Mer om bröllopstårtan…

Mer om bröllopstårtan...
Annons

carl-philip-sofia-ste

Victorias var 3 meter hög, Madeleines var gjord av macroner. Snart vet vi hur Carl Philips och Sofias bröllopstårta kommer att se ut. Uppdraget har gått till branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och det svenska konditorlandslaget.

Annons

Den 13 juni, på kvällen, kommer vi få se Carl Philip och Sofia skära upp sin bröllopstårta. Hur den ser ut och vad den smakar är givetvis hemligt. Men nu är det i alla fall klart vilka som kommer att skapa bakverket. Det är Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har fått det ärofyllda uppdraget och det svenska konditorlandslaget kommer att skapa tårtmagin.

tartan

 

Så här såg kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopstårta ut.

– Konsten att skapa en kunglig bröllopstårta utöver det vanliga kräver ett team av konditorer med stor yrkesskicklighet och lång erfarenhet. Svenska Konditorlandslaget visade med sin sjundeplats i konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, att de håller världsklass. Därför var det naturligt att låta dem baka bröllopstårtan, säger Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Konditorlandslaget.

– Egentligen brukar förberedelserna för ett liknande bakverk vara ett år, nu har vi endast haft fyra månader på oss, men vi har på kort tid och tillsammans med brudparet tagit fram en kunglig bröllopstårta värd namnet, säger Mattias Ljungberg, konditor i Svenska Konditorlandslaget och en av de konditorer som arbetar med bröllopstårtan.

brollopstarta

På bilden ser vi från vänster, Mattias Ljungberg, Fredrik Borgskog, Frida Leijon.

Annons

De som representerar det Svenska Konditorlandslaget och har fått uppdraget att baka bröllopstårtan är:
Mattias Ljungberg, Tössebageriet, Stockholm.
Mattias är en av Sveriges mest kreativa och konstnärliga konditorer med fokus på skulptur. Han vann 2006 Årets Konditor. Som medlem i Svenska Kocklandslaget vann Mattias även Guld i Culinary Olympics både 2004 och 2012 med ansvar för just skulpturerna.

Frida Leijon, Güntherska Hovkonditori & Schweizeri Uppsala
Frida har tävlat i flera nationella och internationella konditortävlingar för juniorer. Silvermedalj i Sverige 2008 och lag-Silver i European Pastry Cup for Juniors 2009 och en 4de plats individuellt. 2010 en 12te plats i VM för juniorer. Hon tog 2014 en Bronsmedalj med Konditorlandslaget i European Cup. Frida arbetar passande nog på ett av Sveriges anrika hovkonditorier.

Fredrik Borgskog, Clarion Hotel Post i Göteborg
Fredrik har tävlat med Svenska Kocklandslaget och har en Silvermedalj från Culinary World Cup 2006 och Bronsmedalj 2008 i Culinary Olympics. Även Bronsmedalj med Konditorlandslaget i European Cup 2014 och Guldmedalj i Nordic Pastry Cup 2014.

Av Johanna Lejon
Foto: Stella Pictures, TT och pressbild

httpv://www.youtube.com/watch?v=2Pa4INADoCc&feature=youtu.be

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Mer om bröllopstårtan…”

 1. Birthe Vejrum skriver: 2 juni, 2015

  Mette Blomsterberg var ALDRIG gået ned på gear!


 2. Pia skriver: 2 juni, 2015

  Varför är det så mycket mer ståhej och förhandsinformation om just det här bröllopet? Är man från hovet och brudparet rädda för att bröllopet ska hamna i skuggan av de två tidigare? Det blir nästan som när TV sänder sina "trailers" vecka ut och vecka in. Man är trött på programmet innan det sänds. JAG VET ATT JAG INTE BEHÖVER TITTA, det är mer en studie av veckopressens hanterande av aktuella händelser.


 3. Ulla skriver: 3 juni, 2015

  Pia. Varför tittar du då?


 4. Sthlm skriver: 3 juni, 2015

  Säkert erkänt duktiga och dyra bagare/konditorer, men finns det någon som ids fundera över vad Sofia Hellqvist har valt för slags tårta. Hon lär ju bestämma vad som gäller på bröllopet och svärfar betalar såklart glatt ur egen ficka (apanage).


 5. ingalisa skriver: 3 juni, 2015

  Gud vad spännande att se hur tårtan kommer att se ut!


 6. biggie skriver: 3 juni, 2015

  Snart lanseras väl en ny tårta kallad "CP:S & Sofias Kärlekstårta"
  som bara är ett MÅSTE för alla svenskar!


 7. Ann-Christine Nilson skriver: 3 juni, 2015

  Som vanligt sura kommentarer. Fattar inte varför ni bryr er om allting är så uselt.


 8. Bashkim Ulaj skriver: 3 juni, 2015

  Om man inte är rojalist ska man nog inte läsa Svensk damtidning… Den veckotidning handlar ju om kungligheter!


 9. Stefan skriver: 3 juni, 2015

  Detta bröllop saknar all rim och reson. Menar konditorn och hans landslag att de behöver mer än 4 (fyra) månader i förberedelse för att baka en tårta? Vågar inte tänka på vad denna tårta kommer att kosta oss skattebetalare. Måste vara en skapelse som världen sällan skådat.
  Jag får känslan av att detta är monarkins sista desperata försök till skådespel i regi Margareta Thorgren. Men hon missbedömer nog grovt folkets önskemål. Det går inte att regissera en statligt finansierad middag på samma sätt som en personalfest på Scandic Hotels.


 10. Maggan skriver: 3 juni, 2015

  Det enda reportage om detta blivande brudpar som ännu inte publicerats är "Så var bröllopsnatten" (kommer nog) även om ingen är intresserad att läsa om det…… Annars är allt annat väl omskrivet innan brölloppet…


 11. Bea skriver: 3 juni, 2015

  8 Vi läser med en glimt i ögat, ett steg närmare republik för varje dag, det hjälper alla artiklar och kommentarer här till med 😉
  Det är främst alla monarkister som har elaka synpunkter på de olika medlemmarna i kungafamiljen, det ser du om du läser lite noggrannare. Vi bryr oss inte så mycket om personerna i sig som det odemokratisk med monarki!


 12. Anne skriver: 3 juni, 2015

  Har för mej att brölloppssommrarna ( många konsonanter blev det) har varit varma och sköna sommrar så jag hoppas att det stämmer för denna sommar också. Sen hoppas jag att dom får en god tårta och en trevlig brölloppsdag och det samma till alla andra som gifter sej i sommar. Till alla både dom som gifter sej och som inte gör det en riktigt trevlig sommar. Sommaren är kort det mesta regnar bort men nu är den här så passa på och njut.


 13. Eva skriver: 3 juni, 2015

  # 9 Stefan

  Jag håller med dig som vanligt! Bra skrivit! Fortsätt så!


 14. Familjen Alhariri, syriska flyktingar skriver: 3 juni, 2015

  Ni svenskar måste vara mycket stolta över ert vackra och trevliga prinspar!


 15. Magnus Polis skriver: 3 juni, 2015

  Varför är ni inne på en kunglig veckotidnings sajt och näthatar kungafamiljen , det är för övrigt INTE sunt att näthata, det gör inte friska och normala människor! Människor som näthatar mår inte psykiskt bra, det är min erfarenhet!


 16. Fröken skriver: 3 juni, 2015

  #6
  Eller sen heter tårtan "Kärlekens magi".


 17. Inaxx skriver: 4 juni, 2015

  Om det blir något över av bröllopstårtan kan väl tiggarna få sig en smakbit, tänker jag. Det vore en fin handling av kungahuset.


 18. Stefan skriver: 4 juni, 2015

  Lätt patetiskt när rojalisterna nu riggar upp diverse signaturer! Nu är det tydligen flyktingar och poliser. Tidigare har vi sett olika yrkesgrupper från Borgholm.
  Föreslår att signaturen Magnus åtminstone byter påstått yrke, hade du varit polis hade du begripit vad näthat är.


 19. Mårten Pilot skriver: 4 juni, 2015

  Kanhända den främsta anledningen till att så många icke-rojalister läser SVDamtidning är att man vill vädra sitt missnöje över kungahuset som härefter har sjunkit till någon slags svensson-monarki, plus vad allt detta spektakel kostar…?


 20. kurta skriver: 4 juni, 2015

  En vild gissning: Kärleksparets magiska bröllopstårta tror jag kommer att vara ett tre meter högt hjärta i röd marsipan!


 21. busk-bettan skriver: 5 juni, 2015

  Är det någon som vet om den 13 juni, alltså deras bröllopsdag, kommer i framtiden att bli allmän flaggdag och en röd dag i kalendern? Vore bra om vi undersåtar också fick tillbaka lite av det vi åläggs betala för all lyx dom obegränsat kan unna sig till bröllopet! En betald ledig röd dag är väl inte för mycket begärt i jämförelse med vad vi ger dom och dom ger oss!


Annons

Laddar