Luxemburgs storhertigpar firar bröllopsdag

Luxemburgs storhertigpar firar bröllopsdag
Annons

Maria-Teresa-23

Vi önskar storhertigparet Henri och Maria Teresa av Luxemburg en härligt romantisk Alla Hjärtans Dag!

Alla Hjärtans Dag är en alldeles speciell dag för storhertigparet Henri och Maria Teresa av Luxemburg. Den 14 februari 1981 gifte de sig av kärlek och känslorna är lika varma idag, som då för 33 år sedan.

Annons

MariateresaHenri

Henri och Maria Teresa har inget emot att visa sin kärlek offentligt. De håller om varandra, kramas och har till och med kysst varandra när andra sett på, vilket är mycket ovanligt i kungliga familjer.

Stephanie-Luxemburg

Maria-teresa-3De har mycket att se fram emot. I juni får sonen prins Felix och hans hustru prinsessan Claire sitt första barn. Och det viskas om att även prinsessan Stéphanie väntar smått, men hovet har fortfarande inte bekräftat det. Bilderna talar däremot sitt tydliga språk.

Fick kämpa för kärleken

Henri och Maria Teresa vet av smärtsam erfarenhet vad det innebär att tvingas kämpa för sin kärlek.”Känslor har väl inget med giftermål att göra?”.

Utvald

Det ansåg Henris föräldrar, storhertiginnan Josephine Charlotte, född prinsessa av Belgien, och storhertig Jean. De tillhörde den generation kungligheter där man visste tidigt vem av ”kusinerna” som var utvald till make/maka.

maria-teresa-felix

Men deras son, tronarvinge Henri, var djupt förälskad i bankirdottern Maria Teresa, som han träffade när han studerade i Schweiz. Han hotade att avsäga sig prinstiteln om han inte fick den han älskade. Så föräldrarna gav, om än motvilligt, med sig till sist.

Madeleien-4

Här ser vi bilder från när storhertigparet av Luxemburg var i Stockholm och besökte sina svenska släktingar.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Stella Pictures

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Luxemburgs storhertigpar firar bröllopsdag”

 1. Margueritesvenskdam.se skriver: 14 februari, 2014

  Ett väldigt sympatiskt par! Grattis på bröllopsdagen 🙂


 2. Jewel skriver: 14 februari, 2014

  Jeg har alltid hatt en svakhet for dette flotte paret! Stort hipp hurra på bryllupsdagen:)


 3. Hanne J skriver: 14 februari, 2014

  Et lykkeligt ægteskab virker de at have på 33. år, men det kan ikke altid have været let med en svigermor, som Josephine-Charlotte!
  Falder "Alla Hjärtans Dag" altid den 14. februar ? Efterhånden findes næsten ligeså meget at købe af ting, som til jul. Jeg så, da jeg var i supermarkedet, at man kan købe panerede kyllingefiletter formet som et hjerte… og også den mere traditionelle røde hjerteformede æske med chokolade. 😀


 4. Pia skriver: 14 februari, 2014

  Det måste ha varit en stor lättnad, trots allt, när mor/svärmor slutade sina dagar och på hoppen på sonhustrun upphörde. Heder åt Henri so stod på sig både före och efter bröllopet. Han lär ha sagt ifrån "på skarpen", när modern var oförskämd och talade illa om den charmiga Maria Teresa.


 5. Anita Kuusela skriver: 14 februari, 2014

  Grattis på er bröllopsdag idag och var rädda om varandra.


 6. Cissi skriver: 14 februari, 2014

  Verkligen Grattis till ett förtjusande par!


 7. Lydia skriver: 14 februari, 2014

  4 Pia inte svärmor utan Henris farmor regerande storhertiginnan Charlotte.


 8. LaPerla skriver: 15 februari, 2014

  <3 😀


 9. Mia skriver: 15 februari, 2014

  Vaddå är Stephanie gravid? Vilka bilder? Mer info, tack. Hon kan ju bara ha valt det löst sittande modet och blivit lite rund ändå. Men kul om hon väntar smått!


 10. emma_h skriver: 15 februari, 2014
 11. Ewa skriver: 16 februari, 2014

  Maria Teresa blev aldrig accepterad av svärmor, som kallade henne "den lilla kubanskan". Heder åt Henri, som sagt!


 12. Britt PerssonLuxemburgsstorhertigpar skriver: 16 februari, 2014

  All heder åt denne storhertig som liksom exempelvis kronprinsen av Norge och även norske kungen valde sina hjärtans prinsessa.
  Paret lyser av kärlek efter alla dessa år tillsammans. Det var förhoppnings.vis lättare för Maria Theresa att bli accepterad av folket trots sina elaka svärföräldrar då det på den tiden inte fanns möjligheter att skriva elaka kommentarer på nätet.
  Det är ju nutidens unga prinsar, vars val inte accepteras av en del som får ta emot en massa dubier och rekommenderas att avsäga sig sina titlar med mera, som det är i Sverige för prins Carl-Philip,
  där den victorianska eran fortfarande tycks råda bland en del kritiker.


 13. Catherine skriver: 17 februari, 2014

  Synd att Madeleine inte alltid haft bra rådgivare i klänningval. Jag tycker den blå klänningen ser ut som en billig solklänning som är på väg att åka ner.
  Härligt att storhertigparet fick varandra! De verkar så lyckliga på alla bilder.


 14. Tanja skriver: 17 februari, 2014

  Storhertug Henri ved jeg meget lidt om, men jeg har læst flere interviews med Maria Teresa og hun er så gennem sympatisk, åben og ærlig, når hun udtaler sig – og fra storhertugparrets officielle besøg i Danmark, husker jeg også, hvor begejstret pressen skrev om hende. Svigermor Josephine Charlottes snobberi og ubehagelig væsen ligger hendes person meget fjernt.
  Kigger man på billedet med Victoria og Madeleine, så vælger de i dag "omvendt", når det gælder frisurer: det er sjældent at se Victoria med løst hængende hår og sjældent at se Madeleine med opsat hår.


 15. Pamela P skriver: 17 februari, 2014

  Jag har för mig att jag läst någonstans att det inte bara var svärmor Joséphine-Charlotte som Maria Teresa måste tampas med utan också Henris farmor Charlotte. Visserligen dog väl Charlotte några år efter att Henri och Maria Teresa hade ingått äktenskap. Men Joséphine-Charlotte levde flera år efter Charlottes död. Idag är det bara Henris far storhertig Jean (född samma år som Philip) som lever och att dömma på förlovningsfotot till en av emma_h’s linkar så har han inget mot Maria Teresa.


 16. emma_h skriver: 17 februari, 2014

  BRITT.P_citat_Det är ju nutidens unga prinsar, vars val ej accepteras av en del som får ta emot massa dubier … som det är i Sverige för Carl Philip, där victorianska eran fortfarande tycks råda bland kritiker._slut citat
  Nja…den ENDA moderna prins som fått sitt hjärtas val ifrågasatt som Kunglig Medarbetare är CP som själv valt ut person med kontroversiell bakgrund…så att tvivel uppstått är EJ förvånande Överlag har övriga europeiska HKHfästmöer ju alla synes medfört 1liknande klassisk bakgrund varför de omedelbart smälter in per automatik á la 2014 med stilkänsla gedigen uppfostran, bakgrund, språkkunskaper, 1CV både innehållandes ambitiöst yrkesliv liksom akademisk grundexamen – likt Maria Theresia hade.
  Just viktorianska erans Blivande Sessa-krav hade mer m dennes egna familjeanor, hemgiftstorlek strategiska maktallianser & trolig förmåga att föda att göra!


 17. emma_h skriver: 18 februari, 2014

  9 mia
  googla fram bilden på Stephanie från maddes bröllop hennes midjelösa klädsel orsakade rykten redan då


Annons

Laddar