Kungen invigde veteranmonument och delade ut medaljer

Kungen invigde veteranmonument och delade ut medaljer
Annons

Tillsammans med prins Carl Philip kom kung Carl Gustaf till Djurgården för att inviga ett veteranmonument vid Sjöhistoriska museet under onsdagen.

Kungen invigde veteranmonumentet vid Sjöhistoriska museet på Kungliga Djurgården i Stockholm under onsdagen, tillsammans med prins Carl Philip samt försvarsminister Karin Enström och överbefälhavare Sverker Göranson.

Annons

Kung Carl Gustaf höll också ett tal och sa bland annat:
“Sverige har en lång tradition av att stå upp för värden som frihet, fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Denna tradition löper genom vår moderna historia från observatörerna i Mellanöstern 1948 och Suezbataljonen 1956. ”
” Under de senaste decennierna även Bosnien, Kosovo, Afghanistan, Libyen och Adenviken. Bakom dessa geografiska platser finns många kvinnor och män. Där återfinns alla de svenskar som under åren varit villiga att göra en insats för att hjälpa andra. I dag har vi samlats för att hedra och tacka dem. Att i ord uttrycka all vår tacksamhet är inte möjligt. Detta monument ska därför symbolisera Sveriges tack för det som gjorts, som nu görs och det som väntar i framtiden. Här kan vi med tacksamhet tänka på deras uppoffringar: På dem som deltagit och på deras familjer som varit skilda från sina anhöriga. Särskilt bör vi tänka på de som mist sitt liv i arbetet för andra. Och de som förlorat någon som stod dem nära.”

Därefter avtäckte kungen veteranmonumentet, Restare, skapat av konstnären Monika Larsen Dennis. Kung Carl Gustaf delade sedan ut följande medaljer till veteraner: Försvarsmaktens medalj för sårade i strid och Försvarsmaktens förtjänstmedalj.

Av Agneta Nisbeth
Foto: All Over Press Patrik Österberg

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Kungen invigde veteranmonument och delade ut medaljer”

 1. Sthlm skriver: 30 maj, 2013

  Vilken var prins Carl Philips uppgift i detta sammanhang.


 2. mikael johansson skriver: 30 maj, 2013

  jag for star inte en sak . nar ch inte jobbar sa gnals det . nu nar han jobbar sa gnls det ). han far nog dar for att han ar prins av kungariket sverge ,


 3. Sthlm skriver: 30 maj, 2013

  Nej, det handlar inte om gnäll denna gång. Frågan är seriös och motiverad, tycker jag, för givetvis fanns det en orsak till att prins Carl Philip deltog.


 4. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 30 maj, 2013

  Sthlm # 3
  Du meddelar oss säkert snart din fantasiteori om orsaken. Ska bli intressant att se hur du får in Daniel den här gången.


 5. Annica* skriver: 30 maj, 2013

  Och du fick svar Sthlm av Mikael Johansson. Något gnälligare än dig Sthlm får man leta länge efter! Konungen är vår statschef, och de kungliga representerar konungariket Sverige i alla möliga sorters sammanhang. JAG skulle aldrig hänga på en sida om jag inte tyckte om det som fanns i den! Undrar varför folk kastar bort sin tid på sådant? Jag följde Pernilla Wahlgrens blogg tidigare men blev besviken på vad hon skrev om städerskan, och det visade på en attityd jag inte gillade och nu får den bloggen klara sig utan mig!


 6. mona skriver: 30 maj, 2013

  Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) förbundsledning meddelar med glädje att
  H.M. Konungen 30/12-2011 godkänt att Prins Carl Philip tar på sig beskyddarskapet för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.

  Läs här.

  http://www.fredsbaskrarna.se/associationmenu


 7. allegra skriver: 31 maj, 2013

  Camillas franska är erbarmlig . Hon vet om det också men håller talet på franska i alla fall. Det ska hon ha applåd för.


 8. Ann Nylén skriver: 31 maj, 2013

  Nu när vi har en försvarsminister som är militär, så borde hon ha uniform på sig vid denna typ av ceremoni. I vilket fall som helst, så skall hon inte ha röd klädsel vid en sådan här ceremoni.


 9. PBoo skriver: 31 maj, 2013

  # 1, 3 Sthlm

  Din legitima fråga besvaras i monas #6! Tack mona f länk. Fint att P Carl Philip blir beskyddare för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna! Visst kan vi alla diskutera livligt med varandra och vi behöver verkligen inte ha samma åsikter i varje fråga men vi kan respektera detta, men sen finns det vissa på den här sidan som bara älskar att tolka/läsa in saker i texter som inte finns – inte för att de är intresserade av en seriös diskussion, utan för att de älskar att insinuera, misstolka med mening (alla kan vi misstolka men behöver inte leta efter det!) för att sen kunna tjafsa! Undra om du får en ursäkt?!


 10. PBoo skriver: 31 maj, 2013

  # 8 Anna Nyhlen

  Håller med! Löjligt av en kvinna som militär att inte visa det utan ta på sig en vanlig kappa och röd dessutom som för mig – som inte kan militärkoder/bestämmelser – för tankar t blod. Sen drar den röda färgen ögonen till sig, hon tar alltså fokus från de andra o även om hon är betydelsefull är hon knappast den som vid detta tillfälle är mest betydelsefull, ska vara mest i centrum/fokus! Intressant att även militärer inte kan klä sig rätt vid rätt tillfälle! Inte undra på att många då missar vid “vanliga” högtidliga tillfällen!


 11. Sthlm skriver: 31 maj, 2013

  #6
  Tack för info.

  #5
  Är det inte meningen att vi ska kommentera den aktuella artikeln. Du verkar ägna dig åt att kommentera andras kommentarer och leta efter något som du kan gnälla över.


 12. P.K skriver: 31 maj, 2013

  CPs uppgift ? Ja, han skakar ju hand..


 13. PBoo skriver: 31 maj, 2013

  Kungen o P Carl Philip på Stenhammars-dag.

  http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt2013apriljuni/kungenochprinscarlphilipvidstenhammardagen.5.4ea495e313c19c119aa6771.html

  PS. Före ngn klagar att jag inte lagt denna info + länk under rätt artikel – det finns ingen artikel om det än! Men hade det funnits ett ställe att lägga denna typ av info/länkar – då hade jag gjort det!


 14. Eva M skriver: 31 maj, 2013

  Hon är försvarsminister och fd militär. Har ni sett någon försvarsminister i uniform..


 15. emma_h skriver: 31 maj, 2013

  märkligt att herrarna i militär mundering utifrån fotografiet_nr1 bär svarta skinnhandskar… i denna försommarvärme – måste bli outhärdligt varmt o obekvämt


 16. Helena skriver: 31 maj, 2013

  Ja, denna röda jackan som förvarsminister har på sig även i år.
  Som förvarsminister har lönen saftigare än en kapten, som hon är


 17. Ann Nylén skriver: 1 juni, 2013

  16. Helena: Det var inte att försvarsministern hade haft jackan på sig förut som jag reagerade, utan att man vid denna ceremoni borde tänkt på att klä sig i mer nedtonat klädesplagg än rött. Läs igenom Konungens tal, så kanske du förstår.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar