Nu kan du komma in i drottning Sonjas kärlekshus!

Nu kan du komma in i drottning Sonjas kärlekshus!
Vad ger man en drottning som har allt? Ja, ett hus till exempel! Lagom till guldbröllopsdagen på onsdag har drottning Sonjas barndomshem återuppstått i all sin forna glans. I eftermiddag är det högtidlig invigning med hela den norska kungafamiljen på plats.
Annons

Här har ni den! Drottning Sonjas och kung Haralds bästa kärlekspresent. För det var här i hennes barndomshem på Tuengen Allé 1 B i Oslo som de kunde träffas under sin nio år långa romans. Och nu blir det museum.

Annons

Det var här i hennes barndomshem på Tuengen Allé 1 B i Oslo som kung Harald och drottning Sonja kunde träffas under sin nio år lång

I eftermiddag är det högtidlig invigning med både guldbröllopsparet Harald och Sonja och resten av den norska kungafamiljen på plats. Och på själva guldbröllopsdagen, på onsdag, öppnar huset sedan för allmänheten.

En klassisk bild! Sonja och Harald på väg nerför trappan utanför hennes barndomshem i samband med förlovningen 1968.
En klassisk bild! Sonja och Harald på väg nerför trappan utanför hennes barndomshem i samband med förlovningen 1968.

Huset är till och med inrett så som det såg ut när drottningen bodde där, många av inventarierna är original. Det hann bli hela 31 år i den gula funkisvillan, från 1937 till hon blev Norges kronprinsessa 1968.

Så här såg det ut drottning Sonjas barndomshem lyftes upp och flyttades från sin gamla plats på Tuengen allé 1B i Oslo till Maihaugen i Lillehammer.

Så här såg det ut när huset lyftes huset upp och flyttades från sin gamla plats på Tuengen allé 1B i Oslo till Maihaugen i Lillehammer.

Från koja till slott. Ungefär så kan man nog beskriva drottning Sonjas bostadskarriär.

Från koja till slott. Ungefär så kan man nog beskriva drottning Sonjas bostadskarriär!

Foto: Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff, Maihaugen.no.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Nu kan du komma in i drottning Sonjas kärlekshus!”

 1. undrende skriver: 27 augusti, 2018

  Vår vakre Dronning – som aldri har lagt seg under kniven – eldres naturlig – hadde vært noe å tenke på for visse andre !


 2. Liat skriver: 27 augusti, 2018

  Hade hon varit helt naturlig så hade hon inte färgat håret heller.


  1. ananas skriver: 27 augusti, 2018

   Att färga eller tona håret tycker jag är lika naturligt som att sminka sig, lacka naglarna osv.


  2. Kristin skriver: 27 augusti, 2018

   Å farge håret er noe helt annet enn kirurgi!!! Det kan ikke gjennopprettes om det blir mislykket, mens en hårfarge kan vaskes ut, vokse ut eller farges over. Enig med ananas!


  3. undrende skriver: 28 augusti, 2018

   Liat – du har helt rett , hun er selvfølgelig ikke naturlig – hadde hun det vært , hadde hun ikke pusset tenner, men latt dem gulne og råtne naturlig !


 3. AstridA skriver: 27 augusti, 2018

  Vår elskede dronning. Inte många i 1968 trodde att kärleken från det norska folket skulle bli så stor! Hon har varit och är en stor tillgång för monarkin i Norge. En formidabel jobb har dronningen utført. Men hon kom inte från nån koja precis… Vi får inte glömma att frk Sonja Haraldsen kom från en av Oslos förmögna familjer och ett ekonomiskt trygt hem. Nån gräns fanns det för vem kronprinsen fick umgås med… Rika människor hade inte särskilt påkostade och överdådiga hem på den tiden.


 4. Magdalena skriver: 27 augusti, 2018

  Ja mye kjærlighet var det nok i dette huset, omenn i stor hemmelighet. Sonjas mor, Dagny, hegnet om paret og gjorde det mulig å holde ut 9 lange venteår. At dette funkishuset nå har blitt flyttet til Maihaugen på Lillehammer er en glimrende ide. Det har jo både en kulturhistorisk verdi,- og med sin spesielle romantiske historie vil den nok få mange besøkende .


  1. konsttanten skriver: 27 augusti, 2018

   Ja, är helt enig med dig.


 5. Audun skriver: 27 augusti, 2018

  bare tull


  1. AstridA skriver: 28 augusti, 2018

   Nei, selv ikke-rojalister må verdsette bevaring av et vestkanthjem fra etterkrigstiden. På Folkemuseet i Oslo finnes det arbeiderhjem. Henrik Ibsens hjem i Arbins gate er rekonstruert. Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad er museum. Ole Bull og Edvard Griegs hjem i Bergen. For å nevne noen. Viktig historisk og ikke tull!


 6. Monarkist skriver: 27 augusti, 2018

  Grattis Sonja och Harald! Ni två är bara så härliga människor.


 7. vesna skriver: 28 augusti, 2018

  Vackra drottning och hennes kärleks historia. Nu är jag sentimental.


 8. Barbro Johansson skriver: 28 augusti, 2018

  Hon är snygg och modern, vår drottning bborde ta efter den här lediga frisyren, och framför allt Victoria. Sonja är självständig och har egna intressen, inte bara ett bihang till kungen.


 9. elle skriver: 29 augusti, 2018

  Harald (og Norge) kunne ikke fått en bedre dronning. Og hvem hadde han å velge mellom på 60 tallet blant Europas prinsesser? Se på dem i dag: Sophia, Margaretha, Birgitta og de andre. Takk og lov for Sonja!


 10. josefin skriver: 29 augusti, 2018

  Inte helt korrekt att saga att Dr Sonjas boende gatt fran koja till slott. Denna villa ser knappast ut som en koja, utan ser ut som det den var: en bostad för en välbeställd familj.


 11. MILIA skriver: 29 augusti, 2018

  Jag hoppas Victoria behåller sitt hår precis som Dronning Margrethe.


 12. Kristine, Oslo skriver: 29 augusti, 2018

  Familien Haraldsen bodde i en av Oslos fineste bydeler, Vinderen. Her bodde overklassen, skipsredere og folk i finans- og forretnings (affärs)-verdenen. Huset fikk familien bygget som et topp moderne hus i funkisstil 1935. Vinderen er fortsatt et område i byen hvor de rike og velbeslåtte bor. De fleste i villa, men det skjer en fortetting i noen områder. En av Sonjas nevøer (systerson) har eid huset som siste eier i familien. Han har solgt det (tomten) til utbygging. Museet Maihaugen på Lillehammer har et område med hus fra ulike nyere tidsepoker (i tillegg til den opprinnelige samlingen med gamle hus). De har nå overtatt familien Haralsens hus som et borgerskapshus som representerer 1930-tallet. Huset er reist der med et innbo som er så autentisk som mulig.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar