Máxima ger sig i den politiska debatten – med oväntad kommentar

drottning máxima ger sin in i den politiska debatten
Diskreta svar och kungliga omskrivningar är inte drottning Máximas grej. Hennes senaste uttalade för henne rakt in i den politiska debatten.
Annons

Kungligheterna håller sig alltid ytterst neutrala när det kommer till frågor som tenderar att bli politiska. Men nu bryter drottning Máxima den trenden.

Det var när den 48-åriga drottningen dök upp i New York, i sin roll som speciell förespråkare för FN, som hon fick en fråga som många andra kungligheter hade besvarat annorlunda. Men Máxima är en färgstark person som ofta säger vad hon tycker. Utan diskreta omskrivningar. Och så även den här gången.

Frågan som många kungligheter skulle duka

Frågan löd; Vad önskar drottningen sig mest av allt just nu?

Annons
Annons

– Lika rättigheter mellan män och kvinnor, svarade hon då. Utan att blinka.

Men den sägningen ger sig drottningen Máxima in i den politiska debatten. Och hon har redan blivit hyllad av feminister världen över.

Annons

Många tycker att Máxima är en frisk fläkt i den annars så tillrättalagda kungliga världen. Hon står för sina värderingar och håller till exempel hårt i sin katolska tro trots att resten av den nederländska kungafamiljen tillhör protestantismen. Hon är dessutom den som skrattar högt, trots att evenemanget i fråga, är högtidligt och korrekt. Och så har hon inga problem med att uttrycka sig i extravaganta hattar och färgsprakande klänningar.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Máxima ger sig i den politiska debatten – med oväntad kommentar”

 1. josefin skriver: 30 september, 2019

  Bra av Maxima. Nästan lite sorgligt att det ska ses som politiskt att människor ska ha lika möjligheter – ett av FNs redan uppsatta màl

  https://www.omvarlden.se/Branschnytt/nyheter-2019/kort-for-fns-jamstalldhetsmal—kvinnor-fortsatter-fa-lagre-lon-an-man/

  Det är väl utmärkt att ambassadören för sagda màl tycker det ska uppfyllas.


  1. T skriver: 30 september, 2019

   Ja håller med dig att väldigt många frågor klassificeras som ”politiska”. I tider som dessa har vi inte råd med tystnad. Men det är väl vad förtryckarna önskar. Har man en röst är det bra om man använder den, med omdöme, vilket Maxima verkar ha. Det är passivitet och tystnad som gör att missförhållanden kan fortgå.


  2. Katten (FIN) skriver: 30 september, 2019

   Tycker precis detsamma.
   Lika rattigheter for alla manniskor pa denna lilla planet har inget med politik att gora.
   Det har att gora med humanism.

   Maxima hade helt ratt nar hon svarade sa. Verkade dessutom arlig, som om hon verkligen brydde sig. Utbildad och intelligent kvinna.


  3. Helene skriver: 30 september, 2019

   Josefin.

   Jättebra att du kommenterar detta. Vi har tyvärr långt kvar år 2019 (till trots), att jämställdhetsmålet kan börja märkas i samhället i stort. Maxima är med all sannolikhet en kvinna som knappast är på “tårna” för någon man. Bra.


 2. Alma-lena skriver: 30 september, 2019

  Verkligen märkligt att detta ska räknas som kontroversiellt.


 3. margaretha skriver: 30 september, 2019

  Ett föredöme för Drottningar Nederländernas Drottning Maxima – Heder!


 4. Monarkist skriver: 1 oktober, 2019

  Maxima säger det som borde vara självklart, men som tyvärr inte är det. Det är så bra, att hon gör det. Att hon vågar. För även om hennes åsikt inte borde vara politik, utan en sakfråga viktig för alla, är det en känslig fråga. För vissa. Du är underbart ärlig och klok i ditt sätt att vara, Maxima.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar