Nu kan Haakons och Mette-Marits barn förlora sina platser i skolan

Nu kan Haakons och Mette-Marits barn förlora sina platser i skolan
Annons

Den två månader långa utlandsresan kan komma att trassla till det lite för den norska kronprinsfamiljen, barnen kan förlora sina platser i skolan.

Det har tydligen inte varit helt okomplicerat för kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit att resa utomlands med familjen. Nu visar det sig att kan barnen kan komma att förlora sin platser i skolan. Det är den norska tidningen Seher.no som avslöjar att prinsessan Ingrid Alexandra, 6, och Mette-Marits son Marius Borg Høiby, 13, nu kan komma att förlora sina platser i skolan på grund att de varit borta i två månader. Inget sägs om lillprinsen Sverre Magnus.

Annons

Lediga platser

– Om skolan är full när de kommer tillbaka riskerar barnen att få börja en ny skola, säger Jo Fiske från Askers kommun till Se og Hør.
Han förklarar att om man väljer att ta sina barn ut ur skolan för en längre tid kan man inte vara säker på att det finns lediga platser för barnen när de kommer tillbaka.  Oavsett om man är kunglig eller inte. På bilden här ovan ser vi kronprinsfamiljen under resan till Istanbul i Turkiet och på bilden här intill ser vi prinsessan Ingrid Alexandra på sin första dag i skolan.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Stella Pictures

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

22 kommentarer till “Nu kan Haakons och Mette-Marits barn förlora sina platser i skolan”

 1. Emma skriver: 27 december, 2010

  Så kan det gå när inte haspen är på…


 2. Ell skriver: 27 december, 2010

  Synes det er helt greit at de som velger offentlig skole til barna skal rammes av de samme reglene som alle oss andre… de kunne ha tatt denne turen i sommerferien som de aller fleste av oss med skolebarn må gjøre…
  Nesten så en lurer på hvem av dem som kom opp med denne ferie i utgangspunktet…. dannelsestur ?? -fint skal det være 😉


 3. Kristin skriver: 27 december, 2010

  Det er media som kaller det “dannelsesreise”, jeg har ikke hørt de selv har brukt det ordet. Ellers regnes backpacking også som en moderne dannelsesreise, så da er det mange som vil være “fine”!

  Synes det høres helt merkelig ut at de skal miste plassene sine fordi om de reiser på tur, det er nok garantert klarlagt på forhånd, det er nok bare noen som vilha ekstra oppmerksomhet…..


 4. Ingeborg YtterliAnna skriver: 27 december, 2010

  Enig med Eli, hvorfor reiser de ikke om sommeren da skolene er stengt i 2 mnd? Man kan spørre seg hva utbytte de små barna på 5 og 6 år har av en slik dannelses-reise, vil tro at denne reisen vil gi mest til de voksne og det eldste barnet på 13 år?


 5. Birte skriver: 27 december, 2010

  Udmeldingen fra Askers Kommune er nok mest for at sende
  et signal til andre forældre!
  Der er sikkert plads til Ingrid Alexandra og Marius på deres skole, når de kommer tilbage. 😉
  Men det har været et stort problem i Københavnsområdet, at
  mange indvandrerfamilier har sendt børnene til det tidligere
  hjemland i 2–4 måneder udenfor skoleferien.
  Måske også i Oslo – derfor denne udtalelse?


 6. Marita skriver: 27 december, 2010

  Inte alla barn har den möjligheten att ta en så långt JULLOV.
  Kronprinsfamiljen borde undersökt detta innan den långa resan. Så förlorar barnen sina platser är det helt rätt


 7. Beata skriver: 27 december, 2010

  Ska man behöva att både ha kakan och äta upp den? Vanligt folk kan ju bara inte ta barnen på semester i flera månader och sticka iväg!


 8. Emma skriver: 27 december, 2010

  #5 Ja, det är något att tänka på även för de kungliga – varför ska inte barn till invandrade få ta ledigt från skolan i flera månader för att besöka sitt gamla hemland. Jag tycker Haakon och MM visar brist på förståelse över situationen. De kungliga ska ju vara bevandrade i samhällslivet i stort men här brister det verkligen.


 9. Pia skriver: 28 december, 2010

  Ja, det är helt rätt. Om reglerna är sådana, och här verkar de väl helt rimliga, så ska det inte göras undantag för vissa elever. Det är synd om barnen, men är föräldrarna okloka i sina beslut, så drabbar det deras barn. Så är det för alla. Kanske kan det få M-M och maken att tänka sig för i fortsättningen.


 10. allegra skriver: 28 december, 2010

  Norska kronprinsparet är ett föredöme för alla föräldrar.
  De ger sina barn en fantastisk upplevelse med chansen att orientera sig i en helt ny miljö.
  Mina föräldrar tog med sina tre barn för ett år utomlands där vi sattes i landets skola – det var USA – medan skolan i Sverige snörpte på mun och sa att detta byte av språk livsstil erfarenheter inte alls var en merit.
  Men det var inte tal om att vi skulle missa vår plats i skolan vid återkomsten.
  Tycker den norska skolans hotfulla ton är oförlåtligt inskränkt.


 11. Hilde E. skriver: 28 december, 2010

  Kronprinsparet gir et dårlig signal til det norske folk! Det har fra myndighetenes side for ikke lenge siden vært påpekt at det ikke er tilrådelig å ta barna ut av skolen i lengre perioder utover skolens ferier. Kronprinsparet som bestandig vektlegger at de ønsker å leve som “vanlig folk” bør ikke ta seg slike åpenbare friheter.


 12. Birgitta Jonsson skriver: 28 december, 2010

  Det var ju bra att fastställda regler även gäller för de kungliga barnen!

  Varför skulle de undantas?
  Birgitta


 13. Kristin skriver: 28 december, 2010

  # 10 Allegra – Enig! De lærer nok mye av en slik tur akkurat slik det høres ut som du gjorde. Barna har IKKE vondt av en slik tur, tvert i mot, det er nok heller vi som har det vondt av misunnelse, en meget utbredt “sykdom” ihvertfall i Norge… De lærer nok vel så mye av en slik tur som å sitte på skolebenken. I det siste har jeg tenkt mye på da jeg var i Oslo som 7-åring på en saåkalt dannelsesreise, og alt jeg fikk oppleve da, og ikke minst HVOR MYE JEG LÆRTE OG FAKTIS FORSTO!!! Litt mer usikker er jeg på Sverre Magnus og hvor mye han får ut av dette, men de kunne jo ikke la ham bli igjen hjemme!

  Kong Harald gikk på skole i USA under krigen, og selv om det ikke var frivillig valgt, så tror jeg han ikke har tatt skade av det.

  Men, Kronprinsparet er jo forbilder så kanskje burde de ha tenkt seg litt bedre om og heller foretatt en slik tur om sommeren, det kan jeg delvis være enig i. Nå er de ikke borte 2 hele mnd., 2 uker går jo med til juleferie likevel.

  Vi må ikke glemme at dette ikke “vanlige” barn, de har en helt annen fremtid enn de fleste norske barn, og ihvertfall til Ingrid Alexandra stilles det nok andre krav og forventinger.

  Hvorfor snakkes bare om hvilke fordeler de kongelige har og ikke hvilke forpliktelser og forventinger de har?!!! Noen ganger skjemmes jeg over mine landsmenn….


 14. Milan skriver: 28 december, 2010

  #13
  Ha, ha Kristin, du tolererar inte kritik av norska kungliga. 😀


 15. Prinsessan Pottsork skriver: 29 december, 2010

  Men det här är väl ändå årets Pseudodebatt, med stort P 🙂


 16. Doris skriver: 29 december, 2010

  Jeg tåler kritikk av norske kongelige, iallefall i dette tilfelle.


 17. Elise Davidsonelisedavidson.co.cc skriver: 29 december, 2010

  Ja, det är helt rätt. Om reglerna är sådana, och här verkar de väl helt rimliga, så ska det inte göras undantag för vissa elever. Det är synd om barnen, men är föräldrarna okloka i sina beslut, så drabbar det deras barn. Så är det för alla. Kanske kan det få M-M och maken att tänka sig för i fortsättningen.


 18. monica pettersson skriver: 29 december, 2010

  i sverige brukar då barn få behålla sina platser i skolan även om de är borta hela terminer


 19. Pia skriver: 29 december, 2010

  Kommentar “17” har fått “Pia”s text. se upp Svensk Damt.


 20. Kristin skriver: 29 december, 2010

  # 14

  Å joda, jeg tåler så absolutt kritikk av de norske kongelige – dersom den er berettiget! Det er den IKKE i dette tilfellet!!

  Men nå gidder jeg ikke delta i denne diskusjonen lenger, så takk for meg for denne gang og godt nytt år!


 21. Lisbet skriver: 30 december, 2010

  Jag hoppas de har och får en underbar fortsatt resa!! 🙂

  De vet nog vad som gäller!


 22. Bakom vattnet skriver: 22 januari, 2011

  Konstigt, om det är lagligt! Varför kan man förlora sin plats i skolan, om man är på resande fot med familjen litet längre tid och lär sig saker om världen!? Det kan inte vara sant – eller hur!?
  Nästan alla familjer har nästan samma möjligheter. Inte bo i slott, men resa ändå. För det är nuförtiden oftast billigare att leva tex. i Asien än att leva i Norden.
  Jag vet många familjer, också vanliga ensamföräldrar med barn, som har bott tex. ett år i Indien, i Thailand, i norra Afrika eller i södra Amerika. Sedan rest och “kollat upp” kontinenten därifrån.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar