Kungen förändrar Akademiens stadgar – hårdare krav på ledamöter

Kungen förändrar Akademiens stadgar – hårdare krav på ledamöter
Nu sätter kung Carl Gustaf hårdare krav på ledamöter i Svenska Akademien. Efter den senaste tidens turbulens förändrar kungen nu de uråldriga stadgarna, för första gången sedan de skapades.
Annons

Ledamöter har lämnat sina stolar i Svenska Akademien på löpande band och olika falanger har skapats under den senaste tidens turbulens i Svenska Akademien. Nu har kungen förändrat dess stadgar, meddelar hovet i ett pressmeddelande.

Annons

Kungen kommer att förändra möjligheten till utträde. Tidigare har man som ledamot inte kunnat lämna Akademien, vilket har inneburit att man inte kunnat välja nya medlemmar trots att flera av dem inte deltagit i arbetet. Kungen ska inte heller låta någon sitta kvar på sin stol utan att de är aktiva. Han sätter nu hårdare krav på ledamötena och skriver bland annat i pressmeddelandet att den som inte har varit aktiv under de senaste två åren automatiskt ska uteslutas.

Kungen skriver följande i pressmeddelandet:

”Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde.

Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde. Denna utgångspunkt bör gälla också Svenska Akademien.

Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformningen av stadgarna gällande utträde.”

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

31 kommentarer till “Kungen förändrar Akademiens stadgar – hårdare krav på ledamöter”

 1. Humaniora skriver: 18 april, 2018

  Men vad hjälper detta beträffande alla oegentligheter odyl… Detta är enbart ett spel för gallerierna,vad jag förstår.CG kan väl ändå inte vara den som har all makt i sin hand,att besluta vilka åtgärder som måste vidtas??! Mycket märkligt, ska vi verkligen nöja oss med detta??!Nu måste de som kan agera göra det och med besked!!


 2. Kickan skriver: 18 april, 2018

  Bra Kungen MED RÅDGIVARE – detta räcker som en början att rehabilitera denna “drabbade” skandaliserade akademi. Precis det råd som jag gav tidigt 🙂


 3. MONA skriver: 18 april, 2018

  Humaniora kungen kan inte lägga sig i det interna arbetet.Det arbetet måste akademin själv göra.De ska ju endera dagen komma med ett pressmeddelande om denna soppa.
  Förstår inte varför de inte ville polisanmäla? Mycket av det som kulturprofilen
  anklagas för är ju preskriberat enl.den åklager som handlägger de sexuella trakasserierna.
  En ledamot har inte varit med sedan 1989 en annan är 94 år.
  Så nya stadgar blir bra och det har kungen rätt att göra.


  1. Lola skriver: 18 april, 2018

   Mona skriver:
   “Så nya stadgar blir bra och det har kungen rätt att göra.”

   Med all respekt för ditt kunnande i stort &smått känner jag ändå behov av att framföra att det inte är lika glasklart för alla juridiskt utbildade vilken rätt kungen har. Staten har man säkert rundat iaf

   Hantera Svenska Akademiens kaos enligt dagens rättssystem – varför ser kungen över stadgarna?
   http://www.dagensjuridik.se/2018/04/hantera-svenska-akademiens-kaos-enligt-dagens-rattssystem-varfor-ser-kungen-over-stadgarna


  2. Helene skriver: 19 april, 2018

   Mona, vänligen läs Humanioras kommentar en gång till.—Humaniora har aldrig i sin text varken önskat–eller på annat sätt framfört önskan om att Kungen skall lägga sig i det interna arbetet!


  3. Lola skriver: 19 april, 2018

   Mårten Schultz, professor i civilrätt, uttalar sig om kungens juridiska makt att ändra i Sv Akademiens stadgar. Det enkla svaret är att vi inte riktigt vet, säger han.
   https://www.svt.se/kultur/marten-schultz-
   Kaoset på Sv Akademien har gett kungen tillfälle att agera. Han tog det, även om juridiska experter tvistar om kungen har rätt att ta itu med problemen på akademin eller inte. Det gör hans agerande ännu ovanligare.
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/l1kkKe/kaoset-pa-akademien


  4. Lola skriver: 19 april, 2018

   Vill kungens närmaste man ta stol nr 1? – Nordegren & Epstein i P1
   https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1056523?programid=4058


 4. mikael johansson skriver: 18 april, 2018

  BRA KUNGEN


 5. Bror skriver: 18 april, 2018

  Bra kungen (läs: Fredrik Wersäll)


 6. Cecilia Silfwerbrand skriver: 18 april, 2018

  Bra Ers Majestät och Hovet! Steg 1 för att få någon ordning i röran gällande Svenska Akademien måste ju vara att alla stolar inte bara är besatta utan också arbetande. Konstigt att man inte reagerat på detta tidigare.


 7. Gilla skriver: 18 april, 2018

  Bra Kungen


 8. Marguerithe skriver: 18 april, 2018

  Bra Kungen! Äntligen kanske det blir ordning i Akademien.


 9. Humaniora skriver: 18 april, 2018

  Mona, denna soppa som du säger och hanteringen är lindrigt sagt beklämmande.Hur kan det accepteras i en rättsstat,att man skyddar? herr JCA för att undgå rättsprocess,preskriberat!!??där hans skuld är uppenbar via 19!!! kvinnliga vittnen.Jag tror så här, ledamöterna har sk fall på varandra och om det avslöjas vad dessa “fall” innebär konkret riskerar tilltron till de förgyllda stolarnas sällskap att skadas och i bästa fall raseras i grunden, vilket jag dessvärre tror är nödvändigt.Polisutredning verkar heller inte bli aktuellt…Är det inte någon/några som reagerar!!?? Nu lämnar jag detta orättfärdiga spektakel och hoppas att rätten måste få sin gång.Inte jag som enskild i sammanhanget som kan påverka och agera utan det är alla ni andra som har makt och myndighet att skrida till handling!!


  1. Marja skriver: 19 april, 2018

   Har ingen av dessa trakasserade och vittnande kvinnor polisanmält mannen i fråga? De är nog lustigt att man kallar honom för “kulturperson”!!
   Gubbarna i Akademien skyddar personen och visar sig vara ynkryggar!


 10. Monlec skriver: 18 april, 2018

  Hej då Horace mfl. Detta priviligierade sällskap för inbördes beundran har verkligen bevisat att det inte har någon bäring 2018.


 11. Ingrid skriver: 18 april, 2018

  Bra Fredrik Wersäll, vilken bra timing!


 12. Anitha skriver: 18 april, 2018

  Bra Kungen!


 13. Helene skriver: 18 april, 2018

  Kungens beslut ät inte slutet på krisen!!! Det är inte ens början på slutet. Möjligen ett slut på inledningen. Läs vidare DN:Björn Wiman!

  Detta förändrar inte det faktum att korrupta människor fortfarande sitter kvar ock håller varandra om ryggen! Kaffeflickor talas det tyst om i Kungens rum. Likaså de ekonomiska oegentligheterna


  1. Lola skriver: 20 april, 2018

   Kungen: De kungliga akademierna är tillräckligt transparenta | SVT Nyheter
   https://www.svt.se/kultur/kungen-de-kungliga-akademierna-ar-tillrackligt-transparanta


 14. Eva skriver: 18 april, 2018

  Stod t o m på dansk tv: “Konge griber ind i skandale”. Inte sett något om Svenska Akademien där förut, men nu alltså…
  Lite märkligt, att kungen griper in vid skandal…(även om det är han som i detta fall är beskyddare)
  Det är säkert “om- ryggen-hållande” även där, liksom t ex i kyrkan.


 15. Royalist javisst skriver: 18 april, 2018

  Konungen är den enda som historiskt sett kan uttala sig och gripa in här. Härligt!
  Akademien har hittills fått verka utan insyn och vi har litat på dess suveränitet.
  Dagens problem med en kommunikationskollaps inom akademien: Vad ska hända?!! Konungen har ett stort ansvar.Intressant!!


 16. eva skriver: 19 april, 2018

  Låter väl vettigt om Akademin ska kunna fungera. Jag förstår bara inte hur Horace Engdahl har mage att stanna kvar efter alla pinsamheter, som han gjort sig skyldig till! Snille och smak? Icke!


 17. Bror skriver: 19 april, 2018

  Som flera kommentatorer har påpekat, har dagens Akademidebacle sin upprinnelse i den tid då stadgarna en gång sattes på pränt.
  Det var en tid då uttrycket noblesse oblige hade ett reellt innehåll och förnuftets ljus antogs leda den upplyste rätt. Så är inte fallet idag.
  Bakom ett praktfullt yttre härskar självsvåld och egennytta. Uppblåsta egon rör sig här i ett universum där var och en är sitt eget solsystem med speglande månar och allt.
  Riv för att få ljus och luft!


 18. Stefan skriver: 19 april, 2018

  Tragiskt!
  “De åttas gäng” sitter kvar och ges nu möjlighet att välja in strikt lojala medlemmar.
  Ja det var ju det jag sa.


 19. EllaBellaBingo skriver: 19 april, 2018

  Otroligt att det som sker i Svenska Akademien har fått så stora nyhetsuppslag i svensk media. Utomlands skrattar man åt detta. Det är mera ansett som ett “familjegräl” och lösning borde ha kommit för länge sedan, men detta är ganska typiskt svenskt – TRÖGTÄNKT, och så rullar “uppståndelsen” på tack vare de svenska journalisterna.


 20. Humaniora skriver: 19 april, 2018

  Hade inte tänkt kommentera mer betr Akademiens smutsiga byk,men gör ett undantag.Ett står klart: Ifall inte en genomgripande utredning genomförs, kommer Sverige i egenskap av en rättsstat skadas ordentligt i grunden.
  Akademien,dess ledamöter och vad som i det fördolda försiggått/försiggår där, kommer att för all framtid vara ett öppet sår,där alla de som vet vad som tillåtits ske och sker inom detta i lönndom verkande kamouflerade och dekadenta sällskap, för alltid om de har någon som helst samvete och moral, konfronteras med sitt inre, VARFÖR,de icke vågade skrida till handling.En evig självrannsakan. Hur människor kan tycka det är berömvärt och tillräckligt att vår kung ändrar några stadgar, vilket i sammanhanget betyder INGENTING,är mig fullständigt obegripligt.OCH att herr Engdahl ville förhindra/stoppa en utredning,säger i princip ALLT.Även kungen brister i förtroende!!


 21. MONA skriver: 19 april, 2018

  Humaniora kungen kan inte gripa in i akademins inre arbete.
  Bra att stadgarna ändras.Ska man inneha en stol ska man vara aktiv.
  Bli mer modern,fler kvinnor,fler yngre ledamöter.Gärna flera olika kompetenser.


 22. Kerstin Bergström skriver: 19 april, 2018

  Att detta är TRÖGTÄNKT kan man tycka att det EJ har gjorts en polisanmälan.Det är frågan om jäv,bruten tystnadsplikten,sexövergrepp o troligtvis våldtäkt.Frankrike ser allvarligt för de förstod att läckts vem som skulle få Nobelpris i litteratur där de vadspelar.
  Ledamöterna som har brutit mot tystnadsplikten borde avgå direkt utan att vänta på att bli tillsagda om avgång.


 23. Magdalena skriver: 19 april, 2018

  Det burde ikke være livslangt medlemskap. Åremål hadde fungert bedre, skjerpet deltakerne og hindret for lange og tette bindinger. Slik reglene er nå blir medlemskapet lett en koseklubb for innbyrdes beundring. Fokuset må flyttes til det som er Akademien`s viktige formål ; utpeke den verdige litteraturprisvinnere.


 24. Anna Agebrink skriver: 21 april, 2018

  Det är ju mer öppenhet vi vill ha i svenska Akademin och då är ju kungen naturligtvis rätt person. Ironi!


 25. Ture Sjolander skriver: 23 april, 2018

  Ge Kungen Nobel Priset 2018 för läsning och lösning. Men också för Facial Language, Body Language, eye movement and for the color of his Voice.
  Ingen Kung har väl någon gång fått ett Nobel Pris?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar