Kunglig pärla – Fredriksborgs fästning

Kunglig pärla - Fredriksborgs fästning
Annons

Fredriksborgs fästning redo för ny invasion – omvandlingen från en tom stenkasern till ett modernt och personligt hotell är resultatet av ett nära samarbete mellan fästningens förvaltare, Statens fastighetsverk (SFV), och entreprenörsparet Eva och Thomas Persson.

Annons

Vi fortsätter vår populära serie – Kungliga pärlor. Denna gång beger vi oss till Fredriksborgs fästning som är belägen vid Oxdjupet på Värmdölandet, mittemot Rindö och Oscar Fredriksborg.

Försvar mot fienden

Tillsammans utgjorde dessa fästningar Stockholms lås, Stockholms starkaste försvar mot ryssarna. Nu, nästan 300 år senare, är det dags för en helt annan invasion. Den 28 juni välkomnade Fredriksborg Hotell & Restaurang sina första gäster.

Fästningen har fått nytt liv

– Vid sidan av att förvalta det svenska kulturarvet har vi en uppgift i att levandegöra våra fastigheter så att de kommer så många som möjligt till del. Vi sökte länge efter rätt verksamhet för Fredriksborgs fästning och är glada över att idag få välkomna Eva och Thomas Persson som hyresgäster, säger Jörgen Hammarstedt, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Sov i Hårlemans stenkasern

Det är i stenkasernen, ritad av Carl Hårleman i mitten av 1700-talet, som huvuddelen av Fredriksborg Hotell & Restaurang inryms. Byggnaden har varsamt renoverats för att behålla sin ursprungliga charm. Här finns utöver reception och restaurang tio personligt inredda rum, de flesta med strålande utsikt över Solöfjärden.

Ett nytt tillskott på Fredriksborg är orangeriet, beläget på gårdsplanen framför hotellet och med en vidunderlig utsikt över Stockholms inlopp. Här kan gästerna njuta av mat och dryck men orangeriet kan också hyras för konferens eller festarrangemang. Vill man sitta ännu närmare vattnet kan man istället njuta av den nya bryggserveringen.

Galleri och guidning i Smörasken

Strax intill stenkasernen ligger Fästningstornet, en murad fästning i folkmun kallad Smörasken. Det runda, massiva tegeltornet ligger på den högsta punkten i försvarsanläggningen med en fantastisk utsikt över farleden. I Smörasken kommer Eva och Thomas Persson att visa utställningar av olika slag samt erbjuda guidade visningar för intresserade gäster.

– Fredriksborgs fästning är en intagande vacker plats med en spännande militärhistoria. Genom den här satsningen öppnar vi tillsammans med vår hyresgäst upp fästningen för alla som vill, året runt. Hit kan man komma för att bo naturligtvis men det är också ett utmärkt utflyktsmål över dagen, säger Mathias von Schlieben, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

Slottsarkitekten

Statens fastighetsverk har genomfört renoveringen av Fredriksborg i nära samarbete med arkitekt Sven Ahlsén, slottsarkitekt för Stockholms äldre befästningar. Titta på fler bilder i bildspelet här:

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Mia Fernlund, Statens fastighetsverk, All over press

 

[smooth=id:900; width:430; height:800; timed:false; arrows:true;carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true;text:Alla bilder;]

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Kunglig pärla – Fredriksborgs fästning”

  1. ines skriver: 14 juli, 2013

    mycket intressant artikel med substans – det är så jag önskade att alla tidningens artiklar var…


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar