Kungligt klänningsmode genom tiderna

Kungligt klänningsmode genom tiderna
Annons

Frasande siden, lenaste sammet och kaskader av chiffong med kunglig touch kan man njuta av på Livrustkammaren i Stockholm ända fram till den 8 januari nästa år.

Idag öppnar nämligen utställningen ”Kunglig Vintage”, en härligt färgsprakande exposé av det kungliga klänningsmodet från 1900-talets början fram till 1970-talet. Här finns klänningar som burits av såväl drottningarna Victoria och Louise som prinsessorna Ingeborg och Sibylla.

Samla damm

Och många av klänningarna hängde en gång i kung Carl XVI Gustafs syster prinsessan Margarethas garderob. Men hon verkar ha en ganska osentimental inställning till sina gamla blåsor. Hon har själv inget intresse av att låta dem samla damm därhemma, utan många av dem finns nu på Livrustkammaren.

Flinka fingrar

Utställningen ”Kunglig Vintage” är en värdig hyllning till svensk couture av högsta kvalitet. Man kan inte annat än beundra de flinka fingrar som knåpat ihop dessa välskräddade plagg vid ateljéer som Märthaskolan, Augusta Lundin och NK:s franska. I samband med utställningens öppnande släpps också en bok med namnet ”Kunglig Vintage”.

Annons

Av Camilla Spjuth Palve
Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Kungligt klänningsmode genom tiderna”

 1. elsa_67 skriver: 8 april, 2011

  Det var stil på de kungliga damerna på 1900-talet. Kläderna var ju också i regel tillverkade i Sverige. Då var sömmerskor och skräddare en eftertraktad yrkesgrupp i Sverige. Nu finns så mycket fina kläder utanför gränserna.

  Träffade en äldre dam för några år sedan som med aktning och förtjusning berättade att hon hade varit tillskärerska på Märthaskolan. Hon såg direkt 20 år yngre ut när hon berättade om sitt arbete där.


 2. Marita skriver: 8 april, 2011

  Trevligt med kungligt mode, denna utsällning måste jag besöka.


 3. Vicki skriver: 8 april, 2011

  Den turcosblå klänningen till vänster,påminner starkt i modellen, om den prinsessan Madeleine bar på förlovningbilderna.

  Ja det var stilrent då!


 4. Christina Andersson4 skriver: 8 april, 2011

  Finns det inte någonting som dagens kungligheter skulle kunna bära bland så många fina kläder?


 5. Vicki skriver: 9 april, 2011

  Ja verkligen, de borde gå före med gott exempel, de som har kvalité att sy om piffa upp så det kunde kosta mindre och bli återanvänt !


 6. Christina Andersson4 skriver: 9 april, 2011

  Den röda på bilden längst ner (andra från höger) ser verkligen fin ut. Den hade passat på kronprinsessan Victoria!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar