Kungens möte med sultanen – 15 år efter skandalen

Kungens möte med sultanen – 15 år efter skandalen
För 15 år sedan tog kungen en omväg för att besöka diktaturen Brunei. Han uttalade sig dessutom positivt om diktatorn och därmed var skandalen ett faktum. Nu möts de två igen, under kröningen i Japan.
Annons

Det lilla sultanatet Brunei har genom åren blivit otroligt rikt tack vare sina tillgångar på olja och gas. Landet är en enväldig monarki och politiska partier är förbjuda sedan 1988. Nuvarande sultanen Hassanal Bolkiah Muizzadin Waddaulah har styrt landet sedan 1967, då hans far abdikerade.

Sultanen bor i världens största palats

Det är samma släkt som har styrt Brunei med järnhand sedan 1400-talet och Hassanal Bolkiah Muizzadin Waddaulah införde år 1991 en konservativ muslimsk ideologi i landet. Sultanen bor i världens största bebodda palats med 1788 rum tillsammans med sina två fruar och är en av världens rikaste män.

Annons
Annons
Kungen, sultanen av Brunei
En bild från kungens och drottningens omtalade besök i Brunei, 2004.

År 2004 talades det om Brunei i alla svenska medier, med anledning av att den svenska kungen valde att besöka landet, trots att han redan innan hade kritiserats för att göra ett statsbesök till en diktatur. Det var dessutom kungen själv som efter ett statsbesök i Vietnam, bad om att förlänga resan för att även hinna besöka Brunei.

Annons

“Han har ju en kolossal närhet till folket”

Vid en pressträff med svenska journalister i Brunei på fick kungen frågan om det varit några svårigheter att umgås med en ledare som styr sitt land med en sådan järnhand.

– Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé. Brunei är mer öppet än något annat land man kan tänka sig, sa kungen då.

Annons
Kung Carl Gustaf och sultanen i Brunei
Kung Carl Gustaf förlängde sin utlandsresa för att besöka sultanen i Brunei.

Och med det uttalandet var skandalen ett faktum. Flera partiledare tog avstånd från kungens uttalanden om sultanen i Brunei och dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt var en av de som sa ifrån.

– Kungen ska inte förhålla sig till statsskicket i olika länder. Det är en politisk fråga som kungen, med den tradition som vi har, inte bör tycka något om, sa Fredrik Reinfeldt till TT då.

Annons

Kungen beklagade missförståndet

Strax efter kungen återvänt till Sverige träffade han dåvarande statsminister Göran Persson på slottet. Under samtalet fick kungen förklara vad han hade sagt och gjort i Brunei. Det blev ingen ursäkt, men han beklagade att han blivit missförstådd när han lovordade öppenheten mellan Bruneis diktator och folket.

Kungen och sultanen
Kungen hamnade bredvid sultanen av Brunei under Japans kröning.
Annons

Nu, i Japan, 15 år senare möts kungen och sultanen igen. Vid trontillträdet av den japanska kejsaren Nahurito idag satt kungen bredvid Hassanal Bolkiah Muizzadin Waddaulah. Och under kvällens pampiga galamiddag hamnade de båda två vid honnörsbordet, på var sin sida av kejsarparet.

Kröningen i Japan
Både kungen och sultanen sitter vid honnörsbordet, kungen sitter till höger om kejsarinnan och sultanen till vänster (inringad).

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Kungens möte med sultanen – 15 år efter skandalen”

 1. ancibergfeldt skriver: 22 oktober, 2019

  Ser inget festligt ut!


 2. Eva M skriver: 22 oktober, 2019

  Vid banketten gick den nya kejsaren in med sultanen.


 3. Snorkfröken skriver: 22 oktober, 2019

  De sitter enligt den tid personen i fråga har varit statsöverhuvud: sultanen från år 1967, Carl Gustaf från 1973 osv. Alla andra kungar har varit kortare tid.


 4. Gurli R------ skriver: 22 oktober, 2019

  Fanns det faktiskt ingenting ni kunde ha skrivit om själva kröningen?


 5. Margareta Rosén skriver: 22 oktober, 2019

  Tycker att vår Kung är så stilig och klär sig så så bra och att vi borde uppmärksamma det, likasom alla klänningar hos damerna. Här är han faktiskt den mest välklädde mannen och sitter bredvid Kjesarinnan av Japan.


 6. konsttanten skriver: 23 oktober, 2019

  Stöder vår kung, som kan tala med alla, vilket kan leda till positiva inslag. Att ha kontakt, är INTE samma som vänskap!!
  Många är för snabba att kritisera negativt, för att få egna poäng.


 7. gneta skriver: 23 oktober, 2019

  Nu var det ett statsbesök kungen avlade i Brunei och då är det inte han som “valde” att åka dit utan ett statsbesök bestäms av regeringen och inbjudan sker om jag inte minns fel genom UD


 8. AstridA skriver: 24 oktober, 2019

  Jag kommer i håg kungens statsbesök i Brunei och den orättvisa kritik han fick. En gäst får inte vara otrevlig även om han tycker illa om värdlandets statsskick. I stället betonade kungen det han tyckte om hos sultanen. Ordvalet var lite olyckligt men allt är inte lika enkelt alla gånger! Nu i Japan kunde kungen helt enkelt inte vända ryggen mot sultanen. Man uppför sig vid ett honnörbord.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar