Marie-Esmeralda är prinsessan som vill rädda vår planet!

Marie-Esmeralda är prinsessan som vill rädda vår planet!
Annons

Belgiskfödda prinsessan Marie-Esmeralda, 54, – framlidne kung Leopold III:s och Lilian Beals dotter – hoppas göra skillnad med sin nyutkomna miljöbok med den hoppfulla titeln Terre! Agissons pour la planète – il n’est pas trop tard. På svenska ungefär: Jorden! Än är inte för sent att göra något för vår planet.

Marie-Esmeralda presenterade sitt alster vid en uppsluppen och välbesökt presskonferens i Bryssel, och sa då bland annat:
– Jag har intervjuat och samtalat med människor som engagerar sig för jorden på olika sätt – miljökämpar, ekonomer, media-folk, författare, konstnärer av olika slag, vetenskapsmän, religiösa tänkare.
Sovjets expresident Michail Gorbatjov, världsberömde författaren Marie Vargas Llosa och sångaren Youssou N’ Dour är några av toppnamnen som tyckt och tänkt till om vår jord.
Marie-Esmeralda är som nyss nämnts dotter till kung Leopold III och brittiskan Lilian Baels – kvinnan som han äktade i all tysthet 1941 efter att hans första hustru, den i Belgien så avgudade svenska prinsessan Astrid, så tragiskt omkommit i en bilolycka vid schweiziska Küssnacht, 1935.
(Kung Albert II som nu styr Belgien och är gift med Paola är alltså Marie-Esmeraldas halvbror).

Väninna med Fergie

Annons

Marie-Esmeralda är född på Laekens slott där hon bodde tills hon var fyra år. Nu huserar hon i London med sin man, forskaren Salvador Moncada som är chef för ansedda Wolfson Institute for Biomedical Reseach vid University College i stan, och räknar Fergie, Sarah Ferguson, som en av sina käraste väninnor. Marie-Esmeralda och Salvador har två barn ihop, Alexandra och Leopoldo.
Denna bok är faktiskt Marie-Esmeraldas fjärde. Tidigare har hon skrivit om modeskaparen Christian Dior och om pappa Léopold III – och då i två varianter, dels som vanlig bok, dels som en foto-dito. Fler lär följa.

Av Marianne Rolfstadius
Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Marie-Esmeralda är prinsessan som vill rädda vår planet!”

 1. ann-christine frisk berglund skriver: 18 december, 2010

  detta gillar jag ac


 2. Lydia skriver: 19 december, 2010

  Vad roligt att ni skriver lite om de bortglömda kungliga också. Roligt att se en bild på henne. Hon kanske samarbetar med den hårt jobbande brorsonen Laurent när det gäller miljön också.


 3. EvaKEva skriver: 19 december, 2010

  Congratulations, Princess Marie-Esmeralda! Wonderful job.
  I think I have read somewhere that her parent’s (King Leopold III and Princess of Rethy) marriage evoked mixed reaction in Belgium. Does anybody know why?


 4. Pia skriver: 19 december, 2010

  Det verkar vara en sympatisk prinsessa, men att vara bästis med Sarah Ferguson är väl inget att skryta med precis. Det kan ju knappast gynna Marie-Esmeraldas seriösa arbete för miljön. Tråkigt i så fall.


 5. Lydia skriver: 20 december, 2010

  #3 Det hade att göra med att Lilian inte var populär och från för enkel härkomst, sågs som en lycksökerska. Att Astrid varit populär och dött i en olycka la väl sitt till. Samtidigt var Leopold inte heller populär då han mer eller mindre bjöd in tyskarna under II VK:et. De var bosatta i Schweiz, tror jag det var, under kriget (landsflykt?) och Baudouin fick efter några år ta över kronan. Så gjorde man på kontinenten med de “nazianstrukna”. Något sådant skrivet i hast.


Annons

Laddar