Madeleine i ny intervju om småbarnslivet: “Fullt upp”

Madeleine i ny intervju om småbarnslivet:
I en ny intervju berättar prinsessan Madeleine om det stora engagemanget i Childhood och det nya småbarnslivet med Leonore och Nicolas.
Annons

Madeleine-Childhood-Ibl

Drottning Silvia blev en kunglig pionjär när hon i slutet av 1990-talet började tala offentligt om tabubelagda ämnen som trafficking och barn som utnyttjas sexuellt. I dag använder många kungligheter sina offentliga roller för att lyfta svåra frågor på dagordningen och prinsessan Madeleine går i sin mammas fotspår.

Annons

Förra veckan var hon i FN för ett högnivåmöte om barns rättigheter och de globala utvecklingsmålen och i samband med det lanserade Childhood en helt ny mobilapplikation. Madeleine hann också vara med vid en stor insamlingsgala till förmån för just World Childhood Foundation. I en intervju med Expressen berättar Madeleine att det var mamma drottningens resor runt om i världen som blev grogrunden för hennes engagemang.

Annons

– Hon berättade alltid om vad hon sett, vad hon varit med om och om barnen hon mötte som befann sig i jättehemska situationer. Jag var rätt liten då, men hon vågade prata även med oss barn om de här problemen. Det fick mig att bli engagerad och känna att ”gud jag har förmånen att ha det så bra”, säger Madeleine.

I dag är Madeleine själv mamma till Leonore, 2, och Nicolas, 1, och det har satt arbetet i ett nytt ljus, berättar hon.

– Det klart man förändras. Jag vet ju själv hur utsatta ens egna barn är och hur oskyldiga de är. Man vill ju skydda dem mot allt ont! Och så tänker man på alla barn som inte har några föräldrar och som inte har den där trygga famnen. Så det klart jag känner att jag vill kämpa ännu hårdare nu för att alla barn ska ha en trygg omgivning.

Annons

Childhood stöttar runt 100 projekt världen över som arbetar för att barn ska få en trygg barndom. Enligt organisationen rör det sig om 200 miljoner som utnyttjas eller utsätts för övergrepp.

Att vara på plats i FN betyder alltså mycket, säger Madeleine till Expressen.

– Det behövs. Eftersom det är ett visst stigma kring sexuellt utnyttjande så är det oerhört viktigt att vi talar om problemen och framför allt talar om hur stora problemen är. Att det rör sig om 200 miljoner barn som blir utnyttjade är fruktansvärt och inte acceptabelt.

Efter New York återgår Madeleine till vardagslivet i London.

– Det är verkligen jättekul. Men det är fullt upp. Därför känns det också roligt att vara här och få en liten paus från barnen och i stället fokusera på världens barn, säger hon till Expressen.

Av: Liv Sander.
Foto: IBL.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

19 kommentarer till “Madeleine i ny intervju om småbarnslivet: “Fullt upp””

 1. Veronica skriver: 19 september, 2016

  Tack Prinsessan Madeleine för att du hjälper till att lyfta upp och belysa det stora globala problemet med barns utsatthet när det gäller sexuellt utnyttjande av barn och yngre tonåringar.
  Förhoppningsvis så kommer ALLA barn i framtiden få kunskap om att det är inte deras fel att vuxna utnyttjar dem sexuellt.


 2. helene skriver: 19 september, 2016

  Childhood stöttar drygt 100 projekt runt om världen. Mycket bra. Allt finns att läsa på deras hemsida. Utbildad personal finns hos varje projekt ,Viktigt!Mycket viktigt! Visar på seriositet! Bra Madeleine.


 3. ATL skriver: 19 september, 2016

  More power to her! Sh has her heart in the right place.


 4. emmyh skriver: 19 september, 2016

  tummen upp för Madeleine!!


 5. Grötchen skriver: 19 september, 2016

  Mycket bra jobbat av Madeleine och Silvia!

  Detta gigantiska problem kan inte nog belysas och motarbetas.


 6. Lydia skriver: 19 september, 2016

  Underbara Madeleine!


 7. Marguerithe skriver: 20 september, 2016

  Fint att Madeleine tar upp sin mammas hårda arbete som föregångare i Childhood.


 8. helena skriver: 20 september, 2016

  Bra att Madeleine ser barnens situation i världen. Victoria vill bara att vara omtyckt och oroar om vattnet runt sin sommarställe. Hon gör ingenting för människor som har det svårt.


  1. ME skriver: 20 september, 2016

   Herredumilde en sån kommentar. Nog förstår du väl att utan rent vatten, välmående hav och miljö skulle det snart inte finnas några barn eller människor överhuvudtaget att oroa sig för? Hur kan någon fortfarande ha en så imbecill inställning till miljöfrågor??


  2. Hilde skriver: 20 september, 2016

   Hvilken elak kommentar.
   Du har kanskje ikke hørt om Victoriafonden, Kronprinsesseparets stiftelse og deres nye stiftelse.
   Disse stiftelsene støtter masse prosjekter for funksjonshemmede og prosjekter for å forhindre utanforskap blant barn og unge i Sverige. Du kan lese mer om du på hjemmesidene til disse stiftelsene.
   Barn kan ha det svårt selv om de bor i Sverige, selv om man ikke er fattig eller seksuelt utnyttet.


 9. Sven Ekberg skriver: 20 september, 2016

  Silvia kan vara mycket stolt över sin dotter!


 10. Bror skriver: 20 september, 2016

  Alla insatser som syftar till att tillförsäkra barn och unga trygga uppväxtförhållanden är givetvis av godo. Att hävda något annat vore orimligt. Samtidigt vet vi, att det stora hotet mot det uppväxande släktet inte är slemma pedofiler och barnhandlare utan det globala fattigdomsproblemet, där allt fler svälter medan världens samlade förmögenhet koncentreras i allt färre händer. “Barnproblemet” är alltså strukturellt och måste lösas på samma nivå. Inga lyxsupéer i världen klarar det.


 11. Pensionär i lundaland skriver: 20 september, 2016

  Om det nu är så att dessa s.k. lyxsupéer tilltalar de förmögna så ser jag inget fel i att anordna just sådana för att insamla medel till barn som lider och har det svårt.


  1. Bror skriver: 20 september, 2016

   Den Lidforsska anden och pennan tycks vara borta för gott. Beklagligt!


 12. mini skriver: 20 september, 2016

  I mycket tangerar det arbete som CHF utför, det PP utför i bl a SA.

  PP försöker,inte handgripligt arbeta bort fattigdom, men de försöker handgripligt göra samhället lite bättre, säkrare och mer skyddat för barn och ungdomar som lever i kåkstäder, i stor fattigdom, bland stor kriminalitet.

  BÅDE CHF och PP borde vara kungliga engagemang då deras arbeten för barn o ungdom ligger varandra så nära.

  Både CHF och PP försöker få in pengar via luncher, middagar, föreläsningar mm, DET är rätt väg!


 13. mini skriver: 20 september, 2016

  Jag förstår om vissa sätter i halsen av det jag skrev kl 13:06.

  MEN:

  Om vi alla, inkl. Kungahuset arbetar för att göra tillvaron säkrare för barn,ger barn verktyg att komma ur vissa svåra situationer i livet, göra det drägligare för sjuka barn, för barn som lever i enorm fattigdom mm är det viktigt att vi inte glorifierar visst arbete utan ser helheten = BÅDE CHF och PP gör sitt yttersta för att ge barn o ungdomar ett drägligare liv och jag anser att det ena inte är bättre än det andra.


 14. Elise Wilson skriver: 21 september, 2016

  mini!

  Om man resonerar som du så borde väl alla organisationer som kämpar för samma sak vara kungliga?

  Jag tror ingen nedvärderar PP & vad dom gör. Det hela handlar bara om att PP inte automatisk blir en kunglig stiftelse bara för att du & Sofia vill, lika lite som alla dom organisationer som WCF stödjer blir kungliga stiftelser trots att dom gör mycket bra jobb!

  Läs på om kungliga stiftelser så tror jag du förstår vad jag menar!


  1. helene skriver: 21 september, 2016

   Elise Wilson.

   Din kommentar var mycket bra ock sann.– Men tyvärr tror jag du talar för döva öron, eller “blinda” ,,hur man nu vill uttrycka det,,


  2. demokrati skriver: 23 september, 2016

   Alla seriösa organisationer som arbetar, kämpar för barns och vuxnas utsatthet gör ett mycket viktig arbete.
   CHF Childhood är en bra org. som arbetar för att hjälpa utsatta barn. Ett samarbete med andra aktörer föreningar och myndigheter.
   Ett viktigt arbete!! ♡
   http://www.childhood.se


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar