Läs hela prins Daniels gripande tal till sin älskade Victoria

Läs hela prins Daniels gripande tal till sin älskade Victoria
Annons

Daniel-tal-handkyss

Prins Daniels tal till sin nyblivna hustru var något av det vackraste och mest romantiska man kan tänka sig. Han höll det omväxlande på svenska och på engelska, ni kan själva läsa det här.

Ladies and gentlemen dear family and friends, dear Victoria. Crown princess Victoria, princess of Sweden, princess of my heart.

Annons

Victoria-Daniel-skålFör nio år sedan hade jag förmånen att lära känna en ung kvinna med en härlig humor, en stark pliktkänsla och dessutom väldigt, väldigt klok. Vi blev vänner. Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon. De här åren med dig Victoria har flugit förbi, har varit de bästa i mitt liv.

Till Kina

There have been times when Victorias official duties have separated us. Often taken her to faraway countries and continents. I will never forget some years ago when she left for one of her many trips, this time to China. We were going to be apart for a whole month. The night before she left, she got home late after an official engagement, and she had many preparations to make before the long month of duties ahead. Instead of getting some valuable sleep she stayed up the whole night writing. In the morning after she had gone I found a box. And in that box I found 30 beautiful letters addressed to me. One for every day she would be away.

Med öm hand

Daniel-talThis romantic gesture is typical of you Victoria. It says everything about the loving person you are. Once upon a time the young man was perhaps not a frog, in the beginning of the fairytale…(skratt)…as in the story first told by the Grimm brothers. But he was certainly not a prince. The first kiss did not change that. His transformation was not possible without the support of the wise king and queen, who had ruled the kingdom for many years, and who were full of wisdom, experience and had good heart. They knew what was best and guided the young couple with a gentle hand, generously sharing all their experience.

I våra hjärtan

Jag känner en stor tacksamhet mot eders majestäter kungen och drottningen, för ert helhjärtade stöd och för det sätt som ni har välkomnat mig in i er familj. Mina tankar går givetvis också till min egen familj. Till min mor och min far och min syster och hennes döttrar. Mor och far, under hela min uppväxt har ni givit mig er villkorslösa kärlek. Ni har hjälpt mig med er klokhet och ni har hjälpt mig att bygga en stark självkänsla och trygghet genom sunda värderingar som har väglett mig genom livet. I dag, när vi färdades genom Stockholms gator, då möttes vi av en otrolig glädje och värme. Ett minne som vi kommer att bära med oss djupt inne i våra hjärtan, för alltid. Under de år som Victoria och jag har haft tillsammans har jag känt ett stort stöd från människor som jag har mött. Det har varit väldigt viktigt för mig. Tack.

Djup respekt

Jag känner en djup respekt inför de uppgifter som ligger framför mig. Det kommer utan tvekan att bli en stor utmaning. Jag ska göra mitt yttersta för att leva upp till de förväntningar som kommer att ställas på mig. Jag kommer göra mitt yttersta för att stödja min hustru, Sveriges kronprinsessa, i hennes viktiga gärning. Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lyckligt att nu få vara din man. Jag ska göra allt jag någonsin kan för att du ska förbli så lycklig som du är i dag. Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.

Annons

Läs även:

Foto: Scanpix

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

94 kommentarer till “Läs hela prins Daniels gripande tal till sin älskade Victoria”

 1. Gittan skriver: 20 juni, 2010

  Bara att konstatera…Enastående !


 2. Hanna skriver: 20 juni, 2010

  herregud! Talet var fantastiskt på alla sätt och vis!!!!!! Så personligt, rörande, ärligt och magnifikt. All lycka till Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria! Ni bör vara stolta över er själva!!
  Kungens tal var rörande och bra det också. Lite roligt också när han gav en ros till Silvia. Lite humor är aldrig fel!! Vill samtidigt säga att Daniels far Olle Westlings tal va inte fy skam det heller. Tycker det var enormt starkt av Olle att hålla ett så enastående tal. Bra jobbat alla tre!! (men speciellt Daniel och Olle som inte direkt är vana vid sådana här tillställningar..) ALL LYCKA TILL BRUDPARET! Var en ära att få följa er under gårdagen!


 3. Prinsessan Sol skriver: 20 juni, 2010

  Prinsens tal var mycket trevligt, men inte enastående. Om det inte krävs mer för att bli så imponerad tyder det väl bara på att man inte har haft så höga förväntningar på honom.


 4. Yvonne skriver: 20 juni, 2010

  Instämmer helt med Gittan o Hanna!


 5. Annica skriver: 20 juni, 2010

  #3 Daniels tal var nog ett av de allra bästa, om inte bästa, man har hört vid ett kungligt bröllop. Men detdär med förväntningar spelar nog en roll – Daniel täppte en gång för alla munnen på alla fisförnäma som undrat hur lantisen ska klara engelska och att hålla tal. Han kan kanske också lära kungen att hålla ett par meningars tal utan fusklapp…Heja, Victoria och Daniel, tillsammans är ni ett strålande par som Sverige kan vara stolt över.


 6. Evelynrb.se skriver: 20 juni, 2010

  # 5 Annica…Daniel hade också en fusklapp som låg på bordet.
  Daniels far hade också en fusklapp,det glömde Du nämna i din kommentar 🙂

  Alla tre höll ett bra tal 😉


 7. Grevinnanchintohs.blogspot.com skriver: 20 juni, 2010

  Men ingen är ju felfri!Även kungliga kan göra en groda.Bra med fusklappar!


 8. Marika skriver: 20 juni, 2010

  Jag kan inte anklagas för att ha varit överdrivet positivt inställd till gårdagens brudgum; inte desto mindre var hans prestation rätt imponerande då han höll sitt tal till kronprinsessan.

  Talets innehåll kanske inte kan tävla med Cicero´s retorik, men där fanns äkta känsla och lite inlevelse; något som saknades i kungens formella tal – och till skillnad från alla andra kungligheter vi har sett i liknande sammanhang läste Daniel inte bara upp det han skulle säga från ett papper.
  Inget att hålla i händerna (hjälp!) och trots all inövning kan ju hjärnan strejka när man ser ut över folkhavet…
  Inte illa i alla fall för en purfärsk prins i den kanske mest krävande stunden i hans liv.


 9. Linella Alennil skriver: 20 juni, 2010

  Fantastiskt. Det var det pga inte kanske orden men pga framförandet, värmen, beröringen, blickarna, Ja allt utstrålade äkta och oförställd kärlek och ömhet. Må lyckan stå er bi!


 10. Stina skriver: 20 juni, 2010

  Ja jag tyckte att Daniel och hans pappas stal showen igår med sina fina tal. Roligt att få se en liten del av Daniels personlighet, och han var precis som kronprinsessan sagt att han är charmig och humoristisk. Detta var en bild av honom som knappast har framställts i media tidigare och det tycker jag är oerhört synd, men bekräftar bara bilden av hur synska vissa människor kan vara. Samtidigt visar det på att vi har en oerhört klarsynt och fin kronprinsessa och det ska vi vara tacksamma för.


 11. Johanna skriver: 20 juni, 2010

  Det verkade dock som om Daniel och hans far talade fritt, åtminstone läste de inte innantill ur manus…det verkade mer komma från hjärtat. Enastående prestationer, säger jag…själv vet jag inte om jag skulle ha klarat av att ställa mig inför den församlingen, full av högdjur, och hålla tal med fast stämma.

  Daniel kommer att bli en stor tillgång inte bara för sin hustru, utan även Sverige. Dels gör han Victoria lycklig, dels har han visat en gång för alla att han är kapabel att lära sig vad som helst…och dessutom bra!!!


 12. Prinsessan Sol skriver: 20 juni, 2010

  Även om jag tycker att Prins Daniel verkar vara en sympatisk person är jag föga imponerad. Till alla som dånar över hans prestation undrar jag: Är ni överraskade över att han kunde hantera kniv och gaffel också? Hävdar fortfarande att alla lovorden endast är ett tecken på att man haft synnerligen låga förväntningar på honom. För att inte bara leverera negativa synpunkter vill jag också säga att de är ett vackert par, Kronprinsessan och Prinsen.


 13. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Prinsessan Sol. Jag håller med dig. Tyckte att det var ett bra tal, men är inte förvånad över att det var det.
  Jag förväntade mig att han skulle klara av att hålla ett tal.

  Men man har ju läst massor med kommentarer på dessa sidor där Daniel har blivit helt nergjord. Som om han var mindre vetande och nästan imbecill.

  Nu kanske såna kommentarer uteblir hädanefter. Man kan ju i alla fall hoppas.


 14. Grevinnanchintohs.blogspot.com skriver: 20 juni, 2010

  Vad menas med dett!Kommentera!
  Det är ju det vi gör!
  Daniels tal var det mest äkta man hört någonsin!


 15. Grevinnanchintohs.blogspot.com skriver: 20 juni, 2010

  Och kungen ser glad ut!


 16. Annica skriver: 20 juni, 2010

  #6 Evelyn. Fusklapp hade såklart både Daniel och Olle, det har väl de flesta som håller viktigare tal – inget konstigt med det. Men dom läste inte innantill från den. Du kan f.ö ta en ytterligare titt på min kommentar om detdär med förväntningar.


 17. Maria skriver: 20 juni, 2010

  Alla tre talen var bra,neb kungen låg allt i lä där.Vilken underbart fin,varm människa Daniel är.Brudparet var så otroligt fina tillsammans.Vilken kärlek,vilken äkta glädje!!Hoppas att de får många,många lyckliga år tillsammans


 18. Tindra skriver: 20 juni, 2010

  Ja kungen såg riktigt glad ut igår och när han är på det humöret finns det ingen annan kung som är lika charmig och go som han. Då verkar kungens humör smitta av sig på allt och alla och man blir bara full i bus bra av att titta på honom. Jag har dock vid andra offentliga sammanhang sett kungen riktigt surmulen och det har inte varit lika roligt att bevittna. Men igår var kungen på ett strålande humör och det berodde nog på det goda sällskapet han var i och honom själv troligtvis. 🙂


 19. Evelynrb.se skriver: 20 juni, 2010

  # 16 Annica…lapparna låg på bordet som dom tittade i ibland under talet gång, man behöver inte hålla några lappar i handen.
  Vet av egen erfarenhet att man inte behöver det 🙂

  Men skit samma…alla tre talen var bra 😉


 20. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Självklart hade alla talare manus med sig. Men de tittade olika mycket i sina manus.
  Alla talen var bra.
  Men om vi nu måste rangordna så var kungens sämst och Olles bäst genomförd, oaktat innehållet i alla talen. Detta är min åsikt.


 21. Sirpa skriver: 20 juni, 2010

  Tack,att Sverige finns..vi fick se nånting helt sagoligt igår..mycket glädjetårar rann. Kärlek vann! Lycka till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.


 22. caterine skriver: 20 juni, 2010

  Lagom åt alla snobbar härinne som har tyckt och trott att prins Daniel ska göra bort sej totalt bara för att han är en vanli ockelbokille, tänk att ni tror att bara för att man är stockholmare så ska man kunna föra sej i finare sällskap. Olle Westling har haft ett bra jobb tidigare och har lärt sej att umgås och hålla tal, har förresten hållit tal tidigare för kungen, men till skillnad från alla som imponeras av högdjur och stureplansbrats, så imponeras han och hans fru inte ens av kungligheter utan är sig själva helt enkelt, trygga i sig själva, liksom Daniel. Dessutom norrlännningar, vi har inte isbjörnar på gatorna och är bakom allt, bara så ni vet.


 23. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Det är inte många “anti-Daniel”skribenter som har skrivit idag. Dom kanske svimmade när Daniel stod vid altaret och har inte vaknat till liv ännu.


 24. Marguerithe skriver: 20 juni, 2010

  #23 Demba,
  Kul skrivet, dom kanske inte bara svimmade, utan dog för gott.

  Det finns inte så många riktigt äkta människor kvar i Sverige. Igår fick vi se två fantastiska personer! Vad ska inte dom kunna göra för Sverige i framtiden.


 25. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Ja Marguerithe.
  Dom kanske fick en hjärtsnörp och dog bara för att Daniel inte svimmade, som dom var så säkra på att han skulle göra.
  Må dom vila i frid i så fall.


 26. Nettan skriver: 20 juni, 2010

  Daniel var verkligen super söt igår. Var det någon mer än jag som lade märke till att han varje gång han blev lite nervös eller så var tvungen att greja till glasögonen lite. Till och med under brudvalsen var han där och fixade till glasögonen lite. Underbart hi hi 🙂


 27. Royalister 2.0 skriver: 20 juni, 2010

  Prins Daniel imponerade fantastiskt mycket. Våra förväntningar var högt satta men Prins Daniel infirade och överträffade dem på ett alldeles lysande sätt.
  Den som efter denna supersnygga och genomäkta kärleksförklaring kan nog alla svenskar stolt känna att deras skattepengar för en gång skull kommit till användning.

  Kram,
  D&H


 28. Netaadika.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  #26 Nettan, håller med, irriterande det där med glasögonen. Men han ÄR ju så äkta och oförställd ???? Superlativen har haglat här. Det är såå roligt 🙂 😉


 29. Carina skriver: 20 juni, 2010

  Ja, 26.Nettan, Jag såg också när han var tvungen att greja med glasögonen lite då och då och kände också med honom….
  När han dansade var han där och puttade upp dom…så söt.


 30. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Ja men det med glasögonen kan ha berott på att det var väldigt varmt överallt där dom var. Blir man svettig i ansiktet så glider glasögonen ner.


 31. Monica Karlsson skriver: 20 juni, 2010

  Jag önskar av hela mitt hjärta Er allt gott i framtiden.
  Det var underbart att se Er på brölloppsdagen och vilken underhållning man fått vara med om i dagarna 2.
  Jag hoppas nu bara att Du Daniel inte tagit ut dig för mycket, jag vet vad det innebär att vara njurtransplanterad är själv det sedan 10 år tillbaka, men hoppas att allt går bra för Er båda.
  Kramis
  Monica


 32. Irene Björkeroth skriver: 20 juni, 2010

  har ännu inte hört någon fundera över varför man håller ett tal till sin svenska frun och inblandade svenska familjer PÅ ENGELSKA? tycker jag är mkt märkligt! såvida man inte vill imponera på utländska gäster, men tycker att man då valt fel plats och tid…..här fick jag mig som sagt en funderare….


 33. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Hallå där Irene Björkeroth.
  Inte för att imponera på utländska gäster. Men för att vara artig och prata så de utländska gästerna förstår vad man säger.
  Egentligen skulle alla talen ha hållts i sin helhet också på engelska och kanske fler språk. Just för gästernas skull.

  Är du dum eller????
  Ja det är du tydligen.


 34. Gita i ALICANTE skriver: 20 juni, 2010

  Vilket sagolikt bröllop, ja det kunde ej blivit bättre och vilka fina tal som hölls av Kungen, Olle Westling samt Prins Daniel.
  Självklart har man varit på många bröllop, så även på mina söners bröllop där man själv hållit tal, även lyssnat till andras tal på olika bröllop och talen har varit ” likvärdiga i sitt innehåll ” såsom Kronprinsessparet fick på sitt bröllop.
  Vad jag menar med likvärdigt är; Tal som passar in på brudparen och det är nästan alltid väldigt känslosamma tal, så man behöver ej göra talen för uppstyltade och det gäller även på de kungliga bröllopen.
  JA, DET VAR FINA KÄNSLOSAMMA TAL SOM HÖLLS och vilken fin avslutning av bröllopsdagen vi tittare fick i och med brudvalsen.

  GITA


 35. Irene Björkeroth skriver: 20 juni, 2010

  hallå Demba!
  jag är inte dum och det är inte heller kungen, som höll sitt tal på svenska, talen är till brudparet och respektive familjer, inga artighetsfraser till utländska gäster!!! det tror jag alla dessa gäster förstår och vet! i fina kretsar är det helt naturligt att vara just naturlig i sådana här sammanhang….säger en som varit med om en hel del i livet! kanske behöver du gå i en etikettkurs???


 36. Nettan skriver: 20 juni, 2010

  Bra sagt Demba.
  En del har huvudet under armen och trycker på det!


 37. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Eller du kanske behöver lära dig lite artighet Irene Björkeroth.
  Och att kungen inte pratar engelska mer än nödvändigt är lätt att förstå. Hans engelska är mer än lovligt knackig.

  Kanske därför ingen har kommenterat just det här som du reagerade så starkt på.

  Du kanske inte heller förstod vad Daniel sa.


 38. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Tack Nettan.
  Jag tyckte det var en urbota korkad kommentar från Irene Björkeroth.


 39. Nettan skriver: 20 juni, 2010

  Ja Demba hon verkar vara helt pompom….


 40. Irene Björkeroth skriver: 20 juni, 2010

  ¨hallå Demba!
  kungen talar utmärkt andra språk….har du aldrig hört honom tala förut? du kanske får fråga honom varför han säger kärleksord till sin fru och dotter på svenska???


 41. Kristine, Oslo skriver: 20 juni, 2010

  Det er vanlig i et internasjonalt selskap å veksle litt mellom språk i løpet av en tale. Av høflighet, artighet til utenlandske gjester.


 42. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Kristine Oslo.
  Precis det försöker jag förklara nu. Men det verkar inte gå fram. Se hennes senaste svar. Finns ingen logik i det.


 43. Irene Björkeroth skriver: 20 juni, 2010

  hej demba igen!
  nja, du försökte nog förklara att kungen talar dålig engelska, det får som sagt stå för dig!


 44. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 20 juni, 2010

  Nej Irene.
  Det var inte det jag försökte förklara. Utan varför ingen annan har reagerat på att Daniel pratade engelska mellan varven i sitt tal.

  Och vad kungens kärleksord på svenska till frun och dottern har med det att göra förstår jag inte.

  Förstår du inte vad du läser? På svenska?


 45. Irene Björkeroth skriver: 20 juni, 2010

  hej o hå demba!!
  lite svårt för dig att förstå också tycks det !!???
  kanske man kan ta kungens tal (som var det första) som normgivande? trots allt har han lite mer erfarenhet av att hålla tal som kunglig person, eller vad tror du? ( både på svenska och andra språk, så det så!!)
  godnatt!!!


 46. Eva skriver: 21 juni, 2010

  SAGOLIKT BRÖLLOP! De flesta i detta land tror jag fällde en tår, i alla fall var vi många som gjorde det.
  Vilken kärlek!! VIlka fantastiska tal pappa Westling och Daniel höll. Prinsens tal till sin prinsessa var strålande.
  Victorias och Daniels kärlek är bra för Sverige. Kärlek smittar. Av kärlek blir man glad, mår man bra och håller man sig frisk. Kärlek är friskvård!

  Allt gott önskas vårt kronprinspar!


 47. Linnea skriver: 21 juni, 2010

  MYCKET MÄRKLIGT att svt i sin sammanfattning dagen efter bröllopet CENSURERADE DANIELS TAL TILL VICTORIA!!!!!!

  Jag undrar med vilken avsikt och med vilken rätt man gör detta.
  Man klipper i det bästa av alla tal, den mest fantastiska kärleksförklaring någonsin.

  Jag undrar varför denna kränkning begås. Vad har svt emot Daniel???


 48. MaryK skriver: 21 juni, 2010

  # 13 og 23 Demba:
  Ja, vi får håpe at disse elaka, trakasserende kommentarene tar slutt.
  Daniel har nå motbevist at en lantis har vett/forstand og kunnskap til å matche det som noen på sidene her kaller hermelinerne, dvs adelige og deromkring! Man skulle liksom være født til dette. Jeg har brukt mye spalteplass her tidligere på at alt en ikke kan – kan læres om en bruker energi og ressurser på det. Og Daniel har
  ¤ energi
  ¤ handlingsevne
  ¤ tør å gå egne veier – det sa jo faren i sin tale til sønnen
  Bare det at han brøt med svensk kotyme, – og dermed holdt denne flotte talen til bruden, sier noe om en handlingens mann – som er moderne og som tør å gå utenfor opptråkkede stier!
  (Dette er vanlig i Norge, som kjent holdt også Håkon en suveren tale til MM)
  At han holdt deler av talen på engelsk er en gest og høflighet overfor de utenlandske gjestene.
  #35 – etikette? Høflighet er viktigere enn etikette. Daniel var inkluderende og inviterte dermed flere i salen til å forstå hva som ble kommunisert . En så offentlig person som Daniel må forstås av flere enn svenskene! Han kommer til å få samme oppmerksomhet i verden som MM! En mann av folket som skal inngå i et fremtidig kongepar – er big deal!
  Jfr # 41 Kristine – jeg kunne ikke sagt det bedre.

  Det var jo heller ikke mange som på forhånd visste at han skulle holde talen..

  #22, 23, 24, 27:
  Helt enig – snobbene fikk seg en på tygga (munnen), som vi sier i Norge.
  #22 – Hurra for din kommentar!!!! Samme tankegangen råder i mange store byer: Der underkjenner man landsens kultur og kulturytringer (spelmannslagenes musikk bl a) Og fradømmer lantisene egenskapen til å orientere seg utenfor egen krets – og dermed også til å snakke fremmede språk og lære mer av det som oppfattes som urbane aktiviteter!
  På disse sidene har vi jo sett “sagingen” av Daniel……..
  Han er ikke blitt tiltrodd noen gode egenskaper på disse sidene..Dette har foregått over så mange år at det må ha stelt til besvær på flere måter – kun trygge personer med solid nettverk og støtteapparat overlever slikt ten å ta skade på sin sjel!!! Det tapper for krefter og selvtillit og kan gi angst i lang tid. Noen tar også sitt liv! Jeg beundrer Daniel som har overlevd! Viktoria og Daniels venner og familie vet ganske presist hva det har kostet
  CP`s Sofia opplever jo det samme nå, får håpe hun får støtte fra sine nærmeste, slik vi skjønner at Daniel har fått!


 49. Ellen skriver: 21 juni, 2010

  # 47
  Jeg undrede mig også over prioriteringen i STVs 1 time lange sammenfatning af brylluppet.
  Hvorfor klippede man første halvdel af Daniels tale fra ? Fordi den var på engelsk ? Netop ved reprise har man mulighed for
  at tekste talen!
  Det var i den del af talen, at Daniel “viste” ikke alene de svensktalende i salen, men også de udenlandske gæster
  samt alle TV-seere verden over, hvor stor Victoria og hans kærlighed til hinanden er og har været i årevis.
  Det folk mest har talt om, var Victorias 30 små kærlighedsbreve
  til ham – og så klipper man den del væk.
  Hvad i alverden bilder STV sig ind ? I stedet for brugte man tid
  på at vise ligegyldige klip med deres egen reporter !!!


 50. anna skriver: 21 juni, 2010

  Ja, det var mycket vackert! Bröllopet var en stor succé, även om jag tvekar för att vi har monarki i Sverige.


 51. Katarina skriver: 21 juni, 2010

  Anna för att slippa en politiker som överhuvud för Sverige, som saknar både stil och finess och det enda de tänker på är sin egen framgång!! Har kommit på att just därför är monarkin viktig!!

  Och Demba o Nettan skärp er, hur beter ni er egentligen?


 52. Evelynrb.se skriver: 21 juni, 2010

  Det var en stor diskussion mellan Demba och Irene Björkeroth hehe 🙂

  Kungen pratade engelska till brudparet för att dom utlänska gästerna skulle förstå vad han sa till dom. Gästerna har ju ingen tolk med sig 🙂

  Rätta mig om jag har fel 😉


 53. Hansen skriver: 21 juni, 2010

  Det var vel ikke uventet, at prins Daniel skulle holde tale for sin brud – er det ikke også kutyme i Sverige? Og det var en fremragende tale. Det samme var hans fars tale. Kongens tale var også fin, han var åbenbart i hopla – rosenkuppet – og følte altså også trang til at sætte nogle ting på plads vedr. hans og dronningens holdning til Victorias valg af ægtemand.
  Jeg er også lidt forundret over SvT’s reprisepolitik, de plejer jo at være gode til det der med snabbrepriser. Eller blev det sendt på en kanal, jeg ikke har adgang til på mit kabelnet? Men på svt.se/play kan man jo se det hele om og om igen – om end det er uden dansk tekstning 😉
  Meget smukt bryllup i øvrigt: Lyst, lykkeligt, musikalsk og højtideligt i fint mix. Mange store øjeblikke – og fugtige øjenkroge, men de små hår rejste sig nu især under bådfærden, så historisk at det næsten gør ondt.


 54. irene björkeroth skriver: 21 juni, 2010

  hej evelyn!
  kungen välkomnade gästerna till festen på engelska, därefter höll han sitt tal på svenska:

  https://www.svenskdam.se/2010/06/kung-carl-gustafs-tal-till-brudparet-las-det-har/


 55. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 juni, 2010

  Irene B # 45.
  Ja kungen har alldeles säkert mycket större erfarenhet av att hålla tal än vad Daniel har. Men han gjorde det mycket sämre än Daniel.

  Och kungens tal behöver inte vara normgivande.

  Jag tjafsar inte mer om det här. Du får ha din åsikt och jag får ha min.


 56. Evelynrb.se skriver: 21 juni, 2010

  # 54 irene björkeroth…OK, men då är ju allt frid & fröjd 🙂


 57. Ina skriver: 21 juni, 2010

  Tycker att Daniel ser urtråkig ut. Han har hela tiden samma löjliga min. Verkar inte vara skarp i det minsta. Daniels föräldrar var inte heller tillräckligt värdigt klädda till bröllopet. Jag är mycket fundersam över familjen från Ockelbo. Tror absolut att bröllopet med Daniel var ett stort misstag och ett hot mot monarkin. Carl-Philip borde absolut tronfölja kungen. Då kunde också Victoria gifta sig med någon som Daniel. Nu passar det inte!


 58. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 juni, 2010

  Ja om det hade blivit Carl-Philip så vore det just nu stor risk att vår nästa drottning skulle bli en före detta utvikningsbrud. Mycket sämre än att få Daniel som prinsgemål. Tycker jag.


 59. Ina skriver: 21 juni, 2010

  Carl-Philip har tid att söka den rätta. Det är helt ok att han ser sig om. Vi ser hur utmärkt kungen valde Silvia. En värdigare och mera enastående drotting kunde Sverige inte ha. Tror absolut att också Carl-Philip kommer att klara det. Nu har Victoria verkligen gjort ett jättemisstag. Nu får Sverige dras med den här Daniel. Monarkins värdighet går sakta men säkert mot sitt slut.


 60. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 juni, 2010

  Jag är övertygad om att Daniel kommer att klara sin roll lika bra som Silvia gjorde. Dessutom är Victoria redan mer kompetent att vara regent än kungen var när han gifte sig med Silvia.


 61. Evelynrb.se skriver: 21 juni, 2010

  # 60 Demba..håller med Dig att Daniel kommer att klara detta mycket bra, och det har han ju redan bevisat med sitt tal till Victoria 🙂


 62. Ina skriver: 21 juni, 2010

  Daniel har ingen utbildning. Dessutom verkar det som han inte hade någon personlighet. Han är säkert en blid kompanjon för Victoria när hon representerar. Han står där bredvid med sitt löjliga grin. Någon har skrivit hans tal och har har luntlappen med. Det får vi nöja oss med…


 63. Evelynrb.se skriver: 21 juni, 2010

  # 59 Ina..vem tycker Du Victoria skulle ta som sin man ??!!
  Någon från din stad 🙂 😉


 64. Ina skriver: 21 juni, 2010

  Jag är från Helsingfors. Finland har inga kungliga. Därför följer vi med monarkin i Sverige. Det känns som de svenska kungliga skulle vara lite som våra egna. Därför är monarkin också viktig för oss. Victoria kunde ha gift sig med någon med en stark personlighet. Han skulle inte behöva vara blåblodig men ändå någon man kan uppskatta och värdera. Och han kunde vara precis varifrån i världen som helst. Nationaliteten betyder inte allt. Jag tycker bara att nu gick det fel. Är kanske elak men jag tycker så mycket om kungahuset i Sverige och jag vill inte se en riktning neråt.


 65. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 juni, 2010

  Ina.
  I din korta kommentar nr. 62 har du själv flera språkliga fel. Tex ett tempusfel, om du vet vad det är.
  Apropå utbildning alltså.
  Och apropå att kasta sten när man sitter i glashus.


 66. Ina skriver: 21 juni, 2010

  Jag har säkert skrivit fel för nu skriver jag hastigt. Jag vet vad tempusfel är men nu gäller det säkert inte en nobelroman. Det finns verkligen ingen orsak att kasta stenar här. Det ser nu redan smutsigt ut fastän vi bara diskuterar ett bröllop och egentligen är ingen intresserad av vad vi tycker. Våra skriverier har absolut ingen betydelse.


 67. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 juni, 2010

  Sant Ina.
  Ingen bryr sig om vad vi skriver. Och det är lika bra.
  Blir bara så arg när du bara klagar. Du är dessutom inte svensk.


 68. Evelynrb.se skriver: 21 juni, 2010

  # 64 Ina..Du ger ju inte Daniel en chans så han får visa vad han går för. Kan slå vad att om något år så har Du ändrat uppfattning om Daniel 🙂 Vi gillar också vårat kungahus och det kommer inte att gå neråt utan mera uppåt 😉


 69. Ina skriver: 21 juni, 2010

  Är Demba svenskt?? Låter som det mörkaste Afrika. Ser du, vi kan alla vara elaka! Men nu slutar jag i alla fall. Det här är ju helknasigt!!!


 70. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 juni, 2010

  Nej Demba är inte svenskt. Det är isländskt. Men jag heter Anita. Demba är mitt alias.


 71. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 21 juni, 2010

  Ja Ina.
  Vi lägger ner det här tjafset.


 72. fredrik, sthlm skriver: 21 juni, 2010

  Att Daniel inte har någon utbildning är helt fel. Några år efter han och Victoria träffats började han studera många olika ämnen på universitetsnivå. Bla statskunskap, historia ,engelska mm. På 4 – 5 år hinner man väldigt mycket, det är lika lång tid som en akademisk examen tar att läsa in. Skillnaden var att utbildningen skräddarsyddes till Daniel och han har haft experter inom olika ämnen som lärare.


 73. Carina skriver: 21 juni, 2010

  Jag tyckte att Daniels tal var bra och rörande, det gjorde han bra. Men vad var det för ljud han gjorde när alla klappade? Det lät som hmmm hmmm. Jag är bara nyfiken på vad det var.


 74. Irene Björkeroth skriver: 21 juni, 2010

  hej igen!
  ser att vi nu är både norrmän, finländare, islänningar och svenskar som har åsikter och synpunkter, det tycker jag verkligen är roligt! bra att vi åtminstone inte är likgiltiga och oberörda!
  ha en fin sommar!


 75. Irena Sopprot. skriver: 21 juni, 2010

  Någon här som kommer ihåg seriefiguren Acke och hans kompanjon Sopprot? Kålrot= swede?
  Säga vad man vill om Sverige, men här är vackert. Bröllopet var en manifestation för ” Swedish Grace” ALLT var vackert, dukning, värdarnas kläder, Storkyrkan, utsmyckningen i den, dukningen på bröllopsmiddagen, o.s.v , o.s.v och tänk vad Konserthuset är gruvligt grannt! Okej, vi kan ta på oss att vara en aning korkade, men vi har grace och stil!


 76. Netaadika.bloggspace.se skriver: 21 juni, 2010

  Irena sopprot har Du druckit???? Men okej…
  Själv har jag kvar champagnen från bröllopet hann inte ens öppna den…. den som spar han har he he
  Men visst Irena sopprot allt var bra himla bra till och med.

  Jag vill tacka vår KUNG CARL GUSTAV för det vi alla har fått vara med om. Inte vanligt att “folket” får vara med.
  Leve konungen och fosterlandet. Leve Carl Gustav !!!!!!!!!!!!
  Après nous le déluge…….
  So ist es nur einfach….sorry


 77. Kullenberg skriver: 21 juni, 2010

  Det är svårt att finna ord efter lördagens enastående upplevelse.
  Något ens i närheten av detta torde vi nu levande aldrig få uppleva igen.
  Ett sådant sagobröllop! Intet öga var torrt!
  Alla tal vid middagen var jättefina, men självklart av mer familjär betydelse.
  Det tal jag bär med mig i livet är det som Ärkebiskop Anders Wejryd höll i Storkyrkan. Det var mycket bra.
  Stort tack till alla inblandade som slitit för att ge svenska folket denna oförglömliga upplevelse och fest!
  Tack!


 78. Eva skriver: 21 juni, 2010

  Daniel höll ett fantastiskt kärleksfullt tal till sin prinsessa och hustru. Det var så vackert att hela Sverige fällde en tår av rörelse. Hur ofta händer sådant?
  Det vackra, det goda ger glädje, är helande. Hela Sveriga är helat pga de goda energier Daniels sände ut i ditt tal.
  Det goda segrar!


 79. Monika skriver: 21 juni, 2010

  Ja då var det klart och över, jag är övertygad om att Prins Daniel kommer att klara av sina uppgifter med den äran, och verkligen stå bakom Kronprinsessan, inte bara bokstavligt utan även som äkta stöd.
  Han bevisade verkligen att han står stadigt på jorden, talet han höll och hela hans personlighet visar att han tar det på allvar.
  Mina förväntningar har han infriat, ingen är felfri, vilken position vi än har..


 80. Birgitta skriver: 21 juni, 2010

  VARFÖR CENSURERADES DANIELS TAL I SAMMANFATTNINGEN DAGEN EFTER??????

  Varför denna kränkning! Man censurerade i det som var bröllopets höjdpunkt!!!!!!
  Varför gjordes det, med vilken rätt och av vem???????


 81. Birgitta skriver: 21 juni, 2010

  JAG REAGERADE OCKSÅ STARKT PÅ DETTA!

  Varför tar man ifrån Daniel det bästa och kärleksfullaste i talet?
  Vad har svt emot honom??
  SÅ FULT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 82. Evelynrb.se skriver: 22 juni, 2010

  # 80 81 Birgitta

  Gjorde dom det i nyheterna..eller ???!!


 83. Nettan skriver: 22 juni, 2010

  Daniel beskrev verkligen i sitt tal både i ord och handling hur mkt han älskade Viktoria… Det var verkligen ett äkta kärleksbevis och när han sa Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så….
  Då smalt mitt hjärta. Är det inte sådana kärleksbevis vi alla vill ha…?


 84. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 juni, 2010

  Älskar dig oxå nettan…. våra hjärtan smälter 😀 lång slinga det här Suckelisuck 🙂


 85. Nettan skriver: 22 juni, 2010

  Skulle du inte gå och lägga dig och sussa 🙂 Jag hade älskat dig mer om jag bara kunnat få träffa dig och ännu mera om du hade kunnat komma hit i morgon och hjälpa mig stryka en massa tvätt. Sov så sött…


 86. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 juni, 2010

  Jo jag skulle ju det Nettan…gå och lägga mig alltså. Skall ju det nu och Dina skjortor får Du stryka själv….Du anar inte vad många jag har strukit i mina dagar…. men Du får klara Dig själv…
  Sov sött ….Du med 🙂


 87. caterine skriver: 23 juni, 2010

  Den där Ina var en riktig surkart, om Victoria har valt Daniel så har ingen annan med det att göra, är det bättre med nån nerdekad prins som t ex fetknoppen från Monaco? Vem skulle vilja ha honom om han inte vore furste? Jag tror t o m att monarkin får ett uppsving och blir mer populär.


 88. Astrid skriver: 26 juni, 2010

  Jag har hela tiden trott och förstått att Daniel, numera prins Daniel är och har varit något alldeles extra. Han är suverän! Och tillsammans är Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel något absolut starkt och bra för Sverige. Mitt i detta är det egentligen helt odemokratiskt så klart med monarki. Så motsägelsefullt är vårt liv och vårt samhälle.
  Men att Victoria har varit och är en smart kvinna, det behöver vi inte mer tvivla på. Daniel kommer att vara ett absolut stöd för henne. Samtidigt är jag helt övertygad om att han kommer att kunna utveckla en egen profil. En stark och framåt man som lärt sig att leva med sina hälsoproblem och vänt det till något framgångsrikt.
  Men Kungen är också en smart man. Även han har haft svårigheter. Men att gifta sig med Silvia var ett genialt drag.
  Det ska bli mycket intressant att följa Victoria och Daniel i framtiden.


 89. unni i solna skriver: 26 juni, 2010

  Det är bestämt i vår demokratiskt valda riksdag att vi ska ha monarki, så det är ju ett demokratiskt fattat beslut.


 90. Astrid skriver: 26 juni, 2010

  #89, Hej Unni i Solna!
  Jo, så är det. Ett demokratiskt fattat beslut att vi har en monarki som statssystem. En konstitutionell demokrati.
  Men hur stämmer det i grunden överens med ett demokratiskt statsskick? Egentligen?
  Bland annat så innebär ju det demokratiska systemet att alla medborgare har vissa grundläggande fri- och rättigheter som
  yttrandefrihet, rösträtt och religionsfrihet.
  Men har Daniel detta egentligen nu då han har blivit prins? Och
  Victoria? Och hur står det till med lagar och regler när det gäller de kungliga?
  Jag säger ju att jag ser Victoria och Daniel som starka och goda företrädare för vårt land. Så även Kungen och Silvia. Och jag tycker nog att Carl-Philip samt Madeleine gör rätt bra ifrån sig.
  Det jag menar är att verkligheten och människorna är motsägelsefulla och ofullkomliga. På gott och ont.
  http://www.sweden.gov.se/sb/d/10734/a/108666
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Konstitutionell_monarki


 91. Astrid skriver: 26 juni, 2010

  #89, Hej Unni i Solna!
  Jag har skrivit ett inlägg som granskas av en redaktör som svar på din kommentar.
  Men visst är beslutet om den konstitutionella monarkin fattat i vår riksdag.
  Jag säger endast att man kan fundera lite kring det motsägelsefulla i vår mänskliga natur och därmed också i våra styrelseskick.
  Du kan ju läsa mitt andra inlägg om och när det publiceras.
  🙂


 92. stina skriver: 17 juli, 2010

  Ja störst av allt är som Daniel säger kärleken…


 93. Håkan AlmgrenHåkan skriver: 17 juli, 2010

  Jag blev förvånad över hur bra talet var. Det var ett genuint fint kärlekstal till Kronprinsessan. All heder åt Prins Daniel.


 94. Nettan skriver: 21 juli, 2010

  Jag minns vid Daniels tal till Viktoria att han nämnde att Viktoria före en resa till Asien satt och skrev brev en helt natt till Daniel. Ett för varje dag för honom att öppna, för den tid hon skulle vara borta.
  Det säger väll allt om hur fin kronprinsessa vi har 🙂


Annons

Laddar