Kungen skämtar om skandalboken

Kungen skämtar om skandalboken
Annons

Kungen säger visserligen att han har bläddrat lite försiktigt i den omtalade skandalboken. Men han skämtar också om den.

Kung Carl Gustaf deltog i en övning i onsdags med försvarsmakten i Nordic Battlegroup i Skövdetrakten. På plats fanns också ett flertal journalister som också passade på att fråga honom om boken:
– Vad sa du? Jag hör så dåligt. Det har skjutits så mycket så jag börjar bli lite döv nu.
Tidigare hade kungen sagt att han “bläddrat försiktigt i den”, men mer än så vill han inte säga.

Annons

Lite passé

Kungen tänker tydligen vare sig kommentera eller dementera uppgifterna i boken “Den motvillige monarken”. Han säger bara att det är “lite passé” att tala om den.

Rymmer hemifrån

Under tiden kungen deltog i olika militärövningar så fanns drottning Silvia i Belgien för att fortsätta arbetet för utsatta barn. Hon deltog där i en världskonferens om barn som rymmer hemifrån. Med på den konferensen var också Belgiens kung Albert som ni ser på bilden här intill och drottning Paola.

Av Agneta Nisbeth
Foto: All Over Press, Stella Pictures

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

38 kommentarer till “Kungen skämtar om skandalboken”

 1. Marie skriver: 18 november, 2010

  Gillar Drottningens frisyr!

  Vad gäller boken – och allt annat går det inte att skämta bort. Som både Kungen och Victoria tror. Det är bara ett sätt för dem att dölja sin osäkerhet och klumpighet.


 2. Ansan skriver: 18 november, 2010

  Bra gjort kungen! Privatlivet är privat för alla!!!


 3. moi skriver: 18 november, 2010

  Drottningen är som vanligt vacker och värdig. På bilden ser hon dämpad, sorgsen, ut vilket måste ses som högst adekvat.

  Att skämta bort allvarliga saker kan naturligtvis vara ett sätt att ta udden av något man ändå är mycket plågad över. För man vill väl inte tro att det handlar om vad man ibland kallar överklassens arrogans? Jag har tidigare aldrig uppfattat vår kung som arrogant.

  Att kronprinsessan håller färgen utåt i det aktuella läget är däremot INTE att skämta bort det hela. Det är professionalism – och hon har dessutom inget ansvar – eller skuld – i den här frågan.

  Moi


 4. ATL skriver: 18 november, 2010

  Marie, sa Du tycker att kronprinsessan nar hon var i Goteborg skulle ha sett sur och ledsen ut. Bade hon och kungen uppfyller sina plikter. Osakerhet och klumpighet????????? I guess, consider the source (you).

  Skulle kungen kommentera sa kommer de har spalterna att bli annu langre med samma altande av samma skribenter med samma dravel i evighet och evighet.

  Varken kungen, kungens familj eller hovet borde gora nagra kommentarer.


 5. Emma_H skriver: 18 november, 2010

  respektlöst att skämta om det – särskilt som resten av kungafamiljen anser det vara allt annat än kul…


 6. Gittan skriver: 18 november, 2010

  Marie #1.. Silvias frisyr är väl den gamla vanliga… Ser ingen större skillnad. Var inne och läste intervjun på hovets hemsida och på fotografiet där ser man Silvia med en annan toning…

  Att kunger försöker skämta bort boken beror förmodligen på en oro och osäkerhet hur han ska tackla det här… Och vad annat kan han göra än att försökat vifta bort den… ? 😛
  Detta kommer troligtvis att följa honom som en följetong….


 7. F K skriver: 18 november, 2010

  Varför skulle kungen inte skämta om boken – den är ett skämt!
  Som vanligt i den svenska debatten får ett antal lösryckta referat stor spridning som om de vore någon slags sanning, vilket många i detta och andra sammanhang också verkar tro. Själv kan jag dock, efter att ha läst boken, konstatera att den som (1) biografi är usel – del 1 är av samma fjäsktyp som tidigare biografier och del 2 är fylld med insinuant skvaller som presenteras med mycket lågt bevisvärde. (2) Kungens officiella och privata liv är ofattbart torftigt beskrivet med fokus på en mycket litet del, i huvudsak umgänget med tre namngivna vänner. (3) Boken är illa skriven och verkar inte vara korrekturläst, det finns massor av irriterade små sakfel, felstavningar och syftningsfel.


 8. Medeachintohs.blogspot.com skriver: 18 november, 2010

  Usch va ni tjatar!


 9. Sollan skriver: 18 november, 2010

  #5. Emma_H
  Hur vet du vad resten av kungahuset tycker?

  Ifall boken var skriven och utgiven för att skada kungen så blev det helt fel, den man sårat mest är drottningen. Efter många års äktenskap kan man förlåta och glömma otrohet, men när det blir offentligt sårar det dubbelt och man får en känsla av skam trots att man är oskyldig. Tro mig jag vet, har gått igenom samma sak.

  Drottningens frisyr är fin och hon ser yngre ut på dessa bilder.


 10. Monica KalfahKungaboken skriver: 18 november, 2010

  Ja, kungen och den kungliga familjen utför sina uppdrag pa ett beundransvärt sätt. De är fullt medvetna om den här bokens innehall och den verkan den haft pa de människor, som tyvärr tror pa det, som skrivs.Här maste man lamentera, att det inte finns nagon respekt för den kungliga familjen.
  Lat oss tänka oss in i deras nuvarande situation. Bäst är att inte kommentera, precis som kungen valt att inte göra.
  Och det är inte för kungens del som drottningen ser ledsen ut, utan det är boken.
  Boken författades för att fa pengar, och det har väl lyckats, tyvärr.
  Sorgligt men sant.


 11. A-B skriver: 18 november, 2010

  Underbar frisyr och själv älskar den grå-lila färgen på Drottningens dräkt! På mingel-bilden strålar det formligen om henne, medan på föreläsnings-bilden lyssnar hon allvarligt – alltså precis som de flesta brukar se ut vid seminarier!

  @FK. Tack för en intressant analys av boken. Det lilla utdrag jag har sett när någon i kommentarer har citerat från boken, visade precis det du skriver; att det var illa skrivet och med sådana grova fel att det bara inte kan vara korrekturläst (gick visst väldigt fort enligt uttalanden från författarna, kanske fick de panik då Kronprinsessbröllopet och Kronprinsessparets gemensamma arbete därefter blev för imponerande och populärt?!).

  @Sollan. Mycket bra skrivet. Jag har inte själv denna erfarenhet, men man behöver inte vara Einstein för att förstå precis det du skriver, att otrohet kan ev. förlåtas men när det blir offentligt (oavsett om man är känd eller inte) då skuldbeläggs även den som blivit utsatt för otrohet, detta såväl om denne stannar kvar eller lämnar förhållandet. Vi har sett det här och på andra ställen att många har haft åsikter om vad Drottningen ska göra, precis som någon hade med det att göra! Se hur illa P. Madeleine, Victoria B och Elin N m.fl. blivit behandlade, och då känner ingen som kommenterar dem personligen ens en gång!


 12. Anna skriver: 18 november, 2010

  Det är oerhört smaklöst av kungen att försöka skämta bort saken. För att gå vidare efter en sådant leverne krävs ånger och ett beslut om att börja om och vandra den rätta vägen.

  Jag tror knappast att Silvia uppskattar att han tar saken så lätt.


 13. Beata skriver: 18 november, 2010

  Tycker inte att boken är såå rolig att huvudpersonen skämtar om den, men om han tycker det så… Tror inte att Silvia skämtar om den.


 14. Fia skriver: 18 november, 2010

  Bra gjort av kungen!! Bäst att inte ge några kommentarer alls angående denna hemska bok, som bara är skriven i vinstsyfte för egen del och där man tydligen inte alls tar hänsyn till några känslor alls…
  Om kungen skulle kommentera denna bok så skulle det bara innebära fler spaltmetrar och fler rubriker. Nä, klokast i att inte säga något alls.
  Tummen upp för kungafamiljen som håller ihop och fortsätter sitt fina arbete för Sverige, även i denna svåra stund.


 15. Christina Helsinki skriver: 18 november, 2010

  #10

  Varför behöver Kungen ens låtsas om boken. Tyvärr, så kommenterade han själv boken i Trollhättan, förrän någon frågade.

  Inte behöver han redogöra, 2 ord räcker; No comments!

  Beträffande Silvias frisyr, så är åsikterna delade, kan inte förstå att någon år 2010, tycker den är fin. Men varje generation har sin smak.


 16. elsa skriver: 18 november, 2010

  Det verkar bli en ny tobleroneaffär av den där boken i den meningen att gammalt flyter upp i nutid.

  I intervju med Silvia i samband med bernadotteserien berättade hon att hon som ung alltid var påpassad av sina bröder. Innan hon gifter sig med kungen var hon katolik.

  Det som uppdagas nu finns förmodligen inte i hennes sinnesvärld att det skulle hända henne.
  Hon ser ut som hon håller på att bearbeta en smärre ckock.
  Det hade kanske hjälpt henne om hon åkt över till Madeleine i USA och fått vara sig själv ett tag och våga vara det också.

  Hoppas att hon är så förnuftig så hon tar emot proffessionell hjälp för att komma vidare. Vore tråkigt om hon blev sjuk på kuppen.


 17. Malin skriver: 18 november, 2010

  Hur tycker ni han skulle bemött frågorna om boken då? OM det nu är så att hela kungafamiljen är upprörda och ledsna över det så är det ju något de får prata om privat. Personligen tycker jag det är ett skämt att boken överhuvudtaget kommit ut. Men ni som nu inte tycker det; vad tycker ni kungen ska svara på reportrarnas tjatiga frågor då? Ska han stå och berätta om sina privata samtal som han har med sin familj? Hur han hanterar det här med familjen vet vi ju inte och ibland gäller faktiskt devisen: “dumma frågor får dumma svar”


 18. BEN skriver: 18 november, 2010

  Kungen gör rätt i att skämta bort boken. Han kan helt uppenbart inte dementera vad som framkommit och då är det ju ett effektivt sätt att skämta bort det istället. Om drottningen och barnen är ledsna över vad som skrivs om kungen så är det väl naturligt. De har kanske känt till det mesta, men det måste vara jobbigt för dem att det nu har kommit till hela världens kännedom.
  Inte så bra reklam för Sverige.


 19. MaryK skriver: 18 november, 2010

  # 10 Monica Kalfa:
  Det er fullt mulig for enkelte å late som om virkeligheten ikke finnes:
  ¤ Hvorfor går ikke kongen til sak mot “løgnene” denne gang ,
  som den svenske kongefamilien så framgangsrikt gjorde mot
  tyske avisers dikt og fantasi?
  ¤ Kongen har indirekte innrømt flere ting allerede

  Nei, denne gangen er det nok vanskeligere, og CH har ikke noe å tape på å fortelle hun heller, tvert i mot. Hun må nok være pinlig nøye med å fortelle sannheten ellers kan kongen gå til sak!


 20. Emma skriver: 18 november, 2010

  Boken kan avfärdas men Camilla Henemarks bekännelser och insinuationer i pressen är det värre med. Fruktansvärt dumt av henne, kan bara bero på att hon missbedömt allmänintresset och fått en slant i handen – otrohet är en privatsak, inte en statsangelägenhet om det inte föreligger någon säkerhetsrisk med Camilla. Dum tjej, helt enkelt! Kaffetjejerna är korkade! Kungens gubbgäng är också korkade – liknar gamla pajaser! Det är Camilla Henemark som skämmer ut drottningen med sitt “tycka-synd-om”-snack.


 21. lilith skriver: 18 november, 2010

  Alla ni som försvarar kungahuset. Tyvärr måste jag berätta att det finns inga felfria kungar, drottningar, prinsar eller prinsessor. Sluta att leva i er sagovärld. Och väx upp!

  Kungahuset Bernadotte representerar inte Sveriges medborgare. De umgås och marknadsför bara överklassen och de flesta av oss hör inte dit. Tack och lov.

  Ni tror att kungen är felfri för att han är – kungen….? Och att Silvia biter ihop för Sveriges skull… Och de tre små ……, jag menar “barnen”. Jag är övertygad om att samtliga skiter i er och i Sverige. Varför skulle de annars föredra att lämna landet? St. Tropez, New York, Thailand och Söderhavet……. Victoria sa att Finland alltid betytt så mycket för henne – varför tillbringade hon inte smekmånaden där.? Rojalister – känn er blåsta!


 22. wilhelmina skriver: 18 november, 2010

  Kungen skämtar om sina bravader och tror att skattebetalarna blir nöjda med hans skämt.


 23. Vårin skriver: 19 november, 2010

  Ja,det er så trist pga at kong,Carl G.,han ikke er bedre det selv pga utro,også…Tenker på Madeleine som brøt sin forlovende,Jonas,den 24.4.2010…Så rart og spørs at hennes pappa kjeftet på eks forlovende,Jonas??? Sukk,så trist… siste halvt mørkt tid for svenske etter Victorias og Daniels bryllupsdag….;0(


 24. Ida C. skriver: 19 november, 2010

  Guuud, hvor er han pinlig jeres kong Cal Gustaf ( 😉 ) Ikke på
  grund af sit gamle utroskab og sine streapteasebesøg i
  fortiden, men ved sin nuværende uværdige opførsel ! Kongen “skämter og fnissar”, man skulle tro, at han var opvokset i den laveste socialklasse. Sådan gør en konge bare ikke!
  Hvem andre end en type som Sofia H. vil synes det er fint at
  blive medlem af familien Bernadotte?


 25. Julia skriver: 19 november, 2010

  Drottning Silvia borde tänka mer på sig själv och sluta upp med att vara så lojal mot kungen. Han har inte varit lojal mot henne.

  Silvia måste säga nej till uppdrag och låta kungen klara sig själv. Han är ju uppfostrad till att klippa band så låt honom sköta det själv.

  Risken finns att drottningen blir sjuk av allt detta. Hon blir snart 67 år och behöver få koppla av mer. Njut av livet. Drottningen har gjort alldeles tillräckligt.


 26. Katarina skriver: 19 november, 2010

  Varför skall alla stå enade i Kungafamiljen och le som inget hade hänt.
  Det är väl bättre visa att Kungen har syndat och att det är inget man gillar.
  Varför ber inte Kungen om syndernas förlåtelse, det gjorde ju Charles och Camilla i England.


 27. Marie skriver: 19 november, 2010

  #25 Jag undrar om Kungen någonsin stöttat Drottningen i svåra tider. Han verkar inte vara den typen. Hon däremot har alltid ställt upp för både honom och sina barn.
  Han har säkert inte brytt sig mycket om att rätta henne språkmässigt i början av äktenskapet. Hoppas Drottningen får stöd av barnen.


 28. Regina Gunnar skriver: 20 november, 2010

  Stolt har jag varit över vår kungafamilj. Jag har alltid försvarat monarkin. Om det finns sanning i boken ja då vacklar jag i min uppfattning om monarkin ska ha en fortsättning. Har kungen verkligen kunnat svika vår fantastiska drottning? I så fall mår hon ju jättedåligt.
  Madeleines kris med Jonas kan då ses som ringa. Hon har ju livet framför sig. Men drottningen har livet bakom sig och måste leva med denna stora smärta.
  Regina


 29. Femina skriver: 20 november, 2010

  Jag tycker att Malin Ullgrens artikel i DN var bra och att den belyser problematiken på ett vettigt sätt.
  “…Snarare ska ”kaffeflickornas” brist på etablering i samhället ses som en viktig ingrediens i deras attraktionskraft på kungagänget. Lättare att skrämma till tystnad, lättare att ”jobba” med över huvud taget. Och som gjorda för att avfärdas som vittnen av en opinion som på något primitivt känslomässigt plan faktiskt inte vill putta pappa från piedestalen. Det är inte ”moralism” att invända mot hur kungen och hans gäng enligt ”Den motvillige monarken” bedrivit samtida hovliv. Däremot är det direkt tragiskt att ha ett statsskick som odlar en hora/madonnakultur värdig Oscar II:s dagar.”(Malin Ullgren)

  Jag tror att deras upplevelse är att de har inget gemensamt med dessa kvinnor förutom att roa sig med, kvinnorna är mer varor att konsumera. Jag tror de har samma relation till kvinnorna som man kan ha i relation till en vara vi gillar att leka med. Det är det som i grunden gör det här så obehagligt – risken för att människor reduceras till objekt istället för subjekt och då har man övergått från att vara en person till ett potentiellt offer om man inte är medveten om vad som sker.
  ”Det handlar om en grupp män med en extrem social och ekonomisk samhällsmakt som tillsammans värnar rätten att inte betrakta kvinnor som människor, så vida man inte tillfälligtvis avlar arvingar med dem.”(Malin Ullgren)
  Det är det här som är det riktigt allvarliga i kråksången och det ligger en bit bort från om CH skulle ha fått lite pengar av Expressen. Det handlar om ett förstadium till missbruk av kvinnor. Kan du se en kvinna som ett objekt för driften så kan ett grövre utnyttjande komma som ett brev på posten på liknande sätt som en blottare kan utvecklas till en våldtäktsman. För mig är det här som den verkliga problematiken finns. Det är bara en tidsfråga om skaderisk när en relation inte grundar sig på ömsesidighet utan ena parten har sitt eget kött i utbyte. Handlingsutrymmet krymper avsevärt om man inte räddas av sin egen mentala inställning vilket det ser ut som att CH har gjort (kanske blott en förhoppning från min sida). Åtminstone unnar jag henne att försöka få det att låta som att hon hade viss värdighet, jag unnar dessa kvinnor allt eftersom utgångsläget är så förnedrande för en människa.


 30. Liselotte skriver: 20 november, 2010

  Hvis jeg var svensk, ville jeg føle mig ilde berørt over at have
  en øverste statschef som kong Carl Gustaf. IKKE pga. hans
  fortid, den kan han ikke lave om på, som Mette Marit så klogt sagde, men pga. hans nutid. Han har såret Dronning Silvia
  dybt i fuld offentlighed og så har han, der er konge af Sverige,
  ikke så meget courage, at han vil stå frem og beklage dette.

  Det gjorde Charles og Camilla men ikke kongen af Sverige.
  Han skæmter bare med det og synes vel det er okay, at han
  og vennerne har opført sig sådan.
  Det viser, at han ikke har respekt for hverken sit land eller sin
  hustru, men det er der altså også nogle svenskere, der
  mener, at han ikke behøver at have, når man læser sig
  igennem kommentarerne her på websiten!

  Jeg undrer mig bare – og så kan både I og jeg være glade for,
  at jeg ikke er svensk. 😉


 31. Lydia skriver: 21 november, 2010

  Ni som påstår att kungen inte behöver kommentera boken, det har han ju redan gjort. Ingen dementi kom över hans läppar. Tror fullt och fast att Silvia räknat med att maken skulle ha andra när hon kommit upp i åren. Hon verkar vara fostrad till att gifta upp sig och vara nöjd med det. I dessa kretsar och i överklassen är detta beteende vanligt (i vissa länder till och med kutym och status). Damerna bryr sig inte bara de blir försörjda. Oftast är de så fostrade att de inte har så stort intresse av den sidan av livet. Tänk som sagt att Silvia är katolskt fostrad med en farbror högt upp inom den grenen av kristendomen och vi vet väl vilken dubbelmoral som florerar inom den.

  Tycker det mest anmärkningsvärda i denna historia är i vilka kretsar detta gäng befunnit sig i och historien om Atlantabesöket, men är inte förvånad. Kvinnobilden gör en illamående, speciellt när monarken har ledord som “för Sverige i tiden” då undrar man i vilken tid.

  Hörde ett rykte för några år sedan att när kungen befunnit sig i Amerika på tidigt 1970-tal (alltså innan Silvia) “beställt” upp en svart flicka på rummet.Tyckte då inte det var så märkvärdigt men påminns av det nu. Dessa förvuxna pojkar gifter sig med kyliga Ladies och vill bli underhållna av det förbjudna såsom färgade flickor eller arbetartjejer, några de aldrig skulle gifta sig med.


 32. Nanna skriver: 21 november, 2010

  Kong Carl Gustaf og Kongehuset kan håbe på, at der snart kommer en glædelig nyhed, som Hovet kan “servere” for medierne (og folket) – og som vil sætte bogskandalen i
  skyggen.


 33. Europa nyheter skriver: 21 november, 2010

  Regina !

  En sak kan säga utan överdrift.( under ed ). Drottning Silvia kan inte påstå sig vara ovetande om vad SOM PÅGÅR !
  Det gäller inte ungdomssynder. Det gäller här och nu. Det gäller även kungabarnen. Deras SAMBO liv harmoniserar inte med kraven på vår kungafamilj. Tjata nu inte om vad Svensson gör!
  Kungen skall inte göra som Svensson gör. Han skall skilja sig från mängden enligt den ed han svurit.


 34. Magdalena skriver: 21 november, 2010

  Silvia er vakker og opptrer som vanlig verdig. Hennes frisyr passer godt en kvinne i hennes alder.

  Kongen opptrer ofte som en bajas i førpuberteten. Han er ikke mye kunglig,- rent bortsett fra å være født av kungelige foreldre.

  Han inngir lite respekt,- i Norge skjemter man mest når det blir snakk om svenskekungen 🙂


 35. Gertrud skriver: 21 november, 2010

  Nu förstår jag varför kungen alltid sett och fortfarande ser så sur och ilsken ut på alla bilder,han vill naturligtvis vara tillsammans med de lättklädda damerna istället.Man har ju undrat i alla år över dessa sura miner,nu vet vi.


 36. Judit skriver: 21 november, 2010

  sluta tracka kungen!!!!!!!!! kolla istället upp dom andra ländernas sk kungliga haha..


 37. Rut skriver: 21 november, 2010

  Vår kung vet nog att föra sej och vad han gör! Kungen är fint föredömme och har pondus


 38. Lea skriver: 21 november, 2010

  Tror kungen och Silvia längtar efter bli morföräldrar..dom har upplevt mycket och vara fint stöd för kronprinsessan och Daniel..


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar