jag rader folk att tänka efter hur mycket kontakt man har med andra människor (da bör man definitivt vaccinera sig), tvätta händerna ofta (med varmt vatten och tval), ga undan när man möter folk som hostar.
  Sverige har beställt vaccin till hela befolkningen, Glaxo Smith later tillverka det i Tyskland,Österrike,Tjeckien – vi far hoppas de kan levera! Behövs 2 ampuller per person.
  Vet inte hur kostnaderna läggs ut i Sverige, eftersom jag inte bor där –
  men jag antar det erbjuds befolkningen kostnadsfritt, som i övriga EU-länder, det är av nationellt intresse.
  Denna vaccinering har inget med TBC att göra. Injektionen sätts intramuskulärt eller djupt subcutant (=i fettvävnad) i överarmen.Kram,Rose


 7. chris skriver: 25 juli, 2009

  tänkte väl det också unga till synes helt friska har ju faktiskt dött- tänker på Aids i början var det bara bögar som fick det… nu vet vi alla hur det var med en insikten- vem som helst kan drabbas och här kan vi inte bara lyssna på ett budskap.
  Tack Rose mycket bra information


 8. signesigne skriver: 25 juli, 2009

  Rose
  Svininfluensan har ju inte funnits tidigare.Du säger att du är läkare och jag har stor respekt för det men då vet du också att inom läkarkåren diskuteras detta mycket flitigt och mycket går isär det finns olika synpunkter och meningar om vaccinet. Tex har det aldrig blivit testat och man vet inte vilka komplikationer det kan bli i framtiden och sedan har det ju också diskuterats om vaccinet verkligen har någon verkan. Jag känner många läkare i min bekantskapskrets där vägarna vekligen går isär. Men som jag sagt tidigare blev jag mycket övertygad av den läkare/proffessor som talade emot vaccinet. Du borde väl ocks veta att svaga och sjuka har sämre motståndskraft än friska. Jag har heller inte menat att ALLA hamnar i lungmaskin. det enda jag hört av både mina läkarkompisar och min egen husläkare är att vi som är ädre har ett bättre försvar mot denna inluensa eftersom vi har haft en del influensor. De som är yngre drabbas hårdare så det har ingenting med hur vältränad man är utan vad man har för motstånskraft.Det är därför fler yngre blir så dåliga och t.o.m. dör.Men jag är ingen expert utan jag har bara hört från experter från de olka grupperna och därefter bildat mig en uppfattning. Jag tänker inte gå i strid med dig Rose och du har kanske träffat kollegor som är av en annan åsikt än din. Vi får väl se allihopa hur det blir med vaccinet i höst.


 9. viveca winberg skriver: 25 juli, 2009

  Fortfarande samma fråga? Hur kan herr karl gustaf bernadotte ha rätt att bryta mot Huseby frökens Florence Stephens testamente? Har hon bestämt åtaslet för publicerandet av Oskar II:s brev till hennes mor Elisabeth Stephens så borde hennes yttersta vilja respekteras oavsett om man titulerar sig kung eller inte. Eka


 10. Helena M skriver: 25 juli, 2009

  Rose, tack för din kommentar till mig, jag vistas ibland på sjukhus långa perioder som patient då kanske man skall vaccinera sig.

  Kram Helena


 11. Martin skriver: 25 juli, 2009

  a’ propos vaccin menar Du Viveca…???


 12. Rose skriver: 25 juli, 2009

  Helena!
  Fraga Dina behandlande läkare i september – först da skall vaccinet börja levereras .
  Allt Gott! Kram, Rose


 13. Gilla skriver: 27 juli, 2009

  Sanningen om svininfluensan är att ingen vet någonting.
  Ingenting om hur många som kommer att bli smittade.
  Ingenting hur den kommer att förändra sig.
  Ingenting om hur mycket skydd vaccinet kommer att ge.
  Ingenting om vilka biverkningar vaccinet ger o.s.v.


 14. Helena M skriver: 27 juli, 2009

  Det skall jag absolut fråga om.

  Tack gulliga Rose.

  Kram Helena.


Annons

Laddar