Nu kan du se drottning Silvias brudklänning i verkligheten

Annons

drottning silvia

Du får även se Wilhelmina von Hallwyls brudklänning från 1865 .

Du får även se Wilhelmina von Hallwyls brudklänning från 1865 .

Sugen på att se drottning Silvias brudklänning live? Nu har du chansen. Klänningen visas just nu i utställningen “Vitt, vitt, vitt” på Waldemarsudde i Stockholm.

Den 19 juni 1976 skred drottning Silvia nerför altargången i Storkyrkan i Stockholm, iklädd sin drömvackra klänning från Dior. Nu visas den på Waldemarsudde i Stockholm tillsammans med en mängd andra föremål på temat vitt. Även Wilhelmina von Hallwyls brudklänning från 1865 visas i utställningen liksom måleri av bland andra Cecilia Edefalk och Lucio Fontana, skulpturer, konsthantverk och design. Utställningen “Vitt, vitt, vitt” pågår till den 13 september.

Av Camilla Spjuth Palve
Foto: IBL, Kungl. Hovstaterna/Alexis Daflos, Jens Mohr

Drottnings Silvias vackra brudklänning kommer från Dior.

Drottnings Silvias vackra brudklänning kommer från Dior.


Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

33 kommentarer till “Nu kan du se drottning Silvias brudklänning i verkligheten”

 1. Gittan skriver: 11 maj, 2009

  Lars Wallin lovordade Silvias klänning i en artikel jag såg häromdagen.Men jag har väldigt svårt att se något speciellt i den här modellen.
  Har alltid tyckt att den är alldeles för minimalistisk. Tärnornas klänningar är lika hemska, ser ut som lucianattlinnen.
  Vad hjälper siden och ett flotta designnamn den här stassen ??
  Vackra klänningar bar enligt mitt synsätt Märtha Louise, Mary,Letizia och Marie.


 2. Irena. skriver: 11 maj, 2009

  Ja, den är gravt minimalistisk, tyget är vackert och kommer till sin rätt, men mer är det inte, i mitt tycke… Och tärnklänningarna är så mycket sjuttiotal att man skrattar. Men de är värdefulla ur dräkthistorisk synvinkel allihop.
  Om någon minns de senaste belgiska brudklänningarna, Claires och Mathildes, så tycker jag att de är VÄLDIGT snygga, både i skärning och tygkvalitet, samt att det har det där lilla extra som ger dem “uttryck”! (vad det nu är, originalitet, kanske)Danska Maries var också vacker.
  Men tjusigare brud än Mette-Marit tror jag inte vi hittar, även om vi vaskar noga!
  Jag har alltid undrat över materialet i hennes slöja!? Vad är det, egentligen?


 3. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 maj, 2009

  Jag tycker Silvias slöja är den vackraste ja nånsin sett. I något skede efter vigseln hakades den långa delen och klänningens släp loss och bara den korta lilla fick vara kvar. Det var jättefint.

  Tycker också att hennes slöja var snyggt fäst. Gillar inte när slöjan sitter för långt fram och gömmer både frisyren och en del av ansiktet som det gör ibland.


 4. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 maj, 2009

  Brudklänningarna var enkla på 70-talet.
  Mina båda systrar gifte sig samma dag som kungen och drottningen. Och systrarnas klänningar var väldigt lika Silvias i modellen.

  Sen på 80-talet kom dom överdimensionerade gräddbakelsernas era. Dom var hemska.


 5. Karin skriver: 11 maj, 2009

  Silvias brudekjole var kjedelig. En så vakker brud som Silvia burde hatt en kjole som bedre fremhevet hennes vake kropp. Den burde vært mer utringet. Den flotteste kongelige brud jeg har sett var Danmarks Prinsesse Marie.


 6. Birgitta skriver: 11 maj, 2009

  Helt riktigt Karin.. Värre än så här kunde hon väl knappast få tag på..
  Ful i fallet, ful i halsen, hemska ärmar och gräslig på…Vad mera kan man önska sig för sin stora dag ? Påvisar ju verkligen vad Silvia hade för kläuppfattning som ogift och hur modeintresserad hon var…Eller ??


 7. kicki holmqvistsvenskdamtidning skriver: 11 maj, 2009

  Silvias klänning är det tråkigaste man kan se, ser ut som om hon tagit på sig en säck, att det skulle vara Dior kan man aldrig tro. Mette-Marits klänning var ju helt fantastisk så vacker liksom maries av Danmark


 8. Sigrid skriver: 11 maj, 2009

  jag tycker att den är lite för simpel trots att tyget var vackert. Min favorit av de kungliga brudklänningarna är Mette-Marits, den var i och för sig också enkel men på ett helt annat sätt. Tyget var underbart, det föll otroligt vackert och ringningenvid halsen var precis lagom avslöjande. Den jag tycker minst om är faktiskt Marys av de modernare, den var tung och kjolen ser helt knäpp ut i mina ögon.


 9. MAGGANMaggans.bloggspace.se skriver: 11 maj, 2009

  Det visar väl vad smak Silvia hade innan hon gifte sig och fick hjälp till att köpa rätt kläder, det var den fulaste brudklänning jag sett, hur kunde man sy något så hemskt det ser ut som en säck det finns inga fina detaljer ens halsen var bedrövlig samma med ärmen och de där sömmarna framtill det ser ut som en nunne dräkt.


 10. Christina Helsinki skriver: 11 maj, 2009

  Inte för att jag är så expert, men tyget i Silvias brudklänning verkar att vara underbart. Bara undrar hur den sitter så illa på henne. Se vinkningarna. Dior borde ändå alltid vara Dior.


 11. Linda Carlsson skriver: 11 maj, 2009

  Varför anlitade inte Sveriges drottning en SVENSK designer? En svensk drottning ska gynna svenska företag!


 12. Kerstin Mattsson skriver: 11 maj, 2009

  Klänningens snitt gör att sömmarna drar och ger små skrynklor. Jag tror inte att min slöjdfröken skulle ha godkänt mig om jag sytt så illa.Varför en söm mitt fram? Man kunde tro att tyget inte räckt. Klumpig modell. Synd på ett troligen fantastiskt tyg. F ö sitter diademet lätt på sniskan. Inte värdigt ett kungabröllop. Hoppas att Victorias utstyrsel blir desto bättre. Det är hon värd efter alla dessa år av väntan.


 13. Anna skriver: 11 maj, 2009

  Prinsessan Carolines två första brudklänningar var fina.
  Jag blev besviken när hon använde en gammal dräkt vid det tredje bröllopet, även om dräkten var fin.
  Stephanies brudklänning var också fin, men skorna kunde vara finare..


 14. Marie, dagisfröken skriver: 11 maj, 2009

  Tur att ingen SVENSK hade designat Silvias fula brudklänningen… Fast givetvis borde hon ha anlitat en svensk designer!


 15. signe skriver: 11 maj, 2009

  Jag tycker klänningen var enkel och fin.Den passade Silvia på den då hon var mycket enklare hela hon. Titta vad söt hon var.Hade hon låtit sin ansikte åldras naturligt hade hon varit en skönhet även idag. Men närbilderna på henne visar såååååååå tydligt ansiktslyftningarna. Ibland ser hon riktigt grotesk ut..


 16. Gunilla skriver: 11 maj, 2009

  Visst var det en raffinerad kontrast mellan den skenbart enkla klanningen och det lyriska och pakostade slojarrangemanget.
  Silvia var fantastiskt sot. Hennes utseende och hela hennes “image” har forandrats sa mycket sedan hon var sa stralande och omedelbar.


 17. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 maj, 2009

  Silvia var strålande vacker på sin bröllopsdag. Vi kan inte förvänta oss att hon ska se likadan ut idag. Vi har alla åldrats exakt lika mycket som hon sen den dagen. Och vi åldras alla lite olika. Men har man bara hälsan något så när i behåll så spelar det väl inte så stor roll att man inte är lika söt längre. Eller hur.


 18. signe skriver: 11 maj, 2009

  Svar till DEMBA naturligtvisar spelar det ingen roll att man inte är lika söt längre för åldern tar ju ut sin rätt. Men jag menar att Silvia har ju lyfts sig så många gånger och idag syns det så tydligt när man ser henne i närbild och det tycker jag gjort henne ful. Det hade varit kul och se hur hon sett ut utan alla dessa ingrepp.Jag tror hon hade varit vackrare.


 19. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 maj, 2009

  Signe.
  Jag tror också hon hade varit vackrare idag utan alla lyft. Jag la märke till idag när jag såg hennes bröllopsbilder här att hon har garanterat opererat öronen också. Dom var ganska stora när hon var ung. Det är dom inte längre.


 20. Gunilla skriver: 11 maj, 2009

  Visst har Silvia gjort en stralande insats som Sveriges drottning.
  En god van vars man var Sveriges ambassador, var ofta Silvias och Victorias vardinna och konstaterade att Silvia ar otroligt “professionell”.
  Allt var ordning och organisation. “Det ar nastan sa att man tyckte synd om kungen”.
  Men ar det inte darfor man har ett kungahus som representerar ens land?
  Ocksa de som staller sig litet kritiskt till till drottningen, tycker att Victoria ar sot och snall och fortjanar ett vanligt liv. “Har sover jag sa gott” sade hon en gang pa ambassaden. Utan mammas kontroll —


 21. Sigrid skriver: 11 maj, 2009

  Hur är det med de andra kungligheterna? Vilka mer är det som gjort skönhetsoperationer?


 22. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 maj, 2009

  Kronprinsessan Letizia har i alla fall silikon i brösten och jag tror hon har opererat näsan också.


 23. Irena. skriver: 11 maj, 2009

  Drottning Sonja är misstänkt olyft, jag ser inga spår av skönhetsoperationer, och ändå är hon väldigt stilig, tycker jag…parant är ordet..
  Det sorgliga med drottningen är att hon skulle förmodligen ha varit mycket vackrare idag om hon hade låtit bli sina (misslyckade) operationer.
  Tänk en gråsprängd Silvia med håret i en tung chinjon och lite mer personlig, distingerad klädstil. Inte som Margrethe i Danmark men i samma anda.
  ja,ja hoppas att flickorna undviker samma fällor.
  En sak som alla verkar vara rörande överens om,men som jag inte är så säker på, är att Silvia har gjort en “lysande” insats för Sverige med sin representation. Hon är en mycket snäll och medkännande människa som vill hjälpa om hon kan. Tror jag utan att veta bestämt.
  Men har hon inte överorganiserat kungahuset och professionaliserat det i lite för hög grad? Inte en spricka i fasaden, det skapar beundran men inte kärlek. I Danmark har, under samma tidsepok, det precis motsatta inträffat! Danska kungahuset har sina “skönhetsfläckar” men är älskat av danskarna.
  Jag var först emot Daniel, men nu hoppas jag att han skall ge lite intressant profil till kungahuset. Så jag har ändrat mig på den punkten…


 24. MAGGANMaggans.bloggspace.se skriver: 11 maj, 2009

  Det var någon som trodde att Silvia har opererat sina öron för de var stora förr, det vet ni väl att öronen växer hela livet det är ju därför som elefanten har så stora vi ligger inte långt efter.Fniss


 25. Eva skriver: 12 maj, 2009

  Nää, på provdockan är inte Silvia-klänningen vare sej skir, romantisk eller elegant. Ser “påpälsad ut”. Och sömmarna, ska dom “försköna” eller “förföra” ? Tur för klänningen att Silvia var söt som socker på den gamla goda tiden… Nu efter åtskilliga lyft både här och där, så ser Silvias ansikte sååå stelt ut, hon kan knappt le.Hon påminner om en vaxdocka från Madame Tusseaud…
  Måste ha blivit varmt i den “påpälsade” klänningen den 19 juni 1976. För det var en riktigt varm och solig lördag. Minns det så väl,eftersom vi då gick ut på vår första promenad med vår nyfödda dotter.


 26. Anna-Karin skriver: 12 maj, 2009

  Vi får inte glömma bort det fantastiska camédiademet. Om drottningen inte burit det i kombination med den vackra slöjan hade brudklänningen varit väl sparsmakad.
  Man måste se helheten här – klänning + camédiadem+ krona+ blommor+ hennes eget ansikte, gör henne till en av de vackraste brudar jag sett


 27. signe skriver: 12 maj, 2009

  svar till IRENA Jag hoppas också att Viktoria och Madeleine struntar i skönhetsoperationer hoppas de ser sin mamma som skräckexempel. Ja Silvia har varit en bra representant för Sverige. Men åldern tar ut sin rätt. Silvia verkar inte så glad idag utan verkar tröttare och mer butter.Hennes narturliga leenden är borta utan det verkar mer stamt och pålistrat. Hon är väl också avunsjuk på Viktoria som är så poppis,sen tror jag också valet av Daniel har gjort att både Silvia och Kungen måste kämpa för att utåt tycka om Daniel. Men jag tror att de flesta kan se deras besvikelse lysa igenom


 28. Christina Helsinki skriver: 12 maj, 2009

  Signe,

  Håller med Dig. T.o.m Alice Sommerlath var vackrare i hög ålder. Silvias bullekinder gör att ögonen har blivit igelkottsögon, och sedan den slappa halsen, gör det hela groteskt. Silvia tävlade redan med den fräscha Victoria, när hon uppträdde i vit tyll på en Nobelfest.

  Vad flickorna gör när de fyller 50 vet ingen. Mode ändrar sig. Tack och lov,så lär det skall vara mycket otrendigt att vara brun i sommar.

  Säger Christina med mycket känslig hud.


 29. Christina Helsinki skriver: 12 maj, 2009

  Signe,

  Beträffande Daniel, så är det nog en pärs för Kungen och Silvia att stå ut med. Svenska adeln med sina anor kommer aldrig i sina hjärtan att acceptera Daniel. Tycker också att de aldrig accepterat Silvia fast och fullt. Men de hälsar på Prins Daniel vördigt, för att det är skönt att vara linslus när det beger sig.


 30. Gunilla skriver: 13 maj, 2009

  Irena, nog har Sonja haft litet “hjalp”. Ogonen och sa Botox for en relativt slat panna. Litet ingrepp under hakan. Men diskret och fint.
  Ocksa tanderna ar ovanligt vita for en 70-arig dam.
  Likasa har Sofia fatt sin “hjalp”. Pa samma satt..
  Det ar svart att forsta varfor Silvias kirurg var sa dramatisk. Kinderna valdigt runda for att hon inte ska se “harjad” ut och som ni observerade, inte passar det med ogonen och halsen.
  En sa otroligt sot ung flicka och seda stralande vacker ung kvinna har nu blivit en parodi.
  Paola verkar vara den som verkligen inte har fatt behandling for pannrynkor och annat,


 31. Monica Wiegert skriver: 26 juli, 2009

  Silvias brudklänning är det tristaste jag sett. Enda positiva är att den inte saknar överdel, som dagens dokusåpeinspirerade marängtårtor med bar överkropp har, även mitt i smällkalla vintern. Inte behövde Dior sy den klänningen, den hade vilken grundskoleelev som helst klarat av att tota ihop.
  Betr Silvias mångomtalade “ansiktslyftning” så har hon aldrig gjort någon sådan – kolla russinhalsen och hur partiella ingreppen varit. Silvia har helt enkelt inte vågat göra en ansiktslyftning, fast hon behövt det för länge sen. Lite silikon i snörpmunnen skulle inte heller skada. Visst, näsan är förkortad,
  men går det inte att få bort ärren under näsan? Och varför dessa trådsmala ögonbryn? Silvia du har råd att göra en ordentlig ansiktslyftning. Åtminstone behöver halsen snar åtgärd, innan den blir totalt mumifierad.


 32. Sanna skriver: 7 juli, 2012

  Det var ju ett tag sedan någon kommenterade här, men jag har precis hittat hit. Det är sant att klänningen inte står sig i konkurrensen med dem (kron)prinsessor burit på senare år (Mary, Kate, Máxima m fl), men den ansågs nog vacker på 70-talet. Hellre det än överdimensionerade gräddbakelser, som någon skrev här.

  En sak slog mig – måste inte klänningen ha varit väldigt varm, med långa ärmar, tjockt tyg och kroppsnära modell som inte ser ut att tillåta luftning? Jmf Victorias klänning med vid hals och korta ärmar.


 33. kerstin olsson skriver: 16 april, 2015

  Jag tycker drottning silvia är den vackraste brud jag har sett, hon har en skönhet som lyser igenom.


Annons

Laddar