Märtha Louise om jobbiga händelsen på scenen: ”Skakade och svettades”

Märtha Louise
Norska prinsessan Märtha Louise har redan berättat om sin högkänslighet. Nu delar hon med sig av ännu en personlig sak: sin scenskräck.
Annons

Norska prinsessan Märtha Louise har i alla år gått sin egen väg. Under åren har hon avsagt sig sin titel, tackat nej till apanage och dessutom hamnat i blåsväder på grund av sin övertygelse om att änglar finns. Märtha är betydligt mer frispråkig än många andra Europeiska kungligheter – och hon räds inte att vara privat. Hon räds inte att berätta om sina innersta känslor – och svagheter.

Märtha Louise om att vara HSP – högkänslig

I boken Född Sensitiv har Märtha Louise avslöjat att hon är, vad man brukar kalla, högkänslig. Hon känner in stämningar direkt – och är känslig för buller och starka ljud. Hon är HSP – en highly sensitive person.

Annons

Att vara högkänslig och samtidigt vara prinsessa har inte alltid varit lätt.

– Det var svårt många gånger, med all uppmärksamhet. Som första skoldagen, när det var fullt av journalister. Allt privat blev offentligt. Att få kritik kan vara extra besvärligt som högkänslig, och jag fick det dessutom från media hela tiden, har Märtha berättat i en intervju.

Att få reda på att hon var just högkänslig var en riktig aha-upplevelse.

– Jag har vetat hela livet att jag inte är som de flesta andra, att jag blir snabbare sliten i vissa sammanhang. Som exempel kan jag bara shoppa i en galleria i 40 minuter, sedan måste jag bara ut. Innan forcerade jag mig själv mycket, men nu vet jag att jag måste ha ”laddtid” då jag är för mig själv. När jag var yngre visste jag inte hur man stängde av.

Märtha Louise berättar om sin scenskräck
Nu berättar den norska prinsessan om sin scenskräck.

Märtha Louise om sin scenskräck

En del av den här högkänsligheten är Märtha Louises scenskräck. Om den har hon dock inte talat mycket, inte förrän nu. I ett inlägg på Instagram delar hon med sig av sina tankar och känslor.

”Jag har varit rädd för att stå på scenen. Kroppen har darrat, knäna har skakat, mina händer har svettats. Lyckligtvis har jag blivit pushad att prata mycket, för tydligen talar man mycket och ofta som prinsessan – också på scenen. Om jag inte skulle ha ansträngt mig, om jag inte skulle ha pushat mig själv, skulle jag aldrig ha vågat ställa mig på scenen för att tala. Jag hoppas att du använder din förmåga att tala. För att berätta din berättelse och använda din röst för förändring. Världen behöver dig. Jag använder min röst, använder du din?”, skriver Märtha Louise i inlägget.

Läs mer:

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Märtha Louise om jobbiga händelsen på scenen: ”Skakade och svettades””

 1. Surkärring skriver: 31 mars, 2019

  Helt normalt att uppleva obehag när man ska prata inför en publik. Sen får naturligtvis inte skräcken ta över. Det finns många tricks att “överleva” och hantera obehaget. Jag tror inte att hennes upplevelser är särskilt ovanliga.


 2. TOVE skriver: 31 mars, 2019

  Prinsesse Märtha Louise har ikke sagt fra seg sin tittel,men hun burde ha gjort det….å fjerne HKH er ikke nok og bare til fordel for henne. Hun lever av jobber prinsessetittelen skaffer henne! Ikke mange ville brydd seg ellers!


  1. undrende skriver: 1 april, 2019

   Hvorfor skulle hun ikke kalles Prinsesse ? Hun er født prinsesse ! Skal den danske prinsen si ra seg tittelen fordi han er modell og tjener penger på det ? Hva med alle svenske prinser og prinsesser som ikke har særlig mye med det svenske Kongehus å gjøre – de burde ikke hatt tittelen i utgangspunktet en gang ! Hva med Kong Konstantin og Dronning Anne Marie ? De representerer ikke et land en gang , men smykker seg med fine titler – og hva med andre nedlagte kongehus , der titler beholdes ?Har du noen tanker om dette TOVE?


 3. PernillaA skriver: 1 april, 2019

  Surkärring instänmer


 4. Kristin skriver: 1 april, 2019

  Prinsessetittel eller ikke, alle vet hun er født prinsesse uansett, og er datteren til kongen, så da kan hun like så godt beholde den!!

  Ja, sceneskrekk/ubehag er det nok mange som har, også blant de som lever av å stå på scenen. Jeg har selv drevet litt med drama og teater og elsker å være på scenen, men kan likevel være veldig nervøs på forhånd. Jeg tror det er bra for da tar man oppgaven på alvor og at det betyr noe. Litt det samme som eksamensnerver tror jeg.


 5. Tove skriver: 1 april, 2019

  Dette er jo ikke samme sak….men jeg kan godt svare….land som ikke lenger er et monarki har selvfølgelig ikke konger og dronninger….sett i hverfall en X foran. Nokså klart at den danske prinsen får flere sjanser fordi han er prins selv om han er en pen gutt. Er overbevist om at veldig få hadde vært interessert i MLs engler,fjær og rariteter hvis hun ikke hadde vært prinsesse!


  1. Karin skriver: 1 april, 2019

   Tove.

   Instämmer till 100%


 6. Malene skriver: 1 april, 2019

  Tove: Det gjelder alle som har kjente foreldre og slekt. Hadde det vært republikk så hadde en kjent eks. politiker el. annen høyt oppe på samfunnsstigen blitt president. Deres barn hadde fått jobb pga navnet. I Norge er det politiske dynastier som har kjente navn i familien og slekten som Stoltenberg, Gerhardsen, Sanner, Clemet von Tetzschner, Arnstad, Bondevik, Chaudry, Bjurstrøm, Sponheim, Tybring-Gjedde, Bernander, Thomsen, Evensen, Syse, Bakke-Jensen, Borten, Jagland, Leirstein, Widvey, Røberg-Larsen.
  De har barn, barnebarn, venner og bekjente som er ansatt i forskjellige stillinger.
  En prinsessetittel er uskyldig i forhold.

  Hvis du skal reagere så er politiske og elitens dynastier noe å se på, og spesielt de som er offentlig ansatt.


  1. Tove skriver: 2 april, 2019

   Nei der tror jeg du tar feil! Politisk liv er mye mer gjennomsiktig i Norge og dessuten når det gjelder event.president her så sitter de jo ikke på livstid som en monark(og vedkommendes familie). Og en nordisk modell for republikk(f.eks som den islandske)kan ikke sammenlignes med den amerikanske(heldigvis!!)! Når det gjelder oppramsingen din av alle disse navnene….ja klart de har jobber,det har vel de fleste av oss. Kanskje lettere å gå inn i politikken når du er en del av en politisk familie,oppdragelse,interesse osv.,men at du kommer til og forblir i kremjobber pga forbindelser….nei det ville i så fall ikke holde lenge i vårt gjennomsiktige samfunn(og godt er det!). Kan ikke se at et av navnene du ramser opp er eksempel på nepotisme,men kanskje du vet noe jeg ikke vet?


 7. charlotte skriver: 3 april, 2019

  Jag tycker att Märtha ska fokusera mer på positiva saker. Hon är ju en mycket professionell prinsessa vid intervjuer. Vi vet allt om hennes högsensitiva personlighet och rädsla för olika saker nu.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar