Men oj, vad Madeleine är lik farmor Sibylla!

Men oj, vad Madeleine är lik farmor Sibylla!
Från livsvalen till de blåa ögonen
Annons

Sibylla

Samma blåa ögon. Samma välformade näsa. Samma ljusa färger och samma ansiktsform.
Ja, prinsessan Madeleine är verkligen slående lik sin farmor som ung!
Förutom utseendet finns det flera andra saker som förenar dem, från blygheten till det stora inredningsintresset.
I SVT:s ”Skavlan” avslöjade Madeleine vilken amatör hon är i köket. I en intervju från förr berättade också hennes farmor om sina matlagningstalanger:
– Jag kan inte ens steka ett ägg!

Annons

skavlan-madeleine-chris-ao

Och precis som Sibylla har prinsessan Madeleine gift sig med en man från ett annat land och flyttat utomlands för att bilda familj.
Likheterna är alltså många, men träffades gjorde de aldrig. Prinsessan Sibylla gick bort innan Madeleine och hennes syskon ens var födda.

Så vem var hon egentligen, denna 24-åring som gifte sig med Sveriges arvprins och som skulle ha blivit Sveriges drottning om inte hennes man hade omkommit i flygkraschen på Kastrup?
Madeleines farmor föddes i den tyska aristokratin, som prinsessa av furstehuset Sachsen-Coburg-Gotha. Hennes pappa var den engelske prinsen Karl Edvard av Albany. Hans farmor drottning Victoria såg till att han ärvde hertigdömet Sachsen-Coburg-Gotha genom sin tyske farfar.

Birgitta-34
Mamma var tysk prinsessa och släkt med kejsar Wilhelm II. Så Sibylla Calma Marie Alice Bathildis Féodora var verkligen ett gott parti för en tronföljare!
Hon och Gustaf Adolf träffades på ett societetsbröllop i London 1931. De förlovade sig i juni 1932 och gifte sig i Coburg i oktober samma år.
Sibylla var 24 år, och hennes främsta uppgift var att föda en tronföljare. Det visade sig bli svårt. Först fick hon ju fyra flickor innan hon i sista minuten födde en son. Och nio månader senare blev hon änka, bara 38 år gammal.

Sibylla
I denna situation skulle hon uppfostra fem barn, bland dem en blivande kung.
Sibylla stängde in sig med sin sorg och blev mer och mer reserverad. Barnen träffade hon bara en gång per dag och hon nämnde aldrig deras pappa med ett ord.
Hon gifte heller inte om sig, för hade hon valt en ”vanlig” man, hade hon tvingats avstå prinsesstiteln och därmed förlorat rätten att uppfostra sin son. Så hon valde självständighet, social position och ekonomiskt oberoende.

Men det fanns ändå en man i hennes liv, enligt uppgifter i Roger Lundgrens biografi Sibylla som kom ut på Albert Bonniers förlag 2007.
Han hette Kjell Hägglöf och var verksam som bankir. Precis som prinsessan Sibylla hade han varit med om en stor tragedi i sitt liv, då hans fru Gunvor (som var god vän med Sibylla) hade blivit förlamad efter en olycka.
Då och då åt han middag på slottet och det hände att de reste tillsammans, men alltid mycket diskret.
Förhållandet blev aldrig offentligt men många i vänkretsen kände till det och det ska ha enligt biografin ha varat ända fram till Sibyllas död.
Sista gången hon sågs offentligt var när hennes svärfar Gustaf VI Adolf firades med en galasoaré på Kungliga Operan på sin 90-årsdag i november 1972. Tre veckor senare gick hon bort i cancer, inte ens ett år innan hennes son blev Sveriges kung.
Sibylla blev 64 år och vid begravningen i Slottskyrkan fanns även Kjell Hägglöf bland de sörjande.

madde-sibylla

SÅDAN VAR HON
Hon hatade när folk kom försent, men älskade rosor, pärlor och sparris. Och innan den stora sorgen drabbade henne var Sibylla känd för sina fnissattacker. Hon kunde småprata om allt och var en fröjd att ha till bordet på middagar.
Samtidigt kämpade hon som sagt med sin blyghet och hon var ofta nervös när hon skulle möta svenska folket. Det var nog därför hon kunde upp­fattas som stel och kantig bland folk hon inte kände. Dessutom lärde hon sig aldrig att tala svenska mer än hjälpligt, så hon och hennes man (som hon alltid kallade Edmund) brukade tala engelska med varandra.
Om hon kunnat välja ett vanligt yrke, skulle hon ha velat bli inredningsarkitekt eller konstnär.
Inredningsintresset fick hon ändå användning för på 1960-talet när hon fick villan Hagaberg nära Solliden på Öland. För att ha råd med renoveringen sålde hon sportstugan på Ingarö i Stockholms skärgård, som hon en gång fått av sin make. Sedan reste hon runt i sin Jaguar och gjorde fynd i antikbodarna på Öland och i Kalmar. Flera gånger for hon till Ikea i Älmhult. Salongssofforna var köpta där liksom den vita bokhyllan. Sibylla var mycket förtjust i bilkörning, även om lacken blev repad ett antal gånger…
Hon var också mycket intresserad av kläder och skräddarsydde allt efter fransk modell, haute couture, hos Märthaskolan, NK:s franska, Märtha Skogman, Thunborgs eller Edman och Andersson. Till plaggen krävdes vackra smycken och hon hade tre tiaror som hon brukade växla mellan. Kaméerna som hon fick av prins Eugen när hon gifte sig. Och så prinsessan Sibyllas diadem och akvamarindiademet, som båda i dag bärs av hennes barnbarn Madeleine.

Sibylla tyckte att det gladaste kungahuset i Europa var det danska och hon var mycket förtjust i Fabiola av Belgien.
Desto svårare hade hon för drottning Frederika av Grekland, som ville gifta bort sin son Konstantin med någon Hagasessorna. Men då svarade Sibylla barskt:

– Mina flickor ska gifta sig av kärlek!

Av: Åsa Bönnelyche.
Foto: Stella Pictures, Ibl.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

29 kommentarer till “Men oj, vad Madeleine är lik farmor Sibylla!”

 1. Minna skriver: 9 januari, 2017

  Ung Madeleine liknar Sibylla, men nuförtiden liknar mamma Silvia.


 2. Sofia skriver: 9 januari, 2017

  Intressant artikel! Tack Åsa:) Du skriver så välformade artikar. Jag kan ofta utläsa vilka du har skrivit, då du skriver på ett speciellt sätt. Det är ofta vinklat från olika perspektiv, objektivt och intressant. Fortsätt så!


 3. Bror skriver: 9 januari, 2017

  Visst är Madeleine lik sin farmor – och mer än till utseendet.


 4. Mari skriver: 9 januari, 2017

  Mycket bra artikel! Tack.


 5. Julia Dahlgren skriver: 9 januari, 2017

  Prinsessan Madeleine är den mest kungliga och värdiga av de sk kungabarnen. Hon skulle ha passat som Sveriges drottning men som tur är slipper hon det. Skönt för henne.


  1. Sophie skriver: 9 januari, 2017

   Gillare


  2. AnnaLie skriver: 10 januari, 2017

   Julia Dahlgren

   Gillar!!


 6. Dorte skriver: 9 januari, 2017

  Nej, hun ligner ikke spor


 7. emma skriver: 9 januari, 2017

  middagsbordsbilden påminner mer om cg-systern Christina


 8. Gunnel skriver: 9 januari, 2017

  Tack, intressant med lite mer utförligt historiskt reportage! Det som slår mig är att det inte kan ha varit lätt för hennes barn att på sätt och vis mista bade sin mor och far… Ganska tragiskt öde.


  1. Bror skriver: 9 januari, 2017

   Den lovvärda ambitionen i Åsa Bönnelyches “historiska reportage” är det inget fel på. Problemet ligger på ett annat håll. En historieskrivning med så tydliga hagiografiska förtecken som här, förutsätter nämligen att inget ytterligare, utöver det som nämns i reportaget, är känt om personen ifråga, dvs om Sibylla. Så är nu inte fallet. I själva verket kan merparten påståenden tillbakavisas av redan kända fakta.
   Fortsätt gärna med ytterligare reportage Åsa, men lita då till andra källor.


 9. Pia skriver: 9 januari, 2017

  “Julia Dahlgren” Victoria kommer att bli den idealiska drottningen. Hon har den lyckliga kombinationen: stil, intresse för andra människor och företeelser i sin omvärld, humor och värme i sitt sätt. Tackar politikerna, som ändrade tronföljarreglerna. Madeleine besöker inte ens sina hertigdömen. Hon har nog med sig själv.Hon är ju blyg dessutom – säger hon.


  1. Kickan skriver: 10 januari, 2017

   @Julia Dahlgren

   Kronprinsessan V. är lite väl grov & kantig (“rough”) och om inte intelligentare och vackrare Prinsessan M. funnits så skulle jag också röstat på K.Victoria som vår snart blivande Drottning. MEN NU FÖREDRAR JAG PRINSESSAN MADELEINE SOM VÅR BLIVANDE DROTTNING, med eller utan någon stöttande man (det spelar mindre roll nu när hon redan har två underbara ungar). Hoppas Victoria & CP:t lämnar över tronen till Madeleine!!! Hoppas…


  2. AnnaLie skriver: 10 januari, 2017

   Kickan

   Gillar!!


 10. ann-britt nyholm skriver: 9 januari, 2017

  Visst slående likhet, men det har vi ju sett länge.
  Ann-Britt Nyholm


 11. Julia Dahlgren skriver: 9 januari, 2017

  Pia Prinsessan Madeleine visar verkligen prov på sitt engagemang i andra människor som behöver hjälp och stöd. Det har hon nu gjort i många år. Bilden av henne som en lyxprinsessa som shoppar är falsk och något som den sk kvällspressen och denna tidning har ägnat sig åt länge. Nu verkar ju Svensk Dam bli mer nyanserad när de skriver om Madeleine. Så tack för det.


  1. AnnaLie skriver: 10 januari, 2017

   Julia Dahlgren

   Gillar!!


 12. Royal skriver: 9 januari, 2017

  Ingen likhet mer än de blå ögonen,. Vågar Ni inte äga att skönheten kommer från hennes mor. Ansikte näsa utstrålning.


  1. Sus skriver: 9 januari, 2017

   Visst verkar Madeleine vara lik sin farmor. Det kanske inte är uppenbart på varje foto, men utstrålningen, mimiken och många drag i utseendet ser ut att komma från just Sibylla.
   Madeleine företer överhuvudtaget många likheter med särskilt drottning Victoria och hennes barn.
   Vem Madeleine är lik kanske inte är ett riksintresse, men ett värre problem är att historielösheten gör att många inte har en aning om vad som skedde bara en tre, fyra generationer bakåt, och att vi alla är länkar i långa, långa kedjor.


 13. Anna-Karin skriver: 9 januari, 2017

  Intressant reportage. Fortsätt gärna med dem. Men ni behöver inte jämföra någon. Det är intressant och läsa ändå!


  1. Veronica skriver: 9 januari, 2017

   Håller med dig till fullo.


 14. Papaveran skriver: 9 januari, 2017

  Fina Madeleine.


 15. Helen skriver: 9 januari, 2017

  Ser ingen som helst likhet förutom ögonfärgen. Däremot kan jag se drag av kungens farmor, Margaret of Connaught, hos Leonor.


 16. Humaniora skriver: 9 januari, 2017

  Så fräsch och sympatisk utstrålning Birgitta har på detta foto. Hon har genomgått en märkbar och mer destruktiv förändring.- Man kan undra och bara spekulera i, vari detta har sin grund.


  1. evchen skriver: 10 januari, 2017

   Cigaretter och cocktails.


 17. Gerd skriver: 9 januari, 2017

  Prinsessan Birgitta var ju relativt ung på den bilden!!


 18. Maggiz skriver: 9 januari, 2017

  Visst är Madeleine är väldigt lika sin vackra farmor. En riktig prinsessa.


 19. My skriver: 9 januari, 2017

  Madeleine har ärvt det bästa från de ingifta “bernadotterna”…..


 20. Hanna skriver: 11 januari, 2017

  Fin artikel!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar