Kungens konselj – ord för ord

Kungens konselj - ord för ord
Missade du kungens konselj? Hos oss kan du läsa den ord för ord.
Annons

Konselj

Jag vill hälsa regeringen välkommen, till denna konselj. Jag vet att ni kommer från ett regeringssammanträde och det är därför det är praktiskt att så många har kunnat komma hit. Detta ger mig då tillfälle att informera regeringen om att prinsessan Sofia och prins Carl Philip har nedkommit med en son. Och det är ju väldigt roligt att storken har varit väldigt aktiv för familjen Bernadotte, det här året och den här våren. Sonen som är en välskapt ung liten pojke, vägde 3,6 kilo och var 49 centimeter lång. Jag besökte dem för två dagar sedan och jag beökte dem i går kväll och de är välmående, både moder och son liksom fader. Då kommer vi till namnet och det är därför vi är här, för att tillkännage det. Hans namn kommer att vara Alexander Erik Hubertus Bertil och hans tilltalsnamn blir Alexander. Och hans titel ska vara hertig av Södermanland. Jag önskar familjen, såsom den unga prinsen, allt gott i framtiden. Tack.

Annons

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Dela på:

31 kommentarer till “Kungens konselj – ord för ord”

 1. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 21 april, 2016

  Genuint vackra Victoria, så glad att få sig dig idag!
  Du strålar verkligen, man kan se din glädje du hyser gentemot din bror och hans nyfödde son!

  Ser fram emot fler bilder på prins Oscar 🙂


 2. AG skriver: 21 april, 2016

  Ja så va det gjort.Prins Alexander hertig av Södermanland.Blev Du glad nu Kerstin Bergström som fick honom som hertig till vackra Södermanland? Jag får vänta en “stund”till.Kanske vi får någon av prinsparets kommande barn till våra södra landsdelar.


 3. Marguerithe skriver: 21 april, 2016

  Victoria är strålande vacker och glad på denna bild.


 4. Måntand skriver: 21 april, 2016

  Är inte han prins? Ska inte det sägas också, inte bara att han är hertig?


 5. Gittan skriver: 21 april, 2016

  Reagerade också på att Konungen INTE började med att förklara han ska tilltalas HKH PRINS Alexander, hertig av Södermanland…
  Upphör ALDRIG förvånas över vår Monark… 🙂


 6. Lena Wernersson skriver: 21 april, 2016

  Gläds med övriga kungafamiljen över lille Alexander! Så fint namn! Lycka till!❤️


 7. Stefan skriver: 21 april, 2016

  Det är tydligt att kungen är väl medveten om att han är Sveriges siste monark. Han ser väl ingen anledning till att låta den snart 40-åriga dottern ta ett större ansvar och exempelvis hålla i denna konselj, vilket hade varit det naturliga vid en inskolning.


  1. Lycke skriver: 21 april, 2016

   Stefan
   Jag tror exakt samma sak. Tror också att det är därför kungen är så frikostig med titlarna, det gäller att passa på så länge man kan.


  2. demokrati skriver: 22 april, 2016

   Stefan
   Det är säkert så, utvecklingen går åt det hållet i Sverige. Tycker också man kan se att kungahuset så hårt håller kvar vid gamla traditioner och titlar för att ha någon slags position, när de egentligen inte har någon maktbefogenhet.


 8. Helena skriver: 21 april, 2016

  Kanske han ej kan säga att han är enbart är prins och ej arvprins tror inte att farfar har glömt att hans son ej fick behålla kronprins titeln! Vi i folket vill att Viktoria och Senare Estelle tar efter kungen!


  1. Karin Nilsson skriver: 21 april, 2016

   “Vi i folket”, tala för dig själv dra inte in någon annan i dina åsikter!


  2. EH skriver: 22 april, 2016

   CP har EJ berövats ngt
   Lagändring att inkludera även tjejer var på tal långt tidigare
   då PB fick agera nödlösning utan heir/spare – saknades äkta heir då CG va omyndig me 1generationsgap på typ 60år (iom att CGs far dog)så riskera Khuset utropas som “utdött”(se grundlag) av monarkimotståndare m krav på nytt statsskick Därför insåg man att “enbart manlig” ej räckte framöver. Lagbyte krävde 2st val m paus emellan CP föddes/döptes i “pausen” så alla visste tidigt att V va CGs efterträdare


 9. Annakf skriver: 21 april, 2016

  Två namn tippade jag rätt, Bertil och Erik. Alexander är fint och internationellt bra. Tycker klangen hade blivit bättre med Alexander Erik Bertil Hubertus. Hade hellre tagit Folke än Hubertus av kungens namn.


  1. Måntand skriver: 21 april, 2016

   Håller med, är som ingen balans i Alexander Erik Hubertus Bertil, svårt att säga.

   Men kul att de inte valde såå traditionella namn ändå, speciellt tilltalsnamnet. Prins Alexander, låter fint!


 10. CVM skriver: 21 april, 2016

  Stefan du har såååå rätt som vanligt!
  För Sverige till Demokrati!
  CVM


 11. Vida skriver: 21 april, 2016

  Jag är övertygad om att både Victoria och Estelle kommer att bli drottningar av Sverige. Kronprinsessan gör redan ett strålande jobb och behöver inte “inskolas”. Dessutom kan kronprinsessan inte vikariera för kungen vid en konselj. Det står visst i grundlagen.


  1. T skriver: 21 april, 2016

   Vad gör Victoria där då eller ammar hon icke ?


 12. CVM skriver: 21 april, 2016

  Vida
  När Kungen reser från Sverige är det KronPrinsessansom som har ansvaret eller????
  CVM


 13. Stefan skriver: 21 april, 2016

  Med ovan skrivit är det dock min uppfattning att den mest kompetenta kring bordet förmodligen sitter vid kortsidan.
  Sveriges oduglige försvarsminister såg mycket trumpen ut. Hans inblandning i USAs nationella angelägenheter häromdagen var bland de grövsta övertramp i modern tid. Fick han månne en skarp tillsägelse av utrikesministern och därför tjurar?


 14. Mollie skriver: 21 april, 2016

  Jag förstår inte att detta par inte har mer stil, smak och känsla för namnens ordning. Bertil och Hubertus ska inte vara bredvid varandra. Hubertus nr 2 och Bertil sist. Men detta hör jag ofta vid dopen jag spelar på.Suck. Vem bestämde att Erik ska vara före Kungens namn? Jfr Estelles namn..


 15. Helena skriver: 21 april, 2016

  Victoria har “inskolats” under hela sitt liv, liksom Estelle redan.


 16. Anne skriver: 22 april, 2016

  Tror att namnet Bertil blev ett tillägg i sista stund eftersom så många ville ha med det namnet efter en uppskattad person och det gladde dem nog mycket, så namnet lades till. Man kan säga att folket fick vara med och bestämma ett namn vad gör det då om flytet i namnen blir lite hackigt. Ändå fint att låta folket vara med och bestämma. Men detta är bara vad jag gissar när man hör namnen.


 17. Vida skriver: 22 april, 2016

  CVM. Så vitt jag vet är det riksdagens talman som har ansvaret när kungen är utomlands.

  Helena. Du har helt rätt. Och med hennes “inskolning” har kungaparet gjort ett mycket bra arbete.


 18. Regina Lindholm skriver: 22 april, 2016

  T/Tore 21 april 17:30

  Det finns ingen gräns för ditt snokande!! Vad angår det dig om, när och var Victoria ammar?? Fördriv din tid med någonting vettigt.


 19. CVM skriver: 22 april, 2016

  Vida
  Tack för upplysningen
  Trevlig Helg
  Claes


 20. CVM skriver: 22 april, 2016

  Regina Lindholm
  Detsamma till dig!
  CVM


 21. Stefan skriver: 22 april, 2016

  Vida och Claes!
  Som tillfällig Riksföreståndare (“vik. statschef”) träder myndiga medlemmarna i kungahuset i enlighet med tronföljden in. Först om även alla dessa är förhindrade talmannen in. Ordningen är f.n således:
  1) Victoria
  2) Carl-Philip
  3) Madeleine
  4) Urban Ahlin
  Trevlig dag!


 22. CVM skriver: 22 april, 2016

  Tack Stefan för sakkunnig information!
  Trevlig Helg
  Claes


 23. Christina Kari Helsinki skriver: 22 april, 2016

  En enfaldig fråga. Betyder det något för Sverige om Kungen åker båt på Rivieran och Victoria är ställföreträdande vid en terroristattack?Skall dessa två informeras och varför? Visste själv tidigare än Kungen om 9/11 attacken pga att HM inte fick störas under hans planeringsmöte med Silvia för något skolbesök. Personalen flat, Your Grace får inte störas. Bara för att ge en tanke, vem gör vad? En retorisk fråga, ingen av dem behövs. Och sedan när allt går fel, vems är skulden (Marguerithe…)


  1. Stefan skriver: 22 april, 2016

   De informeras naturligtvis. Men eftersom kungen/Victoria inte har något som helst inflytande så stannar det där. Kungen avbryter naturligtvis sin semester, åker hem och håller ett tal till nationen. Ett tal som ligger färdigskrivet på Slottet när kungen landar med regeringsplanet på Bromma.


 24. Vida skriver: 22 april, 2016

  Tack Stefan för upplysning om ordningsföljden för tillfälliga riksföreståndare. Det enda jag var säker på var att Victoria inte kan träda in på det sätt som du föreslog.
  Naturligtvis väntar ett nästan färdigskrivet tal på kungen när han kommer hem om det skulle bli nödvändigt att kalla hem honom. Det hade det gjort även om han befunnit sig i landet. Men säg mig varför kan inte kungen ha en spindoktor när ministrar och riksdagsmän har det.


Annons

Laddar