Kungliga dop – så går de till

Kungliga dop – så går de till
I morgon klockan 12.00 döps prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Vi har koll på hur traditionen kring kungliga dop ser ut, alltifrån dopvaggan till dopvattnet.
Annons

Den 8 juni är det dags igen för ett nytt kungligt dop i Sverige. Här i landet har dop av kungliga barn ansetts vara en statsceremoni medan dop i andra monarkier ofta blivit mer en privat angelägenhet.

– Ett barn som föds till tronen är en statens tillhörighet, skrev en gång drottning Kristina och så har det onekligen varit.

Annons
Prinsessan Margaretha av Sverige döps i Storkyrkan, 1935. Hon bärs fram av sin mor prinsessan Sibylla.
Prinsessan Margaretha av Sverige döps i Storkyrkan, 1935. Hon bärs fram av sin mor prinsessan Sibylla.

Den dopklänning som Adrienne kommer att bära bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906 men har även burits av de flesta kungligheterna. De senaste åren har kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prinsessan Estelle, prinsessan Leonore, prins Nicolas, prins Oscar och prins Alexander använt den.

Prins Alexander döptes 9 september 2016.
Prins Alexander döptes 9 september 2016.

Dopbordet som används denna gång är i skulpterat och förgyllt trä, den är av senbarock och har ben med pampiga dekorationer, bland annat liten ängel som bär själva bordsskivan. Dopbordet antas ha utförts av Burchard Prechts verkstad i Stockholm i slutet av 1600-talet. Själva dopfatet i silver är skänkt till slottskyrkan av drottning Ulrika Eleonora 1728.

Själva dopvattnet är också omgärdat av långa traditioner. Det är hämtat från en källa på Öland. Detta är en tradition som kungaparet inledde och både kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prinsessan Estelle, prinsessan Leonore, prins Nicolas, prins Oscar och prins Alexander har alla döpts i ett källvatten från Öland. Kung Carl Gustaf däremot fick sitt dopvatten från Jordanfloden, som var en tradition på den tiden. Vatten från Jordanfloden såldes förr i världen till hugade pilgrimer i flaskor för att just användas till dop.

Kronprinsessan Victorias dop år 1977.
Kronprinsessan Victorias dop år 1977.

Prinsessan Madeleine och Chris har valt att använda Karl XV:s vagga, den vackra vaggan tillverkades inför Karl XV:s födelse 1826 och användes sedan som en vardagsvagga för prinsen Gustav och Oskar.

Inför prinsessan Eugénies dop 1830 blev denna då prinsessornas paradvagga och stod då som nu uppställd på Georg Haupts paradpodium. Det gjorde den bland annat under prinsessan Madeleines dop 1982 och sedan under hennes bägge barns dop, prinsessan Leonore som döptes 2014 och prins Nicolas dop 2015 samt prins Oscars dop 2016. Även prins Carl Philips och prinsessan Sofias son prins Alexander använde den vid dopet 2016.

Prinsessan Madeleine fick ligga i denna tjusiga vagga under sitt dop år 1982.
Prinsessan Madeleine fick ligga i denna tjusiga vagga under sitt dop år 1982.

Även vår svenska tradition med faddrar är mycket gammal, redan vid hertigens av Smålands dop i Slottskyrkan 1782 ställdes förgyllda stolar i koret för de olika faddrarna. Fast konungarna av Preussen och Danmark var inte personligen närvarande vid dopakten denna gång. Men detta hade man löst genom att på deras stolar som stod där placera ut porträtt av dessa faddrar, berättar man på hovets hemsida.

Prins Gabriel döps nu i Drottningholms slottskyrka fredagen den 1 december 2017. Direkt efter dopgudstjänsten som startar vid 12.00 hålls en mottagning för inbjudna gäster och därefter blir det en lunch.

Officianter för dopet  den 1 december är ärkebiskop emeritus Anders Wejryd assisterad av överhovpredikant, biskop Johan Dalman och pastor i Kungl. Hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant, Michael Bjerkhagen. När dopet förrättas enligt Svenska kyrkans ordning blir den som döps tillhörig Svenska kyrkan.

Vid dopet skjuts också salut om 21 skott från Skeppsholmen. Hedersvakten vid dopet kommer från Livgardet. Hedersvakten är iförda livgardets paraduniform, kompletterad med kask med plym och gevär.

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Kungliga dop – så går de till”

 1. Christina Kari Helsinki skriver: 29 november, 2017

  Kan hända att jag har fel men något som nästan har irriterat mig är att dessa betitlade personer inte har verkat att kunna varken Trosbekännelsen eller Fader vår, utantill. Något som de borde behärska,då de tom skall vida upp sig på tv. Psalmsången ser också lam ut. Eller är det något i protokollet…..


  1. Anna skriver: 7 juni, 2018

   Håller med dig och inte nationalsången heller !


 2. Midnattsol skriver: 29 november, 2017

  “Så går ett kungligt dop till.”

  Det här har ni berättat varje gång nu.
  Ska ni skriva samma sak när Maddes barn föds också? Jag tror att vi har börjat lära oss nu.

  Lite annat finns det väl att skriva om? Storhertig Henri tog med sig dottern, Prinsessan Alexandra till Japan för statsbesök. Det hade varit trevligt att läsa om. Och bröllopet mellan Prins Christian av Hannover och hans Alessandra de Osma. Det finns lite annat…


 3. PernillaA skriver: 29 november, 2017

  Christina, enig med dig.


 4. Christina Kari Helsinkinn skriver: 29 november, 2017

  Midnattsol
  Var du tacksam för att Meghan kommit in här. Ett nytt face istället för trettionde av en och samma med rubriken ”Härifrån kommer….


 5. Vera skriver: 29 november, 2017

  Ovan nämns hertigens av Smålands dop i Slottskyrkan 1782. Vem var denne hertig, var det Gustaf III:s son carl gustaf? Han dog som spädbarn


  1. Milla skriver: 29 november, 2017

   @Vera Stämmer


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar