Kungen om kaoset i Svenska Akademien: “En tråkig utveckling”

Kungen om kaoset i Svenska Akademien:
Turerna kring avhoppen inom Svenska Akademien fortsätter och kung Carl Gustaf har i form av dess beskyddare mött Sara Danius. Nu kommenterar han krisen.
Annons

Det var under fredagen som tre ledamöter inom Svenska Akademien lämnade sina stolar. Kungen är Svenska Akademiens beskyddare, en uppgift regenten haft sedan Akademien startades, och hade under dagen därför ett möte med Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Nu kommenterar han turbulensen.

Annons

– Jag är beskyddare för Svenska Akademien och det har kungen varit under många generationer. Jag håller mig informerad om utveckling och det är en väldigt tråkig utveckling men jag hoppas att vi kan lösa det på något sätt. Alla problem är ju till för att lösas och det tror jag att vi gör förr eller senare. Låt det bara ta lite tid, det kommer att ordna sig, sa kungen.

Det var i samband med #metoo som det uppdagades att hemlig information om Nobelpristagare valda av Akademien läckt ut till utomstående, till “Kulturprofilen”, som DN skrev om i en granskning. Ledamot Katarina Frostenson har kopplingar till denna man. Under fredagen skulle Akademien därför rösta om Katarina Frostenson skulle få sitta kvar på sin stol. Efter omröstningen kom majoriteten fram till att hon skulle få sitta kvar, vilket enligt Aftonbladet bidrog till att Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark valde att lämna sina stolar i Svenska Akademien.

Foto IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

35 kommentarer till “Kungen om kaoset i Svenska Akademien: “En tråkig utveckling””

 1. Bror skriver: 9 april, 2018

  Icke då, mitt kära majestät!
  Här ska inte vändas några blad, varken idag eller imorgon!
  Visa istället att Du är mer än en plym och peka nu med hela handen.
  I det har Du allt stöd från din namne III – och folket dessutom!


 2. Humaniora skriver: 9 april, 2018

  Helt rätt Bror! Att vända blad,vet vi vad det innebär, nämligen att lägga locket på och trycka till ordentligt…detta på grund av att det finns alltför mycket som inte tål se dagens ljus…Det är istället blåljusen som behöver sättas på OCH med detta uttalande är CG icke trovärdig i sammanhanget!!


 3. Stefan skriver: 9 april, 2018

  Likt ett korthus faller den svenska nationen samman, och så nu då också Akademien.
  Det är nog dags att packa resväskorna…


  1. josefin skriver: 9 april, 2018

   Ja Du Stefan, Akademien for snille o smak har val inte riktigt statt emot tidens tand utan ar nu en vittrande befästning, sannolikt bara saknad av sig självt. Om DET ar värt att packa resväskorna for, da ar uthalligheten och adaptationsformagan, av sadan vikt for arternas överlevnad, min sjal lag. trodde mer om Dig (trots att du ar Trumpist)


 4. Humaniora skriver: 9 april, 2018

  Ifall det inte tillsätts och tillåts en ordentlig och genomgripande polisutredning där utredare får arbeta metodiskt utan yttre inblandning och presentera kalla fakta i ärendet om än obekvämt för nationen och dess företrädare,förlorar vi tilltron till vårt land såsom en fungerande demokrati och rättsstat!!


  1. josefin skriver: 9 april, 2018

   Humaniora, Sv Akademien ar ju en klubb för inbördes beundran dar existerande medlemmar tillsätter nya medlemmar, utan insyn eller tillsyn. Enligt artikel i en dagstidning sa uppbär Akademien inte statligt stöd och ar saledes inte en samhällsföreteelse. Saledes ar det absolut helt OK att bete sig som man vill (inom lagens ram). Bryter man mot de egna reglerna, sa kan man ta de beslut man internt önskar – antingen ändra reglerna, eller utesluta regelbrytaren. Det ar just det Akademien gör nu.


  2. Marguerithe skriver: 9 april, 2018

   Josefin,
   Jag tror inte heller att herrarna som suttit i decennier i Sv Akademien är så högtstående. De kan ägna sig åt vad som helst bakom lyckta dörrar och gör nog så också. Högtiden vid jul är väl bara ett spel för gallerierna nuförtiden.
   Det vore väl bra om vi kunde folkomrösta om framstående författare och att Kungen delgav oss resultatet om Nobels litteraturpris. Nytänkande i tiden.


 5. Gunnel skriver: 9 april, 2018

  Jag håller med Humaniora att en ordentlig utredning av polis borde tillsättas, och det är väl också vad en del av ledamöterna tycker. Det handlar inte bara om läckt information, utan om jäv. Kulturprofilen är gift med en Frostensson och de hade ett bolag tillsammans som mottog pengar från Svenska Akademins stiftelser. Vad det gäller acceptansen från omgivningen av den s k kulturprofilens beteende är dessutom mycket beklaglig, men troligtvis inte straffbar.


 6. Humaniora skriver: 9 april, 2018

  Josefin just det,CG som beskyddare är i princip inte värt något, såvida inte “beskyddaruppdraget” består i att dels försöka ge sken av en med anor kulturellt värdig och sofistikerad verksamhet som så ofta är tanken betr kungliga beskyddarsammanhang,men OCKSÅ
  att CGs tystnad gällande oegentligheter av olika slag garanteras OCH troligtvis där ett givande och tagande i slutändan gagnar båda parter..!!


  1. josefin skriver: 9 april, 2018

   Exakt!


  2. Helene skriver: 9 april, 2018

   Exakt Humaniora. Ditt resonemang faller helt in i mina tankegångar. Varför hindrades polisutredningen ang. ekonomiska oegentligheter vad gäller kulturprofilen när den aktualiserades första gången? Allt skall gömmas, pga. detta är Kungen vara eller inte vara, av 0-betydelse! Det är ju exakt så hovet/kungafamiljen lever. Sara Danius är en skärpt kvinna–jag tror hon har kraft att reda upp detta, även om det tar sin tid att börja en förändring–Vilket är en nödvändighet.


 7. Stefan skriver: 9 april, 2018

  Slutna sällskap med stor makt är alltid farliga. Tyvärr finns det mycket av den varan runt om i världen.
  Att lägga ned Akademien vore nu det enda rätta!


 8. Humaniora skriver: 9 april, 2018

  Stefan helt rätt och denna subkulturella sekt som Svenska Akademien tycks vara och tillika en beskyddare med diplomatisk immunitet…oj oj oj säger jag bara.Det är dags att vakna!!


 9. Surkärring skriver: 9 april, 2018

  och världen utanför Sverige är helt ointresserad av detta. Sverige är en ankdamm. En person i min närhet blev chockad när jag berättade att i det här landet där jag bor är intresset för nobelprisen lika med noll. Och svenska kungen…vad gör han?


 10. Monlec skriver: 9 april, 2018

  Lägg ner! Vad har denna klubb för inbördes beundran någonsin gjort för samhällsnytta/allmännytta.


 11. Christina Kari Helsinki skriver: 9 april, 2018

  Surkärring,

  Tror att du har litet fel här. Nobel är ett namn som uppskattas i hela världen. Inte bara pristagarna. Men vad Kungen har att göra med detta, förstår jag inte. Han bara liksom inte platsar bland dessa människor, inte deövriga i familjen heller.


  1. josefin skriver: 9 april, 2018

   Kungen ar beskyddare, han ar inte ledamot:-)
   Det ar en roll han ärvt efter Gustaf III, som ju var intresserad av konstarterna. (sa till den milda grad att han “dog pa sin post” darvidlag). Nuvarande medlemmar i k-familjen har val ett mer begransat intresse, sa vitt det verkar.


 12. MONA skriver: 9 april, 2018

  Svenska akademin ger ut ordböcker.Nylingen lanserades hemsidan svenska.se
  där du kan söka på ord och får förslag från 3 olika ordböcker samtidigt.
  Mycket bra sida för dig som löser korsord och även för alla andra.


 13. Humaniora skriver: 9 april, 2018

  Helene,jag tror dessvärre att det inte enbart handlar om ekonomisk brottslighet och vad jag misstänker skriver jag inte här,men avslöjandet i samband med metoo,får mig att tänka i ett större och bredare perspektiv och DÄRFÖR är det oerhört viktigt med en oberoende polisiär utredning… Samhället får inte längre skydda mäktiga män med makt!!


  1. Helene skriver: 9 april, 2018

   Humaniora igen, det är med stor sannolikhet mycket som pågår/pågått inom stängda dörrar både vad gäller Akademien ock andra ställen där makt finns. Vi människor är tyvärr så funtade, att när vi (utan att vara uppmärksamma), har blivit vana vid ett visst levnadssätt, inte inser/ifrågasätter det omoraliska som viss makt ock därmed ekonomiskt oberoende ger.


 14. Christina Kari Helsinki skriver: 9 april, 2018

  Mona,

  Jag läser i allmänhet årets nobelpristagares bok. Ändel gillar jag andra inte. Men, man får ju en liten poäng, då man talar med de ”intellektuella”, kunglig eller ej.
  Korsorden löses i allmänhet bäst av de som läser kvällsblaskorna. Frågorna är sådana att inte ens underbara Herman kanske skulle lista ut svaren.


 15. Christina Kari Helsinki skriver: 9 april, 2018

  Tycker att Kungen verkligen har utvecklats till en statschef av stora mått. Som sin frände Löfven uttrycker sig, ” men detta är oacceptebelt” så säger Kungen men allting kommer att ordna sig ….


 16. Humaniora skriver: 9 april, 2018

  Helene 16:20, tack för din kommentar och visst är det så.Det som irriterar mig också är,att får “folket” bara “sövas” med Melodifestivalen, tillgång till flintastek och blaskigt vin samt en och annan tvålopera på tv,så är vi nöjda, tror man..ett perfekt opium för folket..men långtifrån alla tillhör den gruppen… eller hur!?


  1. Helene skriver: 9 april, 2018

   Humaniora,,,:) 🙂


 17. Allegra skriver: 9 april, 2018

  Men missa inte att den blonda ledamoten som envist sitter kvar på sin akademistol är en hisnande passionerad kvinna som älskar sin man till vanvett. Hur ofta ser man nåt liknande?? Hon struntar i om akademien faller samman, hennes liv är kärleken. Med glödgat raseri försvarar hon mannen i sitt liv gentemot alla misstankar från övriga akademiledamöter så att majoriteten sitter vackert. Det är precis hur romantiskt som helst.


 18. Ingrid skriver: 10 april, 2018

  Vi måste vara tacksamma att kungen fortfarande är i tjänst så Victoria inte
  Skulle axla denna uppgift.


 19. kissemiss skriver: 10 april, 2018

  Allegra, jo, men hela Svenska Akademien kan väl inte fungera på den mannens ingivelse. Jag är besviken på Danius och tycker hon hanterat det dåligt från början (då hon låtsades att hon nog varken hört eller sett något avvikande beteende, sedan så ger hon ett försiktigt uttalande utan att nämna JC vid namn), men i Danius fall faller väl inte äpplet långt från trädet (på mödernet).och Inte håller jag med Engdahls kritik i DN mot de ledamöter som nu vill rätta till det, som tar avstånd då


  1. Bror skriver: 10 april, 2018

   Det är tydligen skillnad på folk och folk.
   När jag i mycket hovsamma ordalag kritiserade medierna för visad undfallenhet i sin uppgift att kritiskt granska kungligheterna, liksom blivande sådana, nådde angreppen på mig snabbt stormstyrka. När däremot signaturen “kissemiss” sätter klorna i Sara Danius, genom skamlösa insinuationer rörande hennes mor, hörs inte ett knyst.
   Var är ni nu all rättrådiga?


  2. T skriver: 10 april, 2018

   Talar du om det fantastiska flaggskeppet som har fött 9 barn och fostrad dem utan dagis och skrivit böcker om barnfostran som är översatta i hela världen.
   Hon om någon är värt ett Nobelpris.
   Men ha stadgar från en tid där det var skillnad på folk och folk icke levde like länge som i dag. Här sitter en på livstid samme hur gaggig man än är, förnyelse behövs också i denne sekt.


 20. Humaniora skriver: 10 april, 2018

  Marguerithe, befriande att du kan distansera dig i detta sammanhang betr Akademien,vore önskvärt om du också ville göra det betr kungafamiljen i fall där kritik och ifrågasättande är på sin plats.Du skulle vinna större respekt och inte minst vore det personlighetsutvecklande för dig,är jag övertygad om…


  1. Marguerithe skriver: 10 april, 2018

   Humaniora,
   Vad är det för mening att ha en åsikt när man censureras hårt vad gäller åsikter om vissa medlemmar i Kungafamiljen. Jag är kritisk mot dem som inte arbetar hårt och har ett pågående schema. Dessa ska inte ha titlar alls. Föräldraledigheterna är för långa då de kungliga har barnflickor. Kritiken mot Carl Philip och Sofia är oacceptabel och Kungaparet arbetar för hårt. Att inte acceptera Sofia är en stor brist i personlig utveckling. Nu har jag varit vänlig i överflöd.


 21. Gigi. skriver: 10 april, 2018

  Många bra inlägg i detta delikata ämne.


 22. Humaniora skriver: 10 april, 2018

  Nej Marguerithe,du har inte varit “vänlig i överflöd”, bara visat prov på ren hyfs i bemötandet, vilket jag tycker att fler borde göra här på forumet. Ditt inlägg är bra och jag delar din uppfattning ang kungafamiljens yngre medlemmar. Däremot undrar jag varför du nämner Sofia,hon fanns överhuvudtaget inte i mina tankar då jag skrev.Dessutom har jag inte något problem med henne som person, jag känner henne inte,men visst är kritik ibland befogad och det gäller alla inom kungafamiljen.


 23. Kerstin Bergström skriver: 10 april, 2018

  Kritik o kritik om de fick höra ngn gång att de har gjort ngt bra . Vad gäller barnledighet
  så ska de väl ha lika lång barnledighet som alla andra.De får ingen lön från FK.Kp Viktoria har eget apanage o ska försörja sin familj. CP får endast när han arbetar o försöjer fru o barn. De har nog endast barn vakt när de r på arbete båda två.Skulle tro att Lina ställer upp mycket.Om de skulle ha barnvakter skulle det varit mycke mer bilder i tidningarna.


 24. Magdalena skriver: 10 april, 2018

  Interessen for nobelprisen går langt utover Sveriges grenser, prestigefull som den er. Den må beskyttes, og ikke gjøres avhengig av livsførselen til dem som velger ut prisvinnerne. Det må være mulig å omstrukturere institusjonen slik at den ikke blir et livslang sikkerhet for medlemmene, og dermed en beskyttelse for umoral. Penger, sex og posisjoner har alltid hengt nøye sammen, la oss derfor ikke blendes av mennesker i sjakett og spektakulære kjoler. Under fasaden (klærne) skjules svakheter.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar