Mette-Marit: Vi har läst mycket Astrid Lindgren för våra barn

Annons

mette-marit-ste

Under ett möte med pressen i veckan berättade kronprinsessan Mette-Marit att hon och maken kronprins Haakon läst mycket böcker för barnen när de var små.

Kronprinsessan Mette-Marit medverkade i veckan under lanseringen av magasinet “Faktafyk” i regi av föreningen «!les» på Kulturhuset i Oslo, ett magasin för läslust och kunskap.

ste_mette-marit

Då kom naturligtvis ämnet böcker upp och den norska kronprinsessan berättade då att hon och maken läst sagor för sina barn:
– Hemma så läser vi mycket varierat. Vi har läst mycket för barnen genom åren. För de minsta var det böcker av Astrid Lindgren och många norska författare, säger kronprinsessan till seher.no.

mette-marit-2-ste

Mette-Marit svarade också på vad hon läser för bok just nu innan hon går och lägger sig:
– Just nu har jag många böcker på nattbordet, men den senaste norska bok jag läste var en författare som skrev om mamman sin. Det var en otroligt fin bok, säger Mette-Marit.

mette-marit-ste

 

Kungliga modebloggen har koll på vad det var kronprinsessan Mette-Marit bar under dagen,

mette-marit-ste

Kronprinsessan Mette-Marit öppnade också fotoutställningen “Too young to wed” i Oslo Rådhus under dagen.

mette-marit-2-ste

Av Agneta Nisbeth
Foto: Stella Pictures

httpv://www.youtube.com/watch?v=VX1huRBlJH0

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

24 kommentarer till “Mette-Marit: Vi har läst mycket Astrid Lindgren för våra barn”

 1. kate skriver: 7 februari, 2014

  Har ens MM haft tid att läsa för sina barn, med tanke på alla hennes resor där hon försöker hitta sig själv?!!


 2. LBDorren skriver: 7 februari, 2014

  Gillar Mette-Marit. Naturlig och med en "vanlig" kropp. (inte sjukt smal) Såg glad ut under semestern. Bra sagoval.


 3. Maja den första skriver: 7 februari, 2014

  Gillar Mette Marit mycket. Hon verkar ha en empati och en förankring på jorden som få andra som har samma "jobb" som hon har.


 4. sissel skriver: 7 februari, 2014

  Synes hun har blitt mistenkelig stiv i maska……


 5. Charlotte skriver: 8 februari, 2014

  Mange bøger på natbordet… ja, som norsk kronprinsesse må hun også have god tid til at læse bøger; hun virker knapt så flittig, når det gælder arbejde/uppdrag!
  Men en god bog er også rar at have med på de mange lange flyveture til NY!


 6. Irena skriver: 8 februari, 2014

  Allrakäraste Astrid, allt hon skrev var bäst: Min favorit var Madicken…Nej, förresten, Karlsson på taket…Eller kanske Pippi, Varför inte soliga, sanslösa Saltkråkan…eller Barna på Bråkmakargatan.
  Älskade Astrids alla barn, vilka berättelser de blev för oss som har haft förmånen att växa upp i "hennes" era. Och illustratörerna, som gav bilderna att spegla ett flick- eller pojkliv i. Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman eller Björn Berg, fantastiskt och självklart på samma gång. Vilken stor betydelse berättelser har i ett barnliv.


 7. Monica skriver: 9 februari, 2014

  Oh, vad jag tycker om den Norska KP. Hon är så naturtrogen precis som vår KP ni båda står med fötterna på jorden.


 8. Ken skriver: 10 februari, 2014

  til nr 5: fra 6. til 16. februar har Mette-Marit 7 offisielle oppdrag.
  Mary har i samme periode 0 offisielle oppdrag! (Mette-marit har nettopp kommet tilbake fra sykemelding, det har vel de fleste fått med seg:)


 9. Ken skriver: 10 februari, 2014

  Mette-Marit hadde over 90 offisielle oppdrag i 2013, Mary hadde ca. 60! (dronningens fødselsdag inkuldert;)

  Tror nok at nummer 5 har et feil bilde av virkeligheten.


 10. Eva H. skriver: 10 februari, 2014

  #1 Kate, du kanske borde ge dig ut på en resa själv, så kanske du hittar ett bättre och lyckligare jag!?


 11. Kristine, Oslo skriver: 10 februari, 2014

  Fryktelig med disse barnebrudene. Små jenter ned i ni års alderen (aldersgrense for å gifte bort jenter iflg Koranan) selges til gubber på 50. Bra at Mette-Marit er med og setter fokus på disse overgrepene i religionens navn.


 12. Pia skriver: 10 februari, 2014

  6 "Irena". Eftersom du tydligen specialiserat dig på Astrid Lindgren, så vill jag i all anspråkslöshet nämna några andra svenska barnboksförfattare, som ofta oförskyllt kommer i skuggan. Maria Gripe, Barbro Lindgren, Elsa Beskow, Gunnel Linde, Ulf Stark, Lennart Hellsing är alla fantastiska berättare och det vore fint om barnen idag finge lite variation för att själva få avgöra vad de tycker om. Det är snudd på indoktrinering om det bara är "älskade Astrid", som gäller. Jag tycker också att en hel del av hennes böcker är roliga, men hon är alltså inte den enda.


 13. Kristin skriver: 10 februari, 2014

  11 – Det har du så rett i Kristine, men det forsvinner jo nesten helt i artikkelen og i kommentarene. Det var vel ingen overraskelse, heller…

  Skulle gjerne visst hva som er MM’s Astrid Lindgrens favoritt? Min er Madicken, med Emil som en god nr. 2. Liker best de realistiske fortellingene, og disse er vel inspirert av virkelige personer fra Astrids barndom?


 14. Karina skriver: 10 februari, 2014

  #9 Ken, # 11 Kristine, Oslo
  Ja, hun fik jo også sat fokus på, at det er okay for rige nordmænd, at bruge fattige kvinder i Indien som surrogatmødre og tilmed at få kongelig hjælp til at få dem ud af landet.
  Men det skulle selvfølgelig aldrig være blevet kendt i offentligheden.


 15. Karin skriver: 10 februari, 2014

  #1 Fy så ekkel du er! MM reiser da ikke mye – hvor får du det fra.
  Til dere andre som klager over hvor lat hun er, har dere ikke tenkt på at hun faktisk har mange oppdrag som ikke kommer på trykk her. Dersom dere går inn på kongehuset.no ser dere de alle og det er MAAAANGE som ikke blir skrevet om her.

  Og MM er ikke blitt glattere, derimot litt tykkere…


 16. Pboo skriver: 11 februari, 2014

  #11 Kristine, Oslo

  Håller med! Ett mycket viktigt och allvarligt område och problem i världen, och som vi också importerat till Norden. Exv. efter varje sommar finns det flickor men även pojkar som inte kommer tillbaka till skolan, bortgifta. Och även bland dem som blir kvar sker tvångs-äktenskap samt även misshandel och mord i den s.k. ‘hederns’ namn. En grotesk och oerhört skrämmande ‘utveckling’ som måste uppmärksammas samt även åtgärdas i samhället. Politikerna m.fl. måste enas och vara tydliga, något tyvärr majoriteten politiker m.fl. inte vågar och inte alltid verkar vilja. Det är historiskt inte många år/årtionden sen mycket av barns/ungdomars samt även kvinnors rättigheter kom till och utvecklades. Tragiskt att vi i bl.a. Norden går bakåt i vår historia och samhällsutveckling, bl.a. inom detta.


 17. Hanne J skriver: 11 februari, 2014

  # 15 Karin
  Hvorfor skulle alle MMs "job" vises her, det er der jo ingen andre, der får, det er det hovet har deres hjemmesider til.
  Og I er tilmed det mindste europæiske kongehus. 😉
  # 9 Ken
  Jeg ved ikke hvor du har dine udregninger fra, men Mary har fx mange opgaver på samme dag under hende og Frederiks officielle besøg i udlandet og det samme gælder hendes besøg i flygtningelejre Jordan, så det ville være interessant, hvordan du er kommet til 60 opgaver/uppdrag ?
  Hvad gjorde MM under hendes 10-USA rejser på 18 måneder, det er der ikke lagt meget ud om!


 18. Kristine, Oslo skriver: 11 februari, 2014

  # !6

  Enig med deg Pboo. Riktignok har vi ikke "svensk debatt" på disse tema i Norge, det er et mye skarpere ordskifte i offentligheten her, og den politisk korrekte vesnstresiden har blitt satt litt på sidelinjen. Det er nok mange som ikke ønsker å vite hva som skjer i disse miljøene her i Norge også. Men senest denne uken falt det en dom i Oslo tingrett der en leder for en ekstremistisk islams ungdomsorganisasjon ble domfelt for trusler. Dessverre ble han frikjent på et punkt om å oppfordre til vold mot en ung modig kvinne av somalisk herkomst som har gjort opprør mot "kulturen". Jeg håper dommen blir anket på dette punkt. Den kvinnen jeg snakker om ble faktisk overfalt og banket opp av domfeltes meningstilhengere.


 19. Jewel skriver: 11 februari, 2014
 20. Jewel skriver: 11 februari, 2014

  Ser at linken min dessverre ikke virker, men bla deg frem i denne bildeserien så ser du hennes naturlig hårfarge:

  http://www.vg.no/bildespesial/spesial.php?id=279

  Dette var langt mer kledelig enn den blonde bomba hun er blitt i dag!


 21. Pboo skriver: 11 februari, 2014

  #19, 20 Jewel

  Håller med. Under dessa snart 15 år är den av dem i de aktuella kungliga på bilderna i länken som ändrat sig mest; just KP Mette-Marit. Det gäller inte bara hårfärg! Det är knappt jag skulle känna igen henne jämfört med nu, om jag inte sett de gamla bilderna i sitt sammanhang. Det framgår extra tydligt i den sista bilden på henne där hon är själv. Hon är överlag totalt olik sig mot idag och det handlar inte bara om hårfärg, ungdom vs äldre, naturligt åldrande som hos de andra, utan det är något annat som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Blev nästan lite chockad när jag såg hur stor skillnaden är hos KP Mette-Marit år 2001 och 2014!


 22. Pboo skriver: 11 februari, 2014

  Tillägg till min #21 – KP Mette-Marit är däremot lika vacker nu som då (2014 vs 2001) o hon engagerar sig i flera viktiga områden. Det enda som gjort mig chockad o besviken, så oerhört, det var när hon både ljög samt åkte för att hämta adoptivbarnen till paret anställda hos sig. Barn som producerats genom att fattiga indiska (i detta fall) kvinnor hyr ut sina livmödrar, sin kropp, sin hälsa, och som tillbringar hela tiden boendes iväg från sin familj, sina egna barn. Människohandeln är fruktansvärd o något en representant för ett Kungahus inte borde involvera sig i på detta sätt (däremot motarbeta!). Där föll hon rejält (oavsett hur "gott" hon intalade sig själv hennes ändamål/handling var) o jag i alla fall – även om hon gör mkt gott – lär aldrig se henne i riktigt samma positiva ljus.


 23. mary kMaryKristiansen skriver: 23 mars, 2014

  # 1 kate:
  Da tror du hun lyver i intervjuet! Eller kanskje er du så irritert for at MM lykkes både med et internasjonalt engasjement og oppdra sine barn – også til leselyst. I et tidligere TV-intervju roser nettopp Haakon sin MM fordi hun er en så god mor – og at barna vet hvor høyt hun elsker dem! Det er vel en god attest! Mary har også begynt med internasjonalt engasjement – kanskje tror du at hun også er en dårlig mor? Men jeg tror gode mødre er gode forbilder når de engasjerer seg for de som ikke har det godt i verden. Da blir man stolt av sine foreldre. Og det er slike ting jeg satte pris på hos mine egne foreldre! Og da hadde vi også ekstra mye å snakke om!


 24. mary kMaryKristiansen skriver: 23 mars, 2014

  # 19 Jewel:
  Denne lenken viser MM på sitt første utenlandske oppdrag – helt uten sminke og annen styling! Men vis meg den kongelige dame som ikke styler seg til en best mulig utgave av seg selv! Alle farger håret, sminker og styler seg og bruker moteklær! Er det ikke gjennomgangsmelodien her – nettopp det at MM bruker for lite stylist og at hun burde være mer glamourøs? Det er selvfølgelig/självklart at hun som alle andre kvinner bruker de hjelpemidler som alle andre kvinner bruker til å ta seg best mulig ut? Har du problemer med det! Eller mener du at MM som den eneste prinsessen ikke bør bruke noen skjønnhetsmidler???


Annons

Laddar