Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marie och Erik Hellqvists okända liv – så lever Sofias föräldrar egentligen

07 feb, 2021, 12:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Vilket bröllop det blev – i glädjens och kärlekens tecken! Men såklart en stor anspänning också, för Sofia förstås men också för hennes familj.
Prinsessan Sofias föräldrar är riktiga doldisar, trots att de är både färgstarka och spännande. Visste du till exempel att mamma Marie Hellqvist gärna tar en tur på sin mc – eller med sin röda Ford Mustang – medan pappa Erik föredrar sin Harley Davidson? Häng med hem till ett färgstarkt par i vackra Älvdalen!
Annons
Prinsessan Sofias känslosamma tal från Älvdalen: ”En plats för framtidstro”Brand logo
Prinsessan Sofias känslosamma tal från Älvdalen: ”En plats för framtidstro”

– Ja, är det någon som ska träffa en prins så är det väl du!

Året är 2009, och Marie Hellqvist har precis fått höra av sin dotter Sofia att hennes nye pojkvän är ingen mindre än prins Carl Philip. Det var förstås en smärre chock, och de följande åren blev heller inte helt enkla för Sofia Hellqvist. Men familjen fanns där hela tiden för att stötta.

Flickan av folket blev prinsessa

Och sagan om flickan av folket som fick sin prins slutade som bekant lyckligt, och sedan 2015 är Sofia prinsessa av Sverige och medlem av landets kungafamilj. Och efter en lite trög start är Sofia idag en verklig tillgång för vårt kungahus; smart, ambitiös, driven, vacker och charmig. Livet har med andra ord förändrats radikalt för flickan från Älvdalen.

Marie och Erik Hellqvist hemma i Älvdalen, hösten 2016.

Men livet har även förändrats för hennes föräldrar och systrar – att ha en prinsessa i familjen som vanlig ”Svensson” är speciellt. Sofias systrar Lina, 39, och Sara, 32, bor bägge i Stockholm och de tre systrarna, som alltid haft en nära relation, träffas så ofta de hinner. Lina arbetar för prinsessan Sofias Project Playground, och bor sedan ett år tillbaka i en villa i Järfälla tillsammans med sin pojkvän, Mattias Wikström, 47. I villan bor även lillasyster Sara, som är doktorand i kriminologi vid Stockholms universitet.

Annons
Sara och Lina Hellqvist med mellansyster Sofia på konserten Jul i Gamla stan i Storkyrkan 2016.

Så lever Marie och Erik Hellqvist

Men för mamma Marie och pappa Erik rullar livet i Älvdalen på precis som vanligt – med avbrott för en och annan fest på slottet! Både Erik och Marie är positiva, sociala människor, och vid familjehögtider som dop eller jämna födelsedagar, då far Erik och Marie Hellqvist ner från Älvdalen och deltar glatt och otvunget i de kungliga festligheterna. Och givetvis träffar de Sofia, Carl Philip och barnbarnen så ofta de bara kan.

På Morins konditori hemma i Älvdalen finns en Sofia-bakelse med jordgubbar – en favorit hos prinsessan.

Men däremellan lever de ett ganska stillsamt liv i Älvdalen dit de flyttade 1991 från Stockholmsförorten Täby. Tillsammans med sina tre döttrar Lina, Sofia, och Sara lämnade de storstadens stress för det lilla livet i vackra Dalarna. Och att det blev just Älvdalen, det berodde förstås på att Marie Hellqvist är uppvuxen här. Marie och Erik bor idag i ett gult trähus i villaområdet Kåtilla precis utanför centrala Älvdalen. De köpte det 129 kvadratmeter stora huset år 2005 för 805 000 kronor, och idag uppskattas värdet till cirka 1,5 miljoner kronor. På andra sidan Österdalälven, mitt i Älvdalens centrum, bor mormor Britt Rotman.

Annons
Älvdalen är känt för sin porfyr och i byn finns ett helt museum till den vackra stenens ära. Här inviger Sofia utställningen Porfyr - den kungliga stenen på Sven-Harrys konsthall i Stockholm.

Älvdalens stolthet – vis sidan av Sofia

Men hur är det då att bo i Älvdalen? Ja, det är ingen traditionell skidort, men längdskidåkning och vildmarksliv är stort här, både för lokalbefolkning och för turister. Motorintresset och bilberoendet är också stort här, liksom bygdens söner; medlemmarna i dansbandet Larz-Kristerz. Arbetslösheten i Älvdalen är relativt låg, och de flesta här jobbar inom turism, industri eller skog. Alla känner alla och man umgås gärna med släkt och vänner.

På slottsbankett när kungen fyllde år 2016. Precis bakom ser vi ”kollegorna” Ewa och Olle Westling.

Älvdalen ligger cirka 3 mil från Sälen och närmaste fjäll. I hela kommunen, där även byarna Idre och Särna ingår, bor cirka 7000 personer. I centrala Älvdalen står trä- och eternithusen på rad, tillsammans med några butiker, pizzerior och kaféer. Här finns även ett Systembolag samt ett museum för bergarten porfyr och för gitarrtillverkaren Hagström. Och så ståtar den lilla byn med en sprillans ny, vacker skola i lärkträ, invigd av prinsessan Sofia hösten 2019.

Annons
Älvdalens stolthet – vid sidan av prinsessan Sofia förstås – dansbandet Larz-Kristerz!

Erik Hellqvist fyller 72 i sommar, och är alltså en glad pensionär med god marginal, men i sitt yrkesverksamma liv arbetade han senast på Arbetsförmedlingen. I oktober 2016 tog han ett tillfälligt jobb som studie- och yrkesvägledare på Sofias gamla skola, Älvdalsskolan. Erik Hellqvist är intresserad av fotografering.

Första barnbarnets dop! Prins Alexander döptes i Drottningholms slottskyrka den 9 september 2016.

Marie Hellqvist fyller 64 år i maj och börjar alltså närma sig pensionsåldern, men än så länge arbetar hon som marknads- och säljchef på företaget Rullpack AB, som bland annat tillverkar fryspåsar. Tidigare var Marie politiskt aktiv i Liberalerna (som då hette Folkpartiet) och hon har suttit i kommunfullmäktige i Älvdalen. Som person är Marie – eller Mimmi som hon också kallas av de som känner henne sedan gammalt – en glad, färgstark kvinna.

Annons
När Sofia åkte Tjejvasan 2018 väntade förstås mamma och pappa vid målgången i Mora!

Gemensamma intresset med paret Westling

Paret Hellqvist är trygga, okonstlade människor med humor som gärna bjuder på sig själva. Det blev tydligt när de dök upp på Carl Philips 40-årsfest i juni 2019; Marie med hornförsedd vikingahjälm, röd peruk och tillhörande vikingadräkt, och Erik i Elviskostym med matchande peruk! Det händer också att paret Hellqvist reser utomlands, gärna till Berlin, Mallorca eller till Alperna sommartid – vintertid håller de sig helst hemma i Älvdalen.

Marie är en engagerad mormor till Alexander och Gabriel – och snart kommer nästa barnbarn!

Båda har också ett brinnande motorintresse; och i parets ägo finns en röd Ford Mustang från 1967, en blå Yamaha-motorcykel från 1998, en Harley Davidson-motorcykel och en Volvo V50, årsmodell 2004. Men Marie är inte den som sitter passivt på bönpallen, nej då och då drar hon på sig läderstället och gasar iväg på motorcykeln – och ibland går färden ända ner till Stockholm för att hälsa på dottern Sofia och hennes familj på Villa Solbacken. Det var också Marie som köpte den röda Mustangen som står hemma i garaget i Kåtilla. Motorintresset är för övrigt något som paret Hellqvist har gemensamt med prins Daniels föräldrar, Ewa och Olle Westling, liksom med Sofias svärfar, kungen.

Annons
Här, i det gula huset på Kåtillavägen 48, bor Erik och Marie sedan 2005.

Men vad har familjen Hellqvist egentligen för bakgrund? Ja, pappa Erik är faktiskt född i Danmark, men bägge farföräldrarna var svenskar, med rötterna i Norrköping. Här finns torpare, soldater, tullvaktmästare och fabriksarbetare. Men en hel del av förfäderna på pappans sida kom också, passande nog, från Sofias hertigdöme Värmland. Det finns även ett vallonskt inslag – kanske är det därifrån Sofia har fått sitt mörka hår?

Vackra Österdalälven rinner igenom Älvdalen – visst förstår man att Marie Hellqvist längtade till sin hembygd?

Marie Hellqvist däremot, hon har sina rötter fast förankrade i Dalarna. De flesta av hennes förfäder kommer från ett fåtal socknar i Dalarna, framför allt Älvdalen, Lima och Malung. Maries antavla utgörs till större delen av vanliga bönder med strödda inslag av soldater, bergsmän och hantverkare.

Annons