Kungen monterade solceller på Kungliga slottets tak

Kung Carl Gustaf monterade solceller på Kungliga slottets
Det Kungliga slottet tar vara på energin från solens strålar. I går anlände de 600 solcellerna som ska pryda taket på Stockholm slott. Ingen mindre än kung Carl Gustaf själv hade klättrat upp på slottstaket för att hjälpa till med att få solcellerna på plats.
Annons

De första solcellerna har anlänt till Kungliga slottet och ingen mindre än kung Carl Gustaf själv stod redo för att ta emot dem och för att sedan sätta dem på plats.

– Det är inte så farligt här, men jag gillar inte höjder. Jag har varit här tidigare, men det är inte varje dag jag springer här uppe, sa kungen till Aftonbladet.

Annons

Totalt levererades 600 paneler som totalt kommer att täcka 1000 kvadratmeter av slottstaket, på norra längans tak och på norra delen av Östra och Västra längans tak. På ett år kommer solcellerna att berika slottet med 170 MVH som representerar minst 12 procent av slottets totala elförbrukning.

Kungen monterade solceller på slottets tak.

Men att Stockholms slott skulle förses med solceller var till en början inte självklart. Slottet är en historisk byggnad med höga kulturvärden och ett av skälen till att solcellsanläggningen tillslut godkändes av Riksantikvarieämbetet var för att solcellerna på slottstaket inte kommer ge någon effekt av den visuella upplevelsen.

Läs mer: Nu kan du jobba hos kronprinsessan Victoria!

Kungen i dubbelknäppt kostym och blå hjälm.

2016 fyllde kung Carl Gustaf 70 år och Statens fastighetsverk beslutade sig då för att ge kungen solcellsanläggningen som en symbolisk gåva i 70-årspresent. Nu äntligen är den på plats och ingen är nog gladare än kungen själv.

– Kungen har under flera år varit väldigt engagerad i arbetet med att förverkliga detta, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kung Carl Gustaf monterar solceller.

Arbetet med att få solcellerna på plats förväntas att ta sex veckor och kommer vara klart i början av juni.

Arbetet med att få solcellerna på plats förväntas att ta sex veckor.

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

22 kommentarer till “Kungen monterade solceller på Kungliga slottets tak”

 1. LopNor skriver: 20 april, 2018

  Klädd i kostym lyftandes som vore det en kaffekopp med elegant spretande lillfinger. Har läst att kungen drömde om att bli bonde eller grävmaskinist, att han har en egen grävmaskin på Solliden, men undrar nog om det kanske är tur att han inte har fått förverkliga den drömmen, för se ers majestät man kan bli skitig och klämma fingrarna.


 2. Stefan skriver: 20 april, 2018

  Mycket egendomliga bilder…


 3. Kickan skriver: 20 april, 2018

  Bra reklam Kungen!
  Har också alltid propagerat för solceller, speciellt i andra varmare länder där solen alltid skiner.
  Bra energi och bör utevklas än mer – var det inte P. Madeleines f.d. (eller ngn annan inom Kungakretsen) som förut tidigt också gick in och investerade i dylikt företag.


  1. Stefan skriver: 20 april, 2018

   I Sverige ungefär lika idiotiskt som vågkraft!
   Nej Du, denna energikälla lever på subventioner och inget annat.


  2. Kickan skriver: 20 april, 2018

   Man måste utveckla mer hur man ska kunna lagra solkraften. Som jag förstått det är tekniken inte så utvecklad ännu, men kan man åka till månen ska man kunna lagra solenergi.Sedan kan/bör Sverige exportera+samarbeta med sitt kunnande till länder i 3:e världen, det är ju främst där de bör använda denna solenergi.Värd att utveckla således.


 4. Humaniora skriver: 20 april, 2018

  Tror inte CG är rädd för att svärta ner fingrarna..men vad är syftet med denna uppvisning i kölvattnet av Akademien..!??
  Feministerna kör sitt förväntade race..
  knytblusmanifestationer..”de fula gubbarna” inom Akademien,är nog tacksamma att de nöjer sig med det…!!


 5. Bror skriver: 20 april, 2018

  Carl Johan de Geer skrev för några år sedan en insiktsfull artikel tryfferad med personliga minnen från barn- och ungdomsår tillsammans med kungen. Dessa minnen var alla knutna till den dåvarande kronprinsens äkta förtjusning över allt som rörde praktiska och handfasta ting. Gärna motorstarka bilar.
  Jag tycker mig fortfarande se det CJdG en gång såg: en kille som egentligen vill något annat än det som arvet gav honom. Och det är riktigt rörande.


 6. Papaveran skriver: 20 april, 2018

  Jag skulle nog haft handskar!!


 7. Humaniora skriver: 20 april, 2018

  Vidare: Feministerna har tydligen inte förstått att Akademiens förehavanden inte enbart handlar om Sara Danius,med tanke på deras fokusering och dyrkan av just henne.Det finns också 19 kvinnor som bevisligen blivit utsatta för övergrepp,de behöver också uppmärksammas!Har ni redan “glömt” Metoo-protesterna och vad dessa hade för syfte!? Feministerna på barrikaderna verkar endast vara en klubb för inbördes beundran,där aktioner som iscensätts saknar drivkraft och tilltro,att på allvar vilja förändra vårt ojämlika samhälle,där kvinnor inte tillräckligt respekteras och tas på allvar etc.Herrarna inom Akademien och vad jag tror övriga inblandade betr oegentligheter av olika slag,är nog också tacksamma att ni nöjer er med att fokusera på Sara Danius..de skrattar nog gott av belåtenhet,över detta tafatta och på intet sätt avgörande för herrarna s fortsatta möjlighet att agera fritt och som det behagar…ty de verkar ju också uppbära den samhälleliga maktens stöd…


 8. Carin Hawee skriver: 20 april, 2018

  Tror kungen skulle passa bra både som bonde och grävmaskinist. Här ser han genuint glad ut.


 9. Eva M skriver: 20 april, 2018

  Kungen kanske hade annat på schemat därför kostym. Han trivs på Stenhammar och Soliden. Där kavlar han opp armarna och vid behov stövlar .


  1. Lola skriver: 20 april, 2018

   Finns det verkligen inte en enda liten skrubb på hela stora slottet där han hade kunnat byta om?
   Märkligt…

   Schemaköggaren/koordinatorn har att lägga in lagstadgade raster för bl a ombyte för aktiviteten lämplig klädsel.


  2. Surkärring skriver: 20 april, 2018

   Hur gör man när man kavlar upp armar och stövlar?


 10. Christina Kari Helsinki skriver: 20 april, 2018

  Gillar bilden av statschefen då han vinkar kungligt. Ett gott skratt förlänger livet.


 11. Marion skriver: 20 april, 2018

  Tycker bilderna är fina!


 12. Daga skriver: 20 april, 2018

  Kungen är händig och praktisk. Han gillar grävmaskiner men inte å gräva ner sig.Kör hårt och bara framåt.Han ser möjligheterna där andra gräver ner sig.Framåt är parollen, tack för det, kan ge lite bulta på å försöka.Bilden med kungen i fönsterkuben är fin.Mvh Daga.


  1. Bror skriver: 20 april, 2018

   Välkommen tillbaka till skrivpulpeten.
   Allt har gått bra hoppas jag.


 13. Surkärring skriver: 20 april, 2018

  Kul bilder på kungen. Han har glimten i ögat. Vem sjutton är inte höjdrädd?


 14. undrende skriver: 20 april, 2018

  Ja, vi nordmenn på Torpet, bruker nok heller kjeldress og vernesko , når vi jobber på taket – at Storbonden Sverige kler sine tak iført kostym , var dog nytt for oss på Torpet !


 15. PernillaA skriver: 20 april, 2018

  Daga, hoppas att allt gick väl!


 16. Daga skriver: 20 april, 2018

  Bästa Pernilla A och Bror.Hyfsat får man säga.Flygande små satelliter stör ögat.På måndag nästa ögas tur,har en duktig läkare.Kram på Er ha en fin vårhelg.Mvh Daga.


 17. Pia skriver: 20 april, 2018

  Barnsköterskan Ingrid “Nenne” Björnberg berättade en gång, att det bästa lille prins Carl-Gustaf visste, var att se på något gatuarbete i stan. Han kunde stå och titta hur länge som helst. Att göra något med sina händer verkar vara populärt hos den vuxne Carl-Gustaf. Det skulle jag unna honom oftare.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar