Nu har kungen och drottningen kommit till Köpenhamn

Nu har kungen och drottningen kommit till Köpenhamn
Annons

Kungen och drottningen har anlänt till Köpenhamn.

Kungen och drottningen har anlänt till Köpenhamn.

Daniel, Carl Philip, Victoria och Mette-Marit.

Daniel, Carl Philip, Victoria och Mette-Marit.

Hurra, hurra, hurra! Gratulationsropen skallar över hela Köpenhamn. I dag fyller drottning Margrethe 70 år och Svensk Damtidning följer firandet på plats.

Tidigt på fredagsmorgonen väcktes födelsedagsbarnet på Fredensborgs Slott. Traditionsenligt började uppvaktningen med sång och musik utanför drottning Margrethes fönster. Ivrigt som ett barn på julafton öppnade hon en av rutorna och tittade ut på samlingen av folk som kommit för att gratulera henne. Vid sin sida hade hon prins Henrik som bar parets hund i famnen.

Annons
Drottning Margrethe och prins Henrik.

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Nedanför fönstret stod Frederik och Mary och deras barn och Christian och Isabella. Dessutom hade både kung Carl Gustaf och drottning Silvia nu hunnit fram till Köpenhamn för att gratulera jubilaren. Vid deras sida syntes Carl Philip, Victoria och Daniel.

Kanonskott

En kör stämde upp i sång och kanonskott avlossades. I gräset strax intill pressen lekte lilla prins Christian med sin lillasyster. Stämningen var, trots det stora medieuppbådet, familjär och avslappnad. Daniel Westling gick med armen om Carl Philip och småpratade, efter dem kom Mary och Victoria gående.

Kronprinsessan Mary med småprinsarna.

Kronprinsessan Mary med barnen.

Efter morgonfirandet bar det av till Amalienborg. Tusentals människor med danska flaggor hade samlats på torget utanför slottet för att vinka till drottningen. Ett par minuter efter klockan 12 kom hon, maken prins Henrik och sönerna med familjer ut på balkongen. Hurra-ropen skallade och folket jublade:
– Grattis Margrethe 70 år!

Annons

Därefter blev det kortegefärd med häst och vagn genom Köpenhamn, en färd som avslutades med födelsedagsluch på Rådhuset. Nu ikväll fortsätter firandet. Middag med dans på Fredensborgs slott står på schemat. Svensk Damtidning guidar dig genom hela kvällen. Läs reportaget i morgon förmiddag!

Av Johanna Lejon
Foto: Charles Hammarsten


Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Nu har kungen och drottningen kommit till Köpenhamn”

 1. Anita Pesälä skriver: 16 april, 2010

  Jag har alltid respekterat drottning Margarethe av Danmark.
  Hon har varit en av mina kvinnliga idoler. Jag började titta på Internet-TV´s klipp från hennes 70-års jubileum. Jag började gråta om skam medan jad såg prins Henrik’s beteende: Han håller sin näsa med bara handen utan att ha näsduken medan hans hustru håller festtal. Har vi verkligen kommit hit ? Man kan inte uppträda fint även i de kungliga kretsarna !! Prins Henrik av Danmark kunde be om ursäkt oss tittaren – tycker jag ! Jag förlorade plötsligt smak om det hela danska kungahuset. Jag har alltid hittills tyckt mycket om dem.


 2. Lena skriver: 16 april, 2010

  Anita: Var såg du det nånstans?


 3. Bridget skriver: 16 april, 2010

  ….och vad ska man tycka om den kommentaren? För det första har man inte kungahusens medlemmar som idoler och gråter över deras mänskliga defekter, möjligen beundrar dom på ett normalt avstånd. Är du från Finland, gråt över finska språket – det gör jag varje gång jag hör det.


 4. charlotte skriver: 16 april, 2010

  Anita : Vilket trams! Alla som uppträder i “fina” sammanhang måste – liksom alla vi andra – snyta sig eller kanske inte må så bra.
  Dessutom heter det “gråta AV skam”, och Drottning Margrethe!
  Heja för Danmarks härliga Drottning och Prins Henrik!!!


 5. Jessica skriver: 17 april, 2010

  Jag måste tyvärr hålla med i denna debatt, bara för att dom är kungliga så betyder ju inte det att dom inte är männskliga som vi andra människor.
  jag där emot hade tycker det varit roligt att veta vad dom prata om innan drottningen gjorde entré….hihi tror många av dom prata om molnet! men fint var det i alla fall!


 6. Cecilie skriver: 17 april, 2010

  Senaste kungeligt, tja….de ankom onsdag aften den 15. og i dag er det den 17…… og antagelig snart på vej hjem til Stockholm i bil.

  Der er vist ligeså meget kaos på SD som i luftrummet! 😉


 7. allegra skriver: 17 april, 2010

  Jag skrattade litet när reportaget talar om “kortegefärd i häst och vagn” – tala om understatement.
  Kortegefärden (som jag följde direkt på nätet via http://www.tv2.dk) var en enastående uppvisning i hästkunnande på verkligt kunglig nivå, omsorgsfullt presenterad med besök i stall och vagnhall av tv före paraden. Den öppna vagnen var förspänd à la Daumont innebärande hela sex vita hästar framför vagnen som alla styrs av en enda ryttare och det i folkträngsel.
  Vi var många som höll andan inför dels de ståtliga beridna husarerna dels den öppna vagnen och allt gick perfekt, det var en stark upplevelse för alla hästvänner. Man undrar hur många hästar Sverige kommer att kunna visa upp vid bröllopet. Plats för missmod.
  Men vagnar förspända à la Daumont kan Sverige däremot fortfarande klara.


 8. Lövislögner skriver: 18 april, 2010

  Rättelse.

  Det är Prins Henrik till vänster och Margrethe till höger på bilden.

  SD ! Det är förlåtligt, Skillnaden är hårfin !


 9. Lena skriver: 18 april, 2010

  Så onaturlig Mary av Danmark är. Det syntes klart på alla utsändningar som DR1 visade. Hon är väldigt vacker men verkar pimpinett o lite överspänd. Victoria och Mette-Marit är verkligen naturliga. Vilka grimaser Fredrik gjorde efter hans fru dykt på honom under middan för att kyssa honom. Trevligt i sig men det verkar vara typiskt hans fru – hon spelar över på nåt sätt.


 10. Sollan skriver: 18 april, 2010

  Bridget
  Vad är det för fel på finska språket. Bara för att man inte förstår ett språk behöver det inte vara nå´t fel på det. Här skriver vi på både danska,norska ,svenska och ibland även några ord på franska och engelska och italienska. Endel talar och skriver pådet språk de kan, andra på det språk de vill!


 11. Meriáh skriver: 18 april, 2010

  Det är inget fel på finska eller islänska språket…det är fel på “lysnaren”…(synd)


 12. Bridget skriver: 18 april, 2010

  Två dumma kommentarer som visar stor brist på intelligens, svaret är helt enkelt Anita Pesäläs uttalande i första kommentaren som man måste reagera över och som svar på era kommetarer …”det ett skämt”!!


 13. Rosalie skriver: 19 april, 2010

  Jag skrattade över Anne-Marie strax i början när hon tittade på Kronprinsessan Mary. (Ursäkta min svensk.)


 14. nea skriver: 19 april, 2010

  Bridget, du skall nog vakta din tunga. Av Anita Pesäläs text kan jag utläsa att hon har finska som modersmål – därav det kanske lite malplacerade uttryckssättet.

  Eftersom du inte tycks veta det kan jag berätta att Finland har två nationalspråk; finska och svenska. En majoritet av befolkningen (ca 94%) har finska som modersmål. En obligatorisk svenskundervisning inleds i högstadiet. Dessa personer kanske inte alltid kan flytande svenska – men de försöker sitt bästa!

  Finska är för övrigt ett underbart vackert språk – jag rekommenderar att du bekantar dig tex. med Mika Waltari.


 15. Helena M skriver: 20 april, 2010

  Jag gillar alla kommentarer finska svenska norska danska mm är halvnorsk svensk finsk själv. Men Sverige är mitt hemland som jag vuxit upp i. Håller med att en del kommentarer är lite korkade men vad gör det om hundra år? Synd att Silvia gjort sina operationer hon kan ju knappt le normalt suck.


Annons

Laddar